ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Συγκέντρωση την Τρίτη ενάντια στις διώξεις

Στις 9 π.μ., έξω από το Πρωτοδικείο της πόλης

Να αντισταθούν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και να υπερασπιστούν το δίκιο τους καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της Κορίνθου το ταξικό τους Σωματείο, καθώς μεθαύριο Τρίτη (και στις 3 Απρίλη) σέρνονται στο Πρωτοδικείο της πόλης συνάδελφοι συνδικαλιστές, κατηγορούμενοι για δήθεν «συκοφαντική δυσφήμιση» της εργολάβου καθαριότητας στο Νοσοκομείο Κορίνθου (εταιρία BIOLOGICAL SERVICE), Αδριάνας Ασημακοπούλου. Η δίκη ορίστηκε για τις 9 το πρωί. Το σωματείο καλεί σε μαζική συγκέντρωση αυτή την ώρα έξω από τα δικαστήρια. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στον εργαζόμενο λαό της περιοχής και η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ.

Το «έγκλημα» των κατηγορούμενων συνδικαλιστών είναι ότι υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην εργολάβο καθαριότητας. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία «επί σειρά χρόνων απασχολούσε στο συνεργείο της εργάτες καθαριότητας ανασφάλιστους, τους πλήρωνε για 4ωρη απασχόληση ενώ δούλευαν 7 1/2 ώρες με ετεροαπασχόληση και φυσικά ούτε λόγος για επιδόματα οικογενειακά, χρόνου, εξοφλητικές αποδείξεις. Κι όλα αυτά, με την ανοχή των Διοικήσεων του Νοσοκομείου Κορίνθου, που δε βλέπουν, δεν ακούν και ποτέ δε διαπιστώνουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συμβάσεων που υπογράφονται μεταξύ εργολάβου - Νοσοκομείου».

Η αγωνιστική, συνεπής δράση του Σωματείου υποχρέωσε την εταιρεία να ασφαλίσει τους εργάτες καθαριότητας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, να πληρώσει βάσει της κλαδικής σύμβασης, να καταβάλει τα επιδόματα, να υπολογίζει προσαυξήσεις τις Κυριακές και τις αργίες. Οι ανακοινώσεις του Σωματείου «που κατήγγελλαν τον εργασιακό Μεσαίωνα» στην εν λόγω επιχείρηση και κυρίως η δράση του, αποτελούν - σύμφωνα με το Σωματείο - τη «συκοφαντική δυσφήμιση» που επικαλείται η εργοδοσία!

«Το γεγονός δεν είναι τυχαίο» τονίζει το Σωματείο στο κάλεσμά του, εξηγώντας ότι η δίωξη «έρχεται σε περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, μαζί με τους εργοδότες, κλιμακώνουν την επίθεση στα δικαιώματά μας. Εχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. Εχει στόχο να φιμώσει κάθε αγωνιστική και συνεπή ταξική φωνή, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ «ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΕ»
Οριστικά στο δρόμο οι εργαζόμενοι

Λουκέτο στην επιχείρηση μετά τις 21 Γενάρη προαναγγέλλει η εργοδοσία

Το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης και την απόλυση των 47 εργαζομένων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάρουν ούτε καν τις αποζημιώσεις τους, ανακοίνωσε με έγγραφό της προς το Σωματείο των Εργαζομένων, η επιχείρηση Φαγητού «Λεβέντης ΑΕ» (καφεστιατόριο στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Αγ. Κωνσταντίνου, την οποία παρακάμπτει πλέον ο νέος δρόμος στο πέταλο του Μαλιακού).

Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό καθώς πριν ακόμα από τις γιορτές των Χριστουγέννων η επιχείρηση είχε προχωρήσει στην απόλυση περίπου 20 εργαζομένων, ενώ όλο αυτό το διάστημα με διάφορα εκβιαστικά διλήμματα καλούσε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να υπογράψουν την απόλυσή τους και μάλιστα με τη μισή αποζημίωση.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο της επιχείρησης προς το σωματείο των εργαζομένων έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα γίνει στις 21 Γενάρη, με μοναδικό θέμα τη λύση της εταιρείας και τη θέση αυτής σε εκκαθάριση. Τούτο σημαίνει - όπως αναφέρεται - ότι από την επόμενη μέρα, «η εταιρεία πρόκειται να διακόψει πλήρως τις εργασίες της και να προβεί στην απόλυση του συνόλου των εργαζομένων σε αυτήν...».

Σαν να μη φτάνει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο, η εργοδοσία καλεί το σωματείο για να διαπραγματευτούν πόσοι, ποιοι και με ποια κριτήρια θα πάρουν αποζημιώσεις, αφού όπως αποκαλύπτεται και από το έγγραφό της, δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει: «(...) Ωστόσο σας γνωστοποιούμε ότι προτιθέμεθα κατά τη σειρά απολύσεως να δώσουμε προτεραιότητα στους με αυξημένα οικογενειακά βάρη εργαζόμενους, στους ανειδίκευτους εργαζόμενους με τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία στην επιχείρηση, στους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους...», κλπ.

Οι εργαζόμενοι, σε συνέλευσή τους, αποφάσισαν την κάθοδό τους στην Αθήνα μεθαύριο Τρίτη 15 Γενάρη, οπότε και έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

ΠΑΜΕ... θέατρο

Στην παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα», με σκηνοθέτρια και ερμηνεύτρια την Αννα Βαγενά, καλεί η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 17 Γενάρη, στις 9 μ.μ., στο θέατρο «Βασιλάκου» (Πλαταιών και Προφήτου Δανιήλ 3, Κεραμεικός). Τιμή για το ΠΑΜΕ: 15 ευρώ. Προσκλήσεις στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28) και στα τηλέφωνα 210.3301.842 και 210.3301.847.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ