ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών στην Κρήτη

Eurokinissi

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα παρακάτω:

«Για άλλη μια φορά, περιοχές της Κρήτης (Οροπέδιο Λασιθίου, Καστέλι Μινώα Πεδιάδας, Χερσόνησος, Μυλοπόταμος, Αμάρι, Πλατανιάς, Σταυρωμένος και δεκάδες χωριά του Ρεθύμνου) επλήγησαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών που άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές. Σε σπίτια και καταστήματα μικροεπαγγελματιών εντοπίζονται τεράστιες ζημιές, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο έχουν καταστραφεί, μεγάλες είναι οι ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στην περιοχή της Κρήτης, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οφείλονται στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης των ομβρίων υδάτων με ευθύνη τόσο της ΕΕ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς τα έργα αυτά ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση δεν υλοποιούνται γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωσή τους.

Οι κάτοικοι ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλουν ότι τα έργα κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι και το τμήμα του ΒΟΑΚ στη Χερσόνησο δεν συνοδεύονται από αντιπλημμυρικό σχεδιασμό ή ότι τμήματα του ποταμού Γουβιανού στη Χερσόνησο έχουν μπαζωθεί προς διευκόλυνση των ξενοδοχειακών ομίλων της περιοχής. Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων ισοπεδώνει ολόκληρες περιοχές, αφήνοντας έκθετες τις λαϊκές ανάγκες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης (ΤΑ) για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και των αγροτών, αίροντας τις δυσμενείς προϋποθέσεις που διέπουν το Ταμείο;

-- Πώς αιτιολογεί ότι μετά από χρόνια χρήσης του ΕΣΠΑ αποδεικνύεται έμπρακτα και για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως και συνολικότερα, ότι στο πλαίσιό του, πέραν των σχεδιασμών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν αποτελούν προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά κι άλλα ζωτικής σημασίας έργα και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες;».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Με αφορμή τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη δομή στο Σχιστό

Ανακοίνωση σχετικά με την άθλια κατάσταση που επικρατεί ειδικά αυτή την περίοδο με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με αφορμή την περίπτωση στη δομή στο Σχιστό, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ. Σε αυτήν επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα ότι «τα παιδιά δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μια ώρα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από τα τέλη Μάρτη, όπου και επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και πριν μερικές μέρες η δομή παρέμενε σε καραντίνα. Το αποτέλεσμα είναι όλα αυτά τα παιδιά να αποθαρρύνονται στην παρακολούθηση του προγράμματος μαθημάτων, όχι μόνο λόγω των ειδικών δυσκολιών, αλλά και των κενών που έχει διαμορφώσει η πολύμηνη απουσία τους από το μάθημα. Αντίστοιχα, για τα παιδιά του Γυμνάσιου και Λυκείου, που σήμερα προβλέπεται η διαδικασία του διαδικτυακού μαθήματος, δεν παρέχεται ο τεχνολογικός εξοπλισμός (Η/Υ tablet, internet) στους μαθητές της δομής, για να έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Η Οργάνωση του Κόμματος αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν έχει πάρει όλα τα απαραίτητα σχετικά μέτρα και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κρατώντας υποστελεχωμένα τα τμήματα υποδοχής προσφυγόπουλων. «Η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα αστικά κόμματα, έχουν σοβαρές ευθύνες, γιατί η πολιτική τους είναι που μετατρέπει τη χώρα μας σε "φυλακή της ΕΕ" και κρατά τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους. Είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, γιατί με την πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων βαθαίνει η εμπλοκή και η στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που ευθύνονται για τους πολέμους που ξερίζωσαν τους πρόσφυγες από τον τόπο καταγωγής τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης η ανάγκη της μόρφωσης για τα παιδιά του λαού

Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, η ΤΕ Πειραιά σημειώνει ότι για το Κόμμα «η εκπαίδευση των παιδιών της εργατικής τάξης και του λαού, Ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων, είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης. Παλεύει ώστε σε όλα τα παιδιά να παρέχονται όλες εκείνες οι απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση της φύσης, της κοινωνίας, να αναπτύσσονται ολόπλευρα ως προσωπικότητες, αναγνωρίζοντας την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάγκη τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα. Παλεύουμε ώστε μέσα στη σχολική μονάδα, στον τόπο που διαμένουν και με κρατική ευθύνη, να στηρίζονται αυτά τα παιδιά, που είναι συνολικά επιβαρυμένα από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, από τις συνεχείς μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, από χώρα σε χώρα, από το γεγονός ότι πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να αποχωριστούν συγγενικά, φιλικά τους πρόσωπα».

Το Κόμμα στηρίζει ταυτόχρονα την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, που με αυταπάρνηση και παρά τις αντιξοότητες δίνουν τη μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών, όπως και των εργαζομένων στις δομές.

Και καλεί «τους γονείς, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και να οργανώσουν τον αγώνα μαζί Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι, για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα ένταξης των προσφυγόπουλων στις δομές εκπαίδευσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα. Να αγωνιστούν για την κατάργηση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της Συνθήκης Σένγκεν που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού. Να παλέψουν ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που είναι η αιτία που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Να απομονώσουν, όπως και στο παρελθόν, τυχόν "φωνές" που μπορεί να εμφανιστούν και να στοχοποιούν τους μαθητές πρόσφυγες για την εξάπλωση της πανδημίας, αθωώνοντας τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες και καλλιεργώντας το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αλλωστε, τα δεκάδες κρούσματα μέσα σε σχολικές μονάδες, με το κλείσιμο τμημάτων και σχολείων, αποδεικνύουν πως η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν οι διεκδικήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών για μέτρα προστασίας στα σχολεία».

Στις διεκδικήσεις που προβάλλει η Οργάνωση του Κόμματος, περιλαμβάνονται το «να γίνει με ευθύνη του κράτους αποτύπωση των σύνθετων αναγκών των μαθητών που έχουν βιώσει τις θηριωδίες του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των εμφύλιων διαμαχών, διαμορφώνοντας τραυματικές εμπειρίες για την πλειοψηφία των παιδιών». Επίσης, να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, ενώ ειδικά για τα παιδιά της δομής του Σχιστού η επιστροφή τους στο σχολείο να εξασφαλίζει και την κάλυψη των κενών που διαμορφώθηκαν από την πολύμηνη απουσία.

Ακόμα, να τους παραχωρηθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, να εξασφαλίζεται η μετακίνηση από και προς τη σχολική μονάδα, να τηρούνται οι βασικοί κανόνες για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού.

Να εξασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ο εμβολιασμός, ότι θα διαμορφωθούν τμήματα με ανώτερο τους 15 μαθητές ανά τάξη.

Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος τεχνολογικός εξοπλισμός και να διαμορφωθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου που διαμένουν στη δομή. Να διαμορφωθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις μέσα στη δομή για τη στέγαση όλων των προσφύγων, ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής. Να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες δομές Προσχολικής Αγωγής για τα προσφυγόπουλα.

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί από τους αντίστοιχους δήμους ότι θα γίνει το τεστ στα παιδιά που βγαίνουν από την πολύμηνη καραντίνα.

Να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στη δομή. Να εξασφαλιστεί η τακτική παρακολούθηση όλων των παιδιών από παιδίατρο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Εδωσε το στίγμα της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης

Στην αντιδραστική πολιτική σε βάρος των ξεριζωμένων που έρχονται στην Ελλάδα, αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια χτεσινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου με θέμα την εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση 2020 - 2021.

Δίνοντας το κυβερνητικό «στίγμα», τόνισε πάλι πως «δεν θέλουμε η χώρα να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών». Γι' αυτό η κυβέρνηση με πρόσχημα την προστασία των συνόρων έχει ενισχύσει τις διαδικασίες αποτροπής σε αυτά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι σχετικές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις. Ακολουθείται πολιτική στοχοπροσηλωμένη στους κανόνες εμπλοκής σε θάλασσα και στεριά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, την περίοδο Μάης - Οκτώβρης 2020, η μείωση ροών στη χώρα μας ήταν του ύψους 90%. Αυτήν την περίοδο ήρθαν στη χώρα μας 4.345 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 οι αφίξεις ήταν 44.348. Η μείωση στα νησιά ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Είναι 97%, με 1.205 αφίξεις φέτος, ενώ αντίστοιχα πέρσι είχαμε 36.931.

Αναφέρθηκε στους νόμους της κυβέρνησης, οι οποίοι φαλκιδεύουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου και «διαφήμισε» τα νέα ΚΥΤ στα νησιά που θα είναι, στην ουσία, δομές στέρησης της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο, αφού θα είναι κλειστά και ελεγχόμενα. Οι νέες δομές θα έχουν διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα, συστήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας. Αυτά τα κέντρα κατασκευάζονται στη Σάμο, στην Κω και την Λέρο. Οπως είπε ο υπουργός, ο γενικός πληθυσμός θα είναι 1.816 θέσεις για την Κω και θα υπάρχουν και 400 θέσεις σε ασφαλή ζώνη, για ευάλωτους, ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες. Στη Λέρο ο γενικός πληθυσμός θα είναι 1.460 άτομα και θα υπάρχουν 200 θέσεις ασφαλούς ζώνης. Στη Σάμο 1.500 θέσεις και ασφαλής ζώνη 600 θέσεων. Αυτά αναμένεται να είναι έτοιμα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Για τις λεγόμενες επιστροφές, όπως έχει χαρακτηριστεί ο διωγμός των κατατρεγμένων από τη χώρα μας, υπογράμμισε πως είναι προτεραιότητα για την κυβερνητική πολιτική, όπως και το να υπάρξει μέσα στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ πιο ενεργός ρόλος της Frontex και της ΕΕ στο ζήτημα αυτό.

Για την πανδημία του κορονοϊού είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 950 κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα, σε έναν πληθυσμό 92.000 διαμενόντων τον Γενάρη του 2020 και μία απώλεια ανθρώπινης ζωής από την αρχή της πανδημίας.

Σημείωσε, τέλος, ότι «εντός του 2020 προχωράμε στο κλείσιμο του προγράμματος ξενοδοχείων. Μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει 27 ξενοδοχειακές δομές και μένουν άλλες 40. Μέσα στο 2021 στοχεύουμε οι 32 δομές σε όλη τη χώρα να μειωθούν σε 26». Για τις σχετικές καταγγελίες, που αφορούν επαναπροωθήσεις, παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org