ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εντατικές προετοιμασίες για να αποτελέσουν τα αυριανά συλλαλητήρια βήμα κλιμάκωσης

Στις 7 μ.μ. τα αγωνιστικά ραντεβού της Πέμπτης, σε Αθήνα, Πειραιά και Κορωπί

Συλλαλητήρια με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων» οργανώνουν αύριο Πέμπτη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική σωματεία και φορείς της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δοθεί συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Στον Πειραιά, η κινητοποίηση έχει οριστεί την ίδια ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συλλαλητήριο επίσης στις 7 μ.μ., στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο ιεραρχεί ανάμεσα στα άλλα αιτήματα και διεκδικήσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη!

Οι κινητοποιήσεις, που παίρνουν τη σκυτάλη από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων.

Στο κάλεσμά της για τα συλλαλητήρια, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, σε κάθε γειτονιά. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Δεκάδες Σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα δίνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνεχίζεται η συσπείρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς, συνεχίζεται η μάχη για πλήρη και σταθερή εργασία απέναντι στις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για την ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις - κοινωνικές παροχές».

Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Εξορμήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, τα σωματεία συνεχίζουν τις εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους «απέναντι στα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών - κατασκευαστικών ομίλων». Οπως υπενθυμίζει, το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους έδωσαν μάχες και είχαν ορισμένες κατακτήσεις, με χαρακτηριστικότερη την υπογραφή τριών εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων σε μεγάλα εργοτάξια της Αττικής. Καλώντας στο αυριανό συλλαλητήριο, το Συνδικάτο υπογραμμίζει τη σημασία συνέχισης και κλιμάκωσης αυτού του αγώνα, απέναντι στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους!», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην ανακοίνωση με την οποία οργανώνει καθημερινά εξορμήσεις και περιοδείες σε αμαξοστάσια, παιδικούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες δήμων. Στα ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, το Συνδικάτο αντιπαραθέτει την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι: «Για μία ακόμα χρονιά, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών, οι συνάδελφοι παραμένουν στην εργασιακή ομηρία των συμβάσεων, δομές Προσχολικής Αγωγής κρίνονται ακατάλληλες και κλείνουν. Οι συμβασιούχοι οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου απολύονται. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα, πράσινο, φύλαξη γενικεύονται. Τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται όσο οι υποδομές καταρρέουν λόγω της έλλειψης προσωπικού», σημειώνει. Επισημαίνει ακόμα ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους δουλεύουν για 420 και 490 ευρώ το μήνα», μέσα από την «κοινωφελή εργασία». «Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζουν! Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε», καταλήγει το Συνδικάτο.

Τις περιοδείες και τις εξορμήσεις συνεχίζει σήμερα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σε επισιτιστικές αλυσίδες σε Πειραιά, Περιστέρι και Αιγάλεω και στην «Αίγλη» Ζαππείου.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέο... «μεταμνημονιακό» αγροτοδικείο ενάντια σε στελέχη του αγροτικού κινήματος

Στο στόχαστρο των διώξεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2017 και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου!

Ενα ακόμα «αγροτοδικείο» στήνεται στη Λάρισα, στο πλαίσιο της συνέχισης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των διώξεων σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αλλά και εκπροσώπων του ταξικού εργατικού κινήματος που εκφράζουν ενεργά τη συμπαράστασή τους στους αγώνες επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Συγκεκριμένα, στις 19 Σεπτέμβρη παραπέμπονται στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας για να δικαστούν για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Γενάρης - Φλεβάρης 2017 οι Βαγγέλης Μπούτας και Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Προκειμένου δε να χτυπήσουν την αγωνιστική συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στο κατηγορητήριο συμπεριέλαβαν και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσο Tσιαπλέ, με την κατηγορία μάλιστα ότι είχε κι αυτός τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας μαζί με άλλους αγρότες!

Δεν μας φοβίζουν - Θα μας βρουν μπροστά τους στους δρόμους του αγώνα!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας τονίζουν μεταξύ άλλων: «Δεν μας ξαφνιάζει και δεν μας εκπλήσσει αυτή η αντιμετώπισή μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επί θητείας της σερνόμαστε σαν εγκληματίες στις δικαστικές αίθουσες, επειδή αγωνιστήκαμε για τα δίκαιά μας. Ομως κανένα αποτέλεσμα δεν έφεραν, ούτε και σήμερα θα έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Το "έγκλημά" μας είναι ότι βγήκαμε στο δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, την ΚΑΠ, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων. Με πρόσχημα τα μνημόνια και την κρίση επέβαλαν άγρια φοροληστεία στους αγρότες και κτηνοτρόφους, υπέρογκες και άδικες ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια που παίρνουν από την τσέπη μας πάνω από το 50% του εισοδήματός μας και αδυνατούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ολα τα παραπάνω μέτρα παραμένουν αυτούσια, αφού το παραμύθι της κυβέρνησης περί "τέλους των μνημονίων" δεν συνοδεύτηκε - όπως θα έπρεπε - με την κάλυψη των τεράστιων απωλειών του εισοδήματός μας, ούτε και με την κατάργηση όλων αυτών των νόμων.

Να είναι βέβαιοι πως δεν θα μας φοβίσουν με τα "αγροτοδικεία". Θα μας βρουν μπροστά τους στους δρόμους του αγώνα, σε κοινή δράση και συμμαχία με τα ταξικά εργατικά σωματεία και τους αυτοαπασχολούμενους, πιο καλά οργανωμένους, πιο αποφασισμένους, πιο πολλούς να διεκδικήσουμε τα αιτήματα επιβίωσής μας.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το αίσχος των "αγροτοδικείων". Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε κι ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».

Να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις της συνδικαλιστικής δράσης

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με την οποία, αφού επισημαίνει ότι «το "τέλος των μνημονίων" και η "επιστροφή στην κανονικότητα", που διαλαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από τη συνέχιση των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών προς όφελος του κεφαλαίου και την πρόσδεση πιο σφιχτά της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, περιλαμβάνει και νέες δίκες συνδικαλιστών του αγροτικού και του εργατικού κινήματος για τους αγώνες τους», απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι δίκες και κάθε άλλου είδους διώξεις για συνδικαλιστική δράση και για αγώνες.

Συγκέντρωση χτες στον Βόλο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Βόλο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Βόλο
Με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αγροτών και νέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε χτες στον Βόλο, στην πλατεία Πανεπιστημίου, η συγκέντρωση στην οποία καλούσαν ταξικά εργατικά συνδικάτα της Μαγνησίας, σύλλογοι συνταξιούχων, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης.

Στη συγκέντρωση, η οποία ήταν μια πρώτη απάντηση των σωματείων και των μαζικών φορέων απέναντι στην κοροϊδία και τις αντιλαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Κουτσινάρης, γγ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Οι προσυγκεντρώσεις για την Ομόνοια

Οι προσυγκεντρώσεις των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια έχουν οριστεί για τις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από το Μέταλλο, το Φάρμακο, τον Τύπο - Χαρτί, τα Τρόφιμα - Ποτά, τη Χημική Βιομηχανία, την Ενέργεια, την ΕΥΔΑΠ, την Κλωστοϋφαντουργία, τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες, τα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τις Κατασκευές, το Εμπόριο, τους Λογιστές, τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Χρηματοπιστωτικό, τα ΜΜΕ, τους ΟΤΑ, το Δημόσιο, τη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, τους Καλλιτέχνες. Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εργαζομένων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επίσης, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας. Γυναικείοι Σύλλογοι της ΟΓΕ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, Σωματεία Συνταξιούχων.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια θα αναχωρήσουν από τις εξής περιοχές:

-- Στις 5.45 μ.μ. από το Ολυμπιακό Χωριό (Στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21) και από τα Ανω Λιόσια (πίσω από το δημαρχείο).

-- Στις 6 μ.μ. από το Μενίδι (πλατεία Καράβου) και από τον Κόκκινο Μύλο (τριγωνική πλατεία).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ