ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιστολή καταδίκης της επέμβασης στη Βενεζουέλα προς τον γγ του ΟΗΕ

Αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ επισκέφθηκε χτες, Τετάρτη, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (UN), στις Βρυξέλλες, και επέδωσε επιστολή της Κοινοβουλευτικής και Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, προς τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην επιστολή καταδικάζονται η επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και οι απειλές για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ενώ εκφράζεται η αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο βενεζουελάνικο λαό.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς κ. Αντόνιο Γκουτέρες

Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η Κοινοβουλευτική και Eυρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), το οποίο έχει συμπληρώσει ήδη 100 χρόνια ζωής και δράσης, ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους της Βενεζουέλας και άλλων χωρών, που καταγγέλλουν την απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη επέμβαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και των συμμάχων της στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτήν την επέμβαση, που στοχεύει στην ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, και την επιβολή, στο βενεζουελάνικο λαό, του Χουάν Γκουαϊδό, ανθρώπου των ΗΠΑ στην υπηρεσία των προκλητικών τους σχεδίων στη Βενεζουέλα και την ευρύτερη περιοχή.

Καταδικάζουμε ιδιαίτερα τις απειλές των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας και του λαού της.

Οι εξελίξεις στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, είναι υπόθεση του ίδιου του λαού της.

Η Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτούν να σταματήσει η επέμβαση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και των συμμάχων τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, να σταματήσουν μηχανορραφίες για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και κάθε είδους απειλές.

5 Σεπτέμβρη 2019

Με εκτίμηση

Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δημήτρης Κουτσούμπας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής Επικρατείας

Γιώργος Λαμπρούλης, αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λάρισας

Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Αθήνας

Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Αχαΐας

Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής Αθηνών

Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής Αθηνών

Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιώς

Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής

Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης

Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου

Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου

Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Ευβοίας

Κώστας Παπαδάκης, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Λευτέρης Νικολάου, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή

Από τις ασκήσεις του στρατού της Βενεζουέλας «Ανεξαρτησία και Ειρήνη 2019», που ξεκίνησαν προχτές και θα διαρκέσουν έως τις 28/9
Από τις ασκήσεις του στρατού της Βενεζουέλας «Ανεξαρτησία και Ειρήνη 2019», που ξεκίνησαν προχτές και θα διαρκέσουν έως τις 28/9
Aπαντώντας στη συστηματική προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική να ξεκινήσουν στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας, με πρόσχημα ότι «προστατεύει τρομοκρατικές οργανώσεις» (γίνεται αναφορά στην επανασύσταση του αντάρτικου των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC-EP, και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατου - ELN), η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ξεκίνησε την Τετάρτη τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «Ανεξαρτησία και Ειρήνη 2019» σε όλο το μήκος των συνόρων με την Κολομβία, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Σεπτέμβρη. Οπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, «η Βενεζουέλα δεν απειλεί κανέναν, ποτέ ο στρατός δεν έχει επέμβει κατά κανενός, αλλά προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή εναντίον της και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Τους ίδιους ισχυρισμούς περί «προστασίας τρομοκρατών» μετέφερε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χόλμες Τρουχίγιο στο μόνιμο συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κράτων, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και από όπου έχει αποχωρήσει η Βενεζουέλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τις προηγούμενες μέρες η βενεζουελανή κυβέρνηση κατήγγειλε ως ψεύτικες τις «αποκαλύψεις» που διαδίδουν η κυβέρνηση της Κολομβίας, η αντιδραστική αντιπολίτευση του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ Χουάν Γκουαϊδό, όπως και δημοσιεύματα του κολομβιανού περιοδικού «Semana», όπου χρησιμοποιούνται πλαστογραφημένα έγγραφα του στρατού της Βενεζουέλας με δήθεν «εντολή Μάδουρο για προστασία των "κόκκινων ενόπλων"». Επίσης, παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία του πώς η κυβέρνηση της Κολομβίας ενισχύει, εξοπλίζει και εκπαιδεύει ένοπλες ομάδες που έχουν προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Κατήγγειλε δε ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταγραφεί 42 περιπτώσεις στις οποίες μυστικές υπηρεσίες της Κολομβίας επιχείρησαν να προσεγγίσουν αξιωματικούς Αεροπορίας της Βενεζουέλας, προκειμένου να υπάρξει πλήγμα στην αεράμυνα της χώρας.

Τέλος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει τις επόμενες μέρες να καταγγείλει σε όλα τα διεθνή φόρα (ΟΗΕ και αλλού) την επιθετική πολιτική τόσο της Κολομβίας όσο και των ΗΠΑ, που εντείνουν τον εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, κλέβοντας και κρατικούς πόρους (όπως η θυγατρική της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας PDVSA, CITGO, στις ΗΠΑ). Ειδικά για τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, η Βενεζουέλα θα καταθέσει στον γγ του ΟΗΕ, ως διαμαρτυρία και μήνυμα καταδίκης, πάνω από 10 εκατομμύρια υπογραφές Βενεζουελάνων στη σχετική καμπάνια που είναι σε εξέλιξη.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πρωτοβουλία ενάντια στην ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη

ΜΟΣΧΑ - ΜΙΝΣΚ.--

Η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενάντια στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, που απευθύνεται ουσιαστικά κατά των ΗΠΑ, μετά την ακύρωση της Συνθήκης INF μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας. Αυτό επισημάνθηκε από τον επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, μετά από χτεσινή συνάντησή του με τον Λουκασένκο στο Μινσκ.

Ο Πατρούσεφ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυραύλους με βεληνεκές που απειλεί ευρωπαϊκές χώρες, «ωστόσο, θα αντιδράσει στις απειλές και τις προκλήσεις που θα προκύψουν». Γενικότερα στη συνάντηση συζητήθηκαν «θέματα στρατηγικής σταθερότητας, οι αλλαγές που συμβαίνουν στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε, οι νέες προκλήσεις και απειλές που συνεπάγονται αυτές οι αλλαγές, οι τρόποι αντίδρασης στις ενέργειες των εταίρων μας», δήλωσε ο Πατρούσεφ, αναφερόμενος στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις αλλά και στις παγκόσμιες ανακατατάξεις.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ, που «είχαν εγκαταλείψει τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Συνθήκη Πυραύλων το 2002 και τώρα έφυγαν από την INF». «Οι δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την τοποθέτηση των πυραύλων στην Ανατολή στοχοποιούν πρώτα απ' όλα την Κίνα ως αντίπαλο», όμως «προκαλούν ανησυχία στη Ρωσία, επειδή οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να φτάσουν στην επικράτειά μας και πρέπει να το έχουμε κατά νου».

Αλλωστε, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλεία, αμερικανικά «συστήματα πυραυλικής άμυνας έχουν αναπτυχθεί στη Ρουμανία και σύντομα θα τοποθετηθούν και στην Πολωνία», απειλώντας την «ευρωπαϊκή ασφάλεια».

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ
Ετοιμάζονται διαβουλεύσεις για το φυσικό αέριο

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εν μέσω εντεινόμενων διαπραγματεύσεων για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και για την Κριμαία θα διεξαχθούν την ερχόμενη βδομάδα (19 Σεπτέμβρη) οι τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί σημαντικό μέρος του παζαριού για τη «διευθέτηση» των αντιθέσεων στην περιοχή.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει συνδέσει άμεσα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για «διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία» και με τις επερχόμενες συνομιλίες για τους όρους προμήθειας και διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του ουκρανικού εδάφους μετά το 2020, όταν λήγει η ισχύουσα σύμβαση διαμετακόμισης.

Στο μεταξύ, η αναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) είναι πιθανό να λάβει χώρα πριν από τα τέλη Οκτώβρη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» και όχι το Σεπτέμβρη, όπως είχε ανακοινώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ολες οι πλευρές έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο στη μείωση της έντασης των εχθροπραξιών στο Ντονμπάς και τη σημασία της πρόσφατης εκτεταμένης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέρει η εφημερίδα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε τώρα για κάποιο αποτέλεσμα εξομάλυνσης» των σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά «υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία». «Σε κάθε περίπτωση μπροστά μας έχουμε πολύ σύνθετη, συνεχή, υπεύθυνη και σχολαστική δουλειά», πρόσθεσε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org