ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Κλάδος Τουρισμού: Επιβεβαιώνει ότι η «ανάπτυξη για όλους» σημαίνει τσάκισμα των εργαζομένων
  • «Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής»: Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις στη σύσκεψη συνδικάτων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
  • Εργατικό Κέντρο Τρικάλων: Αποφασιστικό χτύπημα στα όργια νοθείας των εργατοπατέρων
  • ΟΒΣΑ: Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας απέναντι στη νέα κυβερνητική επίθεση

ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επιβεβαιώνει ότι η... «ανάπτυξη για όλους» σημαίνει τσάκισμα των εργαζομένων

Ο κλάδος του Τουρισμού, ο οποίος προβάλλεται από όλα τα αστικά επιτελεία ως μια από τις βασικές «ατμομηχανές» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική επιβεβαίωση για το ότι η «ανάπτυξη για όλους», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η «δίκαιη ανάπτυξη», που έλεγε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζονται στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα «ρεκόρ» του Τουρισμού τα τελευταία χρόνια, σε έσοδα, αφίξεις κ.τ.λ. πάνε «πακέτο» με τη μείωση των μισθών, την αύξηση της μερικής απασχόλησης και συνολικά της «ευελιξίας», τη μεγάλη αύξηση του χρόνου εργασίας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την εξέταση μελετών και στοιχείων που αφορούν στον κλάδο και συγκεκριμένα από: Τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την περίοδο 2009-2018. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους Δείκτες Απασχόλησης, Ωρών Εργασίας και Αμοιβών. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΙΚΑ για τη μηνιαία απασχόληση. Την Ερευνα Συνόρων που διεξάγει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν πως πίσω από τη βιτρίνα των 5άστερων ξενοδοχείων και των χλιδάτων επιχειρήσεων του κλάδου του Τουρισμού κρύβεται η εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων τους οποίους ξεζουμίζουν οι εργοδότες, έχοντας τη στήριξη των εργατοπατέρων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ).

Αβαντάροντας την αντεργατική επίθεση, αυτοί οι εργατοπατέρες υπέγραψαν κλαδική σύμβαση που «νομιμοποίησε» ανοιχτά την επταήμερη εργασία, ενώ αυτή είναι η σύμβαση την οποία «επέκτεινε» με διθυράμβους η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή προβλέπεται ότι εφόσον η πληρότητα είναι πάνω από 70%, οι μεγαλοξενοδόχοι μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε μέρα «τους θερινούς μήνες για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και τους χειμερινούς μήνες από 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου», και τις μέρες ανάπαυσης, αποδίδοντας απλά πρόσθετη αμοιβή!

Πάνω σε αυτό το έδαφος έχει ανοίξει η όρεξη των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του κλάδου για περισσότερα, ζητώντας από την κυβέρνηση παραπέρα ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

«Απογείωση» της μερικής απασχόλησης

Από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ προκύπτει ότι η συνολική απασχόληση (πλήρης και μερική) στον συγκεκριμένο κλάδο αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 12,7%. Αναλυτικότερα η συνολική απασχόληση σημειώνει πτώση κατά το κομμάτι της περιόδου 2009-2013, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση της πλήρους απασχόλησης.

Από το 2014 και μετά η συνολική απασχόληση σημειώνει αύξηση, αλλά με όλο και μικρότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, η συνολική απασχόληση το γ' τρίμηνο του 2014 συγκριτικά με το γ' τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 17,9%. Για το ίδιο τρίμηνο μεταξύ των ετών 2015/2014 αυξήθηκε κατά 8,4%, το 2016/2015 κατά 4,4%, το 2017/2016 κατά 4,6% και το 2018/2017 κατά 3,1%.

Αναλυτικότερα η πλήρης απασχόληση σημειώνει πτώση την περίοδο 2009-2013 και από το 2014 και μετά αύξηση. Σε όλη την περίοδο 2009-2018 ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της πλήρους απασχόλησης είναι «οριακά αυξητικός», μόλις 0,3%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το γ' τρίμηνο του 2009 η πλήρης απασχόληση ήταν 329.000, του 2013 έπεσε στους 252.000 και του 2018 ανέβηκε στους 351.000.

Αντίθετα, όπως διαπιστώνει η μελέτη, για τη μερική απασχόληση «παρατηρούμε ότι υπάρχει μια διαχρονική τάση αύξησης, που είναι πιο έντονη στα Καταλύματα και την Εστίαση» και πως «σε αντίθεση με τους πλήρους απασχόλησης, οι απασχολούμενοι μερικής απασχόλησης καταγράφουν αυξητική πορεία ακόμα και κατά την περίοδο 2009 - 2013».

Μεταξύ του γ' τριμήνου του 2009 και του γ' τριμήνου του 2018 η μερική απασχόληση αυξάνεται κατά 144,2%. Ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της μερικής απασχόλησης είναι 9,7%. Ενδεικτικά, το γ' τρίμηνο του 2009 ήταν 25.000 και του 2018 ανέβηκε στους 60.000.

Ακόμα πρέπει να αναφερθεί η επισήμανση της μελέτης πως «η πλήρης απασχόληση είναι πιο εξαρτημένη από την εποχικότητα του κλάδου, κάτι το οποίο φαίνεται από τις έντονες διακυμάνσεις που σημειώνει ανά τρίμηνο (σεζόν, εκτός σεζόν), σε αντίθεση με τη μερική απασχόληση όπου δεν παρατηρούνται ανάλογες διακυμάνσεις».

Πιο πολλές ώρες, πιο μικρά μεροκάματα

Από τα στοιχεία των Δεικτών Απασχόλησης, Ωρών Εργασίας και Αμοιβών σε βασικούς τομείς της οικονομίας για το γ' τρίμηνο 2018 της ΕΛΣΤΑΤ για τον συγκεκριμένο κλάδο, επιβεβαιώνεται καταρχάς η αύξηση της απασχόλησης, ενώ προκύπτουν δύο ακόμα πολύ σημαντικά στοιχεία:

-- Πολύ μεγάλη αύξηση των ωρών εργασίας (το σύνολο των ωρών που δουλεύει το σύνολο του προσωπικού), που δεν ακολουθείται όμως από την αύξηση της μισθολογικής δαπάνης.

-- Η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης έχει σχεδόν παράλληλη πορεία με την αύξηση της απασχόλησης (πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στον κλάδο), ενώ είναι κατά πολύ μικρότερη της αύξησης του χρόνου εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν εντατικοποίηση της εργασίας και μείωση του μισθού.

Συγκρίνοντας το γ' τρίμηνο των ετών 2010 έως 2018 (έτος βάσης το 2010 = 100) προκύπτει ότι το 2010 ο δείκτης απασχόλησης ήταν 108, ωρών εργασίας 117,4 και αμοιβών 105,5. Το 2018 ο δείκτης απασχόλησης ήταν 187,6, ωρών εργασίας 271,1 και αμοιβών 206. Σύμφωνα με τους δείκτες, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν 2,3 φορές, η απασχόληση 1,7 φορές και οι αμοιβές 1,9 φορές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και εξέταση στοιχείων του ΕΦΚΑ και του ΙΚΑ. Το μέσο μεικτό μεροκάματο τον Ιούλη του 2011 στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια με 10 εργαζόμενους και πάνω ήταν 50,84 ευρώ. Τον Ιούλη του 2018 έπεσε στα 39,56 ευρώ.

«Τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο...»

Κι όλα αυτά, όταν το 2018 τα αστικά επιτελεία καταγράφουν τα μεγαλύτερα «ρεκόρ» για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των αμιγώς τουριστικών εσόδων, που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ και υπερδιπλάσια έσοδα για την οικονομία από την άνοδο των μεταφορών, του shopping και του εσωτερικού τουρισμού, που υπολογίζονται ότι συνολικά το 2018 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 21 δισ. ευρώ». Το παραπάνω απόσπασμα από ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού τον Γενάρη του 2019 αποτυπώνει ξεκάθαρα τον χορό δισεκατομμυρίων που έχουν στήσει οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου στις πλάτες των εργαζομένων.

Η τάση αύξησης των εσόδων μάλιστα συνεχίστηκε και το α' εξάμηνο του 2019. Το ΙΝΣΕΤΕ σημειώνει σχετικά: «Ως αποτέλεσμα, το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση εσόδων που υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

Ζητούν ένταση της επίθεσης

Για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου απαιτούν ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συναντήθηκε στα τέλη Αυγούστου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΤΕ, με διάφορα προσχήματα ζήτησε περαιτέρω μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους (στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών), μη εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ (προκειμένου να δίνονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί και μεροκάματα), ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας ώστε να μπορούν να αναγκάζουν τον εργαζόμενο να δουλεύει όσες ώρες θέλουν και όποτε θέλουν.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ ζήτησε:

  • «Οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) (...) παροχή έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές των συνεπών επιχειρήσεων (...) Κίνητρα για την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις των κλάδων της οικονομίας στους οποίους υπάρχει σε ισχύ κλαδική ΣΣΕ».
  • «Πρόβλεψη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, της δυνατότητας απόκλισης από όρους της ΣΣΕ σε περιοχές - επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα ή παρουσιάζουν συγκεκριμένες, γεωγραφικές κυρίως, ιδιαιτερότητες».
  • «Αντιμετώπιση των αντι-ασφαλιστικών και αντι-αναπτυξιακών χαρακτηριστικών του ασφαλιστικού συστήματος»...
  • «Τροποποίηση της διαδικασίας αναγγελίας υπερεργασίας, χορήγησης άδειας και αλλαγών στο ωράριο εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των δυσανάλογα υψηλών προστίμων που προκύπτουν από έκτακτες αλλαγές βαρδιών, ρεπό κ.λπ.».

Απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, μόνη λύση για τους εργαζόμενους και στον κλάδο του Τουρισμού είναι η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων, η ενιαία πάλη για να μπουν μπροστά οι δικές τους ανάγκες, τα δίκαια αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με δύο συνεχόμενα ρεπό, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ