ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Συγχαρητήρια και νουθεσίες στην κυβέρνηση

Από τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Από τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως «εργαλείο» για την προώθηση σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνει ο πρέσβης τους στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», με αφορμή την 83η ΔΕΘ.

Εστειλε, ξανά, μήνυμα ότι «υπάρχουν ευκαιρίες εδώ. Οχι μόνο στην Ελλάδα, ως αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και στην Ελλάδα ως κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων».

Αναγνωρίζοντας εξάλλου το σημαντικό ρόλο και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως βασικό πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή, σημαντικό εταίρο μας που μοιράζεται τις αξίες μας. Υπάρχει ισχυρή συνεργασία των δύο χωρών στα στρατιωτικά θέματα, καθώς και σύγκλιση συμφερόντων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, σημείωσε ότι «η Ενέργεια είναι τομέας στον οποίο τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας συγκλίνουν 100%. Η Ελλάδα συμμερίζεται την αμερικανική εναντίωση στον "Nord Stream 2", που πιστεύουμε ότι μπορεί να αδυνατίσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Συμμερίζεται επίσης την αμερικανική εναντίωση στο δεύτερο αγωγό του "Turkish Stream", για τους ίδιους λόγους».

Εστειλε, πάντως, μήνυμα η κυβέρνηση να μην αργοπορεί στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τονίζοντας την ανάγκη «άρσης των εμποδίων» για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, μέσω της «μεταρρύθμισης του κράτους», ως στοιχείο που είναι σε θέση να «απελευθερώσει» τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου.

Πολύ χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρέσβης προσδιόρισε με μια λέξη («προβλεψιμότητα») τις απαιτήσεις των Αμερικανών «επενδυτών» προκειμένου να «επενδύσουν» εδώ, λέγοντας ότι «ο υπ' αριθμόν 1 παράγοντας για τους Αμερικανούς επενδυτές είναι ο ρόλος του κράτους. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντική η διοικητική μεταρρύθμιση και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων». Δίνοντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «προβλεψιμότητας», σημείωσε πως εκείνο που δεν μπορεί να προϋπολογίσει ο επιχειρηματίας είναι «οι ασύμμετρες ανατροπές στις εκάστοτε πολιτικές. Γι' αυτό, για παράδειγμα, είναι τόσο σημαντικό να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Εχουμε πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην επένδυση. Την πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα υπήρχαν στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για τριβές κατά την υλοποίηση της επένδυσης. Σήμερα συζητάμε ακόμη για τα ίδια θέματα».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που αναζητούν οι αγορές και δη οι αμερικανικές αγορές είναι το σήμα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μη σπαταλήσει τα δημοσιονομικά κέρδη που αποκόμισε έπειτα από μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και να συνεχίσει την πρόοδο στη διοικητική μεταρρύθμιση. Αίροντας εμπόδια για τις επενδύσεις. Εξορθολογίζοντας το κράτος. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα επιβραβεύει την καινοτομία και θα ωθεί τις επιχειρήσεις μπροστά». Δηλαδή, συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής συν διοχέτευση των όποιων δημοσιονομικών αποθεμάτων στο κεφάλαιο με πρόσχημα «επενδύσεις» και λυμένα τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων με τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, ΣΣΕ και άλλων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, προκειμένου να διαμορφωθούν ευνοϊκότεροι όροι «ανταγωνιστικότητας».

Εξάλλου, την πρόθεση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη «δυναμική της ελληνικής οικονομίας» και τη γενικότερη στήριξη που παρέχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα αμερικανικά συμφέροντα, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ, και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη ΔΕΘ ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Επέμεινε και αυτός από την πλευρά του να μιλά για τη σημασία «της προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά αυτά τα ζητήματα». «Είναι εμφανές ότι οι ευκαιρίες εδώ είναι μεγάλες και ότι η ΔΕΘ είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης», πρόσθεσε.

Συνάντηση Μπουτάρη με τον διοικητή της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου

Στο μεταξύ, ευκαιρία για ένα ακόμα «ξέπλυμα» των ΗΠΑ και του ρόλου τους στην περιοχή αποτέλεσε η χτεσινή συνάντηση του διοικητή του «USS Mount Whitney», της ναυαρχίδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου, R. Agular, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ο δήμαρχος εξέφρασε «την ικανοποίησή του» για το γεγονός ότι αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική παρουσία των ΗΠΑ που, όπως είπε, «εκδηλώνεται όχι μόνο μέσω της επίσκεψης της ναυαρχίδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου στο λιμάνι, αλλά και μέσω της συμμετοχής των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων στην 83η ΔΕΘ».

«Ασφαλές λιμάνι» και ιστορική πόλη χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η «γεωστρατηγική θέση» της Ελλάδας στη Μεσόγειο. Ενώ για την παρουσία του «USS Mount Whitney» στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι «οι κινήσεις αυτές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με την Ελλάδα και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αμοιβαίας υποστήριξης και συνεργασίας».

Θυμίζουμε ότι η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, ενώ το 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοίκησης για την επέμβαση στη Λιβύη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Κοτζιά με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ

ΑΘΗΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ.

Μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι συζητήθηκε το πώς βλέπει η Αθήνα «και το χρονοδιάγραμμα και τη μεθόδευση για μία συζήτηση για το Κυπριακό», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να πάμε για μία ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, να έχει προηγηθεί μία ουσιαστική και αποτελεσματική προεργασία» για «ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις στο Κυπριακό». Μεταξύ άλλων, συνέδεσε την ασφάλεια της Κύπρου με την ανάγκη «να καταργηθούν οι δύο μικρές συνθήκες, η λεγόμενη "Συνθήκη Συμμαχιών" και η λεγόμενη "Συνθήκη Εγγυήσεων"».

Ενδεικτικό πάντως του παζαριού που γίνεται απ' όλες τις πλευρές στο παρασκήνιο, στη βάση των διχοτομικών σχεδίων, είναι και το γεγονός ότι ο Ν. Κοτζιάς δεν έκανε καμία αναφορά στη λεγόμενη «Συνθήκη Εγκαθίδρυσης», την τρίτη από τις συμφωνίες που υπέγραψε το 1960 η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις «εγγυήτριες δυνάμεις» Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο - και των τριών - την ίδρυση ενός μόνο κατ' όνομα «ανεξάρτητου» κράτους - εγκλωβισμένου από την αρχή σε σύνθετους ανταγωνισμούς. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνουν (την ευθύνη) να ανταλλάσσουν συμβουλές και να συνεργάζονται για την κοινή άμυνα της Κύπρου». Επίσης, τονίζεται ότι το νέο κράτος «θα συνεργάζεται πλήρως με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων (σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια)...».

Να σημειωθεί ότι χτες αναμενόταν να ολοκληρώσει τις επαφές του στο Βερολίνο ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, χτες αναμένονταν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης, μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, που ενθάρρυνε «Κύπρο και Τουρκία να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση» στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι «η επίλυση της σύγκρουσης στην Κύπρο θα οδηγούσε σε μια νέα ορμή τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».

Επίσης, χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα μιλούσε σε εκδήλωση του ιδρύματος «Αντενάουερ», με θέμα «Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο». Σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης αναμένεται στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά.

Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας

Τη δική της τακτική μελετά η Τουρκία, διαμηνύοντας βέβαια ότι θα παζαρέψει πολύ σκληρά οποιαδήποτε «αναπροσαρμογή» της θέσης της στο νησί, χωρίς φυσικά να παραιτηθεί από πλεονεκτήματα που της διασφαλίζει εδώ και χρόνια η κατοχή άνω του 30% των κυπριακών εδαφών.

Πάντως, ενδεικτική είναι και η ετοιμότητα που εκφράζει για συμμετοχή σε κάθε είδους παζάρεμα, όπως ανέδειξαν αυτή τη φορά οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ. Επιστρέφοντας από την πρόσφατη ρωσο-τουρκο-ιρανική Σύνοδο για τη Συρία, που έγινε στην Τεχεράνη, ο Ακάρ είπε ότι «λέγεται πως είναι δύσκολο να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη», αλλά ο ίδιος επισήμανε: «Υπάρχει περίπτωση το φυσικό αέριο να έρθει μέσω Κύπρου στην Τουρκία και από την Τουρκία στην Ευρώπη, (αυτή η πιθανότητα) προβάλλεται». Πρόσθεσε ότι αυτό θα φέρει την Τουρκία σε πολύ σημαντική θέση αλλά και ότι για τις εξελίξεις θα είναι καθοριστική η στάση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ, όπως επίσης και το κόστος των διαφόρων εναλλακτικών. Θύμισε δε ότι το Ισραήλ - πριν από τη νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία - εξέταζε το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Μπούσουλας τα επικίνδυνα σχέδια κεφαλαίου και ΝΑΤΟ

Με αναφορές σε βλέψεις και σχέδια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για αναβάθμισή τους και αντίστοιχα στους ρόλους σημαιοφόρου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, διανθίστηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Οπως ξεκαθάρισε, στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδειχτεί η χώρα σε «πόλο σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Να είμαστε εκείνοι που κατευθύνουμε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανάληψη αποστολών και ρόλων εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Με αφορμή την άμεση επιστροφή την Κυριακή 2 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν περάσει σε ελληνικό έδαφος, παρέπεμψε στις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με την τουρκική αστική τάξη, στο πλαίσιο και του ρόλου «διαύλου» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να κλείσουν οι ρωγμές στις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ.

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του είπε, πάντως, ότι επίκειται ανακήρυξη ΑΟΖ, θέμα στο οποίο αντιδρά η Τουρκία, προσδιορίζοντάς την χρονικά έως το Πάσχα. Είπε, δε, ότι προς την πλευρά της Κύπρου θα γίνει μονομερής ανακήρυξη, αλλά «είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να συμφωνήσει», επικαλούμενος ανάμεσα σε άλλα την παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην περιοχή, για να προστατέψουν συμφέροντα δικών τους εταιρειών, με τη γνωστή προκλητική επιχειρηματολογία, δηλαδή ότι τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων και τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μπορούν να φέρουν ...ειρήνη και ασφάλεια για τους λαούς.

Τέλος, για το Σκοπιανό, επανέλαβε ότι είναι αντίθετος στην προωθούμενη συμφωνία, λέγοντας ότι «εμείς θα κάνουμε τα πάντα να μη φτάσουμε σε σύγκρουση, αλλά αν αυτή φτάσει στη Βουλή, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή» και ότι τότε θα προτείνει κατά σειρά στον πρωθυπουργό δημοψήφισμα ή η οποιαδήποτε συζήτηση να μετατεθεί για μετά το πέρας της τετραετίας «και τελευταία η προσφυγή στις κάλπες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ