ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ
Το ρωσικό κεφάλαιο αποφασιστικά στη διεκδίκηση θέσεων σε Ασία - Ειρηνικό

Από τη συνάντηση Πούτιν - Σι στο Βλαδιβοστόκ
Από τη συνάντηση Πούτιν - Σι στο Βλαδιβοστόκ
Από τις 11 έως τις 13 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας το 4ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, μια διοργάνωση που έχει καθιερωθεί από τη ρωσική κυβέρνηση από το 2015 και φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο μιας συνάντησης πολιτικών και επιχειρηματιών, τύπου «Φόρουμ του Νταβός» στη μεγάλη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Για φέτος, αντιπροσωπείες από κυβερνήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους από 60 χώρες της περιοχής και όχι μόνο έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ το κεντρικό μότο του Φόρουμ είναι: «Απω Ανατολή: Διευρύνοντας το πεδίο των ευκαιριών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο καλωσόρισμα που κάνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διοργάνωση, σημειώνει ότι αυτή «αντανακλά τη θέληση της Ρωσίας να ενσωματωθεί πιο αποφασιστικά στην οικονομική πραγματικότητα και τα δίκτυα συνεργασίας στην τεράστια περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Η Ρωσία από το 2015 έχει θεσπίσει 17 ειδικές οικονομικές ζώνες σε όλη την Απω Ανατολή, από το Βλαδιβοστόκ στα σύνορα με την Κίνα έως τον Βερίγγειο Πορθμό. Οι ζώνες αυτές έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, το λεγόμενο «ελεύθερο λιμάνι» του Βλαδιβοστόκ, ώστε να εξασφαλίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους - ντόπιους και ξένους - ευνοϊκές συνθήκες για συνεργασίες και ξένες επενδύσεις μακράς πνοής, αλλά και - όπως προβάλλεται ιδιαίτερα - η δυνατότητα να ανοιχτούν σε μια μεγάλη αγορά στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης και το Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού.

Οχι τυχαία, ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας σε επιχειρηματίες στο περιθώριο του Φόρουμ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη «οι ξένοι επενδυτές, γενικά όλοι οι επενδυτές που έρχονται στην Απω Ανατολή, να μην παγιδευτούν σε στερεότυπα και να λάβουν αποφάσεις που δεν επικεντρώνονται στο χθες αλλά στο μέλλον», προσθέτοντας ότι «η Απω Ανατολή σήμερα ανοίγει μεγάλες προοπτικές για επιχειρηματικές δραστηριότητες για το ευρύτερο φάσμα θεμάτων».

Και ο προεδρεύων του Φόρουμ, Γιούρι Τρουτνέφ, αντιπρόεδρος της Ρωσίας και απεσταλμένος στην Απω Ανατολή, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της περιφέρειας», προβάλλοντας τις ειδικές οικονομικές ζώνες και την «κρατική στήριξη για επενδυτικά σχέδια υψηλού δυναμικού».

Σε αυτό το πνεύμα, της ενίσχυσης του ρόλου του ρωσικού κεφαλαίου και σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, έχουν προγραμματιστεί και οι συζητήσεις στο Φόρουμ, που σε ό,τι αφορά τις μπίζνες έχουν χωριστεί σε 4 υποενότητες. Τον τίτλο «Η Απω Ανατολή: Διεθνή σχέδια για συνεργασία» φέρουν οι θεματικές για την εξερεύνηση νέων εδαφών (Αρκτική, Διάστημα, αξιοποίηση ωκεανών), για την ενεργειακή συνεργασία ειδικά στη Βορειοανατολική Ασία (με διασύνδεση ενεργειακών δικτύων Ρωσίας, Κίνας, Μογγολίας, Βόρειας και Νότιας Κορέας). Επίσης προβάλλονται η δημιουργία ενός διεθνούς ιατρικού κέντρου στο Βλαδιβοστόκ για την προώθηση και του ιατρικού τουρισμού, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διεύρυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας, η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» και ο ρόλος της ρωσικής Απω Ανατολής, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας σε έναν κόσμο που αλλάζει με την άνοδο της Κίνας και της Ινδίας και η απάντηση στους «εμπορικούς πολέμους», το μεγάλο έργο του τρανσιβηρικού σιδηροδρόμου με συμμετοχή της Βόρειας και Νότιας Κορέας, όπως και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και ενεργειακής γέφυρας στη Νότια Κορέα μέσω Κίνας, κ.α.

Με τίτλο «Προτεραιότητες για τη Βιομηχανία» εξετάζονται οι εξελίξεις κατά κλάδο παραγωγής (Ενέργεια, διατροφή, αγροτική οικονομία, τουρισμός, αλιεία κ.λπ.). Με τίτλο «Εργαλεία για τη στήριξη των επενδυτών» θα γίνουν συζητήσεις για τα «πλεονεκτήματα» των ειδικών οικονομικών ζωνών, την εξέλιξη της ρωσικής Απω Ανατολής και του Βλαδιβοστόκ ως χρηματοπιστωτικών κέντρων και εδρών οff shore εταιρειών (δηλαδή ως λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων» για να τοποθετούν οι καπιταλιστές τα κεφάλαιά τους), τη δημιουργία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Τέλος, στην τέταρτη υποενότητα, του «Επιχειρηματικού Διαλόγου», περιλαμβάνονται συζητήσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Συνάντηση Πούτιν με Σι και Αμπε

Ταυτόχρονα, το Φόρουμ αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για συναντήσεις Ρώσων κρατικών αξιωματούχων με ομολόγους τους. Μια τέτοια συνάντηση είχε ο Πούτιν με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ η αντιπροσωπεία της Κίνας αριθμεί πάνω από 1.000 άτομα. Υπογραμμίστηκε η σημασία των διμερών σχέσεων και τονίστηκε ότι οι εμπορικές συναλλαγές το 2018 αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια. Επίσης υπεγράφησαν πολλές διμερείς συμφωνίες, και κρατικές και ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

Ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, όπου συζητήθηκε η διμερής συνεργασία και υπεγράφη ένα πακέτο συμφωνιών για κοινές επενδύσεις, χωρίς να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, μέσα και από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης, που εκκρεμεί από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, ο Αμπε ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβρη θα επισκεφτεί τη Ρωσία ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές ενισχύουν τις προσπάθειές τους για κοινές επενδύσεις στις Κουρίλες Νήσους στον βόρειο Ειρηνικό, των οποίων την κυριότητα διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

ΗΠΑ
Νέες απειλές Μπόλτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι νεκρό για μας», τόνισε σε ομιλία του στο συντηρητικό ίδρυμα Αμερικανών Νομικών Federalist Society στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές για κυρώσεις κατά του δικαστηρίου και των δικαστών που θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν έρευνες ή διώξεις σε βάρος των ΗΠΑ για εγκλήματα στο Αφγανιστάν ή αλλού.

Οι απειλές του Μπόλτον διατυπώνονται μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (που πολλές φορές αξιοποιήθηκε στο έπακρο από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για διάφορες βρώμικες υποθέσεις, διώξεις και φυλακίσεις μη αρεστών ξένων ηγετών κ.λπ.) να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν. Χώρα στην οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επεμβαίνουν στρατιωτικά από το 2001, για να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντά τους.

Ο Μπόλτον, στην ίδια ομιλία, επιβεβαίωσε το κλείσιμο των γραφείων της PLO (Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) στην Ουάσιγκτον, επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει το «αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο», που στην ουσία επιδιώκει την πλήρη κατοχή και «ενσωμάτωση» των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ αντί της λύσης των δύο ανεξάρτητων κρατών...

Επίσης ο Μπόλτον, σχολιάζοντας την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ισραηλινά εγκλήματα στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, δικαιολόγησε τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, λέγοντας ότι γίνονται «για να υπερασπιστεί το Ισραήλ τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις». Το ΔΠΔ, σε ανακοίνωσή του, «υπενθύμισε» ότι δεν δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ αλλά με συνθήκη «που υπογράφηκε από 123 χώρες». Υποστήριξε ακόμη ότι άσκησε διώξεις σε υποθέσεις δήθεν «μόνο όταν οι θιγόμενες χώρες απέτυχαν να το κάνουν οι ίδιες». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «θα συνεχίσει να κάνει απρόσκοπτα» τη δουλειά του «κατά τις αρχές του δικαίου».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ ήταν από τους πρώτους που επέκρινε τις ΗΠΑ για την «επίθεση» στο ΔΠΔ, εκτιμώντας ότι πλέον «η σκαιότητα αυτού του εγκληματικού κράτους δεν γνωρίζει όρια».

Η Γαλλία, επίσης, διά της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, υπερασπίστηκε το ρόλο του ΔΠΔ, σχολιάζοντας ότι «σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους υποστηρίζουμε το ΔΠΔ και με συμβολή στον προϋπολογισμό του και σε συνεργασία μαζί του».

ΡΩΣΙΑ
Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή της Κίνας

Ξεκίνησε χτες η τελική φάση της μεγάλης διεθνούς άσκησης «Vostok-2018», στην κεντρική Ρωσία, που θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Κίνας και της Μογγολίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει από το 1981, καθώς περιλαμβάνει περίπου 300.000 στρατιώτες διαφόρων ειδικοτήτων και πάνω από 1.000 αεροσκάφη και 36.000 οχήματα διαφόρων τύπων (από άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού μέχρι συστοιχίες πυροβολικού). Σε αυτή συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις των κεντρικών και ανατολικών περιοχών, καθώς και ο Βόρειος Στόλος και η Αεροπορία, σε μια τεράστια έκταση, ουσιαστικά στο πεδίο της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου προωθούνται διάφορα ανταγωνιστικά σχέδια και από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός του δυναμικού του ρωσικού στρατού φτάνει το 1,9 εκατομμύριο στρατιώτες.

Η τεράστιας κλίμακας άσκηση (με τη συμμετοχή πάνω από 3.200 Κινέζων στρατιωτών, με 900 είδη εξοπλισμού και 30 ελικόπτερα) έχει στρατηγική σημασία για τις δύο χώρες, που προχωρούν ταχύτατα και τη στρατιωτική συνεργασία. Την ώρα που αυξάνονται οι απειλές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά της Ρωσίας και της Κίνας, που το ΝΑΤΟ έχει εγκαταστήσει 4 ταξιαρχίες, αντιπυραυλική ασπίδα στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας, την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες και αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οξύνεται και ο ανταγωνισμός στον Ειρηνικό, ενώ γίνεται φανερό ότι όλες οι δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και ενός γενικευμένου πολέμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ