ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνένοχη στο έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού
  • Μετατρέπει τη χώρα σε σταθμό ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού με πολεμικό υλικό
  • Προσχηματικές και ανίσχυρες οι διαψεύσεις της για χρήση του λιμανιού του Αστακού για μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού στο Ισραήλ
  • Πρόθυμη όμως για συμμετοχή σε «ειρηνευτική αποστολή» της ΕΕ στην περιοχή

Συμμέτοχη και συνένοχη στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού καθίσταται η ελληνική κυβέρνηση, μετατρέποντας τη χώρα σε σταθμό ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού με πολεμικό υλικό.

Οι δήθεν κατηγορηματικές διαψεύσεις της κυβέρνησης, που συνοδεύονται μάλιστα με υποκριτικές διακηρύξεις της για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κανέναν δεν πείθουν, με δεδομένη και τη συνολικότερη στάση της απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Αντίθετα, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην περιοχή στο όνομα της εγγύησης της εκεχειρίας και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα των Παλαιστινίων που κυλάει ποτάμι εδώ και τρεις βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την αποκάλυψη για μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού, αρχικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ το Σάββατο, αλλά και χτες η Ντ. Μπακογιάννη επιχείρησαν να κρυφτούν πίσω από αστείες τυπικότητες, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι δεν εφοδιάζεται τάχα ο ισραηλινός στρατός μέσω των ελληνικών λιμανιών, αλλά ...οι στρατιωτικές αποθήκες των ΗΠΑ στο Ισραήλ!

Η υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όταν ρωτήθηκε παρέπεμψε στη «ρητή και κατηγορηματική», όπως τη χαρακτήρισε, δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «θέμα ανεφοδιασμού μέσω ελληνικών λιμανιών του Αστακού ή άλλου ελληνικού λιμανιού δεν υπάρχει».

Στη δήλωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος είχε προχωρήσει σε μια «πονηρή» διάψευση, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας». Φυσικά, δε διέψευσε ότι το πολεμικό υλικό θα πάει στον ισραηλινό στρατό μέσω των αμερικανικών αποθηκών στο Ισραήλ, όπως σαφώς είχε αφήσει να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, ερωτηθείς σχετικά, είχε αρνηθεί να σχολιάσει τη ρότα της συγκεκριμένης θαλάσσιας μεταφοράς του αμερικανικού πολεμικού υλικού, προβάλλοντας λόγους ασφαλείας, όμως επιβεβαίωσε το σχεδιασμό μεταφοράς αμερικανικών πολεμοφοδίων στο Ισραήλ: «Η παράδοση των πολεμοφοδίων - είπε - έχει προορισμό αμερικανική στρατιωτική αποθήκη στο Ισραήλ, που υφίσταται βάσει διμερούς συμφωνίας με έγκριση του Κογκρέσου από το 1990». Στη συνέχεια προσπάθησε να αποσυνδέσει τη μεταφορά με την εξελισσόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, λέγοντας ότι «πρόκειται για μεταφορά ρουτίνας και όχι για υποστήριξη της τρέχουσας κατάστασης στη Γάζα».

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων, που επικαλούνται εμπιστευτικά έγγραφα της αμερικανικής Διοίκησης Θαλασσίων Μεταφορών (MSC), ο αμερικανικός στρατός προκήρυξε επείγοντα διεθνή διαγωνισμό στις 31 Δεκέμβρη για ανάληψη μεταφοράς με εμπορικό πλοίο πολεμοφοδίων (325 κοντέινερ) από τις ΗΠΑ στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ μέσω του ιδιωτικού λιμανιού του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία σε δύο «δόσεις»: Η πρώτη να φτάσει στον τελικό προορισμό μέχρι τις 25 Γενάρη και η δεύτερη στις 31 του ίδιου μήνα. Τη μεταφορά ανέλαβε γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία, της οποίας η επωνυμία δε γνωστοποιήθηκε.

Οπως αναφέρουν τα χτεσινά «Νέα», στη σχετική προκήρυξη του αμερικανικού ναυτικού, γίνεται λόγος για «επικίνδυνο φορτίο» και «εκρηκτικές ύλες», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ετοιμη για «ευρω-αποστολή»

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, εμφανιζόμενη να πρωτοστατεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν βεβαίως το επιτρέψει το Ισραήλ, ενώ συνεχίζει την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ του θύτη και του θύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντ. Μπακογιάννη δε ζήτησε καν να σταματήσει η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, ενώ δε διανοήθηκε να θέσει το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα, ενημερώνοντας για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε «ειρηνευτική αποστολή» της ΕΕ, στο όνομα της επιτήρησης της «εκεχειρίας» και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόταση αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι για να τοποθετηθώ», συμπλήρωσε όμως ότι «έχει από το ΚΥΣΕΑ μια γενικότερη κατευθυντήρια γραμμή, ώστε, όταν θα παρουσιαστούν οι προτάσεις, να γνωρίζουμε προς τα πού μπορούμε να κινηθούμε». Η ίδια ανέφερε ότι ενημέρωσε το ΚΥΣΕΑ για όλα τα ενδεχόμενα, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, απέχουμε ακόμα από μια ορατή εκεχειρία, που είναι αναγκαία ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε άλλη απόφαση παρθεί, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών ή Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η μόνη απόφαση που, όπως είπε, πήρε το ΚΥΣΕΑ ήταν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να φτάσει όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μαζευτεί στη χώρα μας όταν βέβαια οι Ισραηλινοί επιτρέψουν τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αρχικά είχε επιρρίψει στη Χαμάς τις ευθύνες ότι «άνοιξε τον κύκλο του αίματος», ενώ ουδέποτε είχε αντιδράσει στον αποκλεισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, κινούμενη στο πλαίσιο των αποφάσεων ΗΠΑ και ΕΕ, ποτέ δεν αναγνώρισε τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές. Αντίθετα, τιμά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ στο πλαίσιο της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί οι κοινές ασκήσεις με την αεροπορία του Ισραήλ τον περασμένο Ιούνη...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Προγραμματισμένη και συνηθισμένη η μεταφορά

Για τις αμερικανικές αποθήκες όπλων στο Ισραήλ υποστήριξε ο υποσμηναγός Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ότι προορίζονται τα φορτία πυρομαχικών που θα μεταφερθούν από το ελληνικό λιμάνι του Αστακού στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», το Σάββατο 10 Γενάρη, η αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών ανήρτησε προκήρυξη στις 31 Δεκέμβρη με την οποία ζητούσε από εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών ν' αναλάβει τη μεταφορά μεγάλου φορτίου πυρομαχικών.

Η προκήρυξη, όπως δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζει το φορτίο «εξαιρετικά επικίνδυνο», αναφέροντας, γενικώς, ότι πρόκειται για πυροκροτητές και εκρηκτικά. Μιλά για 325 κοντέινερ, τα οποία θα μεταφέρουν «υλικό» περίπου 3.000 τόνων, σε δύο διαφορετικά δρομολόγια προς το Ασντόντ, με στόχο το πρώτο να φτάσει μέχρι τις 25 Γενάρη και το δεύτερο μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριξε ότι πρόκειται για «προγραμματισμένη και συνηθισμένη μεταφορά πολεμικού υλικού στις διάφορες αποθήκες που οι ΗΠΑ διατηρούν σε μια σειρά από χώρες», συμπληρώνοντας ότι σχετική συμφωνία υπάρχει με το Ισραήλ από το 1990. Η προκήρυξη αποσύρθηκε στις 5 Γενάρη, καθώς συμφωνία έκλεισε με γερμανική μεταφορική εταιρεία, η οποία το επιβεβαίωσε, αλλά δε θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και επέλεξε να τηρήσει την ανωνυμία της.

Η είδηση φέρεται, κατά την εφημερίδα, να μεταδόθηκε, καταρχάς, από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», το οποίο, όμως, επικαλείται σιωπή του Πενταγώνου. Αντίθετα, το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» αναφέρει δηλώσεις του εκπροσώπου και η είδηση ως έχει αναπαράχθηκε από αρκετά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του «αλ Τζαζίρα».

Πολλές οι μεταφορές «στρατιωτικού υλικού»

Τη συγκεκριμένη πληροφορία σχολίασαν αρκετοί εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών που κάνουν θαλάσσιες μεταφορές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Σίτι του Λονδίνου, και έχουν στο παρελθόν συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό, οι οποίοι χαρακτήριζαν «ασυνήθιστα μεγάλο το φορτίο που οι ΗΠΑ μεταφέρουν από τον Αστακό στο Ασντόντ». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, πάλι διά μέσου ιδιωτικής εταιρείας, έφτασε στο Ασντόντ του Ισραήλ στα μέσα Δεκέμβρη φορτίο 989 κοντέινερς με στρατιωτικό υλικό από τη Β. Καρολίνα στις ΗΠΑ.

Το τι ακριβώς ήταν το «στρατιωτικό υλικό» δεν είναι γνωστό, όμως ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούσε ότι πιθανώς να πρόκειται για τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους μεγάλης ακριβείας GBU 39 που διαθέτουν GPS και θεωρούνται ιδανικοί για τη διάτρηση κτιρίων αλλά και υπογείων καταφυγίων. Τον περασμένο Σεπτέμβρη το Ισραήλ αγόρασε από τις ΗΠΑ 1.000 τέτοιους πυραύλους και κατά την ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» ορισμένοι χρησιμοποιήθηκαν και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε, πάντως, η αγορά είχε σχολιαστεί ως «πρελούδιο» ενός ενδεχομένου πλήγματος κατά του Ιράν.

Επείγουσα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στον ελληνικό λαό, στους Ελληνες εργαζομένους, να σταματήσουν τη μεταφορά του φονικού αυτού φορτίου προς το Ισραήλ απηύθυνε με ανακοίνωσή του το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής μνεία στην αλληλεγγύη που ο ελληνικός λαός σταθερά εκφράζει προς τους Παλαιστινίους και καλούνται όλες οι «προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις» να εμποδίσουν την άφιξη στο Ισραήλ όπλων που ακόμη και αν δε χρησιμοποιηθούν άμεσα στη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις κατά αραβικών λαών, Παλαιστίνιων, Λιβανέζων κλπ.

Οταν το ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις...

Παρέδωσαν στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές «γην και ύδωρ» για να δολοφονήσουν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «γέφυρα αποβίβασης» και ορμητήριο των γερακιών της «λυκοσυμμαχίας» και συμμετείχαν σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά τώρα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - απέναντι σε μια κυβέρνηση που ακολουθεί κατά πόδας τις επιλογές των προκατόχων της -... ανακάλυψαν με αφορμή την αποκάλυψη για τη μεταφορά από αμερικανικό πλοίο πολεμικού υλικού από το λιμάνι του Αστακού στο Ισραήλ, ότι «η ΝΔ με την πολιτική της εμπλέκει τη χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους»...

Η Β. Παπανδρέου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, με στόχο να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, αφού χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» το γεγονός, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση «να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, με τα γνωστά γεγονότα που γίνονται στη Γάζα (...) για τον τελικό προορισμό αυτών των πυρομαχικών».

Αν γυρίσουν μερικά χρόνια πίσω τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να πάρουν την απάντηση από ένα δικό τους «άνθρωπο», τον Χρ. Πρωτόπαππα, που στις 17/1/2003, απαντώντας στο δημοσιογράφο του «Ρ» στην ερώτηση τι θα κάνει με τη βάση της Σούδας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, είχε απαντήσει: «Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους της, τις οποίες και εκπληρώνει»!!! Η Ελλάδα τότε είχε εκπληρώσει πράγματι τις... υποχρεώσεις της, συμμετέχοντας στο έγκλημα σε βάρος του Ιρακινού λαού. Από τη βάση της Σούδας από τις 20 Γενάρη 2003 μέχρι και λίγες μέρες μετά την έναρξη της επιδρομής στο Ιράκ, στη μεν αεροπορική βάση είχαν προσγειωθεί 1.726 μεταγωγικά και 193 μαχητικά αεροσκάφη, αμερικανικά και βρετανικά. Στη δε ναυτική βάση της Σούδας ελλιμενίστηκαν μέσα στο Φλεβάρη 86 «συμμαχικά» πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια.

Αν «ακονίσουν» λίγο τη μνήμη τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα θυμηθούν ότι επί των κυβερνητικών τους ημερών το 1999 η Ελλάδα μετατρέπεται σε «γέφυρα» αποβίβασης των στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, από τις 24 Μάρτη 1999 μέρα έναρξης της ΝΑΤΟικής επίθεσης μέχρι τις 30/5/99 είχαν «ήδη περάσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την ΠΓΔΜ 8.500 στρατιώτες, 4.300 οχήματα και περίπου 100 άρματα μάχης»... Με την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Αγχίαλος, το Λιτόχωρο έγιναν ΝΑΤΟική «επικράτεια» πάνω από την οποία πέρασαν πεζοναύτες, τανκς, τρένα γεμάτα πολεμικό υλικό με πορεία προς το Κοσσυφοπέδιο!

Αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις, ήταν στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που έστειλαν και διατήρησαν ελληνικά εκστρατευτικά σώματα στη Βοσνία, το Κόσσοβο, το Αφγανιστάν και ελληνικά πολεμικά πλοία στην Αδριατική και στο Ιράκ, τα οποία διατηρεί και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Το θράσος όμως για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχει όρια. Αυτοί που σήμερα κόπτονται για την τύχη του Παλαιστινιακού λαού, προεξέχοντος του Γ. Παπανδρέου που χτες για μια ακόμη φορά εξέφρασε «την αμέριστη συμπαράστασή» του στον Παλαιστινιακό λαό, είναι αυτοί που έσπευσαν πρώτοι των πρώτων να χρησιμοποιήσουν το «νεοταξική» προπαγάνδα των «ίσων αποστάσεων» απέναντι στο θύμα και το θύτη ζητώντας την «παύση της βίας από όπου και αν προέρχεται»...

Αυτοί όμως είναι οι «σοσιαλδημοκράτες» και η στάση τους δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα. Είναι αυτοί που έσφιγγαν το χέρι του Κλίντον και τάσσονταν στο πλευρό του Μπους για τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», αλλά την ίδια στιγμή στις διεθνείς τους συναντήσεις συνομιλούν για την... ειρήνη. Οπως το προηγούμενο καλοκαίρι στο Λαγονήσι, όπου, στα πλαίσια του συνεδρίου της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», ο πρόεδρός της Γ. Παπανδρέου συνομιλούσε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή με τον κατοχικό Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ E. Μπάρακ και τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Λιβάνου Γ. Τζουμπλάτ, υποστηριχτή της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης Σινιόρα... Αυτή τη στάση πρέπει να κρίνει και να καταδικάσει ο ελληνικός λαός.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Καμία απάντηση

Καμία συγκεκριμένη απάντηση δε δινόταν μέχρι και χτες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την ύπαρξη των 325 αμερικανικών εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς) στο ιδιωτικό λιμάνι του Αστακού, με πυρομαχικά υλικά για τον ισραηλινό στρατό και προορισμό λιμάνι του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, από το περασμένο Σάββατο που αποκαλύφθηκε η είδηση, από το ΥΕΝ η απάντηση ήταν «δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε ούτε να το διαψεύσουμε». Αναφέρθηκε ακόμα ότι αν τα εμπορευματοκιβώτια αυτά είναι τράνζιτ δεν μπορούν να περάσουν από κανέναν έλεγχο.

Αυτό όμως που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι από τις 8 Γενάρη, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη στο αγκυροβόλιο του λιμανιού βρισκόταν το αμερικανικό κοντεϊνεράδικο πλοίο «WEHR ELVE» με σημαία Μάρσαλ Αϊλαντ, το οποίο προφανώς περίμενε σχετικές εντολές. Το πλοίο χτες το πρωί απέπλευσε για τα διεθνή ύδατα όπου και παραμένει. Σε ό,τι αφορά το λιμάνι του Αστακού είναι γνωστό στον κλάδο των λιμενεργατών ότι εκεί γίνονται πολλές βρώμικες δουλειές καθώς η κατάσταση, όπως λένε, είναι ανεξέλεγκτη. Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι μπερδεμένο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Γκούτσης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ