ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες λαού στη διαδήλωση στη ΔΕΘ, αφετηρία για νέες μεγάλες κινητοποιήσεις

Με σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας» οι χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν απάντηση στα απατηλά «αφηγήματα» της κυβέρνησης και του κεφαλαίου

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Λ. Στολτίδης
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Λ. Στολτίδης
Ισχυρή απάντηση στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και όλες τις δυνάμεις που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική του, έστειλαν το απόγευμα του Σαββάτου χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες που συμμετείχαν στο μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας».

Το μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο του Σαββάτου, σε συνδυασμό με το πλατύ και σχεδιασμένο άνοιγμα που πραγματοποίησαν για την επιτυχία του οι ταξικές δυνάμεις τις προηγούμενες μέρες, αποτελεί αφετηρία για νέες μεγάλες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, εφόδιο για παραπέρα άνοδο των ταξικών αγώνων.

Μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Την ώρα που από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδινε εξετάσεις στο κεφάλαιο για το πώς θα υπηρετήσει ακόμα καλύτερα την κερδοφορία του εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συναίνεση του λαού στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, οι χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους έστελναν αποφασιστικό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


Από νωρίς χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από όλους τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, άρχισαν να φτάνουν συγκροτημένα, με προσυγκεντρώσεις και πορείες στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης.

Εδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι συσπειρωμένοι πίσω από τα πανό των Σωματείων και των Επιτροπών Αγώνα, αυτοαπασχολούμενοι με τα πανό και τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ και των Συλλόγων τους, οι αγρότες με τα πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών τους, συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, νέοι φοιτητές και σπουδαστές, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και φυσικά οι γυναίκες που δίνουν τη μάχη και μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ. Με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους ενάντια στη φοροληστεία και τα χαράτσια, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ξεχωριστή ήταν η παρουσία εργαζομένων από χώρους δουλειάς που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχες απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, όπως οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Ευρώπη» στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στην «Αρβανιτίδης», οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που δίνουν αγώνα ενάντια στις απολύσεις. Μαζί τους οι συμβασιούχοι των δήμων, εργαζόμενοι στην Ενέργεια, στην ανακύκλωση, στις επιχειρήσεις μετάλλου, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΑΣΘ, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Από τη μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Από τη μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα διαδήλωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την αναπλήρωση όλων των απωλειών στις συντάξεις και τα δικαιώματά τους.

Μαχητικό «παρών» έδωσαν και οι μικρομεσαίοι αγρότες που παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα, για «ζωή με αξιοπρέπεια», διεκδικούν αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη παραγωγή, κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, κ.ά.

Με όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η αντίσταση, για το πέρασμα στην αντεπίθεση

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ατελείωτο κατάλογο των αντιλαϊκών μέτρων, στην επίθεση που βιώνει ο λαός στη ζωή και τα δικαιώματά του για τη... «δίκαιη ανάπτυξη» που τάζει η κυβέρνηση, καθώς και στα όσα ακόμα ετοιμάζεται αυτή να φέρει για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Ο,τι θέλεις έχει ο μπαχτσές, μόνο μη διεκδικείς ό,τι παράγεις, ό,τι σου ανήκει. Ο,τι θες κάνε μόνο μην τους ενοχλείς την ώρα που λεηλατούν, που ξεζουμίζουν τα πάντα, που σου ξηλώνουν τη ζωή», υπογράμμισε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν και ειδικά στην προσπάθεια να μπει «στον γύψο» το ταξικό εργατικό κίνημα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, βάζοντας πρόσθετα τεράστια εμπόδια στη συλλογική δράση και πάλη, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στις απεργίες.


MotionTeam

Και τόνισε: «Δηλώνουμε την απόφασή μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσουν η αντίσταση, οι αγώνες της εργατικής τάξης παντού σε όλη τη χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς, ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στη ζωή τους, στα δικαιώματά τους. Να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση. Να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αγώνα (...) Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση (...) Να τιμωρήσει όσους τον κορόιδεψαν, τον εξαπάτησαν, συνεχίζουν να του λένε ψέματα. Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη.

(...) Οσο πιο σύντομα η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα βαδίσουν το δρόμο των κοινών τους συμφερόντων τόσο πιο σύντομα θα γευτούν έναν κόσμο χωρίς ανεργία, εξαθλίωση, πολέμους, προσφυγιά. Και η κλεψύδρα είναι στα χέρια των ταξικών δυνάμεων».

Νωρίτερα, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ. «Κάθε χρόνο τα μηνύματα που έρχονται από τους χώρους δουλειάς είναι όλο και χειρότερα», είπε, και περιέγραψε τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Επίσης, αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την ανάκληση των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη.

Το απατηλό αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» καυτηρίασε το δρώμενο που παρουσιαζόταν στην κεφαλή της διαδήλωσης

MotionTeam

Το απατηλό αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» καυτηρίασε το δρώμενο που παρουσιαζόταν στην κεφαλή της διαδήλωσης
Χαιρετίζοντας εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, η Ράνια Καπετανγιώργη τόνισε: «"Παράθυρο ευκαιρίας" για τον μικρό και αυτοαπασχολούμενο επαγγελματία με ορίζοντα την ανάπτυξη δεν υπάρχει. Ολα τα νομοθετήματα που περνιούνται σωρηδόν είναι προσαρμοσμένα για την ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων. Σιγόντο σε αυτή την πολιτική κάνει και η ξεπουλημένη, επικίνδυνη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Χρέος μας είναι να κάνουμε την αγανάκτηση ηφαίστειο και λάβα μέσα από τη συνειδητή στράτευση στον αγώνα της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της ανατροπής».

Αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε ο Ρίζος Μαρούδας. Αναφέρθηκε στα μέτρα που στραγγαλίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, «στις πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΠΟΕ που μας ξεκληρίζουν, που θέλουν να μας κάνουν ξανά κολίγους στη γη μας». Και τόνισε ότι οι αγρότες θα βρεθούν ξανά στα μπλόκα του αγώνα, θα δώσουν τη μάχη για την επιβίωση, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν. Θα δυναμώσουν τον αγώνα σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μαχητική πορεία προς τη ΔΕΘ

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το χώρο της ΔΕΘ. Σε όλη τη διαδρομή, στην κεφαλή της πορείας εκτυλισσόταν ένα δρώμενο που καυτηρίαζε την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη»: Πάνω σε ένα όχημα το οποίο προπορευόταν είχε στηθεί το πλουσιοπάροχο γεύμα της ΕΕ και του ΣΕΒ με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να σερβίρουν το κεφάλαιο, την ίδια ώρα που πετούσαν ψίχουλα στους εργάτες που ακολουθούσαν πεζή.


Εξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, που ήταν σιδερόφρακτα περιφρουρημένο και φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλωτές έστειλαν ακόμη πιο μαχητικά το μήνυμα: «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά!», «Οχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική».

Η πορεία μέσω της παραλιακής Λεωφόρου, της οδού Αγγελάκη, κατευθύνθηκε στην Εγνατία. Η μεγάλη κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο ύψος της Αριστοτέλους.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο δρόμος για τη μόνη ανάπτυξη σε όφελος του λαού

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει από τις ψεύτικες υποσχέσεις, από τα μεγάλα λόγια, από την κοροϊδία για την ανάπτυξη που όλο θα έρθει. Ανάπτυξη όμως για τον ελληνικό λαό σημαίνει αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, σημαίνει αυξήσεις σε κοινωνικές παροχές, σημαίνει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών αντιλαϊκών μέτρων, σημαίνει δουλειά για όλους και για όλες, σημαίνει κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που έφεραν αυτά τα μνημόνια.

Αυτόν το δρόμο, αυτήν τη διέξοδο για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού μας προτείνει το ΚΚΕ. Αυτό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, των άλλων ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, εδώ από τη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη και φέτος, είναι μόνο η αρχή. Θα έρθουν καινούριες μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση, για να ανακουφιστεί τελικά ο ελληνικός λαός μετά από δέκα χρόνια συνεχούς οικονομικής κρίσης και βάρβαρων μνημονίων».


Μαχητικές πικετοφορίες και στην Αττική

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαχητικές πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8/9 και το Σάββατο 9/9 και στην Αττική, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ. Οι πρώτες πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Καλλιθέα και το Περιστέρι, ενώ ακολούθησαν το πρωί του Σαββάτου πικετοφορίες σε Αθήνα, Πειραιά, Ελευσίνα και Λαύριο.

Πλήθος σωματείων και οι Λαϊκές Επιτροπές του δήμου Αθηναίων πραγματοποίησαν δυναμική πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, με αφετηρία την Ομόνοια, όπου και πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με συνθήματα όπως «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Οχι στην συναίνεση και στην υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική» και πραγματοποιώντας εξορμήσεις σε όλη τη διάρκεια της πικετοφορίας, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ ακούστηκε δυνατά και στο κέντρο του Πειραιά, με πικετοφορία που ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Στέλλα Μπαρδούνια, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. Με πικέτες με φράσεις όπως «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική δράση και οργάνωση των εργαζομένων», «Οχι στα εργοδοτικά εγκλήματα, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», όπως και με τα απανωτά συνθήματά τους, οι διαδηλωτές κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να ενισχύσουν ενεργά τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ