ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Σε θέση μάχης όλη η υφήλιος

«Θα επιστρέψουν!» λέει το εύλογο σύνθημα, σε φωτογραφία από παλιότερη συγκέντρωση για την απελευθέρωση των πέντε
«Θα επιστρέψουν!» λέει το εύλογο σύνθημα, σε φωτογραφία από παλιότερη συγκέντρωση για την απελευθέρωση των πέντε
Το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης για τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, που δυναμώνει συνεχώς, είναι έτοιμο, σπάει το φράγμα της σιωπής που θέλουν να επιβάλλουν τα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η αμερικανική ήπειρος, από το Μόντρεαλ έως το Μπουένος Αϊρες, ξεκινά δυναμικά. Σήμερα αρχίζουν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ που διοργανώνονται από την «Εθνική Επιτροπή για την απελευθέρωση των Πέντε» και δεκάδες άλλες λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις. Στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί δεσπόζουν: η ταυτόχρονη παρουσίαση, σε δεκάδες πόλεις, του βιβλίου «Η τρομοκρατία των ΗΠΑ κατά της Κούβας: Η υπόθεση των πέντε Κουβανών», βιβλίο με τη συνδρομή πολλών καθηγητών Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της βραβευμένης με Νόμπελ Νοτιοαφρικανής Ναντίν Γκόρτιμερ. Η προβολή της ταινίας «Clandestinos» στο Λος Αντζελες, ειδικά αφιερωμένη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, εκδήλωση που διοργανώνει η οργάνωση ANSWER. Κορύφωση των εκδηλώσεων στις ΗΠΑ θα είναι η διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί στην Ουάσιγκτον στις 23 Σεπτέμβρη.

Διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες έχει προγραμματίσει το «Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα» στην Αργεντινή, με μοναδικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση των πέντε. Η αμερικανική πρεσβεία στη Λα Πας θα βρεθεί στο στόχαστρο και του «Συντονιστικού των Πολιτικών και Κοινωνικών Οργανώσεων του Λαού της Βολιβίας», που θα απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση των πέντε, όπως και οι κάτοικοι του Ελ Αλτο. Πολύμορφες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και στο Μεξικό και άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Στόχος της μεγάλης καμπάνιας που ξεκινά η «Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας» (CGTP) είναι η απαίτηση όλων των εργαζομένων της Πορτογαλίας για άμεση απελευθέρωση των πέντε, ενώ σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» θα υπάρξει και αίτημα προς τους Αμερικανούς εργαζόμενους, μέσω της CGTP, να ασκήσουν πιέσεις για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους.

Στην Τουρκία, υπό τη σκέπη της «Ενωσης Φιλίας με την Κούβα - Χοσέ Μαρτί» οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Ρωσία έχει δημιουργηθεί η «Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τους Πέντε» (στη Δούμα θα προταθεί και ψήφισμα που θα ζητά την απελευθέρωσή τους).

Συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις διατυπώνουν το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Βραζιλίας έχει αποφασίσει να υποβάλει διεθνές αίτημα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις.

Το κείμενο για συλλογή υπογραφών του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για τους πέντε, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει, με κείμενο όπου συλλέγονται υπογραφές, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την άμεση απελευθέρωσή τους. Δημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο αυτό:

«1. Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης και της τέχνης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους πέντε Κουβανούς πατριώτες: Ρενέ Γκονσάλες Σεβερέρτ, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλασάρ, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες και Χεράρδο Ενάρντες Νορντέλο.

2. Οι πέντε αυτοί Κουβανοί πολίτες κάνοντας χρήση του αναφαίρετου δικαιώματος υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης οποιασδήποτε χώρας, στην προσπάθεια ματαίωσης των εγκληματικών πράξεων τρομοκρατίας που σχεδιάζονταν από τις οργανώσεις της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι των ΗΠΑ, σε βάρος κυρίως προσώπων και της οικονομίας της χώρας τους, συνελήφθησαν από το FBI, δικάστηκαν από το εχθρικό και μεροληπτικό δικαστήριο του Μαϊάμι των ΗΠΑ και τους επιβλήθηκαν ποινές δις ισόβια και οδηγήθηκαν σε διαφορετικές φυλακές "υψίστης ασφαλείας", αν και δεν είχαν διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη σε βάρος των ΗΠΑ.

3. Στις 12 Σεπτέμβρη (2006) συμπληρώνονται 8 χρόνια φυλάκισης. Από την ημερομηνία αυτή μέχρι τις 6 Οκτώβρη έχουν οριστεί ως ημέρες παγκόσμιας κινητοποίησης και ενημέρωσης για να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή τους.

Ετσι και εμείς ως Επιτροπή συμμετέχουμε στη διεθνή κινητοποίηση, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους».

Ηδη το κείμενο αυτό έχουν υπογράψει σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας. Στα πρώτα ονόματα περιλαμβάνονται οι:

Μίκης Θεοδωράκης

Ιάκωβος Καμπανέλης, ακαδημαϊκός

Γεώργιος Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Ν. Μαρκάτος, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Κώστας Καζάκος, ηθοποιός

Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη

Εύα Φάμπα, σολίστ, καθηγήτρια κιθάρας

Το κείμενο υπογράφουν και πολλοί άλλοι και η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται. Ενώ για πληροφορίες και συμμετοχή στην όλη πρωτοβουλία μπορούν όσοι θέλουν να συμπαρασταθούν, να δηλώνουν στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, στα τηλέφωνο 210.8214.916 (από τις 5.00 μ.μ. έως τις 9.00 μ.μ.). Θα ακολουθήσουν και πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα από το Σύνδεσμο, σε συνεργασία με άλλους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος.

ΚΚΕ
Αφορά κάθε αγωνιστή

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το ίδιο θέμα τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη συνεχιζόμενη κράτηση επί 8 χρόνια των πέντε Κουβανών κομμουνιστών, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια απτή απόδειξη της έννοιας "αντιτρομοκρατική δράση", ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Η κράτηση των 5 Κουβανών αγωνιστών είναι άδικη, τρομοκρατική και αυθαίρετη. Αποτελεί στοιχείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που συνεχίζει κατά της Κούβας το εμπάργκο, την υπονόμευση και τις δολιοφθορές. Επιπλέον είναι και παράνομη, όπως επιβεβαίωσε με σχετική απόφασή του ακόμα και το 11ο Τμήμα του Εφετείου της Ατλάντα, στις 9 Αυγούστου 2005.

Το "έγκλημα" των 5 Κουβανών είναι ότι συγκέντρωναν στοιχεία για την εγκληματική δράση αντεπαναστατικών οργανώσεων Κουβανέζων που ζουν στο Μαϊάμι!

Αυτή τη δράση τους η κυβέρνηση των ΗΠΑ την ονόμασε κατασκοπία!

Η απελευθέρωση των 5 Κουβανών δεν αφορά μόνο τους φίλους της Κούβας. Αφορά κάθε αγωνιστή που αγωνιά και αντιστέκεται στη νέα τάξη των Γκουαντάναμο, των παράνομων φυλακών, του ηλεκτρονικού φακελώματος, της αυθαιρεσίας, στην περιστολή των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 5 Κουβανούς αγωνιστές, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στην κυβέρνηση της Κούβας. Καλεί την εργατική τάξη της Ελλάδας, τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν τις διαμαρτυρίες τους και να απαιτήσουν την άμεση αποφυλάκισή τους».

Εμπρακτη αλληλεγγύη στο χώρο του Φεστιβάλ

Η αναγκαία και επιτακτική αλληλεγγύη στο νησί της επανάστασης θα εκφράζεται και στις εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινάει αύριο στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

Αύριο Τετάρτη, στο χώρο της Διεθνούπολης του Φεστιβάλ θα γίνει ειδική παρουσίαση για την υπόθεση των πέντε Κουβανών που κρατούνται στις ΗΠΑ και γενικότερα για τις απειλές και τις άδικες επιθέσεις που δέχεται η Κούβα. Θα μιλήσει η εκπρόσωπος της κουβανικής πρεσβείας Αννα - Ρόζα Ρόχας, υπεύθυνη για πολιτιστικά θέματα. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν το κείμενο αλληλεγγύης για τους πέντε Κουβανούς και να παρακολουθήσουν το κουβανέζικο ντοκιμαντέρ «Το βουνό του φωτός» για τις διεθνείς αποστολές αλληλεγγύης της Κούβας (γιατρούς, εκπαιδευτικούς κτλ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ