ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Μοιράζουν ρόλους στη σφαγή των Συλλογικών Συμβάσεων

Στη ΓΣΕΒΕΕ η σκυτάλη της οργάνωσης του «κοινωνικού διαλόγου»

Συνθήκες πραγματικής δουλείας ετοιμάζουν για τη νέα γενιά των εργαζομένων η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, με τη συνδρομή των εργατοπατέρων. Πάλη με επιθετικά αιτήματα για να ανατραπεί η πολιτική τους
Συνθήκες πραγματικής δουλείας ετοιμάζουν για τη νέα γενιά των εργαζομένων η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, με τη συνδρομή των εργατοπατέρων. Πάλη με επιθετικά αιτήματα για να ανατραπεί η πολιτική τους
Τον σφαγιασμό των μισθών του ιδιωτικού τομέα, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί με συντονισμένα βήματα η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με την συνδρομή εργοδοτών και εργατοπατέρων.

Χτες, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΕΒ, πρότεινε να ξεκινήσει ο «κοινωνικός διάλογος» μεταξύ των εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) στις 18 Γενάρη, προκειμένου, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, να τεθούν επί τάπητος «τα θέματα που τέθηκαν στις συναντήσεις μας με τον κ. Πρωθυπουργό». Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους εκπρόσωπους των «κοινωνικών εταίρων» την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία της, γιατί γράφει: «πιστεύουμε ότι έχουμε την υποχρέωση να συναντηθούμε, διαβουλευθούμε, να δώσουμε απαντήσεις».

Με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο», στόχος κυβέρνησης - πλουτοκρατίας είναι να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, να καταργήσουν τα δώρα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες), να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργοδότες, να επεκτείνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και να ολοκληρώσουν την ισοπέδωση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Προσφέροντας χέρι βοηθείας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, χτες, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ κάλεσε ουσιαστικά τους «κοινωνικούς εταίρους στην Ελλάδα» να προχωρήσουν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κάνοντας λόγο για «ιδιαιτερότητα» της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Αναφέρει επί λέξει το στέλεχος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού: «Εχουμε μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πόσο κάποια στοιχεία στη δομή του κράτους αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, και συγκεκριμένα για τον 13ο και τον 14ο μισθό, η αίσθηση του ΔΝΤ είναι ότι αυτή είναι μια πτυχή της ελληνικής αγοράς εργασίας που είναι διαφορετική από τις προσεγγίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, παράλληλα με άλλες δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας». Ισχυρίζεται, μάλιστα, προκλητικά ότι οι συγκεκριμένες «μισθολογικές προσεγγίσεις» οδηγούν στην «αύξηση της ανεργίας»!

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Real Fm» και φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το «διάλογο» εργοδοσίας - ΓΣΕΕ για να επιβάλει τα προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα, ανήγαγε την παραπέρα περικοπή των μισθών σε «εθνικό χρέος».

«Δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει εργασία, αν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. (...) Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Ο,τι και να κάνουμε με τη φοροδιαφυγή, αν τα εργοστάσιά μας δεν είναι ανταγωνιστικά, θα κλείσουν. Είναι μεγάλο λάθος και μεγάλη υποκρισία να καθόμαστε και να μην αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Π. Καψής. Δε δίστασε μάλιστα να αντιστρέψει την πραγματικότητα ισχυριζόμενος ότι «εάν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί και αν δεν κλείσουμε τη συμφωνία, τότε θα πάμε στους μισθούς της Βουλγαρίας».

Ο ίδιος επιχείρησε να θολώσει τα νερά γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου», αλλά η κυβέρνηση θα «παρέμβει» νομοθετικά μόλις ολοκληρωθεί ο «κοινωνικός διάλογος». «Ολα πρέπει να τα συζητήσουν...» είπε και ο Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο «Μέγκα» για το «διάλογο» της απάτης.

Να αφήσει τους «κοινωνικούς εταίρους» να διαμορφώσουν το πλαίσιο του νέου σφαγείου της εργατικής τάξης, απαίτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.«Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», δήλωσε χτες με ραδιοφωνική του συνέντευξη, εστιάζοντας σκόπιμα στη διαδικασία των ανατροπών και όχι στην ουσία τους, την οποία άλλωστε έχει αποδείξει ότι υπηρετεί.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εχει ήδη ξεγράψει κατώτερο μισθό και δώρα

Στελέχη της δηλώνουν ότι η ΕΓΣΣΕ «έχει ανατραπεί εν τοις πράγμασι»

Πρώτη προτεραιότητα αναδεικνύει η ηγεσία της ΝΔ την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα συστράτευσης στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και στήριξης των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», που εξαθλιώνουν το λαό.

Σ' αυτό το πλαίσιο υπερψήφισε χθες «επί της αρχής» το πολυνομοσχέδιο, επικροτώντας την πληθώρα των χαριστικών ρυθμίσεων και νέων προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και τη «φαστ τρακ» εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, ενθαρρύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», δίνοντας έμφαση στα μέτρα μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (εργοδοτικές εισφορές) και επέκτασης των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, δίχως ταυτόχρονα να έχει ουσιαστικές διαφωνίες με μέτρα καταβαράθρωσης όλων των μισθών στα επίπεδα του κατώτατου μισθού και ακόμα πιο κάτω.

«Μη μένουμε κολλημένοι σε μια ιδέα ότι υπάρχει μια Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με ένα συμφωνημένο κατώτατο όριο κι ένα 13ο και 14ο μισθό όταν, εν τοις πράγμασι, πολλά από αυτά έχουν, ήδη, ανατραπεί», δήλωσε κυνικά (στο «vimafm») o σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Δ. Σταμάτης, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στον πόλεμο του κεφαλαίου κατά της εργατικής τάξης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα για τη ηγεσία της ΝΔ είναι «να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο που έχει η κυβέρνηση», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι εκλογές μπορούν να περιμένουν.

Αποκαλυπτική την ίδια στιγμή είναι η ιδεολογικοπολιτική «ομπρέλα» που προσφέρει η Γραμματεία του Πολιτικού Σχεδιασμού, για στήριξη των νέων μέτρων στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. «Αναντίρρητα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί», τονίζει σε χθεσινό σημείωμα, όπου διευκρινίζεται ότι «η ΝΔ έχει επιμείνει σε σειρά μέτρων, τα οποία, ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη οικονομική πολιτική, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, όπως: Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, και ιδιαίτερα η μείωση τόσο των εργοδοτικών όσο και των εισφορών των εργαζομένων» και «η μείωση του γραφειοκρατικού κόστους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Επίσης, θεωρεί ότι «το ενεργειακό κόστος είναι ιδιαίτερα υπέρογκο» για τις επιχειρήσεις και επαναλαμβάνει την πρόταση για περαιτέρω μείωση των επιχειρηματικών κερδών. Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» επισημαίνει ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν καθορίζεται αποκλειστικά από αυτό», πράγμα που σημαίνει απλά ότι κάθε άλλο παρά αποκλείει τη λήψη μέτρων στο «μέτωπο» αυτό.

Ταυτόχρονα, επιχαίρει για το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ληφθεί μια σειρά μέτρα που καθιστούν πιο φτηνή την εργατική δύναμη, όπως ότι έχει μειωθεί «το κόστος απόλυσης κατά 50% λόγω της διεύρυνσης του χρόνου προειδοποίησης, κατά 20% το κόστος των υπερωριών, έχει αυξηθεί το ανώτατο ποσοστό απόλυσης από 2% σε 5% και μειωθεί η προσαύξηση των αμοιβών σε εργαζόμενους με μερική απασχόληση όταν δουλεύουν παραπάνω».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξική απάντηση στα προαποφασισμένα μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - τρόικας - μεγαλοεπιχειρηματιών στους μισθούς και τα εργασιακά:

«Το γκρέμισμα των εργατικών κατακτήσεων στους μισθούς, στο εργασιακό και το ασφαλιστικό ήταν προαποφασισμένο. Είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, γιατί είναι μονόδρομος για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτός ήταν ο στόχος τους με το Μάαστριχτ, αυτός είναι ο κύριος στόχος τους με τα μνημόνια. Η εργατική τάξη δεν πρέπει να διαλέξει το σκοινί που θα την κρεμάσουν. Η ταξική υποταγή, οι "κοινωνικοί διάλογοι", η λογική του "μικρότερου κακού", ο φόβος δένουν τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στον όλεθρο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ταξικός συναγερμός, οργάνωση στα σωματεία, συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, συστράτευση με το ΚΚΕ για τη λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ