ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Επικίνδυνες και αντεργατικές συμβάσεις καθαριότητας σε νοσοκομεία

Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα
Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα τονίστηκε η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της υποστελέχωσης και των πολλαπλών καθηκόντων που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν. Χαρακτηριστικά, μέχρι το 2012 υπηρετούσαν 160 εργαζόμενοι (με ξεχωριστές ειδικότητες καθαρίστριας, βοηθού θαλάμου και εργάτη), ενώ η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 125 εργαζόμενους και για τις 3 ειδικότητες. Αν κι έχουν υπογράψει για 6 ώρες εργασία, δουλεύουν παραπάνω ώρες χωρίς να τις πληρώνονται. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων (που είναι ειδικότητα νοσηλευτικής υπηρεσίας), ενώ τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτίριο (δηλαδή 8 κλινικές).

Η εκχώρηση των καθηκόντων των βοηθών θαλάμων αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα κατάργησης ειδικοτήτων, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους. Η εν λόγω σύμβαση με αυτήν την υποστελέχωση και χρέωση πολλαπλών καθηκόντων είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης - αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Το Σωματείο Εργαζομένων εξαρχής είχε τονίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση δεν μπορούν να διασφαλιστούν όσο κυριαρχεί η λογική του μικρότερου «κόστους», όσο παραμένουν σε ομηρία οι εργαζόμενοι με τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με το νοσοκομείο.

«Εχουμε παλέψει να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να αναγνωρίζεται η ξεχωριστή ειδικότητα καθαριστή και βοηθού θαλάμου, να εργάζονται 8ωρο. Εχουμε τονίσει ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τους "βγαίνει το λάδι"», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.

Καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις αποφάσεις της, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το Σωματείο θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες «τόσο για την προστασία των ασθενών, των εργαζομένων όσο και για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Το Σωματείο, μεταξύ άλλων, απαιτεί: Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους. Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Μέτρα πρόληψης και προστασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματος, να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης. Επαναφορά των καταργηθεισών οργανικών θέσεων. Αμεση μετατροπή του 6ωρου σε 8ωρο. Πρόσληψη βοηθών θαλάμου και εργατών. Αύξηση της στελέχωσης το απόγευμα. Να σταματήσει το αίσχος 1 καθαρίστρια για 1 κτίριο. Να καταργηθεί ο διαχωρισμός του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό. Να δίνονται τα ρεπό εντός της βδομάδας εργασίας. Το προσωπικό να είναι μόνιμο για κάθε νοσηλευτικό τμήμα και να μη μετακινείται σε άλλα τμήματα κατά τη διάρκεια της βάρδιας. Δημιουργία αποδυτηρίων. Επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Δύο νεκροί σε 15 μέρες αναδεικνύουν την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ

Η τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και στην Κάλυμνο αναδείχθηκε εμφατικά μέσα από τον θάνατο δύο ανθρώπων τις τελευταίες 15 μέρες στο νησί: Η πρώτη ήταν μια τουρίστρια που έπαθε καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε με αγροτικό όχημα, ενώ το δεύτερο περιστατικό αφορά τροχαίο με θύμα έναν νεαρό.

Στην Κάλυμνο, με 16.000 μόνιμους κατοίκους και υπερδιπλάσιους το καλοκαίρι, υπάρχουν μόλις δύο ασθενοφόρα, απ' τα οποία μάλιστα «κυκλοφορεί» μόνο το ένα, λόγω έλλειψης πληρωμάτων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις πρόσφατες απολύσεις συμβασιούχων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με «μπλοκάκι», που είχαν ως αποτέλεσμα να μη βγαίνουν ούτε οι 3 βάρδιες του ενός ασθενοφόρου (πλέον δεν γίνεται η βραδινή βάρδια).

Να σημειωθεί ότι το ένα εν λειτουργία ασθενοφόρο πραγματοποιεί παράλληλα μεταφορές αιμοκαθαιρόμενων ασθενών...

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η συνολικά τραγική κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο νησί, «καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα μέσα αλλά ούτε και το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ.

Αν και στο νησί υπάρχει νοσοκομείο, η ανάγκη για διακομιδές είναι συχνό φαινόμενο (καρδιολογικά προβλήματα, τροχαία), δεν υπάρχει ΜΕΘ ή δημόσιος αξονικός τομογράφος (παρά μόνο ιδιωτικά). Ο θάλαμος αποσυμπίεσης (ο ένας από τους συνολικά 3 που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα), ο οποίος είναι άκρως απαραίτητος για το νησί (για την αντιμετώπιση της νόσου των δυτών), δεν λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος θάλαμος λειτούργησε μόνο για 2-3 χρόνια, ενώ μετά αφέθηκε να σαπίζει ο απαραίτητος και σύγχρονος εξοπλισμός του.

Περισσεύουν η κοροϊδία και οι «δεσμεύσεις»

Υπενθυμίζεται ότι το νησί είχε επισκεφτεί ο Αλ. Τσίπρας στις αρχές του χρόνου κι είχε «δεσμευτεί» για την επίλυση των προβλημάτων.

«Περισσεύει η κοροϊδία σε βάρος του λαού του νησιού μας, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν συμπατριώτες μας και επισκέπτες του νησιού χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης νυχτερινής βάρδιας του ΕΚΑΒ στο νησί. Η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται σταθερά και επιδεινώνει την κατάσταση στο χώρο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τη ζωή του λαού. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των παροχών στην Υγεία, έχουν φτάσει τη λειτουργία και του ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο και σε πολλά γύρω νησιά κάτω από το όριο ασφαλείας», τονίζει η ΚΟΒ Καλύμνου.

Η Κομματική Οργάνωση αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της και απαιτεί «την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των δομών στην Κάλυμνο αλλά και τα γύρω νησιά, με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γεωγραφία του χώρου όσο και τις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».

Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων

Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων οργανώνουν το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, Βικτώρια).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η παράσταση «Η μαύρη πεταλούδα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου, από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, ενώ στα παιδιά θα μοιραστούν σχολικά είδη.

Απόλυση σχολικών τροχονόμων

Στην απόλυση της προέδρου και της αντιπροέδρου του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων Ν. Λάρισας, Θέκλας Κολοκοτρώνη και Κατερίνας Παπανδρέου, αντίστοιχα, προχώρησε η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Ελένη Δημητρίου. Οι δύο συνδικαλίστριες, που βρίσκονται σ' αυτή τη δουλειά από το 1999, συμπεριλαμβάνονται στις 75 συνολικά σχολικές τροχονόμους, οι περισσότερες από τις οποίες εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με 176 ευρώ το μήνα, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων Ν. Λάρισας ζητάει την άμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων, καταγγέλλοντας ότι στόχος των απολύσεων είναι να χτυπηθεί η συνδικαλιστική τους δράση και η δράση του συλλόγου.

Καταδικάζουν την τραμπούκικη επίθεση σε δημοσιογράφο

Την τραμπούκικη επίθεση «ομάδας απεργοσπαστών με επικεφαλής γνωστό στέλεχος της ναζιστικής συμμορίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εναντίον συναδέλφου δημοσιογράφου που κάλυπτε την απεργία των εργαζομένων της "Cosco"», την περασμένη Παρασκευή, στο λιμάνι του Πειραιά, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

«Για άλλη μια φορά», τονίζει, «επιστρατεύθηκαν τα φασιστοειδή από την εργοδοσία, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, προκειμένου να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία, αξιοποιώντας και το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η τραμπούκικη επίθεση κατά του συναδέλφου έγινε μπροστά στα μάτια των λιμενικών, που άφησαν το δράστη να διαφύγει. Κράτος και τραμπούκοι στην ίδια αντεργατική υπηρεσία ή "κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει". Η ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της τάξης που συστηματικά κάνουν πλάτες στα αφεντικά είναι προφανής».

«Την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε το δημοσιογραφικό συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού "EPSILON TV" και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Σπύρος Φρεμεντίτης» καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας και αυτό ότι η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια των λιμενικών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org