ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μετά μουσικής στο... «υπουργείο Πλειστηριασμών, Φοροληστείας και Χαρατσιών»

Με μια πρωτότυπη και ευρηματική διαμαρτυρία... μετά μουσικής στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης οι παρεμβάσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν αιφνιδιαστικά στην είσοδο του υπουργείου, με συνθήματα καταδίκης της επίθεσης στο απεργιακό δικαίωμα και στη λαϊκή κατοικία.

Τα σωματεία μετονόμασαν το υπουργείο, με ταμπέλα που κόλλησαν στην είσοδό του, σε «υπουργείο Πλειστηριασμών, Φοροληστείας και Χαρατσιών», ενώ άνοιξαν πανό που έγραφε: «Να υπερασπιστούμε το μοναδικό μας όπλο, το δικαίωμα στην απεργία. Βασικό μισθό 751 ευρώ και επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. Απαγόρευση των πλειστηριασμών».

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που έφτασαν στο χώρο της κινητοποίησης και τις απώθησαν με αποδοκιμασίες στην αντίθετη πλευρά του κτιρίου.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μετά μουσικής, με τραγούδια και στίχους ειδικά προσαρμοσμένους και... «αφιερωμένους» στην κυβέρνηση και τους υπουργούς της. Καλλιτέχνες, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, με στίχους αφιερωμένους σε καθέναν από τους «πρωταγωνιστές» της σφαγής του λαού.

«Κρίμα τα νιάτα», τραγούδησαν για την υπουργό Εργασίας, στέλνοντάς της το μήνυμα: «Οι εργοδότες ζητάν κι άλλα κέρδη και σε 'χουν βάλει μπροστά, κάνε πέρα τα μέτρα θα τα σαρώσει η εργατιά».

«Εγώ δεν παύω ν' απεργώ, γιατί 'μαι φτωχαδάκι, κι ο ΣΥΡΙΖΑ με ακουμπά στης δίκης το σκαμνάκι», τραγούδησαν στο σκοπό του τραγουδιού «Λαός και Κολωνάκι», καλώντας τους εργαζόμενους μέσα από την οργάνωση στα σωματεία τους «τους νόμους των αφεντικών να κάνουν όλους πέρα».

Στους ρυθμούς του «Λευτέρη» τα έψαλαν και στον υπουργό Οικονομικών: «Ευκλείδη, Ευκλείδη, Ευκλείδη, μήπως μπορέσεις να μου δώσεις αντικλείδι, στο σπίτι σου να έρθω που 'ναι φίνο, γιατί εγώ δεν έχω πού να μείνω, η Τράπεζα μου πήρε το σπιτάκι, Ευκλείδη μου για φέρε το κλειδάκι». Αλλά και στον πρωθυπουργό, διαμηνύοντάς του «κι αν πεις ακόμα όποιο ποίημα θέλεις, ανάπτυξη για μένα δε θα φέρεις».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11/1 το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων, ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που, μέσα στο πλήθος των αντεργατικών μέτρων του, περιλαμβάνει διατάξεις που οδηγούν σε βάρβαρες ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων του κλάδου, όπως το προωθούμενο νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο Δημόσιο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες εργαζομένων από το χώρο της Υγείας και της Περιφέρειας.

Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου και των πρωτοβάθμιων Σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη. Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωνσταντάς, κατήγγειλε ότι ο υπουργός όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για τη μη κατάργηση των ΒΑΕ, αλλά ουσιαστικά επιβεβαίωσε το χτύπημά τους, μέσω μιας «επιτροπής» που θα συσταθεί για την «επανεξέταση των ΒΑΕ από μηδενική βάση».

Ο Ηλίας Σιώρας, δε, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κατήγγειλε ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση δέχεται να αναγνωρίσει τα νοσοκομεία ως χώρους ανθυγιεινής εργασίας.

Στην κινητοποίηση μίλησαν ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, και η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης. Πέρα από την επίθεση που προωθεί το πολυνομοσχέδιο στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, υπογράμμισαν ότι απαγορεύει τη μετατροπή οποιασδήποτε σχέσης εργασίας ορισμένης διάρκειας σε αορίστου χρόνου.

Επισημαίνεται ότι από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε ότι «την Παρασκευή 12 Γενάρη, μέρα που η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι στους δήμους θα απεργούν και θα διαδηλώνουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία καθώς και δικαιώματα του κλάδου των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Νίκος Τράκας θα κόβει πίτα στο Δήμο Νίκαιας. Ντροπή σε αυτούς που ξεπλένουν τα εγκλήματα της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και το Συντονιστικό Αγώνα Συμβασιούχων, τη Δευτέρα 15/1 στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το απόγευμα θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.


Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στον Πειραιά η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με επιτυχία και κανένα καράβι δεν έλυσε κάβο. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία έκαναν πρόταση για συνέχιση της απεργίας για ένα ακόμα 24ωρο, αλλά την απέρριψαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ. Στις 12 το μεσημέρι έγινε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραΐσκάκη, όπου μίλησε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Ακης Αντωνίου από το χώρο του Μετάλλου και ο Βασίλης Βατίστας από τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στα Γιάννενα νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη περιφρούρησης στις τράπεζες, ενώ έγινε συγκέντρωση έξω από κατάστημα των «Market In», όπου εδώ και μήνες δίνεται ένα παλικαρίσιος αγώνας για την επιστροφή εργαζομένων στη δουλειά. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Βλάχος από την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» και η Κ. Πάνου από τους φοιτητικούς συλλόγους. Την κεντρική ομιλία έκανε η Αλίκη Γιώτη, εργάτρια στην εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ» και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Ακολούθησε πορεία με μεγάλη συμμετοχή συνδικάτων.

Στο Ηράκλειο στις 5 το πρωί έγινε εξόρμηση στο εργοστάσιο «ΣΑΒΟΪΔΑΚΗ», ενώ οι οικοδόμοι περιφρούρησαν την απεργία στο μεγαλύτερο εργοτάξιο του νομού στη Χερσόνησο. Στις 10 το πρωί έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου αναρτήθηκε γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στο κτίριο της Περιφέρειας. Στα Χανιά έγινε συμβολική κατάληψη στην Εφορία από συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Παρά τον βροχερό καιρό, μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), όπου συμμετείχαν και μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, ύστερα από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Θοδ. Αναπλιώτης, Β' αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αθλιότητες εργοδοτών της περιοχής, που ζητούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων, αλλά και μέρος του μισθού.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Επεσήμανε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο πλήττουν και τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα για το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη Γενάρη. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

Στην Πάτρα δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αναρτήθηκε πανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη της Αποκεντρωμένης, ενώ έγινε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Δευτέρας. Συγκέντρωση έγινε επίσης στην Καλαμάτα, αλλά και στο Λαύριο, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Συρίγος Βάλσαμος, και ακολούθησε πορεία.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στη Νάουσα, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, μαζί με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και οι αγρότες που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας». Στην Καβάλα, έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των Οικοδόμων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ. Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης στα Γρεβενά και τις Σέρρες, ενώ μαζική εξόρμηση έγινε το πρωί στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς.

  • Πολλές ακόμα απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org