ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
Σε όλη την Αθήνα ηχεί το κάλεσμα συμμετοχής

Motion Team

Με φόρα, μαχητικά, η ΚΟΑ του ΚΚΕ μπήκε ήδη στη μάχη της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 9ης Οκτώβρη. Κάθε οργάνωση της δύναμής της εξειδικεύει το σχεδιασμό της σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του χώρου ευθύνης της. Με αυταπάρνηση και αίσθηση της ευθύνης που αντικειμενικά βαραίνει την ΚΟΑ για την επιτυχία της κινητοποίησης, μέλη και φίλοι ενημερώνουν και καλούν τους εργαζόμενους της πόλης σε μαζική συμμετοχή.

Η ΚΟΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ακριβώς αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή «με όλες μας τις δυνάμεις δίνουμε τη μάχη για να φτάσει ΑΠΟ ΤΩΡΑ παντού στην Αθήνα το μήνυμα που εκφράζει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ.

Φτάνει πια! Καμιά ανοχή στη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων με τους μηχανισμούς παρακολούθησης και τις κάμερες. Συσπείρωση - αγώνας - οργάνωση - πάλη για τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και την ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ! Δεν πάει άλλο. Δεν ανεχόμαστε τη Δευτέρα να ανοίγουν τα σχολεία και να φορτώνεται με νέα βάρη η εργατική οικογένεια και για τους μαθητές - σπουδαστές - φοιτητές να προδιαγράφεται από το σύστημα το ζοφερό μέλλον της αβεβαιότητας και της ανεργίας.


ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ πριν ακολουθήσουν το δρόμο της ανεργίας, της φτώχειας, της μερικής απασχόλησης που προδιαγράφει η πλουτοκρατία και νέες χιλιάδες εργαζομένων. Εχουμε τη δύναμη στις 9 Οκτώβρη να βγει ενισχυμένο το λαϊκό κίνημα.

Τα μέλη του KKE και της ΚΝΕ, μαζί με φίλους του Κόμματος, με συμμάχους, δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης και της ετοιμασίας. Με την πρωτόβουλη δράση, με συσκέψεις, την ανοιχτή συζήτηση με τους εργάτες και τη νεολαία στους χώρους δουλιάς, με το "Ρίζο", καθημερινά ετοιμαζόμαστε.

Στις 9 Οκτώβρη η Αθήνα της δουλιάς, μαζί με όλη την Ελλάδα, θα δώσει το μήνυμα της ελπίδας, της συσπείρωσης, το έναυσμα να γίνουν πιο μαζικοί, πιο μαχητικοί αγώνες. Θα δώσει ώθηση στη συμμαχία των εργατών, των μικρών και μεσαίων αγροτών και ΕΒΕ στην πάλη ενάντια στην πλουτοκρατία και τους φορείς της».

Σήμερα η ΚΟΑ, όπως όλες οι οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ πανελλαδικά, κινητοποιούνται στα πλαίσια της πανεξόρμησης με το «Ριζοσπάστη», ενώ η ΚΟΑ προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, και τις παρακάτω περιοδείες:

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 11π.μ. στο ΝΥΜΑ-ΟΤΕ (Πλατεία Βικτωρίας) με τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 5.30π.μ. στους εργάτες Δήμου Αλίμου με τον Μπ. Βορτελίνο.

-- Στις 6π.μ. στους εργάτες Δήμου Ηλιούπολης με τον Μπ. Τενέ.

-- Στις 6π.μ. στην ΕΒΓΑ με τον Γ. Τόλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 6.30π.μ. στα τσαγκαράδικα Ταύρου.

-- Στις 7π.μ. στο εργοτάξιο της οδού Πειραιώς 230.

-- Στις 7π.μ. στο ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΒΕΛ» με την Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7π.μ. στην ΕΥΔΑΠ οδού Λαοδικείας με τον Π. Πάλμο.


-- Στις 8π.μ. στο σχολικό συγκρότημα Αγ. Νικολάου Καλλιθέας.

-- Στις 8π.μ. στο ΚΕΑΤ (Καλλιθέα) με την Τούλα Μητσέα, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 8.30π.μ. στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας με τον Αντ. Σκυλλάκο, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 9π.μ. στο 33ο Δημοτικό Περιστερίου με τον Π. Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9π.μ. στο ΤΕΕ Αιγάλεω (οδός Θηβών) με τον Δ. Αγκαβανάκη.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα «Ηρώς Κωνσταντοπούλου» - Καισαριανή.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα «Βενιζέλου» - Καισαριανή.

-- Στις 9π.μ. στη Σιβιτανίδειο.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα 3ου-4ου-5ου (Νταμάρια) - Βύρωνας.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα 6ου Γυμνασίου - Λυκείου Ζωγράφου.

-- Στις 9π.μ. στο «Φάρο Τυφλών» (Καλλιθέα) με την Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα 4ου-5ου Γυμνασίου - Λυκείου Νέας Σμύρνης.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα 2ου Λυκείου Νέας Σμύρνης.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα 1ου-2ου Λυκείου Ταύρου.

-- Στις 9π.μ. στο σχολικό συγκρότημα 1ου-2ου Γυμνασίου Ταύρου.

-- Στις 9π.μ. στα σχολικά συγκροτήματα Χολαργού.

-- Στις 9π.μ. στα σχολικά συγκροτήματα Γαλατσίου.

-- Στις 9π.μ. στα σχολικά συγκροτήματα Χαλανδρίου.

-- Στις 9.30π.μ. στο «Δρομοκαΐτειο» με την Λέτα Μεθωνιού.

-- Στις 9.30π.μ. στο σχολικό συγκρότημα «Κρίνων» Ζωγράφου.

-- Στις 10π.μ. στα συνεργεία Λεωφόρου Βουλιαγμένης με τον Κ. Μυτιληνού.

-- Στις 11π.μ. στην επιχείρηση «ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ» με τον Γ. Τόλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 11π.μ. στην ΠΥΡΚΑΛ με τον Θ. Κοτρώνη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.


-- Στις 11π.μ. - 3μ.μ. στις τράπεζες Πατησίων.

-- Το πρωί στις βιομηχανίες «ΛΕΜΟΝΗΣ» και «ELITE» ο Δήμος Θεοδώρου, καθώς και στα εργοστάσια της βιομηχανίας «PEPSICO» με τον Θ. Φασούλα. Επίσης, στις φαρμακαποθήκες «ΜΟΝΟΚΡΟΥΖΟΣ», «ΣΑΡΑΝΤΗΣ» και «ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ» με τον Β. Κουμπούρα, στις βιομηχανίες μετάλλου «ΓΑΒΑΛΑΣ» και «ΜΕΒΑΚΟ» με τον Δ. Τσουμπρή και στις βιομηχανίες μετάλλου «ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΚΛΙΒΑΝΕΞ» με τον Δ. Κυπραίο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ. Το πρωί ακόμα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στις βιομηχανίες - βιοτεχνίες χάρτου «ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ», «ΤΥΠΟΧΡΩΜ», «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ», «ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ», «ΚΩΣΚΙΝΙΔΗΣ» και «ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ», στα Τσαγκαράδικα Καλλιθέας, στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Μπενάκη).

-- Στις 7μ.μ. στα νυχτερινά Γυμνάσια - Λύκεια Αιγάλεω με τον Ν. Ζώτο.

Επίσης θα γίνουν εξορμήσεις στη Ν/Δ Αχτίδα στα σχολεία 1ο, 2ο και 3ο Λύκεια Αγ. Βαρβάρας, 3ο, 5ο, 6ο, 8ο και 10ο Δημοτικά Αιγάλεω, 3ο, 4ο, 5ο, 8ο και 10ο Δημοτικά Χαϊδαρίου και 1ο, 7ο, 13ο, 21ο, 27ο, 40ό και 42ο Δημοτικά Περιστερίου.

Την Τρίτη 14/9

-- Στις 7π.μ. στην ΕΥΔΑΠ Περισσού με τον Ηλ. Σταμέλο.

-- Το πρωί στον ΟΤΕ (Καρόλου - Κωλέττη και Αθηνάς) με τον Λ. Παπακωνσταντόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 8.30π.μ. στο ΙΚΑ Αιγάλεω με την Λέτα Μεθωνιού.

-- Στις 9π.μ. στις υπηρεσίες Δήμου Αθηναίων (Οδός Λιοσίων) με τον Γ. Γεωργόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 10π.μ. στις υπηρεσίες Δήμου Γαλατσίου με τον Γ. Καταχανά.

-- Στις 6.30μ.μ. στο εμπορικό κέντρο Περιστερίου (πεζόδρομος Εθνικής Αντιστάσεως) με τον Δ. Φέτση.


ΑΧΤΙΔΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ
Οι μηχανές στο φουλ

Με τις μηχανές στο «φουλ» και στόχο να μη μείνει κανένα μικρό ή μεγάλο εργοστάσιο, κανένας εργάτης ή εργάτρια που να μην ενημερωθεί, να μην καλεστεί, αλλά και να μη βοηθήσει και ο ίδιος για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, οι δυνάμεις της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ εντείνουν τη δουλιά που ήδη έχουν κάνει και ξεκινούν από αύριο, Δευτέρα, μεγάλη πανεξόρμηση σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Αυτό έγινε σαφές στην πρόσφατη συνεδρίαση της Αχτίδας, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα αγωνιστικό κλίμα, με την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Οι κομμουνιστές με κινηματικό και αποφασιστικό τρόπο να προχωρήσουν σε περιοδείες, εξορμήσεις, να βγάλουν ανακοινώσεις και αφισέτα και να απλώσουν παντού σε κάθε χώρο εργασίας μαζικά το κάλεσμα στους εργαζόμενους. Για να κατέβουν στο συλλαλητήριο οργανωμένα εργαζόμενοι από εργοστάσια και κλάδους και «να κουνηθεί η Αθήνα από τις φωνές των εργατών». Να φωνάξουν σε όλους τους τόνους ότι δε δίνουν πλέον καμία ανοχή στην ανέχεια.

Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, τονίστηκε ότι όλες οι Κομματικές Οργανώσεις και ομάδες πρέπει να βγουν πλατιά στους εργαζόμενους και να μιλήσουν για την ανάγκη να βγουν μπροστά και να κάνουν δική τους υπόθεση το διεκδικητικό πλαίσιο που καταθέτει το Κόμμα. Τη δουλιά, τη δράση που ανέπτυξαν και την πείρα που απέκτησαν από το προηγούμενο διάστημα των εκλογών, να την πάνε ακόμα παραπέρα. Υπάρχει η πρώτη μαγιά, όπως και η εκτίμηση πλέον από πολλούς εργαζόμενους ότι η πολιτική του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς. Γι' αυτό πρέπει οι εκλογικές επιτροπές που είχαν στηθεί να ξαναπιάσουν δουλιά με την ίδια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Για να μπουν στη δουλιά της επιτυχίας του συλλαλητηρίου ακόμα περισσότεροι. Την ίδια στιγμή, να αξιοποιηθούν και η εξόρμηση για το «Ριζοσπάστη», αλλά και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε, τα εργοστάσια συνεχίζουν να κλείνουν, οι άνεργοι αυξάνονται, τα μεροκάματα παραμένουν ψίχουλα. Την ίδια ώρα, οι εργοδότες γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι. Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν πολλά: «Φυρογένης», «Χαρτελλάς», «Σεξ Φορμ», που ετοιμάζονται για κλείσιμο ή απολύσεις και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, άνεργοι από πρόσφατα κλεισίματα εργοστασίων, όπως της ΕΤΜΑ, της «Σίσσερ Πάλκο», βρίσκονται ακόμα στην αναζήτηση για μεροκάματο.

Ηδη, όμως, η δουλιά για το συλλαλητήριο σε πολλούς κλάδους έχει ξεκινήσει. Στο Μέταλλο, μέσα από κομματική σύσκεψη με εργαζόμενους του «Φυρογένη», εκφράστηκε η διάθεση να συμμετέχουν και κυρίως να συμβάλουν για τη μαζική συμμετοχή του χώρου στο συλλαλητήριο. Στα Τρόφιμα, ήδη, η εκλογική επιτροπή που είχε στηθεί στη ΦΑΓΕ έπιασε και πάλι δουλιά, ενώ στο Φάρμακο έχουν ξεκινήσει οι περιοδείες και οι συσκέψεις στους χώρους εργασίας.


ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ
Αποφασιστικά και αισιόδοξα

Δυναμικό και μαζικό «παρών» των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη και έκφραση στην πράξη του κεντρικού του συνθήματος «Καμία ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας». Αυτός είναι ο στόχος της Αχτίδας Υγείας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η οποία - όπως και όλα τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος - έχει μπει στη μάχη για την επιτυχία της μεγάλης λαϊκής συγκέντρωσης, στο Πεδίον του Αρεως.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Αχτιδικής Επιτροπής (ΑΕ) Υγείας της ΚΟΑ, εκφράστηκε το «πνεύμα αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας, το οποίο θα οδηγήσει και στη "μετατροπή" του συλλαλητηρίου, σε συλλαλητήριο όλων των μαχόμενων δυνάμεων του λαού». Τονίστηκε ο ιδιαίτερος ρόλος της Αχτίδας, στη μάχη για αντίσταση στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη διεκδίκηση ενός Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Είναι, επίσης, μια ευκαιρία - σημειώθηκε - να σπάσει και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς στο χώρο της Υγείας.

Αποφασίστηκαν άμεσες παρεμβάσεις στους χώρους δουλιάς με μαζικό κάλεσμα για τις 9 του Οκτώβρη. Με περιοδείες, συσκέψεις και προσωπικές κουβέντες, οι κομμουνιστές αποφάσισαν να απευθυνθούν σε όσους στήριξαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αλλά και σε όλο το λαό, γιατί «είναι ώριμες οι συνθήκες γι' αυτό το συλλαλητήριο». «Βοήθεια» για «την επιτυχία αυτής της ξεχωριστής υπόθεσης» θα είναι, φυσικά, η διακίνηση του «Ρ», αλλά και η συγκυρία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Στη συνεδρίαση της ΑΕ εκφράστηκε η σκέψη για παρουσία των γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού στα νοσοκομεία με τα ρούχα της δουλιάς.

Με τη συμμετοχή τους, οι εργαζόμενοι - υπογράμμισαν στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της ΑΕ - θα καταδικάσουν την πολιτική της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης. Οπως, τονίστηκε η ΝΔ, παρά τον «ύπουλο» τρόπο της», ξεδιπλώνει την πολιτική της. Μια πολιτική υπεράσπισης των μονοπωλίων που πλήττει το λαό, στο δρόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΤΕΓΕΣ

(αγώνες και μνήμες)

«Η ΔΩΡΕΑΝ στέγαση είναι δικαίωμά μας. Και δεν έχουμε σκοπό να το χαρίσουμε». Ετσι αποφασιστικά προσδιορίζουν το στόχο του αγώνα τους χιλιάδες φοιτητές, που ζητούν να έχουν δημόσια και δωρεάν στέγαση. Πρέπει να 'χεις κάποτε δοκιμάσει στο πετσί σου κι εσύ ο ίδιος αυτό που ζούνε αυτό τον καιρό χιλιάδες φοιτητές για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο δωμάτιο, που συχνά είναι μια σοφίτα, μια τρύπα χρυσοπληρωμένη.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ και η δήλωση της υπουργού Παιδείας, για να διευκρινιστεί το «θολό τοπίο» πως οι φοιτητές που μένουν στις εστίες πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο και με τα όσα προκλητικά είπε αυτό γίνεται για «ψυχολογικούς λόγους», για να «συνδέεται» ο φοιτητής με το χώρο που μένει...

ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ είναι μ' όσα προκλητικά δήλωσε η υπουργός πως η κυβέρνηση τραβάει πλησίστια να εφαρμόσει και στις φοιτητικές εστίες το «δόγμα» της ανταποδοτικής λειτουργίας. Ολα χιλιοπληρωμένα από του λαού τη δεκάρα, ζητούν τώρα να του φορτώσουν με τα νοίκια στις εστίες και νέα χαράτσια, κι αυτό όταν το εισόδημά του παραμένει καθηλωμένο.

ΘΥΜΗΘΗΚΑ επίκαιρα τα δικά μας, στα χρόνια της Αντίστασης, με τον Οίκο Φοιτητή και Φοιτήτριας τότε, που είχαμε μια άλλη γεύση λειτουργίας κι αποκτήσαμε εμπειρίες μιας άλλης δημοκρατικής λειτουργίας.

ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ, βέβαια, αλλιώτικα σχετικά με τα σημερινά. Μόνο 250 φοιτητές και φοιτήτριες μπορούσαν να στεγάσουν οι δυο εκείνες εστίες κι οι ανάγκες ήταν πολλές κυρίως λόγω του πολέμου, που είχε αποκλείσει μεγάλο αριθμό φοιτητών στην Αθήνα. Κύπριοι, Αιγύπτιοι, Δωδεκανήσιοι καθώς και μεγάλος αριθμός από τη Β. Ελλάδα.

ΑΛΛΑ εκείνο που ξεχώρισε, που έμεινε σ' όσους ζήσαμε τότε στην εστία, ήταν ο τρόπος της λειτουργίας της. Απαλλαγμένος από τους μπράβους της μεταξικής δικτατορίας, που για χρόνια οι βαθμοφόροι του το 'χαν μετατρέψει σε ορμητήριο, ο Οίκος δεχόταν τους φοιτητές και τους έδινε σε δύσκολες κατοχικές συνθήκες βοήθεια και συμπαράσταση. Τους δεχόταν με πλήρη συμμετοχή στη διοίκηση, με εκλεγμένους εκπροσώπους μας αλλά και με δική μας ευθύνη στη λειτουργία του. Ηταν και για μας ένα όχι εύκολο μάθημα καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα.

ΦΥΣΙΚΑ οι επιτυχίες, τα σωστά βήματα που κάναμε δεν έφτασαν μοναχά τους. Η ΟΚΝΕ, το ΕΑΜ Νέων, η «Λεύτερη Νέα» όλα βοήθησαν σ' ένα μοναδικό συνδυασμό της νόμιμης και της παράνομης δράσης. Ηταν οι βασικοί συντελεστές για να λειτουργήσουν συλλογικά και δημοκρατικά οι εστίες εκείνες μέσα στις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες.

ΔΕΝ πρέπει όμως να νομιστεί πως η εξασφάλιση στέγης και μια κουταλιά φαγητού το βράδυ ήταν οι μοναδικοί μας στόχοι. Υπήρχε κι ένα πλούσιο μορφωτικό, πολιτιστικό πρόγραμμα, που γιόμιζε τα βράδια. Το Εικοσιένα και η λογοτεχνία τροφοδοτούσαν τις συζητήσεις, τις εκδηλώσεις. Οι καθηγητές - όχι βέβαια όλοι - βρέθηκαν συμπαραστάτες.

ΑΛΛΑ ξεχνιέται η παρουσία του Γιώργη του Λαμπρινού και το θεματολόγιό του το άγνωστο, το λαογέννητο Εικοσιένα, ή ο Λέανδρος Βρανούσης (κι αυτός ένοικος στον Οίκο) με τις ομιλίες του για το Ρήγα, το Σολωμό; Και το αγωνιστικό πρόγραμμα πλούσιο. Οι φοιτητές είχαν την πλούσια συμμετοχή στις διαδηλώσεις κι είχαν επίσης μορφές ηρωικές που έπεσαν στον Αγώνα.

ΘΑ κλείσουμε το σημείωμα αυτό αναφέροντας πως οι φοιτητικές εστίες και όλα τα σχετικά μ' αυτές είχαν με κάθε προσοχή επιστημονικά μελετηθεί πριν την απελευθέρωση από μια μεγάλη επιτροπή, που επικεφαλής ήταν η Ρόζα Ιμβριώτη. Ανάμεσα στα προβλήματα που μελετήθηκαν από ειδικούς επιστήμονες ήταν και οι φοιτητικές στέγες. Λίγο αργότερα η Ρόζα μιλώντας στο ΚΣ της ΕΠΟΝ για τις διεκδικήσεις της νεολαίας και ειδικά της σπουδάζουσας τόνιζε πως πρέπει να τραβήξουμε για τη δημιουργία μιας φοιτητούπολης. «Ολα δείχνουν - έλεγε - πόσο ώριμο αλλά και πόσο επιταχτικά προβάλλει η ανάγκη μιας φοιτητούπολης». Ηταν η φωνή της Ρόζας εδώ και 60 χρόνια. Ελεγε αυτό, που διεκδικούν οι φοιτητές σήμερα: «Η δωρεάν στέγαση είναι δικαίωμα, που δεν έχουμε σκοπό να το χαρίσουμε».


Του
Νίκου ΚΡΑΝΤΗΝΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ