ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Κάλπικα διλήμματα και απαράδεκτες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση - διοίκηση Οργανισμού

Το πρόβλημα εκατοντάδων εργαζομένων έθεσε ξανά στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ

Αντί κυβέρνηση και ΟΑΕΔ να δώσουν άμεση λύση στην απληρωσιά, στοχοποιούν τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους
Αντί κυβέρνηση και ΟΑΕΔ να δώσουν άμεση λύση στην απληρωσιά, στοχοποιούν τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους
Το πρόβλημα των εκατοντάδων εργαζομένων στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ που από τα τέλη Μάη παραμένουν απλήρωτοι έθεσε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και εκτός ημερήσιας διάταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ο Θ. Γκώγκος.

Σημειώνεται πως πρόκειται για εργαζόμενους με 8μηνη σύμβαση και μηνιαία αμοιβή μόλις 330 ευρώ, των οποίων η μισθοδοσία βρίσκεται «στον αέρα», εξαιτίας δικαστικής διένεξης μεταξύ του Οργανισμού και εργολαβικών εταιρειών.

Επισημαίνοντας τον γνωστό άθλιο ρόλο των εργολαβικών εταιρειών, ο συνδικαλιστής κατήγγειλε παράλληλα το γεγονός πως αντί κυβέρνηση και ΟΑΕΔ να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, στοχοποίησαν απλήρωτους εργαζόμενους που τόλμησαν να ξεστομίσουν ή να σκεφτούν μία διαφορετική μορφή πάλης ή έναν διαφορετικό τρόπο διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους, πέρα και έξω από το δρόμο της «υπομονής», της «κατανόησης», στη λογική «δίκιο έχετε αλλά...».

Μια τέτοια φωνή ακούστηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου η Βούλα Γαλάνη, εργαζόμενη στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πήγαμε να δουλέψουμε για 330 ευρώ και για κάποιους από μας είναι τα μόνα χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι». Ομως, από το Μάη που ξεκίνησαν να δουλεύουν μέχρι σήμερα, δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ μόλις χτες και μετά την έκταση που πήρε το θέμα, μπήκαν τα ένσημα του Ιούνη...

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΟΑΕΔ, ο Θ. Γκώγκος μετέφερε την αγωνία των εργαζομένων, οι οποίοι σε πολλές πόλεις από τα τέλη Ιούλη απευθύνθηκαν σε κλαδικά σωματεία αλλά και σε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσπαθώντας να οργανωθούν για να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οπως τόνισε, αρκετοί εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας ποιος μπορεί να τους στηρίξει ειλικρινά στις αγωνίες τους, απευθύνθηκαν στα σωματεία τους, μπουχτισμένοι από την κοροϊδία και κουρασμένοι από την απληρωσιά. Ο στιγματισμός αυτών των εργαζομένων τάχα ως «κομματικών» ή «στημένων», επισήμανε, είναι ενδεικτικός για το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί του κράτους συνολικά, μέχρι πού φτάνει η δημοκρατία τους προκειμένου να αποκρουστούν οι δίκαιες εργατικές διεκδικήσεις.

Ιδια απαράδεκτη στάση από τη διορισμένη διοίκηση του ΟΑΕΔ

Παρ' όλα αυτά, και στη χτεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, που προφανώς ξεχνούν ότι δεν είναι «ουδέτεροι» και «ακομμάτιστοι», κατέφυγαν στις ίδιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Αντί να σκύψουν στο πρόβλημα, έδωσαν μαθήματα για την αστική δικαιοσύνη και τα όριά της, έκαναν λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» και έφτασαν στο σημείο να παρομοιάσουν τις αναφορές για τους απλήρωτους εργαζόμενους με φωνές που επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν κομματικά την τραγωδία στο Μάτι! Τέλος, παρέπεμψαν εκ νέου στις αποφάσεις της δικαιοσύνης - όπου έχει προσφύγει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ - ενώ, νίπτοντας τας χείρας τους ως Πόντιοι Πιλάτοι, «δεσμεύονται» πως με τη θετική δικαστική απόφαση που αναμένει ο Οργανισμός οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τον Οκτώβρη!

Στην πράξη, δηλαδή, η διοίκηση του ΟΑΕΔ συνεχίζει να στηρίζει ένα κάλπικο δίλημμα, που για τους εργαζόμενους είναι... «κορόνα νικάω, γράμματα χάνεις»! Δηλαδή, τους λένε, ή δουλεύετε απλήρωτοι για τέσσερις και πέντε μήνες και περιμένετε τα άμεσα εντάλματα πληρωμής με την αναμενόμενη δικαστική δικαίωση του ΟΑΕΔ, ή, αν επιλέξετε άλλο δρόμο διεκδίκησης, έχετε την αποκλειστική ευθύνη της επανεισόδου των εργολάβων στον ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι όταν υπέγραφαν τη σύμβασή τους με τον ΟΑΕΔ δεν υπέγραφαν παράλληλα και την απληρωσιά τους για τους πρώτους μήνες.

ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται από τον πρώτο μήνα!

Το ΠΑΜΕ, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται σε αυτό, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπου του στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το απαράδεκτο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας και διατύπωσε προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει κάθε εργαζόμενο που μέσα από την ίδια του την πείρα, μέσα από τη δική του ματιά, μέσα από τις δικές του παρεμβάσεις και συζητήσεις, κατανοεί «τι παίζεται», διακρίνει την κοροϊδία και τα ψέματα, διεκδικεί, δεν φοβάται, δεν χειραγωγείται.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει πως «ανεξαρτήτως του πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και τηςς προσωπικής υπομονής που έχει ο καθένας τους, πιστεύοντας ή όχι τα λόγια της διοίκησης και της κυβέρνησης, όλοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί μέχρι σήμερα, και ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών, είναι απαράδεκτοι και ντροπιαστικοί. Τα δεδουλευμένα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τον πρώτο μήνα δουλειάς και όχι να συζητάμε αν θα πληρωθούν τον Οκτώβρη, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι υπόχρεοι και ευχαριστημένοι. Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή!».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ»
Να δοθεί η πρώτη απάντηση στη σημερινή Γενική Συνέλευση

«Φτάνει πια», «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», «ο κλάδος έχει τη δύναμη να αλλάξει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ΠΕΝΕΝ», επαναφέροντας τη ναυτεργατική Ενωση στο δρόμο της ταξικής πάλης, για να γίνει εργαλείο στα χέρια των ναυτών και όλων των ναυτεργατών, που θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης τους, ενάντια στα συμφέροντα των εφοπλιστών και την αντιλαϊκή πολιτική που τα υπηρετεί.

Αυτό διαμηνύει ο «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών» (ΑΣΝ), μέσα από τον οποίο εκπροσωπούνται οι ταξικές δυνάμεις της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», με ανακοίνωσή του με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 8.15 π.μ. στην αίθουσα της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, Πειραιάς).

Ο ΑΣΝ, απευθυνόμενος σε όλους τους ναύτες, τους λοστρόμους και τα τζόβενα (ναυτόπαιδες), αναφέρει ποιες είναι οι καταβολές αυτού του συνδυασμού και ποια είναι η προσφορά του στον κλάδο.

Επισημαίνει επίσης τα «έργα και τις ημέρες» του Αντ. Νταλακογιώργου (περιφερόμενος από ΣΥΝ, σε ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και πότε κολαούζος του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ) και της ομάδας του, που με ξεκάθαρη παρέμβαση των εφοπλιστών και των μηχανισμών τους έχουν κατσικωθεί από τη δεκαετία του 1990 στη διοίκηση της Ενωσης, ανοίγοντας το δρόμο στους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις τους να πετάξουν μαζικά τους ναύτες στην ανεργία από τα καράβια, να τσακίσουν ΣΣΕ, τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα συνολικά των ναυτεργατών.

«Με την ενίσχυση του ΑΣΝ και την πάλη του κλάδου», τονίζει η ανακοίνωση, «μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην εφοπλιστική επίθεση και στην πολιτική που στηρίζει με όλα τα μέσα τα εφοπλιστικά συμφέροντα, με αιχμή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στη Γενική Συνέλευση για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής και στην εκλογική μάχη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί την ανάκληση απόλυσης στην «ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ»

Εξόρμηση στο εργοστάσιο της εταιρείας «ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ» στο Κορωπί, απαιτώντας την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης, πραγματοποίησε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Το Συνδικάτο μοίρασε στους εργαζόμενους ανακοινώσεις στις οποίες καταγγέλλει «την άδικη απόλυση (...), χωρίς ουσιαστική δικαιολογία και μάλιστα μόλις δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή της. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας αφού είναι η πολλοστή φορά που πετάει στο δρόμο εργάτες με σκοπό να διατηρήσει την "εργασιακή ειρήνη" ώστε να διασφαλίσει την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία της. Με αυτή της τη στάση προσπαθεί να τρομοκρατήσει ταυτόχρονα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Η εργοδοσία της "ΑΡΓΩ" εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργατών με στόχο τα μεγαλύτερα κέρδη των εργοδοτών».

«Η μόνη λύση που μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση», τονίζει το Συνδικάτο, «είναι η οργάνωση στο χώρο δουλειάς μέσα από το κλαδικό μας συνδικάτο, ώστε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόλυση της συναδέλφισσας, να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς της εταιρείας για εργαζόμενους που δεν θα βγάζουν άχνα μπροστά σε κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, που αντιμετωπίζουμε μέσα στο εργοστάσιο».

Το Συνδικάτο απαιτεί: «Να παρθεί πίσω η απόλυση της συναδέλφισσας. Να υπογραφεί τώρα επιχειρησιακή ΣΣΕ με αποδοχές στο ύψος της κλαδικής Σύμβασης του 2009 για τα πλαστικά».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ - ΠΕΥΚΗΣ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Εξορμήσεις στους δρόμους της Λυκόβρυσης - Πεύκης πραγματοποιούν αυτές τις μέρες η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. Μοιράζοντας ανακοινώσεις στους κατοίκους της περιοχής, τους ενημερώνουν για το αίτημά τους να φέρει η κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ενώ απαιτούν ξεκάθαρη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, για πάνω από 3 χρόνια ήταν εργαζόμενοι στο δήμο στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο. Ομως, απολύθηκαν επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε να ικανοποιήσει «το αίτημα 9.000 συμβασιούχων σαν εμάς σε όλη την Ελλάδα για άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, παρά τις υποσχέσεις της που αποδείχθηκαν παραμύθια».

Αναδεικνύουν ακόμα τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, που δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ «εκχωρεί σε ιδιώτη τη φύλαξη δημοτικής περιουσίας, επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού! Ετσι τα χρήματα των δημοτών θα καταλήξουν φουσκωμένα για μια ακόμα φορά στα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και όχι σε αυτούς που εργάζονται».

«Αρνούμαστε να απολυθούμε στη σιωπή! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή εργασία», τονίζουν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org