ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εντείνεται η αντιλαϊκή ρότα της οικονομικής πολιτικής

Υποσχέσεις προς το κεφάλαιο και γενικόλογα ευχολόγια προς τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την αντιλαϊκή πολιτική που όλα τα τελευταία χρόνια εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να δρομολογηθούν λύσεις για τις πλέον αντιδραστικές αξιώσεις της άρχουσας τάξης. Αυτό ήταν μήνυμα - διαβεβαίωση που έστειλε χτες προς τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών ο Κώστας Καραμανλής, σε μια ομιλία στην οποία τελικά δε χώρεσαν οι πολυαναμενόμενες υποσχέσεις προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, περιέγραψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την παραπέρα προώθηση των αναδιαρθρώσεων, που αποβλέπουν στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Στις πρώτες θέσεις των παρεμβάσεων που αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομικής πολιτικής είναι «η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου», η «αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους», οι ιδιωτικοποιήσεις, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την περιβόητη «αξιοποίηση της περιουσίας», η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει, είναι εμφανής. Δε διστάζουν μάλιστα να μεθοδεύουν να βάλουν στο χέρι και την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «καταγράφουμε, για το σκοπό αυτό, την ακίνητη περιουσία που υπάγεται σε υπουργεία και Ασφαλιστικά Ταμεία», υπονοώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να σταματήσει μπροστά σε καμιά ανομία, αν οι εργαζόμενοι δε βάλουν φραγμό σε τέτοια σχέδια. Ειδική αναφορά έγινε επίσης στην ««ορθολογική αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στοχεύουν σε ξεπουλήματα που θα αποφέρουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, το 2005. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι η ΝΔ μιλά για «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων», στα πλαίσια της οποίας εννοεί το ξεπούλημα με «όλες τις μεθόδους, ανάλογα με την περίσταση». Οπως εξήγησεμ η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να προσφέρει ό,τι διαθέτει το Δημόσιο προκειμένου να γίνουν «στρατηγικές συμμαχίες, μετοχοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πλήρεις αποκρατικοποιήσεις». Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στ' άλλα, προωθείται «η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη βασικών έργων υποδομής (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες)», αλλά και η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο.

Αντιλαϊκοί άξονες

Για να δικαιολογήσει τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου -γιατί αυτό ήταν το βασικό περιεχόμενο της ομιλίας - ο πρωθυπουργός μίλησε για «συγκροτημένη πολιτική που συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: «Παραγωγικότητα - ποιότητα - ανταγωνιστικότητα». Αναλύοντας το στόχο αυτό αναφέρθηκε σε οκτώ άξονες οι οποίοι, ένας προς έναν αποτελούν άξονες ενίσχυσης της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ταυτόχρονα ορμητήρια για νέα αντιλαϊκή αντιδραστική επίθεση κατά του κοινωνικού συνόλου. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση:

Πρώτον, προωθεί την πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση, με κύριο γνώρισμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των κερδών, από 35% στο 25% για τις ΑΕ και ΕΠΕ και από 25% για τις προσωπικές εταιρίες, ενώ αυξάνονται σημαντικά και οι συντελεστές για αποσβέσεις. Παράλληλα, εφαρμόζεται νέα φορολογική κλίμακα για τα νοικοκυριά, με σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε ορίζοντα τριετίας.

Δεύτερον, επιβάλει το λεγόμενο νέο αναπτυξιακό νόμο, μέσω του οποίου παρέχονται αυξημένες ενισχύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, καταργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά τη χρηματοδότηση. Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυξάνονται οι κεφαλαιακές επιχορηγήσεις και ενισχύονται τα φορολογικά κίνητρα, υποστηρίζονται οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου.

Τρίτον, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε πιο εύκολα να συστήνονται επιχειρήσεις, και παράλληλα προωθείται νέο, προφανώς πιο ευνοϊκό για το ξένο κεφάλαιο, θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων.

Τέταρτον, ενισχύει τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και της κατασπατάλησης των κρατικών εσόδων με την παραπέρα αξιοποίηση των λεγόμενων συγχρηματοδοτούμενων και αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.

Πέμπτον, επιμένει πιο συστηματικά στην οριστική απελευθέρωση των αγορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Προτεραιότητα δίνεται στην αγορά ενέργειας, αλλά η ΝΔ προχωρά ακόμα «στη θέσπιση υγιούς πλαισίου για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου», όπως ξεδιάντροπα περιγράφουν την πολιτική παράδοσης του ορυκτού πλούτου στο κεφάλαιο.

Εκτος άξονας είναι αυτός που αναφέρεται στην «αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ», στην παραχώρηση δηλαδή των κονδυλίων αυτών σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Εβδομος άξονας κατά την κυβέρνηση είναι η λεγόμενη «εξωστρέφεια της οικονομίας», η «οικονομική Διπλωματία» και η αξιοποίηση της «μετα-ολυμπιακής εποχής», προκειμένου το κράτος να ενισχύσει την παρουσία του ντόπιου κεφαλαίου στις ξένες αγορές.

Τέλος, όγδοος προσανατολισμός είναι η προβαλλόμενη «Περιφερειακή Ανάπτυξη» με μέτρα που υποτίθεται θα «αφορούν ιδιαίτερα την ύπαιθρο, την ορεινή και τη νησιωτική Ελλάδα».

Η... «κοινωνική πολιτική»

Μισθούς και συντάξεις ελεημοσύνης, και κοινωνική πολιτική με... πενταροδεκάρες, εξάγγειλε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Τα - υποτιθέμενα - κοινωνικά μέτρα αφορούν προγράμματα στέγης, τα άτομα με αναπηρία, τις πολύτεκνες οικογένειες, παλιννοστούντες ομογενείς, Τσιγγάνους, οικονομικούς μετανάστες...

Σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης και κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων, ο πρωθυπουργός εξάγγειλε πολιτικές για τη δημιουργία ενός... πραγματικά ανθρώπινου κράτους, πολιτικές οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις αντίστοιχες διακηρύξεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ανεργίας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «επιθετική πολιτική» στον άξονα «εκπαίδευση - ανάπτυξη - απασχόληση», η οποία εξυπηρετεί ακριβώς της ανάγκες δημιουργίας ενός ημι-ειδικευμένου εργατικού προσωπικού, ευπροσάρμοστου στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρήσεων. Κατά τα άλλα, τα μέτρα για την ανεργία, είναι οι γνωστές «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» που προωθεί κεντρικά η ΕΕ (επιχορήγηση, με το επίδομα ανεργίας των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν άνεργους).

Στον τομέα της Υγείας ανακοίνωσε τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, υποσχέσεις, πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, προσωπικού στα Νοσοκομεία, καθώς και εξαγγελίες για Κέντρα Υγείας, Προνοιακά Ιδρύματα και παραρτήματα ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα...

Για την εισοδηματική πολιτική του 2005, απλώς περιορίστηκε να αναφέρει ότι οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων θα κινηθούν σε επίπεδα πάνω από τον πληθωρισμό... Πρόκειται για εισοδηματική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Στον ίδιο τομέα επανέλαβε, για πολλοστή φορά, την κατάργηση της εισφοράς στο ΛΑΦΚΑ, την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μισθωτούς που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις και υποσχέσεις για αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Φορέων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου απονομής των συντάξεων...

Στον τομέα της... κοινωνικής προστασίας ανακοίνωσε πρόγραμμα κάρτας αναπηρίας, υποσχέσεις για λειτουργία μονάδων κοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης, πρόσβαση στο Δημόσιο Τομέα... Στα μέτρα για τις οικογένειες πολυτέκνων ανέφερε την απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις πατέρα οικογένειας με τρία παιδιά, προτεραιότητα διορισμού σε πολύτεκνους καθηγητές, μοριοδότηση παιδιών πολύτεκνων οικογενειών για διορισμό στο Δημόσιο, προτίμηση πολύτεκνων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς... Για τη λαϊκή στέγη τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση της επιδότησης επιτοκίου του ΟΕΚ, για απόκτηση στέγης από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, αύξηση της επιδότησης του ενοικίου για οικονομικά ασθενείς κλπ.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μέτρα που δεν αγγίζουν καν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, διαχειρίζονται τη φτώχεια, είναι ελάχιστου οικονομικού κόστους, ενταγμένα στη νέα φιλοσοφία της ΕΕ, για ενίσχυση των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων της καπιταλιστικής κοινωνίας, που περιθωριοποιούνται από τις ασκούμενες οικονομικές πολιτικές, προς αποφυγή φυσικά ανεπιθύμητων κοινωνικών εντάσεων...

Επαναλήψεις...

«Για μας, το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία. Αυτό έλεγα πέρσι. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα», είπε ο πρωθυπουργός και αυτό είναι το κακό. Οτι, δηλαδή, οι κυβερνώντες επαναλαμβάνουν συνεχώς τις διαπιστώσεις και οι εργαζόμενοι συνθλίβονται από την ανεργία...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org