ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Περιήγηση» στο περιεχόμενο και στο πρόγραμμα των Στεκιών

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει αρχίσει το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με κορύφωση των εκδηλώσεων στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Με όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το Φεστιβάλ έναν ξεχωριστό σταθμό για τη νεολαία, και φέτος υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί στις πέντε Σκηνές του και στα Στέκια. Σήμερα «επισκεπτόμαστε» Στέκια που θα λειτουργήσουν στο Πάρκο Τρίτση, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά τους, ενώ περισσότερα θα ανακοινωθούν τις επόμενες βδομάδες, καθώς πλησιάζουμε στο κεντρικό τριήμερο.

Σημείο αναφοράς η έκθεση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι αιτίες του και η πραγματική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία αποτελούν το θέμα της Κεντρικής Εκθεσης στον χώρο του Φεστιβάλ, που αποτελεί παρέμβαση για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας και τις επιπτώσεις στον λαό, στη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ.


Η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, που επιμελείται την Εκθεση, θέτει στο επίκεντρο την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, φιλοδοξώντας να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα που προβληματίζει πολλούς νέους σήμερα: «Τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στον πόλεμο;».

Η Εκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην περιγραφή της εποχής που ζούμε, του καπιταλισμού, που έχει φτάσει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο ανάπτυξης, όπου τα μονοπώλια κυριαρχούν στην οικονομία, φωτίζοντας την αιτία της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών κρατών και των διακρατικών ενώσεων που σχηματίζουν, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Η δεύτερη ενότητα αναδεικνύει ότι ο πόλεμος είναι η «συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα», ότι η ίδια η περίοδος της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» συγκεντρώνει το «εύφλεκτο υλικό», προετοιμάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ιστορικά παραδείγματα που αναδεικνύουν ότι ο ιμπεριαλισμός «φέρει μέσα του τον πόλεμο, όπως το σύννεφο την καταιγίδα», όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Β. Ι. Λένιν.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της υπεροχής του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως απάντησης στον κόσμο της εκμετάλλευσης, της φρίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» που τον γεννά. Παρουσιάζεται το παράδειγμα της ΕΣΣΔ κατά τον 20ό αιώνα, το πώς ζήσανε οι λαοί ειρηνικά για δεκαετίες, ακριβώς επειδή είχαν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους, και μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο στην τεκμηρίωση της δυνατότητας της εργατικής εξουσίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.


Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στη δράση των κομμουνιστών σήμερα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με στόχο να αναδειχθεί ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ξεκινάει εκεί που «χτίζονται» οι ανταγωνισμοί που τον γεννούν, την περίοδο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Το Στέκι Πολιτισμού με Σκηνή Νέας Δημιουργίας

Στο ανοιχτό θεατράκι στο Πάρκο Τρίτση θα λειτουργήσει και φέτος το Στέκι Πολιτισμού, με ένα αξιόλογο πρόγραμμα και εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η εκδήλωση - συζήτηση στις 22 Σεπτέμβρη, στις 20.00, με θέμα «Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στη νεοελληνική λογοτεχνία». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Την επόμενη μέρα θα παρουσιαστεί η παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση εγκαινιάζεται η Σκηνή Νέας Δημιουργίας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της προβολής της νέας δημιουργίας, των νέων καλλιτεχνών. Η νέα αυτή Σκηνή θα φιλοξενήσει τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Αττική και τις πολιτιστικές παραγωγές τους, θα παρουσιαστεί το έργο των ομάδων, με το βλέμμα και στην επόμενη δημιουργική χρονιά που ακολουθεί. Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από τον τίτλο «Τα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ πάνε Φεστιβάλ», την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από όλο τον κόσμο, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το μουσικό σύνολο του «Τραβέρσο», του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ στον Πειραιά, και αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας από το Τμήμα Φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα, με τίτλο «Ενα χρόνο ζεις ειρήνη και τριάντα στη φωτιά».


Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη η Σκηνή Νέας Δημιουργίας θα φιλοξενήσει τον Πάνο Μπούσαλη, με αφιέρωμα στον δίσκο «Τα Αντιπολεμικά» του Λίνου Κόκοτου, που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης, το σχήμα Alekos Vretos Mediterranean Trio και μικρασιατικό γλέντι με τις Smyrna και τη συμμετοχή της Ερωφίλης. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα γίνουν παρουσιάσεις δίσκων.

Τα όνειρα και οι ανάγκες των μαθητών έχουν τον χώρο τους

Με όλα εκείνα τα στοιχεία που το έχουν αναδείξει στο πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών κάθε χρονιά, και με νέες προσθήκες στο πρόγραμμά του, το Μαθητικό Στέκι του 48ου Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση θα υποδεχτεί και φέτος χιλιάδες μαθητές της Αττικής.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες ξεχωρίζουν τα Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης, που φέτος επιστρέφουν περισσότερα στον αριθμό, με νέο και πλουσιότερο πρόγραμμα από την ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Ειδικότερα, θα λειτουργήσουν τα Εργαστήρια: Τεχνολογίας και Διαδικτύου, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Περιβάλλοντος, Κατά των Ναρκωτικών, Τέχνης και ξεχωριστό Εργαστήριο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Νέα προσθήκη στον φετινό χώρο των μαθητών θα είναι το Στέκι «Πάμε Γυμνάσιο!», που όπως και η ομώνυμη στήλη του περιοδικού του «Οδηγητή» θα απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου.


Στόχος είναι το Μαθητικό Στέκι να αποτελέσει μια ηχηρή πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση για τις ανάγκες της νεολαίας, τα όνειρά της που δεν χωρούν πια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαδραστική συζήτηση που οργανώνεται για τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, στις 19.30, με τίτλο «Είμαστε η γενιά που τα έχει ζήσει όλα;».

Η Εκθεση στο Μαθητικό Στέκι θα είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση, φέτος, 100 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος, της θρυλικής ΟΚΝΕ.

Στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα κυκλοφορεί μια 8σέλιδη έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ και της Μαθητικής Επιτροπής της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής, που θα καλεί τους μαθητές ακόμα πιο αποφασιστικά φέτος να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα και έξω από το σχολείο, να μην «τσιμπήσουν» σε διάφορους κυβερνητικούς «σωτήρες», που ζητούν υποστήριξη και ανοχή από τη νέα γενιά ενώ καταδικάζουν το μέλλον της και γεμίζουν με εμπόδια την προσπάθειά της να μορφωθεί.

Οπως κάθε χρόνο, από τη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού θα περάσουν αξιόλογοι καλλιτέχνες και σχήματα και θα φιλοξενηθεί η μαθητική μουσική δημιουργία.

Το αγωνιστικό ραντεβού του Σεπτέμβρη και για τους φοιτητές

Ανανεωμένο το Φοιτητικό Στέκι θα υποδεχτεί φέτος τους χιλιάδες φοιτητές που ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, ένας χώρος γνωριμίας με την πρόταση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με θεματολογία που εκτείνεται από την πρώτη μέρα στη σχολή μέχρι το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, στο αντικείμενο σπουδών. Αυτό είναι και το θέμα της Εκθεσης που έχει επιμεληθεί η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ: «Μπορούμε να εργαστούμε με δικαιώματα στο επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζουμε;», σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, με ενεργή συμμετοχή των επισκεπτών.

Στο Στέκι των Φοιτητών θα υπάρχει επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου θα παρουσιάζονται διατριβές, ερευνητικό έργο ή θέματα με επίκαιρο επιστημονικό ενδιαφέρον, από νέους ερευνητές και διδάκτορες. Θα λειτουργεί περίπτερο γνωριμίας της ΚΝΕ με πρωτοετείς φοιτητές, το οποίο φέτος θα βρεθεί σε νέο χώρο, στη Μαθητική Σκηνή, μαζί με την έκδοση της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματά σου», που απευθύνεται σε νεοεισαχθέντες φοιτητές.

Δραστηριότητες ανάδειξης του δικαιώματος στον αθλητισμό

Με αθλητικές δραστηριότητες, με συμμετοχή δεκάδων αθλητών και αθλητικών σωματείων, που διοργανώνονται στον χώρο στο Στέκι Αθλητισμού στον χώρο του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του τριημέρου, αλλά και στο πλαίσιο του 10ου Αθλητικού Camp της ΚΝΕ που θα προηγηθεί, η ΚΝΕ αναδεικνύει το δικαίωμα για πρόσβαση στον αθλητισμό, φέρνει νέους σε επαφή με αθλήματα, ανοίγει τη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης πάνω στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, στην οποία πρωτοστάτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ για την παρέμβαση στο μέτωπο του Αθλητισμού θα λειτουργήσει ως υλικό τόσο στις δραστηριότητες του Αθλητικού Camp όσο και στο πρόγραμμα του Στεκιού Αθλητισμού στον χώρο του Κεντρικού Φεστιβάλ.

Η πρώτη μέρα στο Στέκι Αθλητισμού είναι αφιερωμένη στο σκάκι, με τουρνουά Σιμουλτανέ με τη συμμετοχή Ελληνα γκραν μετρ και εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το σκάκι στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», όπου θα μιλήσουν σκακιστές και ερευνητές με αντικείμενο τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη θα γίνει επίδειξη - παρουσίαση των Ολυμπιακών αθλημάτων της ιστιοπλοΐας, του κανόε καγιάκ και της κωπηλασίας, με τη συμμετοχή ναυταθλητικών σωματείων, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδείξεις αναρρίχησης και τραμπολίνο για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της ορειβατικής δραστηριότητας της ΚΝΕ από την πρόσφατη επιτυχημένη ανάβαση στον Ολυμπο και την ψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα.

Το πρόγραμμα του 10ου Αθλητικού Camp της ΚΝΕ περιλαμβάνει στις 11 Σεπτέμβρη τη 2η αναρριχητική συνάντηση της ΚΝΕ, στις 17 και 18 Σεπτέμβρη το 1ο Τουρνουά Μαχητικών Αθλημάτων της ΚΝΕ και στις 18 Σεπτέμβρη τον 10ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. και 10 χλμ., μαζί με τον παιδικό αγώνα δρόμου 1 χλμ. στο Πάρκο Τρίτση.

Το «κόκκινο Αερόστατο» μαζί με την ΚΝΕ πετάει για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»

Ο χώρος του αγαπημένου περιοδικού των παιδιών, του «κόκκινου Αερόστατου», ακολουθεί στο Φεστιβάλ την επιτυχημένη συνταγή των πολλών και παράλληλων δραστηριοτήτων σε κάθε γωνιά του. Κάθε μέρα του Φεστιβάλ θα είναι και ένα ξεχωριστό μικρό φεστιβάλ με πλούσιες διαδραστικές δραστηριότητες, πρωτότυπα παιχνίδια, παραστάσεις, εικαστικές συλλογικές δημιουργίες, δράσεις για το περιβάλλον.

Η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας συνεχίζει την απαιτητική αλλά αναγκαία παρέμβαση γύρω από σύνθετα ζήτημα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδεολογικής - πολιτικής διαπάλης. Τα παιδιά άλλωστε ούτως ή άλλως είναι «εκτεθειμένα» σε σοβαρές εξελίξεις και γεγονότα που περνούν εύκολα τις πόρτες του σχολείου και των σπιτιών, συζητάνε στις παρέες τους, έχουν αγωνία να μάθουν, να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύρω τους. Πλευρές αυτής της παρέμβασης αποτελούν η ειδική έκδοση του «κόκκινου Αερόστατου» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ίδια η διμηνιαία έκδοση του περιοδικού, αλλά και οι επεξεργασμένες εκδόσεις της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ. Αξιοποιώντας την εξαιρετικά θετική πείρα από την έκδοση «Κι όμως, κινείται...», έχει ήδη εκτυπωθεί η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για μικρότερα παιδιά, αφιερωμένη αυτήν τη φορά στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Η έκδοση θα διακινείται σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη χώρα.

Εκτός από το επίκαιρο ζήτημα του πολέμου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» μια ξεχωριστή γωνιά θα είναι αφιερωμένη στον επαναστάτη κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του. Οι μικρότεροι φίλοι της ΚΝΕ θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη και να γνωρίσουν σημαντικές πλευρές της ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ, στις οποίες άλλωστε ο ίδιος είχε καθοριστική συμβολή ως στέλεχος του Κόμματος.

Στιγμές δημιουργίας και ξενοιασιάς υπόσχεται ο Παιδότοπος

«Με τη δύναμη της φαντασίας και του ονείρου παίζουμε, τραγουδάμε, αλλάζουμε τον κόσμο!» είναι το σύνθημα που διαπνέει τις πολύμορφες δραστηριότητες που θα ξεδιπλωθούν στον Παιδότοπο του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα ξεκινά την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, με παράσταση μαγείας από τον μάγο Τριστάν και δημιουργία ομαδικής καλλιτεχνικής σύνθεσης για την ειρήνη και έναν κόσμο χωρίς αδικία, και ολοκληρώνεται με την παράσταση «Το Παντζαράκι» από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «White Puppet».

Την Παρασκευή, θέατρο με χορό και ζωντανή μουσική για παιδιά από 10 μηνών παρουσιάζει η Ομάδα «Artika» και ακολουθούν παραστάσεις Καραγκιόζη, από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη, και μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα.

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη οι δραστηριότητες ξεκινούν με μουσικοκινητικό παιχνίδι (για παιδιά 3 έως 6 ετών), συνεχίζονται με παράσταση με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες από τη «Fundastick Performing Arts» και «Ερωτόκριτο» για παιδιά, από τους Ηλία Καρελλά, Αρετή Κετιμέ και String Demons (για παιδιά 5 έως 105 ετών).


Μεγάλες φεστιβαλικές συγκεντρώσεις

Από όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας περνά στα τέλη Αυγούστου και όλο τον Σεπτέμβρη το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Στις 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθούν στις 16 - 17 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και νησιά προγραμματίζονται ως εξής:

Αγρίνιο: 10 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλεξανδρούπολη: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλιβέρι: 30 Αυγούστου, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάννενα: 16 - 17 - 18 Σεπτέμβρη. Την τρίτη μέρα θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ικαρία: 12 Αυγούστου, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καβάλα: 9 - 10 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καλαμάτα: 2 - 3 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαμία: 14 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.

Λάρισα: 16 - 17 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λέσβος: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κοζάνη: 9 - 10 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ρόδος: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαλκίδα: 16 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά: 16 - 17 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις και νησιά έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Αγ. Νικόλαος: 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αρτα: 9 - 10 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βέροια: 9 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βόλος: 16 - 17 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δράμα: 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηγουμενίτσα: 9 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ηράκλειο: 16 - 17 Σεπτέμβρη. Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καρδίτσα: 9 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατερίνη: 10 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κεφαλονιά: 10 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κιλκίς: 11 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κομοτηνή: 17 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νάουσα: 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ναύπλιο: 27 Αυγούστου, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πτολεμαΐδα: 3 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πύργος: 10 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ρέθυμνο: 18 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάμος: 10 Σεπτέμβρη, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίκαλα: 9 - 10 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ