ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ξεκίνησε με προβλήματα και ελλείψεις η νέα σχολική χρονιά

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι οργανώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή το κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων στα ΕΠΑΛ

MotionTeam

Με προβλήματα και ελλείψεις, που έχουν συσσωρεύσει οι αναδιαρθρώσεις και η πολιτική που αντιμετωπίζει τις μορφωτικές ανάγκες ως κόστος, ξεκίνησε χτες η χρονιά σε πολλά σχολεία, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να μιλά για «επαναφορά της κανονικότητας».

Σε αγώνα για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», με αφορμή το κλείσιμο εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ και το στοίβαγμα μαθητών σε τμήματα 25 - 27 μαθητών σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται κανονικά», αναφέρει και καλεί όλες τις ΕΛΜΕ της Αττικής σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο τμημάτων ως «ολιγομελή», η ΑΣΕ αναφέρεται στο παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έκλεισαν 65 τέτοια τμήματα, «αναγκάζοντας πάνω από 300 παιδιά λαϊκών οικογενειών είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, προφανώς με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος, είτε στη χειρότερη περίπτωση να εγκαταλείψουν το σχολείο. Αντίστοιχες καταγγελίες για κλείσιμο τμημάτων, ακόμα και σχολείων, έγιναν από εκπαιδευτικούς και ΕΛΜΕ όλης της Ελλάδας (ΕΛΜΕ Χίου, ΕΛΜΕ Β' Ανατ. Αττικής, Αιτωλοακαρνανία, Ελευσίνα, Αρκαδία, Μαγνησία κ.α.)».

Η ΑΣΕ προσθέτει ότι το υπουργείο «στο πλαίσιο της αναμοριοδότησης σχολείων, οδήγησε στον υποβιβασμό σχολικών μονάδων σε απομακρυσμένες και δύσκολες περιοχές, στο κλείσιμο και τη συγχώνευση τμημάτων με συνέπεια το στοίβαγμα των μαθητών (ακόμα και στις κατευθύνσεις) σε μεγάλα τμήματα και την απογύμνωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς (Κυκλάδες, Ημαθία, Ρέθυμνο, Κεφαλονιά, Εβρος, Ξάνθη, Δωδεκάνησα κ.α.). Στην ίδια γραμμή το υπουργείο και οι διοικήσεις στην Αττική προωθούν τις συγχωνεύσεις τμημάτων με 28 - 29 μαθητές (ακόμα και με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες), προκαλώντας τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών (Ανατ. Αττική, Αιγάλεω, Χαϊδάρι)».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο χτες για «έμφαση» στα ΕΠΑΛ από πλευράς κυβέρνησης, με το υπουργείο Παιδείας να συνεχίζει να μιλά για «επαναφορά της κανονικότητας» στα σχολεία. Ο Κ. Γαβρόγλου παρακολούθησε τον αγιασμό στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγ. Αναργύρων και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι συγκροτείται επιτροπή για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την πρόταση του υπουργείου για έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία στις 9 το πρωί.

Ελλείψεις σε υποδομές και εκπαιδευτικούς

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υποδομές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή, αλλά και το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, ήταν ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά την παρουσία των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Δελή και Σ. Βαρδαλή στους αγιασμούς σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Δελής παρευρέθηκε χτες το πρωί στο 9ο και 12ο Δημοτικά σχολεία Ευόσμου, όπου διαπιστώθηκε η απουσία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Επίσης επισκέφθηκε το 3ο Ειδικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που φιλοξενείται σε κτίριο που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθητών, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι βοηθητικοί χώροι. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές, ενώ ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί το ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Ο Σ. Βαρδαλής επισκέφθηκε τα ΕΠΑΛ στο συγκρότημα του «Ευκλείδη», όπου για άλλη μια χρονιά εφαρμόζεται η απαράδεκτη πρακτική κλεισίματος «ολιγομελών» τμημάτων. Οπως διαπιστώθηκε, τα 8 τμήματα που καταργούνται ανήκουν σχεδόν όλα στην Γ' και Δ' τάξη, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται μαθητές να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον ακόμα και στην τελευταία τους χρονιά και ενώ είναι υποψήφιοι για πανελλαδικές εξετάσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Μαθητικός ξεσηκωμός σε όλα τα σχολεία»

«

Μαθητικός ξεσηκωμός σε όλα τα σχολεία! Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κάνει χειρότερο το σχολείο να μην κατατεθεί! Σχολείο να μορφώνει - όχι να εξοντώνει», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα mathites.gr, καλεί τους μαθητές να μη χάσουν λεπτό, να συζητήσουν και να οργανώσουν τον αγώνα: «Οργανώνουμε συνελεύσεις 5μελών, 15μελών, συνελεύσεις τάξεων και σχολείων, μαζεύουμε υπογραφές, παίρνουμε αποφάσεις και ετοιμάζουμε τις πρώτες αγωνιστικές μας δράσεις ξεκαθαρίζοντας στην κυβέρνηση και το υπουργείο να μη σκεφτούν ούτε να καταθέσουν το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους. Προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας για το σχολείο που αγωνιζόμαστε». «Ετοιμάζουμε τις εκλογές μας για να βγάλουμε αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια και να απαντήσουμε ακόμα πιο οργανωμένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Ηδη από χτες, πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, άνοιξε πολύμορφα η συζήτηση, με επίκεντρο την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

«Είναι μεγάλο το θράσος της κυβέρνησης που προσπαθεί να μας πείσει πως όσα ετοιμάζει είναι για το καλό μας», δηλώνουν οι μαθητές, επισημαίνοντας πως με τις ρυθμίσεις που φέρνει «θα μας βάζει να δίνουμε περισσότερες εξετάσεις», «μας φορτώνει με περισσότερο άγχος, τρέξιμο και παπαγαλία», «μας στερούν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή μας», ενώ τονίζει πως είναι «παραμύθια και τα περί "ελεύθερης πρόσβασης"». Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν:

  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους!
  • Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές και όλα δωρεάν!
  • Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να αποσυνδεθεί από το Λύκειο.
  • Δωρεάν, ασφαλή μεταφορά όλες τις ώρες της μέρας, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
  • Δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές.
  • Ολες οι τάξεις και οι κατευθύνσεις στα σχολεία. Κανένας μαθητής να μην αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο. Αμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς.
  • Πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς και για όλους τους μαθητές.
  • Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
  • Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στέγασης των φοιτητών

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ και Συλλόγων Οικοτρόφων σήμερα στις 10 το πρωί στο δήμο Αθήνας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Αθήνας καλούν σήμερα στις 10 το πρωί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέας Εστίας ΕΜΠ και Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν στέγαση και λύσεις στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών.

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «με την πολιτική της κάνει "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή τους, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Τα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα ενώ σε ορισμένες, όπως στη ΦΕΠΑ (την εστία του ΕΚΠΑ - μεγαλύτερου ιδρύματος στην Ελλάδα) προγραμματίζεται να μειωθούν κι άλλο λόγω εργασιών. Την ίδια στιγμή μετατρέπει την ανάγκη στέγασης χιλιάδων φοιτητών σε πανάκριβο εμπόρευμα, με τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για "τσουχτερά νοίκια", ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Στου Ζωγράφου τα νοίκια είναι πανάκριβα, στο Αιγάλεω παρατηρείται αύξηση των τιμών, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας δεν υπάρχουν δωμάτια. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους φοιτητές να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους!

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να τσακίζει τη φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των εστιών!». Οπως σημειώνει το ΜΑΣ, το αποτέλεσμα είναι:

  • «Ετοιμόρροπα κτίρια, δεκάδες ουρές πίσω από τα ελάχιστα πλυντήρια που υπάρχουν στις εστίες, τα οποία πολλές φορές υπολειτουργούν κιόλας!
  • Τα δωμάτια των εστιακών να γίνονται φούρνοι καθώς τα συστήματα κλιματισμού δε συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά!
  • Ελλείψεις σε προσωπικό που δεν μπορούν να στηρίξουν τη σωστή λειτουργία, τις διάφορες ανάγκες και τη φύλαξη της εστίας».

«Δε συμβιβαζόμαστε με αυτήν την άθλια κατάσταση», δηλώνει το ΜΑΣ, διεκδικώντας:

  • Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία: Αμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος στο ύψος των αναγκών μας και επίλυση όλων των προβλημάτων στις υποδομές και στη λειτουργία των εστιών!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Οι αγωνίες και τα όνειρα των μαθητών μπορούν να βρουν διέξοδο»

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και καλή δύναμη στον αγώνα και την προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στους γονείς, που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία τα παιδιά τους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, για το παρόν και το μέλλον τους, να βάζουν υψηλούς στόχους, να τους κατακτάνε.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και αντοχή στους εκπαιδευτικούς, που έχουν κρίσιμη ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.

Ξέρουμε καλά.

Εχουμε ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η "κανονικότητα" στα σχολεία, για την οποία μιλά υποκριτικά η κυβέρνηση.

Τα προβλήματα ζουν και βασιλεύουν, τα σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα σχολικά βιβλία είναι κακογραμμένα, γεμάτα ανακρίβειες και ψέματα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο για ένα Λύκειο ακόμα πιο ταξικό και ανταγωνιστικό.

Δεν θα της περάσει.

Η μάχη της λαϊκής οικογένειας, για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της, μπορεί να γίνει νικηφόρα.

Οι αγωνίες και τα όνειρα των μαθητών μπορούν να βρουν διέξοδο.

Με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές σε κάθε σχολείο, σε κάθε σωματείο, σε συλλόγους γονέων, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που θα 'χει το νου της στο παιδί.

Εδώ είναι η ελπίδα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ