ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2001
Το πρόσχημα για τη διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Η εικόνα με τα αεροπλάνα - «βόμβες» που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης
Η εικόνα με τα αεροπλάνα - «βόμβες» που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν χτες σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον για τους 2.996 νεκρούς που σκοτώθηκαν 17 χρόνια πριν, στις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης και στην έδρα του Πενταγώνου στη Βιρτζίνια, με αεροπλάνα - «βόμβες». Το γεγονός αυτό χρησιμοποιήθηκε ως το κατάλληλο πρόσχημα στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος επεμβάσεων ώστε να ξαναμοιραστούν πηγές και οδοί Ενέργειας, αγορές, γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής. Αυτό συνέβη στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια στο Ιράκ, στη Λιβύη, συμβαίνει σήμερα στη Συρία.

Μέσα στα 17 χρόνια που ακολούθησαν τις επιθέσεις της οργάνωσης - «φάντασμα» της «Αλ Κάιντα», του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κατασκευάσματος των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, πολλαπλασιάστηκαν οι επεμβάσεις σε βάρος των λαών και εξαπολύθηκαν «προληπτικοί πόλεμοι», στις ίδιες τις ΗΠΑ πέρασαν «τρομονόμοι», συρρικνώθηκαν βασικά δικαιώματα, όπως και σε δεκάδες άλλες καπιταλιστικές χώρες. Αυτές οι κινήσεις είχαν σχεδιαστεί χρόνια πριν εκδηλωθούν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, όπως είπαν και υπουργοί του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους, όπως οι Ράμσφελντ και Γούλφοβιτς. Οι εν λόγω από τον Ιούνη του 1997 είχαν δημόσια επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης για «προληπτικούς πολέμους», στο περιβόητο μανιφέστο τους με τίτλο «Σχέδιο για ένα νέο αμερικανικό αιώνα». Ο δε Γούλφοβιτς απροκάλυπτα είχε πει πως «αν δεν γινόταν (σ.σ. η επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη), θα έπρεπε να την εφεύρουμε».

Το ΚΚΕ, από τις πρώτες μέρες των επιθέσεων, όταν επικρατούσε η ...συστράτευση του «είμαστε όλοι Αμερικάνοι», είχε προβλέψει με ανακοίνωση της ΚΕ, στις 15/9/2001, την ολομέτωπη επίθεση των ιμπεριαλιστών στους λαούς, επισημαίνοντας: «Τέτοιες ενέργειες, με βάση τη διεθνή πείρα, συνιστούν "βούτυρο στο ψωμί" στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για ν' ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα». Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε στην πορεία.

ΣΥΡΙΑ
Στον ΟΗΕ η αντιπαράθεση για το Ιντλίμπ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας μεταφέρθηκαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου επαναλήφθηκε (για δεύτερη φορά από την Παρασκευή) μία νέα συζήτηση για την κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ με ρωσική πρωτοβουλία.

Η προεδρεύουσα Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κατηγόρησε Συρία και Ρωσία πως βομβαρδίζουν «αδιάκριτα» αμάχους «με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ισχυρίστηκε ότι «απέτυχαν» το σχήμα διαβουλεύσεων της Αστάνα και οι ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία και επιχείρησε να αξιοποιήσει τις κόντρες Μόσχας - Αγκυρας για το Ιντλίμπ υποστηρίζοντας την πρόταση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για «πλήρη εκεχειρία». Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, αφού εκτίμησε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης των Προέδρων Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας στην Τεχεράνη στις 7 Σεπτέμβρη, υποστήριξε ότι οι τρεις χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ενθαρρυνθεί ο επαναπατρισμός εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων με διεθνή σύνοδο. Κατηγόρησε την Χέιλι για σκόπιμη «σύγχυση» των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που τόνισε πως γίνονται σε βάρος τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ με στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος αμάχων και επίσης ότι «προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια» μεταξύ της τριμερούς συμμαχίας Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας. Επανέλαβε επίσης τα σχέδια για προβοκάτσια με στόχο επίθεση με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων στο Ιντλίμπ και τις απειλές δυτικών χωρών για νέα στρατιωτική επίθεση στη Συρία με αυτό το πρόσχημα.

Αρχισαν τα γυρίσματα;

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ», επικαλούμενο το «Ρωσικό Κέντρο για τη Συριακή Συμφιλίωση», μετέδωσε πως «έπιασαν δουλειά» συνεργεία οπερατέρ από «αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Μέσης Ανατολής» που έφθασαν το πρωί στο Τζισρ αλ Σουγκούρ της επαρχίας Ιντλίμπ. Σε αυτά προστέθηκαν και συνεργεία οπερατέρ που συνεργάζονται με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκινώντας τη βιντεοσκόπηση σκηνών με «ακτιβιστές», δηλαδή μισθοφόρους της δήθεν Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λευκά Κράνη», ώστε να σκηνοθετηθεί η χρήση χημικών όπλων σε βάρος αμάχων και να επιρριφτεί η ευθύνη στο συριακό στρατό. Το «Ρωσικό Κέντρο» σημείωσε ότι για τις ανάγκες στησίματος της προβοκάτσιας χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο δοχεία με αέριο χλωρίνης.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις και τις προσπάθειες στρατιωτικών δυνάμεων διαφόρων περιοχών να αυξήσουν τα οπλοστάσιά τους για κλιμάκωση των στρατιωτικών σχεδίων ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε άρθρο του στην αμερικανική «Wall Street Journal» επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για «πλήρη εκεχειρία» στο Ιντλίμπ επισημαίνοντας τους κινδύνους της κατάστασης για τη Συρία αλλά και για τη χώρα του. Υποστήριξε ότι η «διεθνής κοινότητα» θα πρέπει να αναλάβει δράση, γιατί διαφορετικά «όλος ο κόσμος θα πληρώσει το τίμημα».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μπαράζ συναντήσεων και διεργασιών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Κλιμακώνονται οι έντονες πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στα Δυτικά Βαλκάνια για τη λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις. Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που προεδρεύει σε δύο σημαντικές επιτροπές της Γερουσίας, ολοκλήρωσε χτες στο Βελιγράδι τον κύκλο επαφών με ανώτερους και ανώτατους αξιωματούχους τον οποίο ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα υποστηρίξει και θα δώσει χώρο στον Πρόεδρο Βούτσιτς να βρει ευέλικτη λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Βούτσιτς από την πλευρά του είπε πως ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής «ήθελε να ακούσει τι είχαν να πουν οι Σέρβοι». Ο Τζόνσον, υποστήριξε, προωθεί «την ειρήνη στα Βαλκάνια» και «προσπάθησε να συμβάλει στη δημιουργία συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών». Ευχαρίστησε, τέλος, τον Τζόνσον για τη «βελτίωση της διμερούς συνεργασίας Σερβίας - ΗΠΑ» και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Αργότερα, ο Σέρβος Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι είναι αδύνατη μία συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο «δίχως τη στήριξη μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία».

Νωρίτερα ο Τζόνσον συνάντησε στο Κοσσυφοπέδιο τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι, και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι.

Ο Θάτσι, μιλώντας χτες στο σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, υποστήριξε ότι η τελική συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας «περιλαμβάνει την αμοιβαία αναγνώριση και την ένταξη του Κοσσόβου σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ». Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «υποστηρίζουν το διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών και «μοιράζονται μία θέση που δημιουργεί χώρο ανοιχτό στους ηγέτες για την επίτευξη λύσης». Αρνήθηκε δε ότι η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζει «κρίση» μετά την αδυναμία της να εφαρμόσει συμφωνίες που υπεγράφησαν στις Βρυξέλλες με τους Σέρβους, ενώ πήρε πίσω τα περί «διόρθωσης συνόρων» όταν ρωτήθηκε σχετικά, υποστηρίζοντας ότι δεν θα γίνει ούτε απόσχιση ούτε «διόρθωση», ούτε θα επιτραπεί η δημιουργία «Σερβικής Δημοκρατίας Κοσσόβου». Είναι φανερό, πάντως, ότι το παζάρι είναι ανοιχτό.

Νέες επισκέψεις στα Σκόπια

Μπροστά στις διεργασίες ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια στις 30/9 για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, συνεχίζονται οι επισκέψεις αξιωματούχων στα Σκόπια. Σήμερα αναμένεται ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ, που θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Την Πέμπτη αναμένεται ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ουές Μίτσελ, που θα συναντήσει επίσης τον πρωθυπουργό και θα έχει συναντήσεις με άλλους αξιωματούχους, διαλαλώντας τα «πλεονεκτήματα» της συμφωνίας. Θα συναντηθεί επίσης με επιχειρηματίες, τάζοντας «επενδύσεις» και «αναπτυξιακά έργα» από τις ΗΠΑ.

Από το Φόρουμ Ασφαλείας Μπλεντ, που έγινε στη Σλοβενία, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που στο περιθώριο του Φόρουμ είχε συναντήσεις - μεταξύ άλλων - με τον Αμερικανό νέο βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Βαλκανίων, Κύπρου και Τουρκίας, Μάθιου Πάλμερ, σε ομιλία που εκφώνησε για την Πολιτική και το Μέλλον της Βαλκανικής Χερσονήσου υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολιτικά κόστη και σημαντικές ωδίνες, αλλά το μέλλον θα ανταμείψει εκείνους που πιέζουν». Φέρεται επίσης - σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «europeanwesternbalkans.com» - να προβλέπει πως «υπάρχει σαφής πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή» και πως «η συμφωνία σίγουρα θα στηριχτεί».

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Προετοιμάζεται νέα συνάντηση ηγετών ΗΠΑ - Β. Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να γίνει νέα συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και ότι ήδη ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει λάβει σχετική επιστολή από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μάλιστα, η Σάντερς χαρακτήρισε «θερμή» και «θετική» την επιστολή του Κιμ, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί και ήδη έχουμε αρχίσει να διοργανώνουμε» μια τέτοια συνάντηση.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν τζε - ιν, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο νέας συνάντησης Τραμπ - Κιμ, είπε ότι χρειάζεται «να δράσουν με τόλμη» και ότι η πρόοδος στις συνομιλίες για την «αποπυρηνικοποίηση» προϋποθέτει «μεγάλα σχέδια και τολμηρές αποφάσεις από τον Τραμπ και τον Κιμ».

Σημειώνουμε ότι την επόμενη βδομάδα, ο Μουν θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, από τις 18 μέχρι και τις 20 του μήνα, για να διεξαχθεί και η νέα, 2η κατά σειρά, Σύνοδος Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ