ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες για τις επικείμενες συνομιλίες στο Καζακστάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η εκεχειρία της 30ής Δεκέμβρη σε γενικές γραμμές τηρείται με ελάχιστες εξαιρέσεις, δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εκφράζοντας εντούτοις ανησυχία πως η διαδικασία ενδοσυριακής ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 του μήνα στην Αστάνα του Καζακστάν, θα μπορούσε να εκτροχιαστεί εάν συνεχιστεί η διακοπή υδροδότησης της Δαμασκού από αντικαθεστωτικές οργανώσεις, που άρχισε στις 22 Δεκέμβρη.

Οι δηλώσεις του Στάφαν ντε Μιστούρα για τη γενική τήρηση της εκεχειρίας ταυτίστηκαν με εκείνες που έκανε αργότερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, η οποία επίσης διαπίστωσε εφαρμογή της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως σε Ανατολικό Χαλέπι, προάστια Δαμασκού, επαρχίες Χάμα και Λατάκεια, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την ημερομηνία της 23ης Γενάρη, κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν οι ενδοσυριακές συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Η κίνηση αυτή, του άλλου κύκλου παζαριού πέρα από αυτές που έγιναν στη Γενεύη, δείχνει τη Ρωσία να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε σχέση με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται στη Συρία, ωστόσο η έκβασή της δεν μπορεί να προβλεφτεί.

Χτες, πάντως, ο κυβερνήτης της Δαμασκού, Αλάα Ιμπραχίμ, ανακοίνωσε μία πρώτη συμφωνία με τουλάχιστον έξι κοινότητες της κοιλάδας Μπαράντα, διευκολύνοντας την αποχώρησή τους από πολιορκημένες περιοχές και την απομάκρυνση ξένων μισθοφόρων ισλαμιστών σε άλλες περιοχές. Βάσει της συμφωνίας και δηλώσεων που έκαναν κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι, ήδη περίπου 600 άμαχοι που πολιορκούνταν από το στρατό σε μία από τις κοινότητες, μπόρεσαν να την εγκαταλείψουν. Αλλες πηγές αμφισβήτησαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον τερματισμό διακοπής υδροδότησης της Δαμασκού, ενώ εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών απέδωσαν τις παραπάνω πληροφορίες σε παραπληροφόρηση κυβερνητικών κύκλων και «ψυχολογικό πόλεμο».

Επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν και Ναζαρμπάγεφ

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες Τουρκίας και Καζακστάν Ρ. Τ. Ερντογάν και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, αντίστοιχα, είχε χτες από νωρίς ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συζήτησαν για τις ενδοσυριακές συνομιλίες στην Αστάνα, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει την αναδιάταξη των αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία, στο πλαίσιο μερικής αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Προχωρά η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία

Από την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία

Copyright 2017 The Associated

Από την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία
Η ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, που έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού, όπως εκφράζεται ανάγλυφα και στην επέμβαση και στη συνέχεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προχωράει με πρωτοβουλία της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης του Μπ. Ομπάμα. Χτες, μια φάλαγγα 24 τεθωρακισμένων οχημάτων Humvee και μια πολλών φορτηγών πέρασε τα γερμανο-πολωνικά σύνορα εγκαινιάζοντας τη μεταφορά Αμερικανών στρατιωτών και βαρέος στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» (Ατλαντική Αποφασιστικότητα). Το γενικό επιτελείο της ΝΑΤΟικής ταξιαρχίας θα εγκατασταθεί στην πόλη Ζαγκάν στη δυτική Πολωνία και αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί τελετή με συμμετοχή 3.500 στρατιωτών, 87 αρμάτων μάχης Abrams και περισσοτέρων από 550 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων.

Οπως αναμενόταν, άμεση ήταν η αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει: «Πρόκειται για μια επιχείρηση που απειλεί τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας. Τρίτη χώρα ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά μας στην Ευρώπη. Δεν είναι καν μια ευρωπαϊκή χώρα». Επίσης, ο Αλεξέι Μεσκόφ, Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, δήλωσε από την πλευρά του πως αυτή η «βιαστική» ανάπτυξη, που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Ομπάμα, φαίνεται να είναι «ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά τις «νέες προκλητικές κινήσεις κοντά στα σύνορα της χώρας».

Πάντως, έχει σημασία ότι και ο προοριζόμενος για υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Τραμπ, στρατηγός ε.α. Τζέιμις Μάτις, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει την υποψηφιότητά του, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της μόνιμης εγκατάστασης αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων στις Βαλτικές Χώρες κοντά στη Ρωσία.

ΗΠΑ
Ακροάσεις και «διαπιστευτήρια» στα μονοπώλια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τον εντεινόμενο πόλεμο μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και τις θέσεις που εξέφρασε προχτές στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίστηκαν στη Γερουσία οι ακροάσεις υποψήφιων νέων υπουργών. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν οι περιπτώσεις των προτεινόμενων υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις και του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέιο.

Ο Τίλερσον, απαντώντας στις συχνά επιθετικές ερωτήσεις γερουσιαστών, προσπάθησε να κατευνάσει τις «ανησυχίες» τους κυρίως αναφορικά με τη Ρωσία, αποδεχόμενος πως είναι «στρατηγικός αντίπαλος». Υποστήριξε ότι είναι «απαραβίαστη» η κοινή άμυνα του ΝΑΤΟ και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίζουν τους εταίρους τους. Διατήρησε υψηλούς τόνους ξεκάθαρα απέναντι στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να της διαμηνύσουν πως «πρέπει να σταματήσει η κατάσταση στα τεχνητά νησιά που έχει δημιουργήσει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ότι δεν θα πρέπει να της επιτραπεί η εκεί πρόσβαση». Παρομοίασε, μάλιστα, την κατάσταση με «την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία». Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Μεξικό, είπε πως θα πρέπει να ενισχυθούν «οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας», ενώ αντίθετα για τις σχέσεις με την Κούβα είπε πως θα συμβούλευε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να ασκήσει βέτο ακόμη και σε αποφάσεις του Κογκρέσου που την αφορούν.

Ο υποψήφιος υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Τζέιμς Μάτις, στήριξε τη μόνιμη ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις Βαλτικές Χώρες και απάντησε αρνητικά στην ερώτηση του γερουσιαστή Τζον Μακέιν εάν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες στρατιωτικά να αντιμετωπίσουν Κίνα και Ρωσία. Σε κάθε αφορμή, υπογράμμισε ότι θα εστιάσει τις προσπάθειές του ώστε να «αυξήσει την ισχύ του αμερικανικού στρατού». Ισχυρίστηκε ότι συμμαχίες - κλειδιά των ΗΠΑ δέχονται «τη μεγαλύτερη επίθεση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε.

Ο υποψήφιος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέιο, είπε ότι οι κυβερνο-επιθέσεις Ρώσων χάκερς στις αμερικανικές εκλογές ήταν ενέργειες που είχαν την έγκριση υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής ενημέρωσης και επαφών με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα κυβερνο-ασφάλειας. Δεν διευκρινίστηκε εάν θα αποχωρήσει από την εταιρεία υπηρεσιών και εκτίμησης κινδύνων που διατηρεί ο ίδιος τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, στη Γερουσία ξεκίνησε χτες και η «αποκαθήλωση» των μεταρρυθμίσεων για το σύστημα Υγείας και περίθαλψης του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Οbamacare), ψηφίζοντας οδηγία προς τις αρμόδιες επιτροπές να καταρτίσουν νομοσχέδιο που καταργεί τη μεταρρύθμιση, με 51 ψήφους υπέρ, έναντι 48 κατά. Το νομοσχέδιο τώρα προωθείται προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η ψηφοφορία αναμένεται τις επόμενες μέρες. Ο ισχυρισμός που κυριαρχεί είναι ότι το μέτρο αυτό είναι πολύ ακριβό. Βεβαίως, μονοπωλιακά συγκροτήματα του κλάδου ευνοήθηκαν από την πολιτική Ομπάμα που πλασαρίστηκε ως δήθεν βοήθεια στους ασθενέστερους και η πρόθεση του Τραμπ είναι αυτό να συνεχιστεί με άλλη τακτική.

  • Ο Γενικός Επιθεωρητής του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε εσωτερική έρευνα για τυχόν ευθύνες στις ενέργειες που έκανε ο απερχόμενος διευθυντής του FBI Τζέιμς Κομέι, σε σχέση με την υπόθεση υποκλοπής της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές, Χ. Κλίντον, στο τέλος της προεκλογικής περιόδου.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μπάιντεν την Κυριακή

Εν μέσω καταγγελιών από την πλευρά των πολιτοφυλακών που ελέγχουν τους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, ότι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές βάλλουν κατά του άμαχου πληθυσμού, ενώ συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί, ανακοινώθηκε η έλευση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο την Κυριακή. Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου της απερχόμενης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση Τραμπ, που αναμένεται να ανανεώσει τη στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση του μεγαλοκαπιταλιστή Πέτρο Ποροσένκο.

Από τις επιθέσεις των ελεύθερων σκοπευτών του ουκρανικού στρατού, μια μητέρα που συνόδευε τα δύο παιδιά της τραυματίστηκε, ένας άλλος νέος χτυπήθηκε και έχασε το χέρι του. Επίσης, πολλές είναι οι υλικές ζημιές από τους βομβαρδισμούς σε πάνω από 150 σπίτια και υποδομές.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία, ερμηνεύεται από την αντιδραστική κυβέρνηση και ως «τροχιοδεικτική» προς τον Τραμπ, ώστε να δοθεί μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαλλακτικότητα προς τη Ρωσία, στην οποία αποδίδεται αποκλειστικά η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Πάντως, σε παλιότερες επισκέψεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, είχε τεθεί προς τους πολιτικούς της Ουκρανίας το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκτεταμένης διαφθοράς, μέτρο που πήγαινε χέρι - χέρι με τη χορήγηση αμερικανικής «βοήθειας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ