ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Πέντε χρόνια από την επίθεση σε κομμουνιστές, συνδικαλιστές στο Πέραμα

Τα θύματα της επίθεσης της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης
Τα θύματα της επίθεσης της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Η επίθεση της 12ης Σεπτέμβρη 2013, πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, στο Πέραμα, από το οργανωμένο τάγμα εφόδου σε βάρος των κομμουνιστών ανέδειξε και πάλι τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Μιας οργάνωσης που, μεταξύ άλλων, διασυνδέεται με τμήματα επιχειρηματικών συμφερόντων και τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής, διαπλέκεται με μαφιόζικα και άλλα εγκληματικά κυκλώματα.

Το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013, οργανωμένο τάγμα εφόδου της από Πέραμα, Νίκαια και Σαλαμίνα έστησε δολοφονική ενέδρα λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και επιτέθηκαν στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές, με σκοπό να σκοτώσουν, κρατώντας ανάμεσα σε άλλα καδρόνια, στειλιάρια, πτυσσόμενα γκλοπ, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια στα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και ιδιοκατασκευή κονταριού με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη σε σχήμα «Γ». Η εν λόγω ιδιοκατασκευή βρέθηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, επιμελώς κρυμμένη πίσω από κλιματιστικό. Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει επίσης από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου είναι η εκ των προτέρων ενημέρωση του ιεραρχικά ανώτερου οργάνου (π.χ. περιφερειάρχη - βουλευτή).

Στη δολοφονική επίθεση των κομμουνιστών ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγός, που ενέκρινε εκ των προτέρων την επίθεση της ομάδας κρούσης, πληροφορείται για αυτήν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και δίνει σύνθημα λήξης με σκοπό την αποφυγή συλλήψεων.

Εγκληματίες - τσιράκια της εργοδοσίας

Να τονιστεί ότι οι χρυσαυγίτες πολύ πριν από τις δολοφονικές επιθέσεις είχαν φανερώσει τις προθέσεις τους με κάθε μέσο και τρόπο. Είχαν φανερώσει ότι είναι το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, αφού αυτοί είναι που χρόνια είχαν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Σωματείο στο Πέραμα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία, θέλησαν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΖ) σε εργασιακό «Νταχάου».

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της Χρυσής Αυγής και αποκαλούμενων «συνδικαλιστών» του δουλεμπορικού με τον μανδύα του σωματείου, με αναφορές στο «εργατικό κόστος που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα», τις Συλλογικές Συμβάσεις, την εργασιακή ειρήνη, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Για πολύ καιρό διαμορφωνόταν ένα κλίμα ενάντια στο ταξικό Σωματείο στη Ζώνη. Ενδεικτικές και οι ...εκλεκτικές συγγένειες εργοδοτών - στελεχών της: Οι βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, Ηλ. Παναγιώταρος δήλωναν από τη Ζώνη, μαζί με τον Χρ. Κυριτσόπουλο, ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε», ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες». Απειλούσαν ευθέως, όπως ο Λαγός, λέγοντας: «(...) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (...) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα». Ο Μίχος: «Το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΠΑΜΕ». Ο Παναγιώταρος: «Το απόστημα που υπάρχει εδώ (...) το ΠΑΜΕ (...) πολύ σύντομα θα τελειώσει» (8/8/2013).

Η εγκληματική οργάνωση, το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, είχε βάλει στο στόχαστρο το ταξικό Σωματείο της Ζώνης. Ο Χρ. Κυριτσόπουλος, γνωστός εργοδηγός των εργολάβων, δήλωνε στις 17 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».


Επιστολή της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα

Επιστολή έδωσαν στη δημοσιότητα η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων στις 18 Σεπτέμβρη 2018, από τη δολοφονία του από τη φασιστική δολοφονική Χρυσή Αυγή. Ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή αναφέρεται:

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε "το Τέρας" στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία, είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Από τη μέρα αυτή και μέχρι σήμερα στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν "νόμιμο" πολιτικό κόμμα και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνέχεια των ιδεολογικών της προγόνων.

Πλησιάζοντας πάλι ο Σεπτέμβρης, είναι για εμάς μια ευκαιρία να τους υπενθυμίσουμε την αυτονόητη θέση μας: Οτι θα παλέψουμε έως το τέλος για να μην παραδοθεί η γειτονιά του Παύλου στους δολοφόνους του. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αλωνίζουν στις γειτονιές όπου μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ποτίζοντας την ψυχή τους με τυφλό μίσος. Η καταδίκη των νεοναζί στο δρόμο πρέπει να υποδεχθεί την τυπική καταδίκη από τη δικαιοσύνη, που οφείλει να είναι βαριά και συνολική. Επίσης, αυτονόητο για μας είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι αγώνες δίνονται στον τόπο και στο χρόνο που διαμόρφωσαν οι ιστορικές συγκυρίες και όχι σε τόπο και σε χρόνο που καθένας ή κάποιοι μεμονωμένα κρίνουν προς το πολιτικό συμφέρον τους.

(...) Για όλα τα παραπάνω, καλούμε όποιον νιώθει την ευθύνη να σταθεί μαζί μας και απέναντί τους στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στο Κερατσίνι. Στις 15/9 και όπως κάθε χρόνο, διοργανώνουμε στον νέο χώρο των Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας μεγάλη συναυλία με τίτλο "5 ΧΡΟΝΙΑ #ΣΙΓΑ_ΜΗ_ΦΟΒΗΘΩ", όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο το μουσικό φάσμα, παίρνοντας θέση με τη μουσική τους, και στις 18/9 στηρίζουμε την κεντρική αντιφασιστική πορεία που ξεκινάει από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι, με κατεύθυνση φέτος προς τα γραφεία των δολοφόνων στον Πειραιά.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν συνδεόμαστε με την ΚΕΕΡΦΑ και τις εκδηλώσεις της, και ειδικότερα τη συναυλία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 15/9, παρότι αυτή επιχειρεί για ακόμα μία χρονιά να παραπλανήσει ως προς τη δήθεν συμμετοχή μας στις δράσεις της, τόσο τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, όσο και το αντιφασιστικό κίνημα και τον κόσμο που θέλει να μας στηρίξει».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠ/ΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Την Τρίτη 18/9, για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι, στα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Με τη φράση «Ο λαός του Πειραιά δεν ξεχνά. Δεν ξεχνά τα δεκάδες εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού μας», στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η ναζιστική ΧΑ, ως γνήσιο τέκνο του συστήματος της εκμετάλλευσης, μαντρόσκυλο των αφεντικών, αναλαμβάνει πάντα την πιο βρώμικη δουλειά, ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ορθώνοντας τείχος προστασίας στα κέρδη των εργοδοτών.

Η όξυνση της εκμετάλλευσης, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργοδοτική τρομοκρατία είναι νύχι - κρέας με το φασισμό, γι' αυτό μαζί με το αυγό στοχεύουμε τη φωλιά όπου επωάζεται.

Σήμερα, έχοντας μπει στη νέα εποχή των "μεταμνημονιακών μνημονίων διαρκείας" και της ανάπτυξης που θα χτίζεται καθημερινά πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων (...) φασιστικές εγκληματικές οργανώσεις και ομάδες σαν τη Χρυσή Αυγή θα αξιοποιούνται από το κεφάλαιο, συγκαλυμμένα ή όχι (...).

Είναι γελασμένοι όμως αν νομίζουν ότι με τέτοιους μηχανισμούς μπορούν να σταματήσουν το ποτάμι της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Σήμερα το ταξικό εργατικό κίνημα είναι πιο έμπειρο από ποτέ. Ξέρουμε πώς νικιέται το θηρίο και ποιος το ταΐζει...

Οργανώνουμε την πάλη μας με τα Σωματεία μας στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους για τα δικαιώματά μας, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Απομονώνουμε τους φασίστες όπου και με όποιον τρόπο κάνουν την εμφάνισή τους και στοχεύουμε αυτούς για τους οποίους δουλεύουν: Βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες και τα λοιπά παράσιτα της κοινωνίας, το σάπιο σύστημά τους.

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δίκης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες και να μπουν επιτέλους οι εγκληματίες στη φυλακή.

Απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθεί η δίκη, τη στιγμή μάλιστα που κάτω από το βάρος της σωρείας των αποκαλυπτικών εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο, συνομιλιών κ.λπ. υποχρεώθηκαν, πλέον, σε αναδίπλωση της υπερασπιστικής τους γραμμής.

Καλούμε κάθε νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο και λαϊκό άνθρωπο να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίηση. Να απαντήσει αποφασιστικά στην προσπάθεια αθώωσης της Χρυσής Αυγής. Να οργανώσουμε συνολικά την πάλη για τη ζωή που μας αξίζει.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όλα τα εργατικά σωματεία του Πειραιά, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ