ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1897 Γεννιέται η Ιρέν Ζολιό Κιουρί. Γαλλίδα φυσικός και προοδευτικός παράγοντας της δημόσιας ζωής. Κόρη του Πέτρου και της Μαρίας Κιουρί. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάστηκε στο εργαστήριο των γονιών της. Μετά το θάνατο της μητέρας της, το 1934, η Ιρέν ανέλαβε την έδρα της στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά των φασιστών εισβολέων.

Μια από τις κύριες επιστημονικές εργασίες είναι η ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας και η ανακάλυψη και διερεύνηση των διεργασιών της εξαΰλωσης και δημιουργίας ζευγών. Το 1939 μαζί με τον Γιουγκοσλάβο φυσικό Σάβιτς ανακοινώνει ότι ένα από τα προϊόντα που προκύπτουν από το βομβαρδισμό του ουρανίου με ουδετερόνια είναι το λανθάνιο. Αυτή η εργασία συνέβαλε αποφασιστικά στην ανακάλυψη της πυρηνικής διάσπασης. Το 1950, με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, αποκλείστηκε (όπως και ο σύζυγός της Φρεντερίκ) από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, εξαιτίας της ενεργού συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης.

1935: Το ΚΚΕ καλεί σε μέτωπο κατά του φασισμού

Ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ στο βήμα του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς παρουσιάζει την ιστορική του εισήγηση
Ο Γκεόργκι Ντιμιτρόφ στο βήμα του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς παρουσιάζει την ιστορική του εισήγηση
Στις 12 Σεπτέμβρη 1935 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με απόφασή της εγκρίνει ομόφωνα τις αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και φέρνει σε αντιστοιχία όλες τις πλευρές της πολιτικής του Κόμματος με τον αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό χαρακτήρα της επικείμενης επανάστασης και με τις απαιτήσεις της πάλης κατά του μοναρχοφασισμού.

Το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς διεξήχθη στη Μόσχα από τις 26 Ιούλη έως τις 20 Αυγούστου του 1935. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Γκ. Ντιμιτρόφ με θέμα: «Η επίθεση του φασισμού και τα καθήκοντα της Κομμουνιστικής Διεθνούς στον αγώνα για την ενότητα της εργατικής τάξης ενάντια στο φασισμό».

Η Κομμουνιστική Διεθνής (ΚΔ) με το 7ο Συνέδριό της καθόρισε σαν κύριο κίνδυνο, τον κίνδυνο του φασισμού και του πολέμου και χάραξε σαν πρωταρχικό καθήκον για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα την πάλη ενάντια στον κίνδυνο αυτό με τη συσπείρωση όλων των αντιφασιστικών δυνάμεων.

Η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ υπό το φως των αποφάσεων της ΚΔ προσδιόρισε σωστά τα κόμματα που ανήκαν στο μοναρχοφασιστικό συνασπισμό και γενικότερα τη διάταξη των ταξικών δυνάμεων και καθόρισε άμεσα τα καθήκοντα του Κόμματος. Για να νικηθεί ο φασισμός και η μοναρχία -αναφέρεται στην απόφαση- χρειάζεται:

1) Να αποκατασταθεί Ενιαίο Μέτωπο ανάμεσα στις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια σ' όλα και τα πιο ελάχιστα μέτρα πείνας και φασισμού.

2) Να αποκατασταθεί με όλα τα μέσα η ταξική συνδικαλιστική ενότητα.

3) Να δημιουργηθεί το παλλαϊκό μέτωπο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο συνασπισμός δηλαδή όλων των δημοκρατικών και αντιφασιστικών δυνάμεων του λαού και του στρατού.

Η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ διακήρυξε ότι το Κόμμα «μπροστά στον άμεσο κίνδυνο φασιστικής ιταλικής επιδρομής, είτε άλλης μεγαλοϊμπεριαλιστικής (λ.χ. από την πλευρά της χιτλερικής Γερμανίας) απειλής κατά της εθνικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας, θέτει σαν υπέρτατο καθήκον του την υπεράσπιση της εθνικής ελευθερίας και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις...».

Καιρός

Στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αρχικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας, αλλά και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-28, στα δυτικά από 17-30, στην υπόλοιπη χώρα από 18-31 και στη Θεσσαλονίκη από 18-28 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-30 βαθμούς.

ΕΝΤΟΝΑ αντέδρασαν χτες οι δικαστικοί λειτουργοί στις κατηγορίες της κυβέρνησης, και κυρίως του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, για δικαστές που δρουν ως κομματάρχες (σελίδα 14)

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων για την τρομοκρατική σύλληψη από τις τουρκικές αρχές του Τούρκου συνδικαλιστή Σαμπρί Τοπτσού, προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (σελίδα 20)

«ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ της εαυτό» δίνει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά για την επιτάχυνση του ξεπουλήματος του Οργανισμού, ικανοποιώντας πλήρως τους εντολοδότες της, κυβέρνηση και ιδιωτικό κεφάλαιο (σελίδα 21)

ΦΟΒΟΥΣ εκφράζει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την εφαρμογή του ευρώ από την 1η του Γενάρη 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης της ICAP, που έγινε στη χώρα μας (σελίδα 23)

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ κι αυτό, το Ιμαρέτ, το εξαίρετο οθωμανικό μνημείο της Καβάλας, παραχωρείται σε ιδιώτη για να χτίσει ξενοδοχείο (σελίδα 24)

ΕΝΑ ακόμη μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ο αρχαιολογικός πλούτος μας, καθώς κλάπηκαν σχεδόν τα μισά αγαλματίδια που κοσμούσαν τον Τάφο του Θρόνου, γνωστό ως Τάφο της Ευρυδίκης, από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας (σελίδα 25)

ΣΕ 48ΩΡΗ απεργία προχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 20 και 21 του Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας, κατόπιν απόφασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στον κλάδο (σελίδα 26)

H ΠΟΡΕΙΑ της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα επιβεβαίωσε την εκτίμηση που έκανε πριν από έναν περίπου χρόνο το ΚΚΕ, ότι δεν αξίζουν τόσες και τέτοιες θυσίες του ελληνικού λαού για κάποιους αγώνες που θα διαρκέσουν μόλις 15 μέρες και που το νόημά τους έχει αλλοιωθεί πλήρως, σημείωσε ο Ν. Γκατζής, μιλώντας χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (σελίδα 27)

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ αισιόδοξοι παρουσιάστηκαν οι παίκτες και ο προπονητής του ΠΑΟΚ για το αποτέλεσμα του αυριανού αγώνα κόντρα στην Κέρντεν, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Α΄ φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (σελίδα 31)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1829 Ο Δ. Υψηλάντης και ο Κριεζιώτης κατατροπώνουν τούρκικο σώμα στην Πέτρα Βοιωτίας.

1945 Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα.

1945 Επέκταση των απεργιών και σε άλλες πόλεις. Απεργίες λιμενεργατών και ναυτεργατών στον Πειραιά.

1948 Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι - Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι.

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο κοσμικό πύραυλο προς τη σελήνη.

1961 Ο Μπέρτραντ Ράσελ καταδικάζεται σε φυλάκιση επτά ημερών, σε πρόστιμο 20 σελινιών και καταβολή εννέα λιρών για δικαστικές δαπάνες, γιατί αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι θα πάψει να προκαλεί αναταραχή και να χρησιμοποιεί μεγάφωνο χωρίς άδεια. Ο ηλικίας 89 χρόνων Αγγλος φιλόσοφος είναι μέλος της «Επιτροπής των 100», η οποία οργανώνει ομαδικές διαμαρτυρίες κατά των πυρηνικών όπλων.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Δεκέμβρη 1964.

1983 Δέκα νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο τις τελευταίες τριάντα ώρες. Αφορμή η πέμπτη «Ημέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του στρατιωτικού καθεστώτος με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ