ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Απύθμενη υποκρισία από αστικά κόμματα και ΜΜΕ

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης του λαού με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων από το υπουργείο Εσωτερικών

Τη λογική του «όλοι ίδιοι είναι» και ότι για την κρίση φταίει δήθεν η κρατική «σπατάλη» και το «κοστοβόρο» πολιτικό σύστημα, αναπαράγουν με κάθε ευκαιρία τα αστικά επιτελεία, με στόχο να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και για να βγάλουν λάδι τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά. Κεντρική θέση στην προπαγάνδα τους έχει η χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, θέμα το οποίο σκόπιμα συντηρεί και αναπαράγει η ίδια η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά της επίθεσης που εξαπολύουν τα κόμματά της στους εργαζόμενους και το λαό.

Απαντώντας, προχτές, εγγράφως σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Λ. Αυγενάκη, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης ενημέρωσε ότι τα πολιτικά κόμματα έλαβαν το 2011, ως κρατική χρηματοδότηση, 5,7 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' ό,τι το 2010. Να σημειωθεί ότι δεν είναι τα κόμματα που καθορίζουν το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά ο σχετικός νόμος του 2002, σύμφωνα με τον οποίο η κρατική χρηματοδότηση προσαρμόζεται αυτομάτως στα εκάστοτε μεγέθη του προϋπολογισμού.

Το θέμα έδωσε τροφή για αποπροσανατολιστική προπαγάνδα και προβλήθηκε ενιαία από τα αστικά ΜΜΕ σαν «πρόκληση από τα κόμματα», τη στιγμή -όπως έλεγαν και έγραφαν- που «η κυβέρνηση επέβαλλε περικοπές σε συντάξεις και φορολογούσε εισοδήματα των 600 ευρώ το μήνα». Το σχετικό ντόρο έσπευσε να αξιοποιήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, με στόχο να υπερασπιστεί τους σχεδιασμούς του αστικού συστήματος για λειτουργία των κομμάτων σαν επιχειρήσεις και τη χρηματοδότησή τους απευθείας από το κεφάλαιο, με τη βούλα του νόμου.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, χαρακτήρισε υποκριτικά «άτοπη και άκαιρη» την αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και παρέπεμψε με νόημα στο αμερικάνικο σύστημα, λέγοντας: «Αν θέλουμε την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος και θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από τους ιδιώτες με διαδικασίες διαφανείς και κυρώσεις τρομακτικές, και αυτό να συμφωνηθεί και να τηρηθεί από όλους».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν η παρέμβαση εκ νέου του Τ. Γιαννίτση, ο οποίος είπε ότι στις 21 Δεκέμβρη 2011 ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου καθεστώτος (σ.σ. της κρατικής χρηματοδότησης), ώστε στη συνέχεια να γίνει επεξεργασία των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα». Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το θέμα, όπως ο ίδιος αναφέρει, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Γενάρη.

Τα άλλα κόμματα

Με δήλωσή του, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Θ. Σκορδάς, χαρακτήρισε «λανθασμένα» τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο. Σε ό,τι αφορά στο κόμμα του, ανέφερε ότι η ΝΔ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ (2,5 εκατ. λιγότερα από το 2010) εκ των οποίων τα 11.350.970 εκατ. ευρώ παρακρατήθηκαν για εξυπηρέτηση δανείων. «Μπορούμε και με λιγότερα. Αλλά τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορφή ενοικίων κλπ.», ήταν το φειδωλό και υποκριτικό σχόλιο του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τις επιχορηγήσεις των κομμάτων.

Ο ΣΥΝ σχολίασε πως η όποια σχετική συζήτηση πρέπει να γίνεται στη λογική «της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων», ωστόσο υπεραμύνθηκε της ύπαρξης «ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών», με το σαθρό επιχείρημα ότι αυτοί μπορούν να εμποδίσουν «την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων». Είναι γνωστό ότι τα αστικά πολιτικά κόμματα εκπροσωπούν αυτά τα συμφέροντα και ότι οι μεταξύ τους σχέσεις είναι άρρηκτες και εκφράζονται ποικιλοτρόπως.

Τέλος, η ΔΗΜΑΡ παρέθεσε τις προτάσεις της σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να περικοπεί δραστικά η κρατική επιχορήγηση ως μέτρο «κατευνασμού» της κοινωνίας που «στενάζει».

Δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων
Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 6.45 μ.μ. στο νυχτερινό λύκειο Αγ. Αναργύρων θα περιοδεύσει κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 6.45 π.μ., στο ΣΕΜΠΟ του ΣΕΠ θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Την Κυριακή 15/1

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κεντρικού Τομέα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι με φαγητό, κρασί, χορό, με δημοτική παραδοσιακή μουσική από τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά, ικαριώτικα και νησιώτικα τραγούδια από τους «Περιμπαίχτες» και αφιέρωμα στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι από τον Γιάννη Λεμπέση. Το γλέντι θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» (Δ12) στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

-- Η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, τις συνέπειές τους στη λαϊκή οικογένεια και την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, ενάντια στην φοροεπιδρομή, τα χαράτσια κτλ., στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον». Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η θέση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων:

«Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί. Καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού.

Το ΚΚΕ δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί, παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του. Ακόμα έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται, προκειμένου να λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση, να δεχτεί όρους που παρεμβαίνουν στη λειτουργία και στη δράση του.

Επίσης το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να μειωθούν δραστικά οι βουλευτικοί μισθοί και να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις και αποζημιώσεις.

Είναι μεγάλη η υποκρισία των κομμάτων και των ΜΜΕ που υπερασπίζονται την πολιτική που ληστεύει το λαό για να φοροαπαλλάσσεται και να ενισχύεται η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία προτάσσουν ως κύριο θέμα την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Οταν γνωρίζουν ότι αυτή είναι ψίχουλα μπροστά στα προνόμια και στις απολαβές της πλουτοκρατίας, αλλά και σε αυτά που δίνονται υπόγεια και παράπλευρα από τους επιχειρηματικούς ομίλους στα κόμματα που τους υπηρετούν.

Εκείνοι που θέτουν σήμερα την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, μόνο τον λαό δεν σκέφτονται. Θέλουν η ύπαρξη και η δράση των κομμάτων να εξαρτάται κύρια ή αποκλειστικά από την επιθυμία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πρώτος και κύριος στόχος τους, προφανώς είναι το ΚΚΕ, όμως γελιούνται. Το ΚΚΕ ούτε εξαρτάται από την πλουτοκρατία, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποταχθεί σε αυτήν και στους μηχανισμούς της.

Η επιδίωξη του ΚΚΕ είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία και τη δράση του από την οικονομική στήριξη των μελών του και του λαού. Στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα απευθύνεται, πολύ περισσότερο σήμερα, γνωρίζοντας πόσο σκληρά δοκιμάζονται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που διαρκώς κλιμακώνονται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ