ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Επίθεση στο λαό, δώρα στο κεφάλαιο οι δύο όψεις του νομοσχεδίου

Σημεία από την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια

Eurokinissi

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο δρομολογεί νέο κύμα επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια, σημείωσε ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, το πρωί της Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη που βάζει νέες δυσκολίες στο δικαίωμα για την απεργία, απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «μικροαλλαγών», που τάχα συνιστά η απαίτηση του 50% συν 1 στα σωματεία, προκειμένου να παρθεί απόφαση για απεργία τόνισε: «Μα δεν ξέρετε ότι αυτό είναι απαγορευτικό για να έχει απαρτία η συνέλευση; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν βάρδιες στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις; Πώς θα μαζευτεί αυτό το 50% συν 1; Δεν μπορεί να μαζευτεί ποτέ επί της ουσίας...». Επεσήμανε, μάλιστα, την ταυτόσημη προπαγάνδα κυβέρνησης και ΣΕΒ που χειροκροτεί σαν θετική τη ρύθμιση.

Σε άλλο σημείο, σχολιάζοντας τα περί «προτεραιότητας» των εργαζομένων σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι προβλέπεται η απόδοση έξι χρωστούμενων μισθών και διερωτήθηκε: «Τα υπόλοιπα δεδουλευμένα; Στον αγύριστο! Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία; Στον αγύριστο...»!

Κατήγγειλε ακόμα ότι η κυβέρνηση:

  • Προετοιμάζει το έδαφος για περιστολή στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο Δημόσιο, καθώς η επιτροπή που δημιουργείται θα ξεκινήσει από μηδενική βάση να συζητάει, ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερη συρρίκνωση κατηγοριών βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Βάζει στο στόχαστρο το επίδομα αναπηρίας, στο όνομα της αντιδραστικής λογικής του βαθμού λειτουργικότητας αναπηρίας.
  • Συνεχίζει να απαγορεύει με το άρθρο 242 τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, συνεχίζει την εργασιακή ομηρία δηλαδή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη θωράκιση των πλειστηριασμών για να παρεμποδιστούν οι αντιδράσεις και με στόχο να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Αρχίζει έτσι το ξήλωμα και της πρώτης κατοικίας», σημείωσε, «ενώ γίνεται ένα βήμα παραπέρα με τη διεύρυνση των πλειστηριασμών και στα χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω». «Ενας αυτοαπασχολούμενος που χρωστάει 1.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, θα του κατάσχετε τα εργαλεία, το βανάκι του; Αυτό είναι πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ όλα αυτά σηματοδοτούν κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό, την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε, διευρύνει τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και του παρέχει νέα δώρα όπως: Απελευθέρωση αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, Χρηματιστήριο Ενέργειας που αποτελεί βήμα στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, καθώς μετατρέπεται σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα. Ενα είδος πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα που θα καταλήξουν να το πληρώνουν πανάκριβα, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύεται και η αξιοποίηση εγχώριων πηγών, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας και αφού σχολίασε αναλυτικά άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, όπως οι αλλαγές που εισάγονται στον λατομικό και μεταλλευτικό κώδικα, το Κτηματολόγιο, οι διευκολύνσεις στις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων, τα φορολογικά κίνητρα και τη μείωση προστίμων στις επιχειρήσεις, ο Ν. Καραθανασόπουλος στηλίτευσε και την αντιδραστικοποίηση παραπέρα του συστήματος μέσω της διάταξης για εξωδικαστικό διαμεσολαβητή. Οπως είπε, έτσι ιδιωτικοποιείται η Δικαιοσύνη και «πάει σε χέρια που δεν ξέρουμε ποια είναι και τι ρόλο μπορούν να παίξουν και τώρα το κάνετε υποχρεωτικό! (...) Ζημιωμένα είναι τα οικονομικά αδύναμα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να καταβάλουν σημαντικά μεγαλύτερα έξοδα (...) και περισσότερο χρόνο άρα είναι αποτρεπτικό...» κατήγγειλε.

Σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, τόνισε ότι τα «μεγάλα λόγια» της κυβέρνησης μεταφράζονται σε ένα ευρώ τη μέρα για κάποιες οικογένειες, με το οποίο ούτε το γάλα δεν μπορούν να πάρουν, ενώ για άλλες σημαίνει ακόμα και μειώσεις. Κατήγγειλε δε την «επιδοματική λογική», όπως και την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο, που τη μετατρέπει σε επίπλαστη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εξαθλιωμένο και σ' αυτόν με λίγο παραπάνω εισόδημα.

«Η επίθεση θα συνεχιστεί και μετά την υποτιθέμενη έξοδο απ' τα μνημόνια, γιατί οι μνημονιακοί νόμοι θα υπάρχουν και μάλιστα θα αναγκαστείτε να πάρετε και νέα μέτρα για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία. Αρα εμείς λέμε η εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα πρέπει να στοχεύσουν στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Απέναντι σ' αυτόν να στραφεί, να οργανώσει την πάλη του. Είμαστε αισιόδοξοι και παίρνοντας αφορμή απ' τον κ. Τσακαλώτο που μας είπε δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, του λέμε να δεις τι σου 'χουμε ετοιμάσει για μετά», κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

  • Ρεπορτάζ από τις ομιλίες των υπόλοιπων βουλευτών του ΚΚΕ θα δημοσιευτούν στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» την Τρίτη 16/1.
Εισέπραξε τα συγχαρητήρια του ΣΕΒ για τις υπηρεσίες της

Τα εύσημα του ΣΕΒ εισέπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, το πρωί της Πέμπτης.

Ο Χρήστος - Γεώργιος Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, χαρακτήρισε «θετική» τη «ρύθμιση για την απεργία» σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον και, ταυτόχρονα, δείχνοντας ότι «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» της εργοδοσίας για να ξεμπερδεύει ολοκληρωτικά με το πιο ιερό εργατικό δικαίωμα, δήλωσε ότι είναι «δειλό βήμα» και «οριακού χαρακτήρα». Οσον αφορά συνολικά στο νομοσχέδιο, ανέφερε ότι αφήνει «θετικό αναπτυξιακό οικονομικό αποτύπωμα» και αυτό επειδή υλοποιεί «πάγια, διαχρονικά αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια». Με μια φράση, δηλαδή, ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων ακύρωσε όλη τη φλυαρία των κυβερνητικών στελεχών, που προπαγανδίζουν ότι το νομοσχέδιο δήθεν «μεροληπτεί» υπέρ των εργαζομένων. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να απαιτήσει και «διακομματική συνεννόηση» για «να υποστηριχθούν» τα αντιλαϊκά μέτρα.

Υπονομευτικός ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Μήνυμα στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο ότι μπορούν να στηρίζονται στον υπονομευτικό τους ρόλο έστειλαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο Δ. Καραγεωργόπουλος, εκπροσωπώντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, αρκέστηκε σε νερόβραστες «υπενθυμίσεις», όπως ότι «η αξιοπρέπεια του πολίτη είναι αγαθό υπέρτερο των αριθμών και των όποιων οικονομικών συμφερόντων». Οσον αφορά τη διάταξη για την απεργία, απηύθυνε... έκκληση «στους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου». Επικαλέστηκε, μάλιστα, ότι το «ελληνικό Σύνταγμα αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα της απεργίας», παριστάνοντας ότι δεν ξέρει πως με τους σημερινούς νόμους οι 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες. Ενώ, ο Γ. Πάιδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την απεργία ...«αόριστη και αντιφατική» και πως «δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων».

«Θα θερίσετε θύελλες»

Η φωνή των εργαζομένων ακούστηκε, όταν το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πολυνομοσχέδιο «θα προσθέσει νέες βαριές συνέπειες στους εργαζόμενους, αφού υλοποιεί διαχρονικές απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών όπως είναι το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία», προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες από την πάλη των εργαζομένων.

Διαγκωνισμοί για τα «μάτια» του κεφαλαίου

Οι διαγκωνισμοί για τα «μάτια» του κεφαλαίου κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κομμάτων πλην ΚΚΕ, στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, το πρωί της Παρασκευής.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, αφού αναπαρήγαγε την κυβερνητική προπαγάνδα για «τα καλύτερα που έρχονται» μετά τον Αύγουστο του 2018, παρέθεσε τις «θετικές» επιδόσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των επενδύσεων και της «δημοσιονομικής σταθερότητας», ενώ «απογείωσε» την κυβερνητική κοροϊδία λέγοντας ότι η διάταξη για το χτύπημα στην απεργία θα καθαρίσει τα συνδικάτα από τον εκφυλισμό!

Το «στίγμα» της πλειοδοσίας της ΝΔ σε ό,τι αφορά τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου έδωσε ο εισηγητής της, Χρήστος Δήμας, που εξέφρασε την αγωνία του επειδή «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (...) κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση, από 137 χώρες, στην επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις», ενώ εμφανώς παραπονούμενος για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει «την μπουκιά απ' το στόμα» της ΝΔ, διαμαρτυρήθηκε για την «υποκρισία» του που περνάει μέτρα που ήθελε να περάσει η ΝΔ, όπως αυτά της απεργίας και των πλειστηριασμών.

Οσο για τη στάση που θα κρατήσει τελικά η ΝΔ απέναντι στο άρθρο για την απεργία (για το οποίο, θυμίζουμε, έκανε τη δική της πλειοδοσία και αβάντα), νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Γ. Κεφαλογιάννης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα την καταψηφίσει, χαρακτηρίζοντάς την «θετική επί της αρχής» αν και «προβληματική στην εφαρμογή».

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του υπερασπιζόμενος τους επιχειρηματίες των παλιών καζίνο, λέγοντας ότι αυτοί που θα πάρουν τις νέες άδειες σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα είναι πιο ευνοημένοι, και κατέληξε με τη διάταξη για την απεργία για να πει ότι η «ΝΔ τη συντάσσει και ο ΣΥΡΙΖΑ την κάνει πράξη», αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένα τη θέση του κόμματός του.

Οσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, ο ειδικός της αγορητής, Γ. Γερμενής, επιβεβαιώνοντας ότι είναι τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, υπερθεμάτισε όσον αφορά τη διάταξη για την απεργία, παροτρύνοντας την κυβέρνηση να επεκτείνει την προτεινόμενη διάταξη, γιατί με την παρούσα «αφήνονται ανενόχλητοι οι εργατοπατέρες στις Ομοσπονδίες και τα κλαδικά σωματεία».

Ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φορολογεί επιχειρήσεις» αντί να «απομακρύνει τους αργόμισθους από το Δημόσιο», ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, είπε: «35 χρόνια τώρα δεν νομίζετε ότι είναι αρκετά για να ξαναδούμε τον συνδικαλιστικό νόμο; Πρέπει να υπάρχει μια αυξημένη συμμετοχή των εμπλεκομένων στη λήψη απόφασης, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να έχουν νόημα οι απεργίες».

Κυβερνητικές αθλιότητες με χρυσαυγίτικα επιχειρήματα

Συνέχεια στις προβοκάτσιες ενάντια στο ΚΚΕ και τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος, επειδή αναδεικνύει τη βρώμικη δουλειά της, έδωσε την Πέμπτη 11/1 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναθέτοντας αυτήν τη φορά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλο τη σχετική αποστολή, ο οποίος επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό οχετό που θα τον ζήλευαν και τα φασιστικά κατακάθια.

Από βρώμικες αναφορές χρυσαυγίτικης έμπνευσης στις «απολύσεις στον "Ριζοσπάστη" και στον "902"», έως αστειότητες για το αν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας - τον οποίο καμώθηκε ότι δε γνώριζε - έχει σχέση με τους εργαζόμενους, και από χυδαιότητες περί «φασιστών» που «τόλμησαν» (!) να απαιτήσουν από την υπουργό, χτυπώντας το χέρι στο γραφείο της, έως και τραμπούκικες απειλές ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ότι «αν δεν μαζευτούν» θα «τσακωνόμαστε στις πλατείες», το αντιΚΚΕ αμόκ είχε απ' όλα!

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος, σχολιάζοντας τις αθλιότητες του Ν. Παπαδόπουλου, τόνισε ότι «κάνει εντύπωση, μας εξέπληξε και αρνητικά μάλιστα, ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής για να επιτεθεί στο ΚΚΕ». Σχολιάζοντας δε τις «ασφαλίτικες αναζητήσεις» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον ενημέρωσε ότι ο συνδικαλιστής που «χτύπησε το χέρι του στο γραφείο της υπουργού» είναι ο ίδιος που είχε μιλήσει νωρίτερα στη Βουλή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ