ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Στο «λάκκο των λεόντων» λιμάνια και εργάτες

Με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής εγκρίθηκε την Παρασκευή η διακήρυξη του διαγωνισμού για την παράδοση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ στους ιδιώτες

Με τις δυνάμεις καταστολής απάντησε η κυβέρνηση στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ (φωτ. από την απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής)

Eurokinissi

Με τις δυνάμεις καταστολής απάντησε η κυβέρνηση στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ (φωτ. από την απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής)
Διά πυρός και σιδήρου, με την κυριολεκτική σημασία της φράσης, η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση των λιμανιών στα αδηφάγα πολυεθνικά μεγαθήρια, τηρώντας απαρέγκλιτα την αντεργατική - αντιλαϊκή ρότα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Προχτές, με την καθοριστική συνδρομή των δυνάμεων καταστολής, που μετέτρεψαν το λιμάνι σε πεδίο μάχης ενάντια στους απεργούς λιμενεργάτες, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ενέκρινε το σχέδιο διακήρυξης του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση των προβλήτων ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά. Ανάλογο σχέδιο αναμένεται να εγκρίνει, την ερχόμενη Τρίτη, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Προκειμένου να μη διαταραχτεί η προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ και με στόχο να τηρηθεί μέχρι κεραίας το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το πρώτο λιμάνι της χώρας ζώθηκε απ' άκρη σ' άκρη από κάθε λογής δυνάμεις καταστολής ενάντια στους «εχθρούς»-εργάτες. Η προκλητική παρουσία της Αστυνομίας και το προαποφασισμένο χτύπημα σε βάρος των συγκεντρωμένων φανερώνουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αυτή η κυβέρνηση απέναντι στο πολυεθνικό κεφάλαιο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, η οποία ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ.

Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιώτες

Στο σχέδιο που ενέκρινε το ΔΣ του ΟΛΠ γίνεται καθαρό ότι ο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά - ένα πραγματικό «χρυσωρυχείο», έκτασης 690.000 τετραγωνικών μέτρων και τεράστιας δυναμικότητας, 2,6 εκατ. TEU (μονάδα μέτρησης, που σημαίνει «εμπορευματοκιβώτιο») - όχι μόνο παραχωρείται στους ιδιώτες αλλά τους δίνεται ο απόλυτος έλεγχος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της χώρας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

  • Ο ανάδοχος καλείται να καταβάλει το ποσό των 50.000.000 ευρώ εφάπαξ στον ΟΛΠ και μια απλή εγγυητική επιστολή ύψους 5.000.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης για 40 χρόνια. Το ενοίκιο που θα καταβάλει στον ΟΛΠ για τη χρήση του μήκους του προβλήτα είναι 1,80 ευρώ το χρόνο ανά μέτρο και για την «ενδοχώρα» τέσσερα ευρώ το χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο!
  • Το κατώτερο όριο παραχώρησης ορίζεται στα 30 χρόνια, που αυξάνεται υποχρεωτικά στα 35 χρόνια, «εφόσον ολοκληρωθεί το λιμενικό έργο στον προβλήτα ΙΙΙ εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος», το οποίο δεν αναφέρεται ποιο είναι. Η ΟΛΠ ΑΕ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της Σύμβασης για άλλα πέντε χρόνια! Ενώ, τα περί επενδύσεων 500 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται - τουλάχιστον από το κείμενο της διακήρυξης - είναι απλώς στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.
Βάρβαρες συνθήκες εργασίας

Είναι επίσης σαφές ότι το πέρασμα των λιμανιών στο μεγάλο κεφάλαιο επιφυλάσσει ακόμα πιο βάρβαρες συνθήκες εργασίας:

  • Ο ΣΕΜΠΟ θα λειτουργεί, υποχρεωτικά για τους πρώτους δώδεκα μήνες, με το προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ (χαρακτηρίζεται ως «υπεργολάβος»). Διάστημα που παρατείνεται για άλλους έξι μήνες «κατόπιν επιθυμίας της ΟΛΠ χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αναδόχου». Για το διάστημα των 18 μηνών, ο ανάδοχος θα καταβάλλει τους μισθούς όπως ορίζουν οι μισθολογικές καταστάσεις. Παράλληλα, θα εφαρμόσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κανονισμούς όπως ισχύουν σήμερα.
  • Σε περίπτωση που ο «ανάδοχος επιθυμεί παράταση» της λειτουργίας του προβλήτα με το προσωπικό του ΟΛΠ, «θα καθοριστούν εκ νέου με συμφωνία των μερών οι οικονομικοί όροι παροχής υπηρεσιών».
  • Από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα να προσλάβει «το δικό του προσωπικό με τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και της ελεύθερης αγοράς εργασίας», αλλά και να προσλάβει τους εργαζόμενους που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τον ΟΛΠ και να εργαστούν σ' αυτόν. Ενώ υποχρεώνεται το 5% των προσλήψεων να καταλαμβάνεται από «τα τέκνα των υπαλλήλων της ΟΛΠ ΑΕ, εφόσον το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις»!
Καραδοκούν οι «μνηστήρες»

Οπως σημειώνεται στη διακήρυξη, για να υλοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης ο ανάδοχος - μπορεί να είναι και κοινοπραξία εταιρειών - θα συστήσει την Ανώνυμη Εταιρεία Αποκλειστικού Σκοπού (ΑΕΑΣ), που θα «συσταθεί και θα λειτουργήσει με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Στη διοίκησή της ο ΟΛΠ θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής με έναν μόνο εκπρόσωπο! Η μόνη προϋπόθεση που τίθεται, είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εμπειρία από τη λειτουργία ή συμμετοχή ή διαχείριση τουλάχιστον πέντε τερματικών σταθμών παγκοσμίως κατά την τελευταία τριετία. Οσον αφορά στις υποχρεώσεις του αναδόχου, αυτές «θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στη σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ και της ΑΕΑΣ»!

Πατριδογνωμόνιο
«Sex, drugs και spring rolls... »

Το υπερτροφικό εγώ, ντόπιο κακέκτυπο της λουδοβίκειας ρήσης «μετά από μένα το ...χάος» έχει προσλάβει επιδημικές διαστάσεις στην ελληνική δημόσια ζωή. Ανάγεται στη μετάλλαξη του «παταριού» του Χατζιδάκη, του Γκάτσου κι άλλων πολλών λαμπρών πνευμάτων σε «φίλιον» πεζοδρομικό καφενείο του Κολωνακίου, εκεί που ανδρώθηκαν οι μεταπολιτευτικές απόπειρες μίμησης της δεκαετίας του '60, εκτεινόμενες από τον τέως Μάκη μας ως το «θείο βρέφος» και τον διακριθέντα Χωμενίδη.

Ο ήχος της μουσικής, ο στίχος και το αίμα που σημάδεψαν τα προδικτατορικά χρόνια και τη γνήσια αντίσταση στη διάρκειά της, έγιναν sex, drugs και spring rolls. Με ελάχιστη σημασία για τη μικροαστική ταχέως πλουτίσασα κατεστημένη νομενκλατούρα, να έχει το ροκ ως έδεσμα διεθνοποιημένης καντονέζικης κουζίνας.

Τα κωμειδύλλια της εποχής και τα ομογενοποιημένα μαζικά μέσα εμπορευματοποίησαν κάθε δυνατότητα δημιουργίας ρευμάτων καλλιτεχνικών, ακαδημαϊκών ή πνευματικών. Επρεπε να στραγγαλιστεί οποιαδήποτε ομάδα επιδίωκε οτιδήποτε εκτός του κέρδους εφόσον αυτό δε θα περνούσε από το μύλο της ταμειακής μηχανής, της, και πολιτισμικά κυρίαρχης αστικής τάξης.

Τα μεταπολιτευτικά νιάτα, η γενιά του Πολυτεχνείου η επονομαζόμενη, έπεσε στην κρίσιμη μάζα της, θύμα εύκολο του τεχνολογικού και πολιτιστικού ιμπεριαλισμού της εξωραϊσμένης και νικήτριας Δύσης. Οι χορηγοί, για παράδειγμα, έγιναν με τη βοήθεια των ΜΜΕ και την πλουτοκρατία των παχυλών διαδικτυακών κεφαλαίων (αφού ο πανάρχαιος καπιταλισμός πέρασε σε μορφή on line) κάτι σα γοτθικοί πρίγκιπες, πολέμαρχοι που στήνουν ωραία και χορταστικά θεάματα για την εκλεπτυσμένη βαρβαρότητα των υπηκόων τους στην αρένα των τεχνών.

Οι... άγγελοι της αλλαγής (των ονείρων μιας καταπονημένης αριστεράς κυνηγημένης από ποικιλόμορφα εγωιστικά γονίδια που μετατράπηκαν σε μια δεκαετία μέσα σε οπορτουνιστικές εκδοχές του προσαρμοσμένου και ενσωματωμένου «διανοούμενου» της εποχής) έφτιαχναν «ραντεβού στα τυφλά» για το αιχμαλωτισμένο τηλεπόπολο και «χτύπαγαν γκόμενες» στο ελιτίστικο κλαμπ των χρηστών internet. Τη μεγαλύτερη επιτυχία είχαν οι κάτοχοι «λαπ τοπ» που συνήθως εξασφαλιζόταν από το αφεντικό - εταιρεία ή κάποιο συγγενή πετυχημένο μετανάστη της Αμερικής πιστό στην παράδοση της «ΟΥΝΡΑ». Αυτή η γενιά έστησε τα γυμναστήρια, την Κάλλας στο βάθρο της, το σκυλάδικο το 'κοψε και το 'ραψε στα μέτρα του Πανταζή.

«Τα μικρά ανέβηκαν στην πίστα» και τα παιδιά τους ανακάλυψαν την παρατσίπρεια μπλογκάτη εκδοχή της απενοχοποιημένης πολιτικής. Το Εβερεστ δεν είναι πλέον το υψηλότερο όρος της Γης, αλλά όρος υψηλής ζωής με χαμηλά εισοδήματα και υψιπετείς ψευδαισθήσεις. Ετσι η ΛΥΡΑ του Πατσιφά περνάει στο alter ego του Γιαννίκου, ο Σείριος του Μάνου στα πωλούμενα τηλε-σήματα των κινητών, η γλώσσα γίνεται κόμπακτ SMS και όλη μαζί η αριστερή άρχουσα τάξη των επιβιωσάντων νεοαστών στο νεφέλωμα του αστερισμού των επικοινωνιακών ακροβατών.

Ετσι φτάσαμε στον Αδωνι για καφέ. Εκεί που «ο αυτισμός» θεωρείται πολιτική κριτική συνασπισμένης έλλειψης πραγματικής κουλτούρας χωρίς καν την ιδέα ότι προσβάλλονται τα αυτιστικά άτομα ως ένοχα εγκλημάτων εκ γενετής. Ετσι φτάσαμε στην αριστερά που είναι τόσο «ανοιχτή» ώστε πρώτο της μέλημα ν' αφήσει το φασισμό ν' ανθίσει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινητοποιήσεις την Τρίτη

Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσα στη βδομάδα που πέρασε, για το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΘ ΑΕ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η «Hathison», η κινέζικη «Cosco», η δανέζικη «APM», η «Port Singapore» και η αραβικών συμφερόντων «Dubai port». Το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης προβλέπει ότι μέσα σε διάστημα το αργότερο 10 ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΘ την Τρίτη, θα δημοσιευτεί η προκήρυξη στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σε διάστημα 53 ημερών, θα κατατεθούν οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι τέλη Ιούνη αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον πάροχο και να έχει κυρωθεί από τη Βουλή. Οσον αφορά στους εργαζόμενους, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το υπουργείο έχει έτοιμα 2 νομοσχέδια, για εθελούσια έξοδο και μετατάξεις στο δημόσιο.

Στον αντίποδα των κυβερνητικών σχεδίων, η ΚΟΘ του ΚΚΕ προγραμματίζει για την Τρίτη 15 Γενάρη συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την ίδια ώρα σε Καλαμαριά, Νεάπολη και 4ο-5ο Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org