ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Αλά Ιράκ» και στον πετρελαιοπαραγωγό Σουδάν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-Επιβολή κυρώσεων στις σουδανικές αρχές, μεταξύ των οποίων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου. «Διεύρυνση» του αριθμού και του ρόλου της αποστολής στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων των σουδανικών αεροσκαφών και αντ' αυτού πτήσεις διεθνούς δύναμης για την επιτήρηση του δυτικής σουδανικής επαρχίας, Νταρφούρ. Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο απόφασης, που προωθεί τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Δίχως άλλο, φέρουν έντονα το άρωμα «μεθόδευσης» της επέμβασης που εξαπολύθηκε στο Ιράκ, μολονότι διαφέρουν κατά τι στο πρόσχημα. Αυτό, το πρόσχημα, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τα «όπλα μαζικής καταστροφής», αλλά η βαριά κατηγορία περί «γενοκτονίας» των αυτοχθόνων κατοίκων του Νταρφούρ απ' τις σουδανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις...

Μάλιστα, η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και απ' τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, που, για πρώτη φορά, έβαλε ευθέως κατά της ισλαμικής κυβέρνησης του Σουδανού στρατηγού Ομάρ Αλ Μπασίρ, που ανταπάντησε, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον «για μεγάλο λάθος». Ο Πάουελ είχε υποστηρίξει (καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας) πως «η γενοκτονία έγινε και ενδέχεται να συνεχίσει να γίνεται στο Νταρφούρ, όπου φέρουν την ευθύνη η σουδανική κυβέρνηση και οι (αραβικές παραστρατιωτικές ομάδες)Τζαντζαγουίντ. Μάλιστα, επιχείρησε να στηρίξει τα περί «γενοκτονίας» στο Νταρφούρ, επικαλούμενος στοιχεία έρευνας που διενήργησαν το τελευταίο δίμηνο Αμερικανοί αξιωματούχοι σε καταυλισμούς προσφύγων και τη Διεθνή Σύμβαση για την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας του 1948...

Περί «γενοκτονίας»...

Νομικοί εμπειρογνώμονες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επικαλέστηκε προχτές το δίκτυο BBC, θεωρούν πως το να χαρακτηρίσει ο υπουργός Εξωτερικών μια σειρά γεγονότων «γενοκτονία» δε συνιστά εξέλιξη που αναγκάζει το Λευκό Οίκο να προβεί (τουλάχιστον...) άμεσα σε «δράση». Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως έως τώρα διαβλέπουν «γενοκτονία» στο Νταρφούρ μόνον οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν διστάσει, έως τώρα, να μιλήσουν ξεκάθαρα για «γενοκτονία».

Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 2 άρθρο της συμφωνίας του ΟΗΕ για την αποτροπή και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας (9/12/48), γενοκτονία συνιστούν πράξεις που διαπράχτηκαν με πρόθεση την καταστροφή, του όλου ή μέρους εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας όπως: Δολοφονίες μελών μιας ομάδας, πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης μελών μιας ομάδας, εσκεμμένη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της ομάδας, με σκοπό τη φυσική καταστροφή της είτε ως όλου, είτε μέρους αυτής, επιβολή μέτρων με σκοπό την αποτροπή γεννήσεων νέων μελών της ομάδας και βίαιη απόσπαση παιδιών οικογενειών της ομάδας σε άλλη...

Απώτερος στόχος

Η προώθηση του νέου σχεδίου απόφασης καταβάλλεται, σήμερα, με ιδιαίτερο ζήλο απ' το επιτελείο του Αμερικανού πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Ντάρφορντ, αλλά εξακολουθεί να προσκρούει στις αντιδράσεις άλλων μελών (Κίνα, Πακιστάν, Αλγερία) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι αβέβαιο πως θα έχουν την τύχη που «ονειρεύονται» τα ανώτατα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού κογκρέσου... Ωστόσο, είναι βέβαιο πως απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι να περάσει όλο... αλλά ένα μέρος του παραφουσκωμένου πακέτου αντιποίνων που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να δημιουργηθεί ο πρώτος βασικός «διάδρομος» εγκαθίδρυσης μιας (ελεγχόμενης απ' τις ΗΠΑ) στρατιωτικής δύναμης στο πλούσιο υπέδαφος - αρχικά τουλάχιστον...-του δυτικού Σουδάν...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός και «εκκαθαρίσεις»

Εννιάχρονος νεκρός από ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Εννιάχρονος νεκρός από ισραηλινές σφαίρες
Ασφυκτικά αποκλεισμένα θα μείνουν τα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι τα τέλη του μήνα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε η ισραηλινή ηγεσία για τους γιορτασμούς του Γιομ Κιπούρ, της εβραϊκής πρωτοχρονιάς. Η γιορταστική ατμόσφαιρα, πάντως, δε φαίνεται να αγγίζει τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν επιδοθεί από τις αρχές της βδομάδας σε ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκονται η πόλη Μπέιτ Λαχίγια και ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια, που είναι ο πλέον πυκνοκατοικημένος σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μετά από τη «δολοφονία ακριβείας», τουλάχιστον 14 μελών της «Χαμάς» σε γήπεδο της πόλης της Γάζας, ισραηλινά στρατεύματα με άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και την κάλυψη ελικοπτέρων προχώρησαν στις παρυφές του καταυλισμού και φαίνεται ότι μέσα από αδιάκοπες καθημερινές μάχες πραγματοποιούν μια σταδιακή εισβολή από παράγκα σε παράγκα, αποφεύγοντας, έτσι, και κάποιο εντυπωσιακό πλην άκρως πολύνεκρο πλήγμα που θα έστρεφε το ενδιαφέρον της «διεθνούς κοινότητας» στην περιοχή.

Οι 2 - 4 νεκροί και οι μερικές δεκάδες τραυματίες που καταμετρούνται κάθε μέρα στο Τζαμπαλίγια, τα τελευταία 24ωρα, είναι ξεκάθαρο ότι «περνούν» απαρατήρητοι από τα μεγάλα ΜΜΕ. Είναι μια συνταγή που έχει δοκιμαστεί καλά τα τελευταία χρόνια. Ετσι, η κυβέρνηση Σαρόν διακηρύσσει την αποφασιστικότητά της να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας (παρά τις έντονες αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών του Λικούντ και των εποίκων που απειλούν με εμφύλια σύρραξη) ενώ ταυτόχρονα «εκκαθαρίζει» την περιοχή, ρίχνοντας «λάδι» σε μια φωτιά που, μάλλον, φουντώνει ώρα με την ώρα, 4 χρόνια μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, παρά το αντίθετο.


Ε.Μ.

Αδικη και παράνομη φυλάκιση

Κείμενο διαμαρτυρίας για την τετράχρονη φυλάκιση του Κάρελ Χόφμαν παραδόθηκε προχτές στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα

Επιτροπή συντρόφων, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες, από τους Πετσινή Πετρούλα και Μπουτσιάδη Νίκο επισκέφτηκαν την τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα (Παρασκευή 10/9/2004) και επέδωσαν κείμενο διαμαρτυρίας με 300 υπογραφές συντρόφων και πρώην πολιτικών προσφύγων στην Τσεχοσλοβακία. Το κείμενο έχει ως εξής:

Εμείς, οι πρώην πολιτικοί πρόσφυγες οι οποίοι ζούσαμε πολλά χρόνια στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία, καταγγέλλουμε μαζί με όλους τους φιλειρηνικούς Ελληνες πολίτες την καταδικαστική απόφαση για τετράχρονη φυλάκιση του πρώην συνδικαλιστή και στελέχους του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας σ. Κάρελ Χόφμαν. Με μεγάλη πίκρα διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην άδικη και παράνομη φυλάκισή του.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο σ. Κ. Χόφμαν δήλωσε θαρραλέα ότι είναι αποφασισμένος να σταθεί μπροστά στους κατηγόρους του, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να εκθέσουν και να συκοφαντήσουν το πρώην σοσιαλιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας, τρομοκρατώντας όλους όσοι αγωνίζονται σήμερα στην Τσεχία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο, για την ειρήνη και σοσιαλισμό.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου Κάρελ Χόφμαν. Καταδικάζοντας τις ωμές τρομοκρατικές δίκες που κατά παραγγελία εφαρμόζονται στο σημερινό καθεστώς και που θυμίζει παλιές μαύρες εποχές στην Ελλάδα.

Απαιτούμε από την τσέχικη κυβέρνηση να σταματήσουν άμεσα αυτές οι πολιτικές αδικίες και διώξεις που γίνονται σε όλους τους συντρόφους και απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, να ενώσουν τη φωνή διαμαρτυρίας με τη δική μας φωνή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org