ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ

Με αφορμή τη συνάντηση στην Αθήνα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με στελέχη - εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή. Σήμερα παρουσιάζουμε ένα μέρος των δηλώσεων και συνεντεύξεων αυτών και θα συνεχίσουμε σε επόμενα φύλλα.

Στον ταξικό διεθνιστικό αγώνα η προοπτική

Μοχαμάντ Νάφαα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ

Ξεκινώντας με τον Μοχαμάντ Νάφαα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, στη σύντομη συνέντευξη αναφέρεται στις εξελίξεις μετά τη διάσκεψη της Ανάπολης αλλά και στους σκληρούς αγώνες που δίνουν οι κομμουνιστές σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη χώρα σας για τις λαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις;

- Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, ξεχωρίζει η λεγόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. Από την αρχή ταχθήκαμε ενάντια στη συνάντηση στην Ανάπολη, φυσικά δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε τι θα έκανε η παλαιστινιακή πλευρά, αν θα συμμετείχε ή όχι. Ηταν μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ και γνωρίζουμε από την πολύχρονη εμπειρία μας ότι κάθε τέτοια συνάντηση είναι για τα συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και όχι για τα συμφέροντα των λαών στην περιοχή. Εξάλλου η συνάντηση αυτή συνοδεύτηκε και συνεχίζεται και μετά από αυτή, με επιδρομές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ταυτόχρονα με επέκταση της πρόκλησης των εποικισμών. Η επίσκεψη Μπους έχει σκοπό να εντείνει τις πιέσεις κυρίως προς τους Παλαιστινίους γι' αυτό και εμείς τον «υποδεχόμαστε» με διαδήλωση Αράβων και Εβραίων στη Δυτική Ιερουσαλήμ και επίσης στη Ναζαρέτ (οι διαδηλώσεις έγιναν την Τετάρτη). Προσπαθούμε να είμαστε σε επικοινωνία με τα αδελφά κόμματα στην Παλαιστίνη και έχουμε καλές σχέσεις με τους κομμουνιστές και άλλες δυνάμεις καθώς και με τις επίσημες αρχές, τον πρόεδρο Αμπάς. Λέμε τις απόψεις μας ότι δεν πρέπει να δίνεται έδαφος στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.

- Σχετικά με την κατάσταση στο ίδιο το Ισραήλ, τι στόχους θέτετε ως κόμμα για το επόμενο διάστημα;

- Για παράδειγμα αντιπαλεύουμε 13 νομοσχέδια που ετοιμάζονται για τον αραβικό πληθυσμό στο Ισραήλ. Επίσης πρέπει να πούμε ότι στον προϋπολογισμό του Ισραήλ γι' αυτό το χρόνο έχουν υπολογιστεί 75 δισ. δολάρια, η πλειοψηφία των οποίων κατευθύνεται στη λεγόμενη πολιτική εθνικής ασφάλειας που σημαίνει περισσότερα χρήματα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, την κατοχή και τους εποικισμούς δηλαδή ακόμα περισσότερο χτύπημα των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης γι' αυτό και ως κόμμα ετοιμαζόμαστε για κοινωνικούς εργατικούς αγώνες από κοινού από τον εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό. Εμείς καλούμε σε ταξικό διεθνιστικό αγώνα για να έχουμε αποτελέσματα, να ανατρέψουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Επίσης σημαντικό είναι ότι αναπτύσσεται ένα κίνημα ανάμεσα στους νέους όπου συμμετέχουμε ενεργά ως κομμουνιστές, με τη νεολαία μας, νέων που αρνούνται να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία στα κατεχόμενα εδάφη. Στη χώρα μας αυτό αρχίζει να γίνεται μια πολύ σημαντική υπόθεση που συνεχώς αποκτάει επιρροή και πρέπει να ενισχυθεί παραπέρα.

- Τι νομίζετε ότι απαιτείται για τον καλύτερο συντονισμό των αγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή;

- Υπάρχει ένα πρόβλημα που δημιουργεί δυσκολίες. Είναι το γεγονός ότι πολλές αραβικές κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν τέτοιες συναντήσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Αραβες κομμουνιστές. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να ενωθούμε στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό όλο και προχωράει.

- Η γνώμη σας για τη συνάντηση στην Αθήνα;

- Νομίζουμε ότι ήταν μια πολύ θετική συνάντηση και έγινε στην κατάλληλη στιγμή, τη στιγμή που πρέπει να δυναμώσουμε την προσπάθειά μας και λόγω των σοβαρών εξελίξεων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο.

«Να σταματήσει η πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ»

Χάνα Αμίρεχ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης

Μιλώντας στο «Ρ» για τη συνάντηση της Αθήνας και για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Χάνα Αμίρεχ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης, σημείωσε:

«Θεωρώ σημαντική την πρωτοβουλία για τη συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τώρα σε μια περίοδο που αυξάνεται η επιθετικότητα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Αυτό που διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη διάσκεψη της Ανάπολης, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, είναι ότι οι λεγόμενες διαπραγματεύσεις βρίσκονται μπροστά στην απαράδεκτη στάση των Ισραηλινών να αρνούνται να αναγνωρίσουν στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα στην ελεύθερη πατρίδα. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να βρει απάντηση από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Για παράδειγμα, το ζήτημα των προσφύγων που πρέπει να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη, ο τερματισμός των εποικισμών πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας ζητήματα. Εμείς ως Παλαιστίνιοι πρέπει να δείξουμε πως δεν είμαστε αυτοί που θέτουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, φυσικά πιστεύουμε ότι η ισραηλινή ηγεσία και οι υψηλοί προστάτες της δεν πρόκειται να κάνουν βήματα στις διαπραγματεύσεις, αλλά ωστόσο εμείς πρέπει να συμμετέχουμε στις διπλωματικές προσπάθειες. Ταυτόχρονα, το λαϊκό κίνημα στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και διεθνώς πρέπει να αυξήσει την πίεσή του και να αναγκάσει την ισραηλινή κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική. Χρειάζεται να αναπτυχθεί πολύμορφα το κίνημα της αλληλεγγύης με επισκέψεις, με ανταλλαγές κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, από κόμματα και κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα, επιστημονικές οργανώσεις, για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ενάντια στην πολιτική των εποικισμών, ενάντια στο διαχωριστικό τείχος που δημιουργεί συνθήκες απαρτχάιντ. Διαπραγματεύσεις με συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν μπορούν να συνεχιστούν».

«Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια επηρεάζουν τη λύση στο Κυπριακό»

Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Μιλώντας ο Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή σημείωσε:

«Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή είναι γνωστά σε όλους. Η προσπάθεια έγκειται στο να καταστήσουν τη Μέση Ανατολή καθ' εικόνα και ομοίωση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, να χτυπήσουν τα απελευθερωτικά κινήματα και να επιβάλουν στο όνομα της "δημοκρατίας" και της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" καθεστώτα που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Μέσα σ' αυτό το πλέγμα, το Ισραήλ και η Τουρκία είναι οι στρατηγικοί τους σύμμαχοι.

Το γεγονός ότι η Τουρκία παίζει αυτό το ρόλο αναπόφευκτα επηρεάζει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Δηλαδή, εμείς έχουμε να κάνουμε με έναν από τους στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Η Τουρκία πήρε το πράσινο φως για τη διενέργεια επιδρομών στο έδαφος του Ιράκ. Σίγουρα έγιναν κάποιες συμφωνίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της ηγεσίας της Αγκυρας και δεν αποκλείεται αυτές να αφορούν και την Κύπρο. Εννοώ, δηλαδή, ότι οι Αμερικανοί στην προσπάθειά τους να πετύχουν κάποια ανοχή της τουρκικής ηγεσίας όσον αφορά κάποια δικά τους σχέδια στο Ιράκ, να έχουν δώσει και ανάλογο πράσινο φως στην Τουρκία, ή υποσχέσεις, ή ακόμα και δεσμεύσεις για στήριξη των θέσεών τους στην Κύπρο.

Ετσι όλα είναι αλληλένδετα στη Μέση Ανατολή και επηρεάζουν φυσικά και το Κυπριακό, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα. Η στασιμότητα έχει παρατραβήξει. Η διχοτόμηση ουσιαστικά εδραιώνεται και θα χρειαστεί πολύ αγώνας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Την Τουρκία προφανώς τη συμφέρει να διαιωνίζεται και να βάζει σε πρώτο πλάνο την ονομαζόμενη "άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων". Αυτό στην ουσία δεν είναι παρά η προώθηση της διεθνούς αποδοχής του ψευδοκράτους και είναι μία παλιά φόρμουλα του λόρδου Χάνι: "Δε θα το αναγνωρίσουμε, αλλά κάπου θα υπάρξει αποδοχή της κατάστασης".

Επομένως, από τη δική μας πλευρά, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, να ασκηθεί επιθετική πολιτική, η οποία να στοχεύει σίγουρα στη λύση του Κυπριακού και αν όχι, τουλάχιστον στο να αποκαλύπτεται αυτός ο ρόλος και αυτές οι προθέσεις της Τουρκίας. Προκειμένου όμως, να μπορούμε να ασκούμε αυτή την πολιτική, εμείς σαν Κύπρος, σαν ελληνοκυπριακή πλευρά, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, τοποθετήσεις, στόχους και για το περιεχόμενο της λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και για τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκύπριους και για το πώς αξιοποιούμε τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, όπως τα Ηνωμένα Εθνη ή την ΕΕ. Πιστεύουμε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου, είναι σε καλύτερη θέση να το πράξει αυτό από τον οιονδήποτε άλλο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ