ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη

Θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα και θα καθοριστεί πρόγραμμα δράσης

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στη Λάρισα
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στη Λάρισα
Ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα γίνει συζήτηση για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, διοργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στη Νίκαια (Πολιτιστικό Κέντρο), η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και ο Σύλλογος Θεριζοαλωνιστών Ν. Λάρισας. Στο κάλεσμα που απευθύνουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Συνάδελφε αγρότη - κτηνοτρόφε, φτάνει πια!

  • Η άγρια φοροληστεία, οι αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, ο ΕΝΦΙΑ, τα κάθε είδους χαράτσια που επιβάλλουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όσοι ψηφίζουν τα μνημόνια στη Βουλή, παίρνουν από την τσέπη μας περίπου το 60% του εισοδήματός μας.
  • Οι έμποροι και βιομήχανοι με μεθόδους καρτέλ ρίχνουν τις τιμές στα προϊόντα μας στο όνομα της "οικονομίας της αγοράς και του νόμου προσφοράς και ζήτησης". Οικονομία της αγοράς είναι η ασυδοσία των εμπόρων - με τη συμφωνία της εκάστοτε κυβέρνησης - να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα και να τα πουλάνε σε πολλαπλάσια τιμή στην κατανάλωση, κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών - κτηνοτρόφων - λαϊκής κατανάλωσης.
  • Το αίσχος των ανοιχτών τιμών που επικρατεί παντού με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και έτσι επί της ουσίας δεν πουλάμε, αλλά παραδίδουμε τα προϊόντα, χωρίς να ξέρουμε αν, πότε και σε ποια τιμή θα πληρωθούμε.
  • Υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχουμε αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας χωρίς δασμούς και έτσι πολύ πιο ανταγωνιστικά απέναντι στα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.
  • Υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα στο Νομό, αλλά ο ΕΛΓΑ είτε δεν αποδέχεται και δεν αποζημιώνει τις ζημιές, είτε δίνει ελάχιστα ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, οχυρωμένος πίσω από τον αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας.

Μην απογοητεύεσαι - μη σκύβεις το κεφάλι.

Δεν είσαι μόνος. Είμαστε οι πολλοί, έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε στη ζωή μας και να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελός μας.

Δυνάμωσε τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που έχουν δώσει πολύχρονες μάχες για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Με δράση όλο το χρόνο, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις. Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, εκτός από τον αγώνα που δεν έγινε».

ΠΕΛΛΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το χαλάζι έδωσε τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες

Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση κατέθεσε το ΚΚΕ

Σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού, αμπελιών και οπωροκηπευτικών, σε μια περιοχή κοντά στα 15.000 στρέμματα, στα χωριά Αθυρα, Ραχώνα, Λειβαδίτσα του δήμου Πέλλας και Κουφάλια του δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους. Δέχονται έτσι τη «χαριστική βολή», μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, ενώ παράλληλα έχουν να λαμβάνουν από την πολιτεία εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015, την ίδια στιγμή που τους κοινοποιούνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΦΚΑ.

Βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Ρωτούν τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στα Κουφάλια της ΠΕ Θεσσαλονίκης και σε Αθυρα, Ραχώνα, Λειβαδίτσα της ΠΕ Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.
  • Να γίνει άτοκη αναστολή των χρεών των πληγέντων.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης για την αποζημίωση των πυρόπληκτων

Από τις πρόσφατες φωτιές που κατέκαψαν το νησί

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες φωτιές που κατέκαψαν το νησί
Πρωτοβουλία να συγκαλέσει συσκέψεις στα χωριά που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα και να αναπτυχθούν διεκδικητικοί αγώνες, για πλήρη αποζημίωση (100%) όλων των πληγέντων από τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί και ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις που θέτουν ο ΕΛΓΑ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ).

Η πρώτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 13/9 το βράδυ στο χωριό Κοιλιωμένο. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΖ επισκέφτηκε την περιφέρεια, τον δήμο και επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ Πάτρας, όπου όμως διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή σχετική οδηγία για τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ζάκυνθο, πέραν της τεράστιας καταστροφής στο φυσικό περιβάλλον και σε παρθένα δάση, έπληξαν δεκάδες αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και φτωχούς εργαζόμενους και απασχολούμενους που συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Ειδικότερα, έχουν καεί χιλιάδες ρίζες ελαιόδεντρων, δεκάδες ζώα (αμνοερίφια κ.ά.), η παραγωγή μελιού (βασικό προϊόν της Ζακύνθου) με άλλες κυψέλες να έχουν καεί, άλλες να έχει λιώσει το περιεχόμενό τους, δεκάδες αμπέλια, ενώ υπάρχει και μεγάλη καταστροφή στις ζωοτροφές, σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο, στα χωριά Αναφωνήτρια, Μαριές, Κοιλιωμένος, Αγαλάς, Ρομίρι, Λαγοπόδο κ.ά.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ Τρικάλων

Απλήρωτους για τέσσερις περίπου μήνες έχει τους εργαζόμενους η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Τρικάλων. Οπως επισημαίνει, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους, η Ενωση ανακοινώνει οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανοδική της πορεία.

«Φαίνεται ότι ο στόχος που διαφήμιζε η διοίκηση της Ενωσης, να γίνει η πρώτη "συνεταιριστική" Ενωση στην Ελλάδα, υλοποιείται με την απληρωσιά και την εξαθλίωση των εργαζομένων της», σχολιάζει το Συνδικάτο. Οπως υπενθυμίζει, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται μέσω του παγώματος των τριετιών, του κοψίματος επιδομάτων, της μετατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων σε ατομικές, της μη πληρωμής υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία.

Οι περικοπές συνοδεύτηκαν από τρομοκρατία και απολύσεις, ενώ η εργοδοσία είχε σύμμαχο τη συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ηγεσία του επιχειρησιακού σωματείου. «Από τα κύρια επιχειρήματα που επιστράτευσαν η διοίκηση της Ενωσης και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού ήταν ότι κάθε φορά οι περικοπές θα είναι και οι τελευταίες για να σωθούν η επιχείρηση και οι δουλειές των εργαζομένων», αναφέρει το Συνδικάτο.

Και συνεχίζει: «Ομως, όπως γίνεται συνήθως, όπως έχει γίνει και σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ο κατήφορος δεν έχει τέρμα και οι εργαζόμενοι βιώνουν ως αντάλλαγμα σήμερα την απληρωσιά. Ταυτόχρονα, η διοίκηση, εκμεταλλευόμενη τη νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς, συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια την περιουσία και τον πλούτο που παράγει η Ενωση σε όλο και πιο λίγα χέρια».

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, γυρίζοντας την πλάτη στους εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ