ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Ολοι δυναμικά στην καμπάνια για την απελευθέρωσή τους

Από σήμερα και μέχρι τις 6 Οκτώβρη, σε όλο τον κόσμο κραυγή για να σταματήσει η άδικη κράτηση

Με τη συμπλήρωση σήμερα ακριβώς 8 χρόνων από τη σύλληψη και φυλάκιση στις ΗΠΑ των πέντε Κουβανών αγωνιστών, Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, κλιμακώνεται η παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωσή τους, που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη.

Η ανάγκη παραπέρα δράσης και κινητοποίησης σε όλο τον κόσμο, για την απελευθέρωση των 5 πατριωτών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά την απόφαση του αμερικανικού Εφετείου (στις 10 Αυγούστου του 2006) να επικυρώσει τις πολύ βαριές καταδίκες των Κουβανών αγωνιστών και να παρατείνει την κράτησή τους στις αμερικανικές φυλακές, όπου βρίσκονται από το Σεπτέμβρη του 1998. Η απόφαση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ατλάντα, όπου ανακλήθηκαν οι ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως στους 5 Κουβανούς αγωνιστές και διέταξαν επανάληψη της δίκης.

Το «έγκλημα» που τους αποδίδει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι ότι υπερασπίστηκαν τη χώρα τους, διεισδύοντας στις αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και είναι υπεύθυνες για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στο νησί. Τους κατηγόρησαν για κατασκοπία, πράγμα που δεν μπόρεσε να αποδειχθεί μέσα από όλη τη διάτρητη δικαστική διαδικασία.

Ετσι, σε όλο τον κόσμο ξεσηκώνεται ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στους πέντε και απαίτησης άμεσης απελευθέρωσής τους. Και στη χώρα μας, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης ξεκίνησε συλλογή υπογραφών και ήδη σημαντικοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, που θα συνδυαστεί με δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει «παρών» σε αυτό τον αγώνα και με τη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα μας.


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους Πέντε αγωνιστές

Αποκλειστική συνέντευξη στον «Ρ» του μεγάλου δημιουργού

Κάλεσμα να εκφραστεί μαζικά, και με κάθε τρόπο, η αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις φυλακές των ΗΠΑ, απευθύνει ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, με συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη». Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

- Η επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στην Κούβα είναι σε εξέλιξη και αποκτά μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Εκφραση αυτής της τακτικής είναι και η καταδίκη πέντε νέων αγωνιστών Κουβανών, οι οποίοι βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή θέλησαν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Ποια είναι η γνώμη σας για την υπόθεση αυτή, που κρατάει 8 ολόκληρα χρόνια;

Μίκης Θεοδωράκης: «Εχουν, ήδη, περάσει οχτώ χρόνια που οι πέντε νεολαίοι Κουβανοί κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές. Υπενθυμίζω ότι στο μεταξύ και η Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 27 Μάη χαρακτήρισε αυθαίρετη και παράνομη την κράτησή τους, αλλά και το Εφετείο της Ατλάντα στις 9 Αυγούστου ακύρωσε τις καταδίκες τους.

Εν τούτοις, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ κωφεύουν. Δεν απορώ γι' αυτό, γιατί από καιρό η Υπερδύναμη έχει γράψει στα παλιά της παπούτσια τον ΟΗΕ κι ακόμα και την ίδια τη Δικαιοσύνη της χώρας της. Αλλωστε, μετά τους Δίδυμους Πύργους άλλαξε και το ίδιο το Σύνταγμά της, σε ό,τι αφορά στις προσωπικές ελευθερίες των υπηκόων της. Και μόλις προχτές ο Μπους παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο μυστικές φυλακές - όπου ένας Θεός ξέρει μόνο τι όργια βασανιστηρίων γίνονται εκεί μέσα - τις οποίες κρίνει "χρήσιμες" (όπως είπε) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας... Βρήκαν την καραμέλα της "τρομοκρατίας", για να δικαιολογούν τα εγκλήματά τους, όπως άλλοτε ο Χίτλερ είχε ανακαλύψει τους Εβραίους και τους κακούς "κόκκινους"... Εδώ υπάρχει ένα στρατόπεδο ναζιστικό, το Γκουαντανάμο, μπροστά στα μάτια μας, προκλητικό και απαίσιο, και όμως οι δυνατοί του κόσμου κάνουν πως δεν το βλέπουν, ενώ οι λαοί, οι περισσότεροι πιασμένοι στη λαβίδα των αμερικανόφιλων ηγεσιών τους, παραμένουν ουσιαστικά άφωνοι...».

Οι πέντε Κουβανοί ήρωες, δεσμώτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
Οι πέντε Κουβανοί ήρωες, δεσμώτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
- Από τις 12 Σεπτέμβρη ξεκινάει μια διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να εκφραστεί αυτή η αλληλεγγύη στην Ελλάδα;

- Μίκης Θεοδωράκης: «Με όσα είπα πιο πριν, θέλω να υπογραμμίσω ότι η καμπάνια για την αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να έχει αποτέλεσμα, εάν δε συνδεθεί με ένα σχέδιο διαφώτισης και δράσης, που να ξεσκεπάζει το σύνολο των εγκληματικών ενεργειών των ΗΠΑ, που φυσικά δε γίνονται, γιατί στη χώρα αυτή υπάρχουν κάποιοι κακοί και μοχθηροί άνθρωποι, αλλά υπάρχουν μέσα στα πλαίσια μιας δυναμικής που έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ σε μια στρατοκρατούμενη επιθετική ιμπεριαλιστική χώρα, με καθαρά νεοναζιστική ιδεολογία, που αποβλέπει σταθερά σε μια διεθνή κυριαρχία σε βάθος χρόνου, αρχίζοντας από τις "εύκολες" χώρες, για να προχωρήσει μεθοδικά σε άλλους στόχους, μερικούς από τους οποίους τους έχει, ήδη, προαναγγείλει».

- Γιατί πιστεύετε ότι η αλληλεγγύη στην Κούβα και στους πέντε αγωνιστές είναι ζήτημα που πρέπει να αφορά κάθε προοδευτικό άνθρωπο, κάθε δημοκράτη;

- Μίκης Θεοδωράκης: «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα, προκειμένου να διαφωτίσουμε και να κινητοποιήσουμε το λαό. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια τερατώδη, θα έλεγα, αντίφαση. Ποια είναι αυτή; Ενώ απ' τη μια μεριά, ο ελληνικός λαός θεωρείται και είναι μέσα στην Ευρώπη ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός της σημερινής επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, απ' την άλλη ψηφίζει πάνω από 90% τα δύο κόμματα εξουσίας, που ίσως να έχουν την πλέον φιλοαμερικανική στάση σε όλη την Ευρώπη! Γι' αυτό το λόγο παρατηρούμε ότι ενώ οι Ελληνες δημοκράτες, πατριώτες, διεθνιστές φλέγονται από την επιθυμία τους να δείξουν την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουν μπροστά σε πράξεις γενοκτονίας, όπως αυτές στο Ιράκ και στο Λίβανο, εκτός από αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους, ακολουθώντας το ΚΚΕ και τις άλλες αντιπολεμικές οργανώσεις, η μεγάλη μάζα παραμένει εγκλωβισμένη μέσα στα φέουδα των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί ξέρουν ότι κι αυτά τα λίγα και λυμφατικά αντιπολεμικά λόγια που ψελλίζουν μερικοί απ' τους ηγέτες τους είναι μόνο για το θεαθήναι και για να σώσουν τα προσχήματα.

Βλέπουμε, έτσι, ότι τώρα που η χώρα μας, μαζί με όλη την ανθρωπότητα, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας καταστροφής, και που η μοναδική της σωτηρία είναι το ξεσήκωμα των λαών, οι Ελληνες είναι παγιδευμένοι, ενώ παράλληλα οι υπεύθυνες φωνές που εκφράζουν την αγωνία των καιρών, πνίγονται κάτω από τον ορυμαγδό της εναρμονισμένης προπαγάνδας των κυρίαρχων ΜΜΕ, που ελέγχονται από τους Αμερικανούς και τους πιστούς τους φίλους και συνοδοιπόρους στη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία μέσα στους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας και γενικά ολόκληρου του εθνικού μας κατεστημένου.

Επομένως, εκτός από τη δεδομένη αλληλεγγύη μας προς το λαό της Κούβας και τη διαμαρτυρία μας για τους Κουβανούς κρατούμενους, οφείλουμε όλοι μαζί να λύσουμε αυτό το μέγα εθνικό πρόβλημα. Δηλαδή, την αντίφαση που βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο ποσοστό του λαού μας, το οποίο ψηφίζει μια πολιτική που μισεί.

Τουλάχιστον, ας απαιτήσουμε από κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, που ξέρουμε ότι ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του μπήκε στις γραμμές του γιατί πίστεψε σε μια αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική και φιλειρηνική πολιτική, να πάρουν μια θέση ξεκάθαρη. Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους. Καταγγέλλοντας, ανοιχτά και καθαρά, τα εγκλήματα κατά των Λαών και της Ειρήνης, που συντελούνται μπροστά στα μάτια μας. Και καλώντας τους οπαδούς τους να βγουν κι αυτοί στους δρόμους, αναδεικνύοντας έτσι, σαν άλλοτε, το Λαό και τη χώρα μας σε πρωταγωνιστή της πάλης των Λαών κατά του Πολέμου, της Βίας και της Αλαζονείας και υπέρ της Ειρήνης, της Ζωής και της Ακεραιότητας, της Αξιοπρέπειας του ανθρώπου, του σεβασμού της Διεθνούς Νομιμότητας και της εφαρμογής στην πράξη της Διεθνούς Αλληλεγγύης».


Αριστούλα ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ