ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
Κλιμακώνουμε τον αγώνα με εφόδιο την πείρα από τη δράση μας

Πλευρές από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Από τη μαζική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη μαζική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Η ανάγκη ενίσχυσης της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενιαία με τον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την απαλλαγή του από τη συνδικαλιστική μαφία και τον εργατοπατερισμό, αναδείχθηκε στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη, ενόψει του συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, με θέμα «Το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, στην πάλη και δράση είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής».

Μέσα από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών μεταφέρθηκε πολύτιμη πείρα, παρουσιάστηκαν με ζωντανά παραδείγματα από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς οι επιπτώσεις της επίθεσης του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, καθώς και πείρα από την προσπάθεια ανάπτυξης μαζικών εργατικών αγώνων ενάντια σε αυτήν την πολιτική, για να βγουν στο προσκήνιο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Πλευρές από αυτήν την πείρα κατέγραψε και παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Μόνη απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία ο δικός μας οργανωμένος αγώνας

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Κυριάκος Τσιαούσης, αναφέρθηκε στα δισ. ευρώ που εξασφάλισαν για άλλη μια χρονιά οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, πατώντας «στα τσακισμένα μεροκάματα, στα τσακισμένα δικαιώματα, στο ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας, στη μετατροπή των διακοπών σε ένα πανάκριβο και απαγορευτικό εμπόρευμα για την πλειοψηφία του λαού».

«Οι μουρμούρες στην αρχή της σεζόν ότι δεν πάει καλά ο κλάδος», πρόσθεσε, «ήταν άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για να διασφαλίσουν νέες ενισχύσεις και από την άλλη να στοιβάξουν όλο τον κόσμο στη λογική ότι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις, να βάλουμε πλάτη ώστε να μην ενοχληθεί η δραστηριότητά τους και να μη διαταραχθεί η κερδοφορία τους».

Τόνισε ότι «φαινόμενα όπως ο βασανισμός νέου εργαζόμενου στην Κέρκυρα, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, η απλήρωτη εργασία, τα εργατικά "ατυχήματα", θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να πληθαίνουν όσο θα επιβάλλεται χωρίς αντίσταση αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Περιέγραψε τη μάχη που δίνει το Συνδικάτο προκειμένου να κατανοήσουν οι νέοι εργαζόμενοι ότι οι αποδοχές του καθενός, οι όροι εργασίας, δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι προϊόν ατομικής διαπραγμάτευσης - προφορικής συμφωνίας, αλλά αποτέλεσμα κατοχύρωσης μέσα από κλαδικές συμβάσεις.

«Δεν υπάρχουν τρίτες δυνάμεις οι οποίες θα εγγυηθούν τα κεκτημένα μας, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας. Ο μόνος διεκδικητής και εγγυητής είναι ο δικός μας οργανωμένος αγώνας», ξεκαθάρισε. «Δεν θα επιτρέψουμε στην πόρτα της κουζίνας να σταματάει η δημοκρατία. Αυτός που αγαπάει την τέχνη του, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, είναι και ο πρώτος που θα πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει αμοιβές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας».

Ανοίγουμε δρόμο με την παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς

Στις μικρές νίκες που είχαν οι εργαζόμενοι με τη δράση τους και την παρέμβασή τους, μαζί με το σωματείο τους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Οπως είπε, υπάρχει διάθεση από νέο κόσμο να μπει στο σωματείο, να το γνωρίσει και να παλέψει μέσα από τις γραμμές του. Υπάρχει διάθεση από κόσμο που είδε το σωματείο να δίνει μαζί του τη μάχη για τα προβλήματά του.

Παρουσίασε τις συνθήκες εργασίας στα εμπορικά καταστήματα την περίοδο του καλοκαιριού, όπως π.χ. στην Τσιμισκή, όπου «οι εργαζόμενοι δούλευαν όλες τις Κυριακές χωρίς σταματημό, κόπηκαν ρεπό και άδειες, ακόμα και αναρρωτικές άδειες πήγαιναν πίσω για να μπορέσει να βγει το πρόγραμμα. Η δουλειά από το πρωί ως το βράδυ στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ, είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο (...) Η πίεση της εργοδοσίας γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, οι απειλές είναι καθημερινό φαινόμενο. Π.χ. μια εργαζόμενη σε γνωστή εταιρεία παιχνιδιών κατήγγειλε ότι δεν επιτρέπουν στις εργαζόμενες στα ταμεία να πάνε τουαλέτα ούτε για γυναικολογικούς λόγους. Σε εμπορικό κατάστημα στο αεροδρόμιο, έγιναν απολύσεις επειδή ζήτησαν να έχουν ένα σκαμπό στο ταμείο, να κάνουν διάλειμμα και να μη δουλεύουν 16 ώρες το 24ωρο».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, μίλησε για τις μικρές νίκες του σωματείου σε χώρους, που όμως ανοίγουν δρόμο. Π.χ. στον «ΑΒ Βασιλόπουλο», μετά από παρέμβαση του σωματείου, μειώθηκαν οι απλήρωτες ώρες, οι εργαζόμενοι κάνουν διάλειμμα, τους δόθηκαν παπούτσια εργασίας, τους παρέχονται σάντουιτς, φρούτα και νερά. Στα «My Market», μετά από παρέμβαση του σωματείου άρχισαν να παίρνουν επιδόματα οι κρεοπώλες, οι εργαζόμενοι διεκδικούν χορήγηση παπουτσιών ασφαλείας και τοποθέτηση προϊόντων σε χαμηλότερα ράφια, για να μπορούν να είναι εύκολα προσβάσιμα. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλα σούπερ μάρκετ, απέναντι στην εργοδοσία, που αντιδρά, απειλώντας ότι θα απαγορεύσει τη συνδικαλιστική δράση.

Πάλη για το δίκιο μας απέναντι στα αφηγήματα του κεφαλαίου

Η Φένια Ματζουλά, από την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στους αγώνες που δόθηκαν στον κλάδο τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα στη ΣΙΔΕΝΟΡ.

Οπως είπε, «ο δίμηνος αγώνας των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ έβαλε ένα λιθαράκι στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, απαιτώντας επιχειρησιακή ΣΣΕ με ανάκτηση των απωλειών της κρίσης. Οι εργαζόμενοι οργάνωσαν τον αγώνα τους μέσα από μαζικές συνελεύσεις, με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, με κινητοποιήσεις στην πύλη του εργοστασίου, με κινητοποίηση στην Αθήνα στα κεντρικά της εταιρείας, με ενημέρωση προς τους εργαζόμενους της εταιρείας ΣΟΒΕΛ, του ίδιου ομίλου, "ΒΙΟΧΑΛΚΟ"».

«Συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, κράτησαν το ηθικό τους ψηλά όταν η εργοδοσία τούς έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, στέλνοντας εξώδικο για διαφυγόντα κέρδη στα μέλη του ΔΣ του σωματείου, σπρώχνοντας σε διαθεσιμότητα σχεδόν το σύνολο του εργοστασίου για δυο βδομάδες, οργανώνοντας αντισυγκεντρώσεις με τα "καλά παιδιά" της, απολύοντας τους συμβασιούχους, φυτεύοντας ασφαλίτες στο προαύλιο του εργοστασίου μέχρι και λίγη ώρα πριν από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου», τόνισε.

Σχολιάζοντας ότι το παράδειγμα της ΣΙΔΕΝΟΡ αναδεικνύει την απάτη του αφηγήματος ότι «μέσα από την ανάπτυξη θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους», επισήμανε πως η επιχείρηση, παρότι επανήλθε σε κερδοφορία, «αρνήθηκε να δώσει πίσω έστω και ένα ευρώ από αυτά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, από τον κλεμμένο ιδρώτα τους όλα τα χρόνια της κρίσης, από περικοπές που έφτασαν έως και το 25%», ενώ «μεγάλος αριθμός εργατών αμείβεται με μισθούς κοντά στον κατώτατο, επανέρχεται η εργολαβοποίηση, αυξάνεται η πίεση για 12ωρα»...

«Ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο αντίπαλο», κατέληξε, «ο αγώνας μας απαιτεί διάρκεια και υπομονή, απαιτεί τη συσπείρωσή μας με τους εργαζόμενους και από άλλους κλάδους, αλλά και με την υπόλοιπη κοινωνία, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους».

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας η συνδικαλιστική δράση

Μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε επίσης η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, την οποία έρχεται να ενισχύσει η κυβέρνηση με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί στον συνδικαλιστικό νόμο.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των μελών της διοίκησης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας, που απολύθηκαν επειδή μπήκαν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αξιοπρεπείς αμοιβές στα διαλογητήρια - ψυγεία της περιοχής.

Η αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου, Κ. Χατζηθεοδωρίδου, η οποία μέχρι την άνοιξη δούλευε στη συνεταιριστική βιομηχανία «Venus» στη Βέροια, περιγράφει τα εξής αποκαλυπτικά:

«Πέρυσι τον Ιούλιο, το Σωματείο ανέδειξε ένα σοβαρό εργατικό "ατύχημα", από τα πολλά που συμβαίνουν σε όλο τον κλάδο και ιδιαίτερα στα διαλογητήρια - κονσερβοποιεία της περιοχής.

Εννοείται ότι στο μοίρασμα της ανακοίνωσης τα διευθυντικά στελέχη της "Venus" φώναξαν την ΟΠΚΕ να μας πετάξει έξω, όλο το προεδρείο του συνδικάτου καθώς και τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας, που συμμετείχε στην εξόρμηση. Βέβαια η τρομοκρατία δεν πέρασε, η ανακοίνωση του συνδικάτου μοιράστηκε στους εργαζόμενους.

Τον φετινό Ιούλη, που ήταν να επαναπροσληφθούμε, η "Venus" μάς είπε ορθά - κοφτά ότι δεν προσλαμβάνει συνδικαλιστές που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και να πάμε να βρούμε αλλού δουλειά! Σήμερα είμαστε άνεργοι 5 άτομα, 4 συνδικαλιστές και ο συνάδελφος που έπαθε το ατύχημα...

Ενώ από τη μία βγαίνουν και ζητάνε εργατικά χέρια και μετάκληση μεταναστών, από την άλλη αρνούνται να μας προσλάβουν γιατί αναδείξαμε τα προβλήματα του κλάδου, γιατί απλά κάναμε το συνδικαλιστικό μας καθήκον.

Βέβαια, άμεση ήταν η αντίδραση του συνδικάτου, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, προσφυγή στην τριμερή Επιθεώρηση Εργασίας, οργάνωση κινητοποιήσεων έξω από τη "Venus" και έπεται συνέχεια. Σε όλες τις κινητοποιήσεις η αστυνομία ήταν εκεί για να υπερασπιστεί την εργοδοσία. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα κέρδη των βιομηχανιών πάνε πλάι - πλάι με την ένταση της καταστολής.

(...) Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ξαναπροσληφθούμε. Δεν το βάζουμε κάτω παρά τις δύσκολες μέρες που περνάμε, εμείς και οι οικογένειές μας».

Οπλο μας η συλλογική οργάνωση και δράση

Ο Στέφανος Λαγόπουλος, από τη Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Μετρό, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, περιέγραψε ότι η ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου σημαίνει για τους εργαζόμενους στις κατασκευές δουλειά ήλιο με ήλιο, Σάββατα, Κυριακές, απλήρωτες υπερωρίες, μεροκάματα των 25 και 30 ευρώ.

«Αυτή η ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου είναι που επιτάσσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, αυτό έρχεται και η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ολοκληρώσει», επισήμανε.

«Η πραγματική δημοκρατία βρίσκεται στη δράση των ταξικών δυνάμεων», τόνισε, «εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις από τα κάτω, με συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με πραγματική συζήτηση και προβληματισμό. Αυτές τις διαδικασίες έχουν αγκαλιάσει οι συνάδελφοι. Ετσι πετύχαμε και νίκες σαν κλάδος, από το μικρότερο πρόβλημα μέσα στο εργοτάξιο μέχρι την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Αυτή τη δράση και οργάνωση είναι που φοβούνται, αυτή την ενότητα των εργατών, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Σαν Σωματειακή Επιτροπή του Μετρό πραγματοποιήσαμε συσκέψεις και συνελεύσεις στα μεγαλύτερα εργοτάξια όλο το προηγούμενο διάστημα με καθολική συμμετοχή, πήραμε αποφάσεις μέσα στα σκάμματα, ανοίξαμε συνολικότερα το ζήτημα της υπογραφής κλαδικής σύμβασης, και με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε, με απεργιακή απάντηση όποτε και αν τολμήσουν να καταθέσουν τον απεργοκτόνο νόμο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ