ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Εσπασαν στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και το κύμα αλληλεγγύης πρόσφεραν μοναδικές στιγμές την Πέμπτη έξω από το εργοστάσιο

Ο πρόεδρος του Σωματείου απευθύνεται στους απεργούς
Ο πρόεδρος του Σωματείου απευθύνεται στους απεργούς
Αλλο ένα σημαντικό βήμα, στην πολυήμερη μάχη που δίνουν απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, μετράνε οι απεργοί στην επιχείρηση της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη.

Μπροστά στην αποφασιστική στάση τους και με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, την Πέμπτη, έπεσε στο κενό άλλη μια προσπάθεια της εργοδοσίας, που εξελίχθηκε με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης με συνοδεία της αστυνομίας, να μπάσει στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό και να σπάσει την απεργία.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 21 Αυγούστου, ενώ ετοιμάζονται να κάνουν και Δεκαπενταύγουστο στο κιόσκι - στρατηγείο που έστησαν δίπλα στην πύλη του εργοστασίου. Απαιτούν ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από τα χαράματα στην περιφρούρηση

Την Πέμπτη, από νωρίς το πρωί, άρχισε να καταφθάνει το καραβάνι συμπαράστασης από εργαζόμενους του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών και άλλων κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Λίγη ώρα αργότερα, άνδρες των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) με δύο μηχανές έφτασαν στον χώρο, λειτουργώντας ουσιαστικά ως προπομπός των τριών οχημάτων που μετέφεραν τα διευθυντικά στελέχη και τους 4 - 5 απεργοσπάστες.

Ηρθαν με φόρα, αλλά έφυγαν με την όπισθεν τα στελέχη της εργοδοσίας
Ηρθαν με φόρα, αλλά έφυγαν με την όπισθεν τα στελέχη της εργοδοσίας
Στο ίδιο σημείο, εκεί που νυχθημερόν οι απεργοί δίνουν τη μάχη, έφτασαν πολλοί συνάδελφοί τους, οδηγοί φορτηγών άλλων εταιρειών για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Καθημερινά, πριν ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους, φτάνουν στον χώρο κορνάροντας, στέκονται για όσο μπορούν δίπλα τους, φεύγουν για το δρομολόγιό τους και επανέρχονται όταν τελειώσουν τη δουλειά τους.

Οι απεργοί και οι αλληλέγγυοι εργαζόμενοι, σε μια ανθρώπινη αλυσίδα, φώναζαν αδιάκοπα συνθήματα δηλώνοντας ότι δεν κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους. «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ήταν η απάντησή τους.

Ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), κατήγγειλε την παρουσία της μεγάλης αστυνομικής δύναμης (Ασφάλεια, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ) που χρησιμοποιεί η εργοδοσία ως μηχανισμό καταστολής για να σπάσει την απεργία.

«Είμαστε εδώ επειδή αγαπάμε τη δουλειά μας, είμαστε αυτοί που πραγματικά θέλουμε το εργοστάσιο να λειτουργήσει μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Δεν φοβόμαστε ούτε τις κατασταλτικές δυνάμεις ούτε κανέναν. Οποιο διευθυντικό στέλεχος θέλει να μπει μέσα δικαιούται να μπει. Απεργοσπάστης δεν θα περάσει», δήλωσε ξεκάθαρα.

Δύο ώρες μετά εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής. Εφτασε με το αυτοκίνητό του μπροστά στον κλοιό των απεργών και όταν οι εργάτες άνοιξαν για να περάσει μέσα στο εργοστάσιο, απαίτησε να περάσουν μαζί και τα άλλα τρία οχήματα.

Οταν δεν τα κατάφερε, απευθύνθηκε στα διευθυντικά στελέχη και τους λιγοστούς εργαζόμενους που είχαν μαζί τους να κατεβούν από τα οχήματα και να τον ακολουθήσουν για να μπουν πεζή στο εργοστάσιο. Μάλιστα, απαιτούσε και από τους αστυνομικούς να τους συνοδεύσουν.

Ο Γ. Φραγγίδης απευθύνθηκε σ' αυτούς τους συναδέλφους λέγοντας: «Πρέπει να είστε μαζί μας. Τριάντα χρόνια μαζί δουλεύουμε. Αν χάσουμε εμείς, αύριο χάνετε και εσείς. Σας χρησιμοποιούν. Εδώ είναι η θέση σας, μαζί μας».

Κάτω από τη δύναμη της ανυποχώρητης πάλης των απεργών, την πειθαρχημένη και μαζική τους αντίδραση, μετά από 5 ώρες, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας αποχώρησαν κάτω από βροχή συνθημάτων.

Κύμα αλληλεγγύης

Σε όλη τη διάρκεια της μέρας, έφταναν τα μηνύματα ότι η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας δυναμώνει. Εργαζόμενοι στο logistics εταιρείας του κλάδου και μιας ακόμα επιχείρησης έφεραν και παρέδωσαν νερά. Μια ομάδα νεαρών από την Αθήνα έφερε και παρέδωσε 100 ευρώ για τη στήριξη του αγώνα τους. Εκπρόσωποι σωματείων μετέφεραν τη στήριξη των συναδέλφων τους. Εκπρόσωποι συνδικάτων πήραν τον λόγο και χαιρέτισαν τη μεγάλη απεργία.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ προειδοποιεί ότι «τα ψέματα, η συκοφαντία και ο βρώμικος πόλεμος απέναντι στον δίκαιο αγώνα των εργατών της "Μαλαματίνα" έχουν κοντά ποδάρια».

Παραθέτει ορισμένα από τα ψέματα που επικαλείται η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα και σχολιάζει: «Τελικά η εργοδοσία παραδέχεται πως για να βγουν οι αριθμοί πίσω από την "επένδυση" μέσα από τη νέα εταιρεία που σχηματίστηκε πρέπει να φύγουν παλαιοί εργαζόμενοι "με προνόμια" - προνόμια θεωρούνται το να έχουν οι εργαζόμενοι συγκροτημένα δικαιώματα - και να γίνουν εργολαβικοί σε ολόκληρα τμήματα της εταιρείας που, σύμφωνα με τη διοίκηση, υπολειτουργούν και είναι μη αποδοτικά.

Η διοίκηση παραδέχεται ευθέως ότι η κερδοφορία της εταιρείας θα στηριχθεί στις απολύσεις, στις ατομικές συμβάσεις και στο χτύπημα της οργάνωσης των εργατών. Αυτό είναι το "άρτιο εργασιακό περιβάλλον" και "στο επίκεντρο ο άνθρωπος". Να γιατί μαζικά μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις απεργούν οι εργαζόμενοι. Η συκοφαντία, η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ «AULUS ZANTE» - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ο αγώνας τους έφερε αποτέλεσμα

Μετά τη στάση εργασίας, την Πέμπτη, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει πολλά από τα αιτήματά τους

Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Σημαντικά αποτελέσματα έφερε η προειδοποιητική στάση εργασίας που πραγματοποίησαν με μεγάλη συμμετοχή, από τα χαράματα της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «AULUS ZANTE» (πρώην «Zante Beach») στη Ζάκυνθο. Τη στάση εργασίας είχε αποφασίσει η Γενική τους Συνέλευση, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει.

Την κινητοποίηση στήριξαν το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σειρά άλλων σωματείων και το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Κάτω από την πίεση της μαζικής κινητοποίησης στο ζενίθ της θερινής περιόδου, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει τα επιδόματα προϋπηρεσίας για κάθε εργαζόμενο, να καταβάλει άμεσα όλες τις απλήρωτες υπερωρίες, να ορίσει υπευθύνους ασφαλείας παρέχοντας σε κάθε πόστο κουτί πρώτων βοηθειών, αλλά και να αποδώσει σε όλους αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογράψει.

Για το καίριο ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 10% στους μισθούς, παρέπεμψε στα «συλλογικά όργανα» των ξενοδόχων.

Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων έδωσε κουράγιο στους ίδιους και σε συναδέλφους τους σε άλλες μονάδες. Αποτελεί παράδειγμα για τον κλάδο και για άλλα ξενοδοχεία στο νησί, ενώ η Επιτροπή Αγώνα θα καλέσει σε συντονισμό τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για το θέμα της ΣΣΕ.

«Με τον αγώνα, την οργάνωσή μας, τη συμπαράσταση που είχαμε, αλλά και την προσπάθεια που κάνουμε καιρό τώρα, δείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε», σημείωσε καμαριέρα με 22 χρόνια δουλειάς στο ξενοδοχείο, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν παράλληλα εργαζόμενοι από άλλα ξενοδοχεία, που βρέθηκαν στον χώρο, συζήτησαν με τους συναδέλφους τους στο «AULUS ZANTE», ακόμη και πριν πάνε στις δικές τους εργασίες. Συμπαράσταση και αλληλεγγύη εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Ανακοίνωση στήριξης των εργαζομένων εξέδωσε επίσης η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτοί οι αγώνες ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, παρά τις δυσκολίες, οργανώνονται, διεκδικούν τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους. Αυτό δείχνουν οι μαζικές τους συνελεύσεις και η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις».

Περιοδείες ενημέρωσης και συζήτησης με εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Αυγούστου η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Διαμαρτυρία για τα «ατυχήματα» των διανομέων

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα «ατυχήματα» που απειλούν την υγεία και τη ζωή των διανομέων οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν οδηγήσει συναδέλφους τους σε βαρύ τραυματισμό ή ακόμα και στον θάνατο.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται καθημερινά το ΚΚΕ, με τα στελέχη του και τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη. Παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να απομακρυνθούν από τον χώρο οι αστυνομικές δυνάμεις, έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα» και σημειώνει ότι «η νίκη των εργαζομένων είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης».

Σχολιάζει ότι «ενώ ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται για βδομάδες, η εργοδοσία έχει βάλει στο παιχνίδι της συκοφάντησης διάφορα δημοσιογραφικά site και ΜΜΕ, στα οποία διοχετεύει ανακοινώσεις και άρθρα για να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους και να στρέψει τον υπόλοιπο λαό απέναντί τους».

Σημειώνει ότι μέσα από αυτά «οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια περικοπές και απώλεια δικαιωμάτων, όλοι εκείνοι που λειτουργούν τόσα χρόνια το εργοστάσιο και που χωρίς αυτούς δεν κινείται μηχάνημα, που στις πλάτες τους κερδοφορούν γενιές και γενιές μετόχων, τώρα βαφτίζονται "θύτες" που θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο και να μείνουν στον δρόμο».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org