ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το μνημόνιο Τσίπρα

Ως «τρία χρόνια ωφέλιμα» περιγράφει την επόμενη τριετία εφαρμογής του νέου αντιλαϊκού μνημονίου ο Ευ. Μεϊμαράκης...

Την αποφασιστικότητά του να «τρέξει» άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, «διαφημίζει» ο πρόεδρος της ΝΔ

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητά του να «τρέξει» άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, «διαφημίζει» ο πρόεδρος της ΝΔ
Συνεχίζει ο Ευ. Μεϊμαράκης τα ανοίγματα προς τον Αλ. Τσίπρα, στην προσπάθεια της ΝΔ να παρουσιαστεί, στην κρίσιμη γι' αυτούς μάζα των λεγόμενων «κεντρώων» ψηφοφόρων, ως η «μετριοπαθής» αστική πολιτική δύναμη, πρόθυμη να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ για το «καλό της χώρας». Αλλωστε, την τέτοια «συναίνεση» θέλουν και μια σειρά αστικά επιτελεία, του εσωτερικού και του εξωτερικού, ώστε τα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου να εφαρμοστούν με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις.

Σε αυτή τη βάση, μιλώντας χτες το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Ευ. Μεϊμαράκης απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ο Τσίπρας πρωθυπουργός αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά πρόσθεσε: «Μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Δεν είναι Δεξιά και Αριστερά. Εάν συμφωνήσουμε και ο κ. Τσίπρας μου πει "δε θέλω να είσαι πρωθυπουργός", προκειμένου να δεχτεί ένα πρόγραμμα, θα συμφωνήσω. Δεν είμαι κολλημένος σε καρέκλες».

Σε σχέση, δε, με την επιλογή κάποιου άλλου ως πρωθυπουργού μετεκλογικά, τόνισε, προσπαθώντας να κρατήσει και κάποιους τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ τους, ώστε να πολώσουν το κλίμα: «Σαφώς και θα είναι κάποιος ο οποίος εμπιστευόμαστε. Ποτέ δεν είπα ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα κάνουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Αυτό ξεχάστε το. Οταν τον λέω ψευτράκο και πονηρούλη, λέτε να τον δεχτώ πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, σημεία των σχεδιασμών τους, είπε ότι ανοίγονται μπροστά τους «τρία χρόνια ωφέλιμα» και ότι «προσφέρεται αυτός ο χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται», στέλνοντας σήμα στα μονοπώλια ότι είναι διατεθειμένος να «τρέξει» τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζονται για να αναθερμάνουν τα κέρδη τους.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για μια χώρα «φιλική προς το επιχειρείν» και τις «επενδύσεις»

Στο ίδιο φόντο, μιλώντας στο Reuters, επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεμπλοκάρει μεγάλα έργα υποδομής που σταμάτησαν και να φέρει περισσότερες «επενδύσεις», για να αποδείξει ότι είναι «φιλική προς το επιχειρείν». Φρόντισε, μάλιστα, να διαφημίσει στο κεφάλαιο την ικανότητά του να ...κάνει τη δουλειά: «Είμαι ώριμος. Είμαι έτοιμος, με σχέδιο, με την ηγεσία του κόμματος και μια ενωμένη κοινοβουλευτική ομάδα, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Παραπέρα, τόνισε πως «το πρώτο κόμμα στο οποίο θα στραφώ (σ.σ. για συνεργασία), θα είναι αυτό που θα έρθει δεύτερο στις εκλογές». «Αν αυτό το κόμμα δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, θα στραφώ στα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και με τα οποία τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε για ένα σχέδιο βιώσιμης κυβέρνησης, που ελπίζω ότι θα εξαντλήσει την τετραετία» συμπλήρωσε, επιμένοντας στην ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και εξάντλησης της τετραετίας.

Μάλιστα, δίνοντας συνέχεια στα περί συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου, ανέλυσε και την πρότασή του περί σύστασης «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας»: «Πρέπει να συντονιστούμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Και ακόμα και αν κάποιες πολιτικές δυνάμεις δε θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή την κυβέρνηση, θα υπάρξει μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν, είναι δημοκρατική υποχρέωσή τους».

Αναπαράγοντας, εξάλλου, το ίδιο αποπροσανατολιστικό παραμύθι με τον ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας απεμπλοκής από το μνημόνιο μέσω της εφαρμογής του (!), παρουσιάστηκε βέβαιος πως οι δανειστές θα είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με την Ελλάδα, ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα ανακούφισης για τη χώρα, αν η ίδια τηρήσει τις δεσμεύσεις της...

Σήμερα το βράδυ, ο Ευ. Μεϊμαράκης προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, όπως: Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Παροχή νέων κινήτρων στους επιχειρηματίες. Σταδιακή μείωση κάποιων φόρων. Περιορισμός του «σπάταλου κράτους», άλλο ένα ζήτημα όπου οξύνουν την κοκορομαχία τους με την Κουμουνδούρου.

ΠΟΤΑΜΙ
Να τα βρούμε άμεσα για τη νέα συγκυβέρνηση... αλλά και για την αντιπολίτευση

Δεν υπάρχει «σκίζω το μνημόνιο». Μπορούμε, απλά, να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Να προχωρήσουμε σε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις ώστε οι χαμένοι των μνημονίων να μην είναι τόσο χαμένοι. Και να κάνουμε και κάποιες παράλληλες πολιτικές για τους χαμένους των μνημονίων.

Σε αυτή τη γενική γραμμή κινήθηκε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, αναπαράγοντας ουσιαστικά το «αφήγημα» των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ότι η αντιλαϊκή πολιτική που χρεοκοπεί το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι μονόδρομος, αλλά υπάρχουν τάχα περιθώρια άμβλυνσης κάποιων αντιλαϊκών πτυχών της μέσα ακριβώς από την εφαρμογή της!

Παραπέρα, σκιαγραφώντας σχέδια που γίνονται αυτή τη στιγμή σε μια σειρά από αστικά επιτελεία για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και για το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκούν οι υπόλοιπες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, έβαλε ως πρόταση του Ποταμιού την επομένη των εκλογών να συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί που πιστεύουν ότι μπορούν να συνεργαστούν, οι αρχηγοί του «ευρωπαϊκού μετώπου», να καταλήξουν στις βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης, και σε δεύτερη φάση να αποφασίσουν και ποιοι μπορεί να συνεργαστούν για το σχηματισμό και τη στελέχωση κυβέρνησης. Αλλά και όσοι επιλέξουν να μείνουν εκτός κυβέρνησης, εφόσον έχουν συμφωνήσει στις βασικές προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος, να μην του κάνουν «σαμποτάζ» στις προσπάθειές του, να φέρονται ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» στηρίζοντας τα «σωστά» και καταψηφίζοντας τα «λάθος». Στην πραγματικότητα, βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση το Ποτάμι παραβιάζει «ανοιχτές θύρες», αφού και η αντικειμενική βάση για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας υπάρχει - είναι η στρατηγική σύμπλευση στα ζητούμενα του κεφαλαίου, όπως εκφράστηκε και με την ψήφιση του μνημονίου - αλλά και τα βασικά αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν ήδη δεσμευτεί για την «υπεύθυνη» στάση που θα κρατήσουν αν μείνουν στην αντιπολίτευση...

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του Ποταμιού, που από τη μια καταφέρεται εναντίον των «παλαιών» - όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει - κομμάτων, αλλά από την άλλη ψάχνει συνεργασία μαζί τους, είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τα κόμματα εξουσίας και γι' αυτό πρέπει να συζητά μαζί τους και να έχει εναλλακτικά σενάρια για την επομένη των εκλογών.

Σε αυτή τη βάση, ζήτησε από το λαό να «ψαλιδίσει» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και... να εγκλωβιστεί στην παραλλαγή τους, δίνοντας, όπως είπε, στο Ποτάμι ένα διψήφιο ποσοστό, για να είναι «ισχυρή τρίτη πολιτική δύναμη», ώστε να τους βάλει τους όρους του για το σχηματισμό κυβέρνησης και την εφαρμογή κυβερνητικού προγράμματος. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα του ώστε να βρει «λογικούς ανθρώπους» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, «συμμάχους» στην προσπάθεια του Ποταμιού «να αλλάξει» τη χώρα, να συμβάλει δηλαδή στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη σήμερα το κεφάλαιο.

ΠΑΣΟΚ
Προτεραιότητα η στήριξη της «επιχειρηματικότητας»

Τους στόχους του ΠΑΣΟΚ να αναδειχτεί τρίτη δύναμη στις εκλογές, να παίξει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και να πιέσει για την εφαρμογή ενός προγράμματος στήριξης των μονοπωλιακών κερδών κινούμενου στις ράγες του τρίτου μνημονίου, παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας προχτές βράδυ στη ΔΕΘ.

Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να είναι το εκλογικό σχήμα των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ «τρίτη δύναμη για να κάνουμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται» και «να επαναδιαπραγματευθούμε και να βελτιώσουμε τα πιο αρνητικά και άδικα σημεία του μνημονίου», το γνωστό παραμύθι δηλαδή που πουλάνε επίσης οι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, περί βελτίωσης του μνημονίου μέσα από την εφαρμογή του...

Για το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, «βασικός τομέας ανάπτυξης είναι ηιδιωτική επιχειρηματικότητακαι πρώτα η ελληνική επιχειρηματικότητα». Για δε το κράτος επιφυλάσσει «επιτελικό, ρυθμιστικό, ελεγκτικό ρόλο με κανόνες, κράτος αποτελεσματικό, με επενδυτική συμμετοχή μόνο σε στρατηγικά αναγκαίους τομείς». Με «αξιοποίηση»της δημόσιας περιουσίας,«συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», «φορολογικά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες». Επίσης, «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού περιβάλλοντος».

Η Φ. Γεννηματά δεν παρέλειψε να στείλει σήμα και στα ξένα μονοπώλια λέγοντας ότι «φυσικά είναι απαραίτητες οι μεγάλες ξένες επενδύσεις. Και θα τις στηρίξουμε». Εξάλλου, στοιχιζόμενη πίσω από τους συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, περιέγραψε ως μία από τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ το να γίνει η χώρα «διαμετακομιστικό κέντρο για όλη την Ευρώπη», «με επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, με νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και τον σιδηρόδρομο», τάζοντας «ψητό» σε μια σειρά λιμνάζοντα κεφάλαια.

Τέλος, πρότεινε μια σειρά από εκσυγχρονισμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα, αναγκαίους για την εξασφάλιση της περιλάλητης πολιτικής σταθερότητας, ώστε απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, και με ευρύτερες συναινέσεις, να περνούν ταχύτερα τα μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο: «Πάγιο εκλογικό σύστημα στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς τα μπόνους των εδρών», «κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών», «εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή χωρίς διάλυσή της», «περιορισμοί στη δυνατότητα πρόωρης διάλυσης της Βουλής» κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ