ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανέξοδες καταγγελίες

Για «ανικανότητα» και «αδυναμία» κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Προβάλλοντας την ανάγκη για ταχύτερη προώθηση των «βαθιών» μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», υποδέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ούτε να σταθεί εμπόδιο, στη συνέχιση της πολιτικής στήριξης στο μεγάλο κεφάλαιο, που υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας από τα Γιάννενα, την προηγούμενη Κυριακή, αλλά και από την Πρέβεζα και τη Λευκάδα όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συγκαλύψει τη σύμπλευση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που απαιτεί η ντόπια πλουτοκρατία, για να ενισχύσει την κερδοφορία της, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αδυναμία» και «ανικανότητα» στην υλοποίησή τους.

«Η ομιλία του κ. Καραμανλή και η συνέντευξή του, ένα έδειξε. Εδειξε ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής την αποτυχία του σε όλους τους τομείς», είπε ο Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση φάνηκε «αδύναμη» να «χτυπήσει την ανεργία», «να αντιμετωπίσει τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία», «να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού». Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αντιλαϊκές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έχουν συμφωνήσει με την αποδοχή της στρατηγικής της Λισαβόνας. Οι προτάσεις που έχει κάνει, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ανασφάλιστη εργασία» που θα ...πατάξει την ανεργία: Για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για άμεση εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων «Ρέππα» που ενίσχυσε με τις 10 δικές τους προτάσεις και στοχεύουν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στη μείωση των συντάξιμων αποδοχών, ανοίγουν το δρόμο στη ΝΔ να συνεχίσει τη βάναυση επέλασή της σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στη στρατηγική συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς υποκριτικά, για μια ακόμη φορά, έδωσε τον τίτλο «άλλος δρόμος» και επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό τον κάλεσε να συνάψει «ένα νέο Σύμφωνο Εμπιστοσύνης», με το ΠΑΣΟΚ, για τη δημιουργία, όπως ισχυρίστηκε, μιας «δίκαιης κοινωνίας».

Μια «δίκαιη κοινωνία», που σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες». Στο «όραμα» του Γ. Παπανδρέου οι εργαζόμενοι θα αναλάβουν οι ίδιοι, μέσω της «αποκέντρωσης του κράτους», το βάρος των κοινωνικών δαπανών, αφού όπως είπε «θα δώσουμε ρόλο, θα δώσουμε αρμοδιότητες, θα δώσουμε τους πόρους που είναι δικοί σας, ώστε να μπορεί η τοπική κοινωνία και περιφέρεια, να αποφασίζει»... Σ' αυτό το αποκεντρωμένο κράτος θα υπάρχει, όπως είπε, ένα «σύστημα πρόνοιας», που θα προσφέρει «βοήθεια στο σπίτι, στη μητέρα, στο παιδί, στο άτομο με αναπηρία», στην ουσία δηλαδή πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα βοηθά τον αδύναμο. Ο τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, θα είναι η «ανάπτυξη» που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», έτσι όπως αυτή καθορίζεται από τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να ενισχύσει και την ανούσια αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση και να οξύνει την τεχνητή πόλωση. Κάνοντας επί της ουσίας κριτική στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όπως είπε, άφησαν «έργο», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «κρύβει ότι οι αυξήσεις του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ, αυτές που υπόσχεται σήμερα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μεταχρονολογημένες επιταγές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να σχολίασε τις εξαγγελίες - ψίχουλα του Κ. Καραμανλή, αλλά την ίδια στιγμή πλειοδοτώντας στην «κοροϊδία» ισχυρίστηκε: «Δεσμευόμαστε σε μια μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ»...

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΝΔ προχώρησε σε «φοροαπαλλαγή για τα μεγάλα εισοδήματα, για τους πλούσιους της χώρας», ξεχνώντας προφανώς ότι την ίδια πολιτική ακολούθησε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα είχε δεσμευτεί προεκλογικά μέσα από το πρόγραμμά του για να προχωρήσει σε παραπέρα μείωση των φοροαπαλλαγών. Συγχρόνως, μίλησε για συρρίκνωση του «λαϊκού εισοδήματος», όταν ο ίδιος είχε χαιρετίσει την αύξηση των 77 λεπτών τη μέρα για τους εργαζόμενους που υπέγραψε η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.

  • Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, αναφερόμενη στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στα Γιάννενα, σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «ο Γιώργος Παπανδρέου κατακεραύνωσε τη ΝΔ, γιατί ακολούθησε πιστά το δρόμο που είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ όταν το ίδιο ήταν στην κυβέρνηση».
Ας αλλάξει πλευρό

Βγήκε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, δήλωσε: «Είδα να συνεχίζεται η προσπάθεια από την πλευρά της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κάθε φορά που έχει να κάνει κάποια κριτική στη Νέα Δημοκρατία, να αισθάνεται την ανάγκη να κάνει και ισοδύναμη κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Χθες έφτασε να αποδώσει διάφορους χαρακτηρισμούς στο ΠΑΣΟΚ, τους οποίους δεν έχω κανένα λόγο να επαναλάβω, γιατί δεν ισχύουν άλλωστε. Αλλά αναρωτιέμαι, αν με τέτοιου είδους δηλώσεις της, η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δε φοβάται ότι θα ενισχύσει εκείνες τις εντυπώσεις και εκείνες τις απόψεις που λένε ότι, αυτού του είδους οι δηλώσεις αντικειμενικά λειτουργούν σαν "μαξιλάρι" για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Ν. Αθανασάκης βγήκε να ζητήσει από το ΚΚΕ να ξεχάσει ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την οποία χωρίς ουδεμία παρέκκλιση συνεχίζει σήμερα η ΝΔ. Με θράσος, δηλαδή, ζήτησε από το ΚΚΕ να «αθωώσει» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να συμμετέχει στην παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

Προτείνουμε στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, να αλλάξει πλευρό, στο συμπολιτευόμενο «μαξιλάρι» που μοιράζονται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, γιατί το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμμέτοχο στο παιχνίδι της συγκάλυψης της στρατηγικής «γαλαζοπράσινης» σύμπλευσης σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων...

Νέο «δικομματικό» γκάλοπ

Τις ικανότητες και την καταλληλότητα των δύο μονομάχων καταγράφουν τα «φρέσκα» γκάλοπ, παραλείποντας να μετρήσουν τις διαθέσεις της «κοινής γνώμης» για την εφαρμοζόμενη κοινή πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η τηλεφωνική, μέσα σε ένα απόγευμα, δημοσκόπηση, για παράδειγμα, της MRB για λογαριασμό της τηλεόρασης «Alfa», επέλεξε να μετρήσει την «καταλληλότητα» για την πρωθυπουργία μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, την «ικανότητα» να κυβερνήσουν, το «βαθμό εμπιστοσύνης» στον καθένα από τους δύο και άλλα παρόμοια. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ, το ποσοστό των «ικανοποιημένων» είναι ίδιο με το περσινό (36%).

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται 3,2% του ΠΑΣΟΚ (36,7% έναντι 33,5%). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7,4% των ερωτηθέντων, ο ΣΥΝ 3,5%, ο ΛΑΟΣ 4,1%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται σε 13,3%.

Αλλη έρευνα, της GPO για λογαριασμό του «Mega», μέτρησε τις ευθύνες των δύο μονομάχων για τη διαφθορά. Το 32,9% πιστεύει ότι την κύρια ευθύνη την έχει το ΠΑΣΟΚ, το 30,2% η ΝΔ, το 12,8% οι επιχειρηματίες και το 13,8% οι πολίτες. Ο Χατζηπετρής δεν έχει ευθύνες;..

ΑΣΚΗΣΗ «DOLPHIN-2006»
Το «Δελφίνι» του ιμπεριαλισμού στη Μεσόγειο

Σήμερα διεξάγεται με ευθύνη του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Γαύδου, η κύρια φάση της αεροναυτικής άσκησης «DOLPHIN-2006», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου του «Μεσογειακού Διαλόγου» (ΜΔ). Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, που διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι η προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για τη «νέα Μέση Ανατολή».

Στην άσκηση που φέρει το μανδύα της παροχής «Ανθρωπιστικής Βοήθειας - Ερευνας και Διάσωσης», συμμετέχουν ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις από την Ελλάδα, καθώς και προσωπικό, επιτελείς και παρατηρητές από τις συμμετέχουσες χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία). Στη διάρκειά της θα συνεκπαιδευτούν περί τα 1.000 άτομα και συμμετέχουν ναυτικές μονάδες, αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της άσκησης, το ΓΕΕΘΑ οργάνωσε χθες στα Χανιά «Σεμινάριο Μεσογειακού Διαλόγου», όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες, προκειμένου να πετύχουμε περαιτέρω αναβάθμιση του Μεσογειακού Διαλόγου». Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα «αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ