ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με νεκρούς τουλάχιστον δέκα τουρίστες, στην πλειοψηφία Γερμανούς

Λίγο μετά το μακελειό στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ
Λίγο μετά το μακελειό στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες στην Τουρκία, αυτή τη φορά στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, την πολυσύχναστη τουριστική περιοχή Φατίχ, ακριβώς δίπλα στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ένας βομβιστής αυτοκτονίας (σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για έναν 28χρονο Σαουδάραβα τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» που πρόσφατα μπήκε στη χώρα από τη Συρία) ανατινάχτηκε μέσα στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για δέκα νεκρούς τουρίστες (οι εννιά Γερμανοί και ένας Περουβιανός) και ακόμα 15 τραυματίες, ξένοι και Τούρκοι.

Αμέσως μετά την επίθεση, η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία, διακόπηκε η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και απαγορεύτηκε στα ΜΜΕ να μεταδίδουν πλάνα από το χώρο, που γέμισε με διαμελισμένους ανθρώπους. Η νέα αυτή αιματηρή επίθεση, όπως και αυτές που έγιναν στην Αγκυρα τον Οκτώβρη και στη Σουρούτς τον Ιούλη (με πάνω από 100 και 32 νεκρούς αντίστοιχα), είναι καθαρό ότι θα δώσει νέα ώθηση στους σχεδιασμούς της τουρκικής αστικής τάξης αλλά και των συμμάχων της με το πρόσχημα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την επίθεση αποδίδοντάς την στο ότι ...«η Τουρκία αντιμάχεται όλους τους τρομοκράτες με την ίδια αποφασιστικότητα» (ενώ είναι γνωστό πως έχει ενισχύσει εγκληματίες τζιχαντιστές και του «Ισλαμικού Κράτους» - «ΙΚ»).

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε ειδική υπουργική σύσκεψη, ενώ αργότερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την οποία συλλυπήθηκε για το θάνατο των Γερμανών υπηκόων. Από τη μεριά της, η Μέρκελ έκανε λόγο για «ανάγκη για αποφασιστική δράση». Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε ότι «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται ενωμένοι στη μάχη εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, σε δική τους δήλωση, υπογράμμισαν ότι «η πάλη ενάντια στην τρομοκρατία αναγνωρίστηκε ως προτεραιότητα στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 29/11/2015 και πρέπει να επιταχύνουμε όλες μας τις προσπάθειες».

Στο εσωτερικό της χώρας, ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, καταδίκασε την επίθεση καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι «δεν είναι ικανή να διοικήσει τη χώρα». Τα γεγονότα κατήγγειλε και ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σημειώνοντας ότι «δε θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε (τα στοιχεία για) την έκρηξη ώστε τίποτε να μην μείνει στο σκοτάδι και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι».

Το ΚΚ Τουρκίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία (KP) σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η τυφλή βία δεν έχει καμία σχέση με την επαναστατική πάλη, ότι αξιοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις κατά των λαών, ενώ πολλές φορές τέτοια αιματοκυλίσματα οργανώνονται στο πλαίσιο των εσωτερικών και ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Αναφέρει ακόμα για την κυβέρνηση, η οποία στηρίζει το «Ισλαμικό Κράτος», ότι «ο πρώτος υπεύθυνος για τις βομβιστικές επιθέσεις στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ είναι η κυβέρνηση του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης που οδήγησε την Τουρκία σε αυτό το σημείο. Η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που συνεχώς προκαλεί αιματοκυλίσματα και διαμορφώνει τη βάση για τέτοια μακελειά».

Πληθαίνουν οι νεκροί στα ανατολικά

Την ίδια στιγμή, στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, όπου η κυβέρνηση προμηνύει νέα κλιμάκωση των στρατιωτικών «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων, πληθαίνουν οι άμαχοι νεκροί. Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν, Χακάρι, Τσίζρε, Σιλώπη είναι μερικές από τις περιοχές και πόλεις που δέχονται την επίθεση του στρατού. Σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στην Αθήνα εκπρόσωποι κουρδικών οργανώσεων, από τον Αύγουστο πάνω από 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις του στρατού, ενώ η καθημερινότητα για έναν πληθυσμό 4 - 5 εκατομμυρίων έχει γίνει δυσβάστακτη, εξαιτίας απαγορεύσεων κυκλοφορίας που φτάνουν μέχρι και τις 50 μέρες. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 61 παιδιά, 72 γυναίκες. Πάνω από 100 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως αιτία την ανακήρυξη αυτονομίας, αλλά στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν την τελευταία τριετία βασικό θέμα ήταν ακριβώς η αυτονομία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

ΣΥΡΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
«Οι αντικαθεστωτικοί κάνουν μαύρη αγορά με τη βοήθεια»

Το πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέντεντ Πρες» απέσυρε φωτογραφία με υποσιτισμένο στη Μαντάγια, ως αμφιβόλου προέλευσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μία διαφορετική εικόνα από αυτήν που δίνουν τα τελευταία 24ωρα διεθνή δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων, σχετικά με το γιατί υποφέρουν ή και πεθαίνουν από πείνα οι κάτοικοι της πολιορκημένης κωμόπολης Μαντάγια στη Συρία, έδωσε χτες ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, αλλά και ο απεσταλμένος του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου «Russia Today», που παρακολούθησε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από το κομβόι φορτηγών που έφτασε προχτές στην πόλη.

Ο Τζααφάρι κατήγγειλε ότι «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» στην κωμόπολη Μαντάγια κλέβουν την ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια τη μοσχοπουλούν στους πεινασμένους κατοίκους της πόλης. «Η συριακή κυβέρνηση δεν ασκεί, ούτε θα ασκήσει ποτέ οποιαδήποτε πολιτική λιμοκτονίας σε βάρος του ίδιου της του λαού» σημείωσε ο Τζααφάρι και κατηγόρησε τους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και συμμάχους τους για τις τεράστιες οικονομικές ζημιές σε κρατικές υποδομές, όπως ο βομβαρδισμός δύο σταθμών Ενέργειας τον περασμένο Οκτώβρη έξω από το Χαλέπι.

Την ίδια εικόνα μετέφερε χτες και ο απεσταλμένος του RT, Μουράντ Γκαζντίεφ, που συνόδεψε τη Δευτέρα μέρος του κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες στους ταλαιπωρημένους κατοίκους της Μαντάγια. Ο Γκαζντίεφ παρουσίασε κατοίκους της πόλης που δήλωσαν πως υποφέρουν από πείνα, όχι λόγω του αποκλεισμού που φέρεται πως έχει επιβάλει στην πόλη ο συριακός στρατός, αλλά γιατί οι αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες κάνουν μαύρη αγορά με τη βοήθεια, που φτάνουν να πουλούν ένα κιλό ρύζι 100 δολάρια και παραπάνω.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το γεγονός πως προχτές το πρακτορείο «Ασοσιέντεντ Πρες» απέσυρε μία φωτογραφία «υποσιτισμένου παιδιού από τη Μαντάγια της Συρίας», λέγοντας πως ελήφθη σε συνθήκες και χώρο αμφιβόλου προέλευσης... (Αυτή, άλλωστε, είναι μια προπαγανδιστική τακτική που έχουμε ξαναδεί για τη δικαιολόγηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων).

Χτες, πάντως, αξιωματούχοι του τμήματος Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ απέφυγαν να πάρουν θέση στο ζήτημα, καλώντας τις συριακές αρχές να επιτρέψουν την αερομεταφορά περίπου 400 άρρωστων ή υποσιτισμένων κατοίκων από τις κωμοπόλεις Μαντάγια, Φούα και Καφράγια.

Νωρίτερα, αίσθηση δημιούργησε η δημοσιοποίηση του δεύτερου μέρους συνέντευξης που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ». Μεταξύ πολλών άλλων, ο Πούτιν είπε πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χορήγηση ασύλου του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Ρωσία, μολονότι πρόσθεσε ταυτόχρονα πως ο Σύρος ομόλογός του έκανε «πολλά λάθη». «Καταρχήν, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στο συριακό λαό να αποφανθεί. Και σας διαβεβαιώνω πως αν όλα εξελιχθούν δημοκρατικά, ίσως ο Ασαντ να μη χρειαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα» είπε στη συνέντευξη, τονίζοντας ότι ο Σύρος ηγέτης «δεν επιδιώκει την καταστροφή του ίδιου του λαού του... μάχεται εναντίον εκείνων που στήνονται απέναντί του με τα όπλα στο χέρι».

Δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ρωσίας

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ενός συριακού "κράτους - μπουτίκ" στην περιοχή της Λαττάκειας» και ότι «πραγματοποιεί επιθέσεις κατά των Τουρκμένων της περιοχής» (οι οποίοι κατηγορούνται για στενή συνεργασία και λαθρεμπόριο με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»).

Από την άλλη, δυνάμεις του συριακού στρατού σημείωσαν ακόμη μία μεγάλη επιτυχία έναντι των αντικαθεστωτικών, ανακαταλαμβάνοντας τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σάλμα, που ήταν από τον Ιούλη του 2012 ένα από τα σημαντικότερα προπύργιά τους στην επαρχία της Λαττάκειας.

ΗΠΑ
Επιδιώκουν μόνιμη παρουσία στη Μεσόγειο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και λόγω των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δείχνει πως θα αυξήσει κι άλλο την ήδη έντονη στρατιωτική κινητικότητα των δυνάμεων Πολεμικού Ναυτικού που διαθέτουν στην περιοχή.

Χτες, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια του ρωσικού ειδησεογραφικού οργανισμού «Σπούτνικ», εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να αποκτήσουν μόνιμη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, με πρόσχημα τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και αιτία την έντονη κινητικότητα του ρωσικού στόλου στην περιοχή, την οποία και παραδέχτηκε.Ο αξιωματούχος δήλωσε πως αυτό το σκοπό θα μπορούσαν σε πρώτη φάση να παίξουν τέσσερα σύγχρονα αμερικανικά αντιτορπιλικά, τύπου «Αrleigh Burke», σε ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, στο πλαίσιο της «αντιπυραυλικής» ομπρέλας που στήνουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ναυτικών επιχειρήσεων, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι «η 25ετής κυριαρχία των ΗΠΑ στις θάλασσες της υφηλίου, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τελείωσε» και διαπίστωσε ότι από το τέλος του 2012 η ρωσική ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο μετρά τουλάχιστον 10 μαχητικά πολεμικά πλοία.

Πριν ένα χρόνο, ο αντιναύαρχος Τζόζεφ Μαλόι είχε κάνει αντίστοιχες παρατηρήσεις για τη σημαντική πρόοδο της Κίνας σε αριθμό και τεχνολογία υποβρυχίων.

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τη σφαγή Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τις δολοφονίες ακόμη δύο νεαρών Παλαιστινίων (ηλικίας 17 και 23 ετών) στο Μπέιτ Εϊνούν της Χεβρώνας και τις αυθαίρετες συλλήψεις 13 ατόμων, πριν τα χαράματα, στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, συνέχισαν και χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές. Ταυτόχρονα, η Γερμανία επέλεξε χτες να παραδώσει σε αξιωματούχο του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού στο βόρειο λιμάνι της Χάιφα ένα νέο υποβρύχιο (κλάσης «Dolphin»), που είναι το πέμπτο που διαθέτει στο δυναμικό του το Ισραήλ.

Για τις δικές της σκοπιμότητες, η σουηδική κυβέρνηση, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Μάργκοτ Βάλστρεμ, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το κατά πόσο το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ