ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με ελλείψεις και προβλήματα το πρώτο κουδούνι

MotionTeam

Με όρους κατώτερους αυτών που αξίζουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας ξεκίνησε χτες άλλη μια σχολική χρονιά. Κενά σε εκπαιδευτικούς, ένα πακέτο μέτρων που προωθήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και χτυπούν το μορφωτικό δικαίωμα, ελλείψεις σε υποδομές συνθέτουν την εικόνα της έναρξης της σχολικής χρονιάς, της «κανονικότητας» για την οποία μιλά η κυβέρνηση.

«Το πρώτο κουδούνι που χτύπησε σήμερα βρίσκει τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χιλιάδες κενά, αποτέλεσμα των πολιτικών εξοικονόμησης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που αναφέρεται σε κενά που ξεπερνούν τις 2.500 σε Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ. Οπως σημειώνει, «αυτήν τη στιγμή έχουν προσληφθεί 954 εκπαιδευτικοί στη γενική Αγωγή. Με βάση τα περσινά στοιχεία και παρά τις δραματικές μειώσεις προσωπικού στις οποίες είχε προχωρήσει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στα εργαστήρια και στα ολιγομελή τμήματα προσελήφθησαν 3.113 αναπληρωτές. Φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 456 εκπαιδευτικοί, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των κενών για το 2017 σε 3.569. Επί της ουσίας, δηλαδή, το υπουργείο Παιδείας έχει καλύψει μόνο το 26,7% των κενών στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ όλης της χώρας».

Ενδεικτικά, το ΠΑΜΕ αναφέρεται σε ορισμένες ειδικότητες παραθέτοντας τον αριθμό προσλήψεων πέρυσι και στην πρώτη φάση φέτος (σε παρένθεση ο περσινός αριθμός): Φιλόλογοι 276 (826), Μαθηματικοί 189 (474), Φυσικοί 65 (279), Χημικοί 46 (170), Βιολόγοι 143 (398).

Παράλληλα, ξεπερνούν τα 5.000 τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου τα σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα και με μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα.

Την απόφαση για υποβιβασμό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως στη Ρόδο, που από 6θέσιο γίνεται 3θέσιο, καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, υπενθυμίζοντας πως με απόφασή της η κυβέρνηση εξαφανίζει πανελλαδικά 363 τμήματα δημοτικών και 106 νηπιαγωγείων.

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Χίου του ΠΑΜΕ αναφέρεται στις μειωμένες κάθε χρόνο προσλήψεις εκπαιδευτικών στο νησί, σημειώνοντας πως από τους 217 αναπληρωτές την περίοδο 2014 - 2015, αυτήν τη χρονιά προσλήφθηκαν μόλις 108 (μέχρι 5/9/2017).

Παράλληλα, κενά στο ειδικό βοηθητικό και στο επιστημονικό προσωπικό διαπιστώθηκαν χτες σε πολλά ειδικά σχολεία της Αττικής, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων που έκαναν δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων σε ειδικά σχολεία σε Ηλιούπολη, Μπραχάμι, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ν. Ηράκλειο, Ιλιον κ.α. Οπως μετέφεραν οι διευθυντές των σχολείων, τα κενά πρόκειται να καλυφθούν τις επόμενες μέρες. Ομως, πάνω από το 90% του προσωπικού των ειδικών σχολείων είναι αναπληρωτές, ενώ συνιστά μια ακόμη υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, η απόφαση για μείωση των χρόνων φοίτησης από 8 σε 6, τη στιγμή που μόλις 15.000 μαθητές φοιτούν σε κάποια δομή, ενώ εκτιμάται ότι είναι πολλές χιλιάδες περισσότερα τα παιδιά που χρίζουν Ειδικής Αγωγής.

Ενδεικτικό, πάντως, της αγωνίας του υπουργείου Παιδείας να... κερδίσει τις εντυπώσεις σε «επικοινωνιακό» επίπεδο είναι το non paper, με το οποίο η διευθύντρια του Γραφείου του υπουργού επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «επειδή είναι κρίμα στο σπουδαίο επίτευγμα των 15.371 προσλήψεων αναπληρωτών πριν το άνοιγμα των σχολείων να επισκιαστεί επικοινωνιακά, φροντίστε σε συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τα μικρά και δυσπρόσιτα σχολεία των περιοχών ευθύνης σας να είναι στελεχωμένα τη μέρα του αγιασμού»...

Στη μάχη για τη μόρφωση και τη ζωή που αξίζει στα παιδιά

«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και όλοι οι γονείς έχουμε την ίδια προσμονή και αγωνία για τα παιδιά μας, προσμονή για μάθηση και ολοκληρωμένη, πολύπλευρη μόρφωση. Δεν θέλουμε να συνοδεύεται από άγχος για το αν "θα τα βγάλουμε πέρα" και η τσέπη του καθενός να καθορίζει τη μόρφωση των παιδιών του», σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που καλεί τους γονείς να κάνουν δική τους υπόθεση το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών τους. «Χρειάζεται να μπούμε στον αγώνα. Να αγωνιστούμε για ένα σχολείο που θα εξασφαλίζει την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες κάθε λαϊκής οικογένειας. Να πάρουμε θέση στο σύλλογο. Να βάλουμε θέμα στο σωματείο», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, καλώντας «με αισιοδοξία και μαχητικότητα να δώσουμε τη μάχη για τη μόρφωση και ζωή που μας αξίζει (...) Να παλέψουμε από την πρώτη μέρα της σχολική χρονιάς για: Ενα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει. Μόνιμους - μαζικούς διορισμούς και σταθερή δουλειά για όλους. Αύξηση στους μισθούς μας, ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων. Ισα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών (12μηνες συμβάσεις εργασίας, εξίσωση αδειών κ.ά.). Στήριξη των μαθητών των λαϊκών οικογενειών (ενισχυτική διδασκαλία, σίτιση, μεταφορά)».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους γονείς, και ιδιαίτερα τις μητέρες, να βαδίσουν στο δρόμο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των παιδιών τους. «Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε όλα τα παιδιά μας να μορφώνονται, να αναπτύσσονται ολοκληρωμένα, να χαίρονται την παιδική και εφηβική τους ηλικία. Ομως η πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας και οι οικογένειές μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μάς φορτώνει με χιλιάδες αγωνίες για το παρόν και το μέλλον», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλεί γονείς και εργαζόμενους σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος Οροφος): «Να συζητήσουμε για τις ανάγκες των παιδιών μας που δεν καλύπτονται από το δημόσιο ειδικό σχολείο, είτε αυτό ανοίξει σήμερα, είτε λειτουργήσει στην ώρα του, είτε όχι», γιατί όπως λέει αυτό το ειδικό σχολείο είναι συνολικά υποβαθμισμένο, με ελλείψεις στην υποδομή και με εργαζόμενους που εναλλάσσονται κάθε χρόνο, γιατί τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες, με χιλιάδες παιδιά εκτός δομών Ειδικής Αγωγής, γιατί ακόμα και τα υπάρχοντα ειδικά σχολεία λειτουργούν χωρίς επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα, χωρίς συστηματική παρέμβαση με βάση το πρόβλημα του κάθε παιδιού.

Πρωτοβουλίες για τη στέγαση και σίτιση των αναπληρωτών

Στην παραλία αναγκάστηκαν να κοιμούνται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη Σαντορίνη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27) καλούν σήμερα στις 2 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ζητώντας άμεσα να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για τη στέγαση αλλά και τη σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε η απαράδεκτη κατάσταση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, που αναγκάστηκαν να στοιβάζονται σε πανάκριβα δωμάτια ή να κοιμούνται στην παραλία... Οπως σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, «σε ένα νησί που "βούλιαξε" από τον τουρισμό, οι συνάδελφοι δε βρίσκουν πού να μείνουν και όσοι τυχεροί βρήκαν κάποιο δωμάτιο ή σπίτι (που σημειωτέον αρκετά από αυτά θα τα πάρουν από 1η Οκτώβρη και μετά, και ως τότε...) το ενοίκιο είναι εξοντωτικό! Μιλάμε για γκαρσονιέρες ή δυάρια με ενοίκιο που κυμαίνεται από 350 έως 700 ευρώ», τονίζει σημειώνοντας πως ανάλογα προβλήματα συναντούν και σε άλλα νησιά, π.χ. Μύκονο, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Χτες το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα έκαναν στο υπουργείο Παιδείας η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, με τη συμμετοχή και των εκλεγμένων μελών της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Οι συνδικαλιστές κατά τη συνάντηση με στελέχη του υπουργείου εξέθεσαν την κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί, τη δυσκολία να βρουν σπίτι, τα πολύ ακριβά ενοίκια και την ανυπαρξία μέριμνας, σημειώνοντας πως δεν εφαρμόζεται καν το νομοθετικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ, που προβλέπει δυνατότητα υπό προϋποθέσεις παροχής μέτρων για τη σίτιση και τη στέγαση των εκπαιδευτικών, αφού οι δήμοι επικαλούνται οικονομική αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα.

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σε δήλωσή του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει τα εξής:

«Ευχόμαστε καλή αρχή και καλή δύναμη στους μαθητές, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς.

Καλή δύναμη στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, που στις μέρες μας είναι ακόμα πιο απαραίτητη για τον άνθρωπο, για να στέκεται στα πόδια του, να μπορεί να εξηγεί τον κόσμο, να μπορεί να τον αλλάζει.

Βέβαια, αυτή η προσπάθεια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τα παιδιά κυρίως των λαϊκών οικογενειών, που μετράνε μέρα με τη μέρα νέες μεγάλες απώλειες. Που αναγκάζονται κάθε Σεπτέμβρη να αποφασίσουν "τι θα κόψουν" από τα απολύτως αναγκαία για τα παιδιά τους, για τη μόρφωσή τους, την πρόσβασή τους στην τέχνη, στον αθλητισμό, που είναι απαραίτητα για τη νεολαία.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφωθούν ουσιαστικά. Γιατί κανένας νέος άνθρωπος δεν είναι σήμερα περιττός. Κανένας νέος δεν είναι ανήμπορος μπροστά στη γνώση.

Το σημερινό κόσμο που ζούμε, με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να τον εξηγήσουμε. Με την οργάνωση, όμως, της πάλης μπορούμε και να τον αλλάξουμε!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ