ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΑΡΤΙ
Μια τεχνολογία με πολλές εφαρμογές

Οθόνη τεχνολογίας Ink-In-Motion
Οθόνη τεχνολογίας Ink-In-Motion
Προσφέρει εξαιρετική ανάλυση και υψηλή αντίθεση κάτω από μεγάλο φάσμα γωνιών θέασης, δεν απαιτεί ενέργεια για να διατηρεί την εικόνα, ζυγίζει ελάχιστα, κοστίζει λιγότερο και είναι εξαιρετικά ευέλικτος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σε αντίθεση με τις οθόνες των υπολογιστών. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ο παραδοσιακός συνδυασμός χαρτιού και μελάνης συνεχίζει να ανθεί μέσα σε ένα κατά τα άλλα όλο και πιο ψηφιακό κόσμο και κανείς δεν υποστηρίζει πια ότι το χαρτί θα εξαφανιστεί σύντομα.

Ωστόσο, η μελάνη πάνω στο χαρτί δεν έχει ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των οθονών υπολογιστών: την ακαριαία διαγραφή και επαναχρησιμοποίηση, εκατομμύρια φορές, χωρίς καμιά εμφανή φθορά. Αν υπήρχε ηλεκτρονική μελάνη χαρτιού με αυτή την ικανότητα θα έφερνε γρήγορα την εποχή, όπου οι διάφορες διαφημιστικές πινακίδες από χαρτόνι θα ενημερώνονται χωρίς να πολτοποιούνται και άλλα δέντρα, μια εποχή ηλεκτρονικών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, που θα ενσωμάτωναν την οικεία στον άνθρωπο σχέση με το χαρτί, με τη δυνατότητα να ενημερώνονται ασύρματα με το επιθυμητό περιεχόμενο και να διαβάζονται μέσα στο συνωστισμό του μετρό ή σε κάποιο απομονωμένο νησί το ίδιο εύκολα όπως και οι συμβατικές μορφές αυτών των εκδόσεων.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του συνδυασμού ηλεκτρονικής μελάνης και χαρτιού έχει αρχίσει στις ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, αλλά μόλις πρόσφατα η σχετική έρευνα παρουσίασε εκρηκτική ανάπτυξη και τα πρώτα εμπορεύσιμα αποτελέσματα. Κίνητρο φυσικά δεν ήταν να δοθεί πρόσβαση στη γνώση σε περισσότερους ανθρώπους, ή να κόβονται λιγότερα δέντρα. Οι καπιταλιστές χρηματοδότες και οι επίδοξοι καπιταλιστές επιστήμονες που δημιουργούν τις μικρές νέες εταιρίες γύρω από κάποιο επαναστατικό προϊόν που εφηύραν, έχουν τις κοινωνικές τους ανησυχίες για τα χριστουγεννιάτικα γκαλά και την οικολογία τη θυμούνται μόνο όταν τυχαίνει να συμβαδίζει με τα συμφέροντά τους. Κίνητρο και σκοπός τους είναι μόνο το κέρδος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο τέτοιων νέων μικρών εταιριών είναι το στοιχείο, που δημιουργεί την εντύπωση στους γνώστες του χώρου, ότι ως το 2010 θα έχει αρχίσει να βρίσκει εκτεταμένη χρήση η νέα τεχνολογία του ηλεκτρονικού χαρτιού, τουλάχιστον στα προηγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Ηλεκτρονικό επαναχρησιμοποιούμενο χαρτί Gyricon
Ηλεκτρονικό επαναχρησιμοποιούμενο χαρτί Gyricon
Η μία από τις δύο εταιρίες ονομάζεται Gyricon (από τις ελληνικές λέξεις: εικόνα που γυρίζει) και πίσω της βρίσκεται η γνωστή από τα φωτοτυπικά - και όχι μόνο - Xerox. Η εταιρία αυτή αξιοποιεί μια τεχνολογία που τις βάσεις της εφηύρε ο Ν. Σέρινταν προ εικοσαετίας, όταν δούλευε στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της Xerox στο Πάλο Αλτο. Η έρευνα εκείνη έμεινε αναξιοποίητη επί 15 χρόνια και μόλις πριν από 5 χρόνια συνεχίστηκε από το σημείο που είχε μείνει. Η ίδρυση της Gyricon το 2000 οδήγησε ήδη στα πρώτα εμπορεύσιμα προϊόντα του είδους, που έχουν τη μορφή διαφημιστικών πινακίδων για πολυκαταστήματα, αγορά διόλου μικρή αν σκεφτεί κανείς ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ ξοδεύει 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα για να ανανεώνει τις συμβατικές πινακίδες με τις νέες προσφορές και τιμές.

Η τεχνολογία της Gyricon χρησιμοποιεί στερεά σφαιρίδια με λευκό και μαύρο χρώμα σε καθένα από τα δυο τους ημισφαίρια. Τα σφαιρίδια αυτά είναι ενσωματωμένα στο ηλεκτρονικό χαρτί μέσα σε ένα είδος λαδιού που τους επιτρέπει να περιστρέφονται. Οταν εφαρμόζεται τάση μέσω κατάλληλων ηλεκτροδίων που διατρέχουν το χαρτί, τότε τα σφαιρίδια περιστρέφονται έτσι που να έχουν τη μαύρη πλευρά τους στραμμένη προς τον αρνητικό πόλο και τη λευκή προς το θετικό. Με κατάλληλη εφαρμογή τάσης μπορεί να σχηματιστεί στο χαρτί οποιαδήποτε εικόνα που παραμένει μέχρι να εφαρμοστεί διαφορετικό ηλεκτρικό πεδίο.

Εγχρωμη οθόνη τεχνολογίας E-Ink
Εγχρωμη οθόνη τεχνολογίας E-Ink
Η άλλη εταιρία είναι η E-Ink (που σημαίνει ηλεκτρονική μελάνη) και στηρίζεται στο Εργαστήριο Πολυμέσων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, στο οποίο εργάζεται σαν αναπληρωτής καθηγητής ο ιδρυτής της Τζ. Τζάκομπσον. Η εταιρία αυτή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, μεγάλων εταιριών όπως η IBM, η Philips και η Lucent, αλλά και της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA), που υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

Από την αρχή, ο μακροπρόθεσμος στόχος του Τζάκομπσον ήταν «το τελικό βιβλίο»: δηλαδή εκατοντάδες σελίδες αυτοεκτυπούμενου χαρτιού, η καθεμιά με ενσωματωμένο επεξεργαστή και αρκετά ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης στη ράχη του βιβλίου, ώστε να χωρούν ολόκληρες βιβλιοθήκες. Γιατί εκατοντάδες σελίδες και όχι μόνο μία, αφού μπορεί να αλλάζει περιεχόμενο; Επειδή, κατά τον Τζάκομπσον, η ύπαρξη πολλών σελίδων βοηθά στη χρήση της χωρικής μνήμης του αναγνώστη, επιτρέποντάς του να βρίσκει πιο εύκολα το σημείο που αναζητά μέσα στο κείμενο.

Η τεχνολογία της E-Ink χρησιμοποιεί μικροκάψουλες γεμάτες νερό, που περιέχουν κόκκους δύο διαφορετικών χρωστικών. Και στην περίπτωση αυτή, όταν εφαρμοστεί τάση, οι σκουρόχρωμοι κόκκοι κατευθύνονται προς τον ένα πόλο και οι ανοιχτόχρωμοι προς τον άλλο, σχηματίζοντας μια εικόνα ανάλογα με το ηλεκτρικό πεδίο.

Οι δύο τεχνολογίες ηλεκτρονικού χαρτιού - μελάνης δεν ανταγωνίζονται μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τη μόλις ανερχόμενη τεχνολογία οργανικών διόδων εκπομπής φωτός (LED). Σχετική έρευνα διεξάγουν η Kodak, η ΙΒΜ και άλλες μεγάλες εταιρίες. Το ηλεκτρονικό χαρτί, εκτός από τη χρήση του στη θέση του συμβατικού χαρτιού ή χαρτονιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις οθόνες φορητών υπολογιστών, μιας και η κατανάλωση ρεύματος που απαιτεί είναι πολύ μικρότερη εκείνης των οθονών υγρών κρυστάλλων (LCD) που χρησιμοποιούνται σήμερα.


Και οι δύο τεχνολογίες οθονών που μοιάζουν με χαρτί βασίζονται σε μικροσκοπικά σφαιρίδια που αλλάζουν χρώμα όταν εφαρμοστεί τάση σε κοντινά τους ηλεκτρόδια. Το χαρτί της Gyricon χρησιμοποιεί στερεά σφαιρίδια δύο χρωματισμών. Το χαρτί της E-Ink χρησιμοποιεί διαφανείς μικροκάψουλες που περιέχουν κόκκους χρωστικών, ικανών να κινούνται στο υγρό μέσο της μικροκάψουλας
Και οι δύο τεχνολογίες οθονών που μοιάζουν με χαρτί βασίζονται σε μικροσκοπικά σφαιρίδια που αλλάζουν χρώμα όταν εφαρμοστεί τάση σε κοντινά τους ηλεκτρόδια. Το χαρτί της Gyricon χρησιμοποιεί στερεά σφαιρίδια δύο χρωματισμών. Το χαρτί της E-Ink χρησιμοποιεί διαφανείς μικροκάψουλες που περιέχουν κόκκους χρωστικών, ικανών να κινούνται στο υγρό μέσο της μικροκάψουλας

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ