Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία «χτενίζουν» με περιπολίες όλο τον βόρειο Ειρηνικό
Η ίδια ανακοίνωση διευκρίνιζε πως τα ρωσικά και κινεζικά πλοία «συνεχίζουν να πλέουν κατά μήκος της διαδρομής που συμφωνήθηκε από τα δυο μέρη» και ήδη έχουν διασχίσει τη θάλασσα της Ιαπωνίας, το στενό Λα Περούζ (που βρίσκεται ανάμεσα στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη και την ιαπωνική Χοκάιντο), τη θάλασσα του Οχότσκ (ανάμεσα στη ρωσική ενδοχώρα και τη χερσόνησο της Καμτσάτκα), το στενό της Καμτσάτκα και τη Βερίγγειο Θάλασσα (μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ), έχοντας ήδη πάνω από 4.000 ναυτικά μίλια.
Ρωσία και Κίνα συνεχίζουν γυμνάσια και περιπολίες από κοινού στον Ειρηνικό, έχοντας διαμηνύσει με πολλές αφορμές ότι προτάσσουν την ενίσχυση και της στρατιωτικής τους συνεργασίας, με φόντο την επέκταση και εμβάθυνση των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα.
Τη συνεργασία αυτή παρακολουθεί στενά η Ουάσιγκτον, που εντείνει τις προσπάθειές της να στερεώσει συμμαχίες που θα επιδράσουν στην αναχαίτιση της ρωσο-κινεζικής επιρροής στον Ινδο-Ειρηνικό και σε αυτό το πλαίσιο ο Μπάιντεν ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στην περιοχή, με επαφές στο Βιετνάμ, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Ετσι, ανησυχία για «μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία των δικτατόρων στο Πεκίνο και τη Μόσχα» εξέφρασαν πριν λίγες μέρες οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές από Αλάσκα, Λίσα Μαρκόβσκι και Νταν Σάλιβαν - επικαλούμενοι απόρρητη ενημέρωση για συνολικά 11 ρωσικά και κινεζικά πλοία που εντοπίστηκαν «να διέρχονται από τα αμερικανικά ύδατα στις Αλεούτιες νήσους» (βρίσκονται στα ανοικτά της χερσονήσου της Αλάσκα), κάνοντας λόγο για «εισβολή».
Πάντως, εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε - σύμφωνα και με τη «Wall Street Journal» - ότι «αεροπορικά και θαλάσσια μέσα υπό τις εντολές μας διεξήγαγαν επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν την άμυνα» των ΗΠΑ, αναφέροντας ωστόσο ότι η ρωσο-κινεζική δύναμη «παρέμεινε στα διεθνή ύδατα και δεν θεωρήθηκε απειλή».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποστήριξε στη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής ότι πρέπει «όλα τα εργοστάσια πυρομαχικών να συνεχίσουν τη μαζική παραγωγή εξοπλισμών και όπλων» και «να πραγματοποιηθούν πραγματικές στρατιωτικές ασκήσεις για να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά οι πιο πρόσφατα ανεπτυγμένοι εξοπλισμοί και όπλα», κατηγορώντας ΗΠΑ και Νότια Κορέα για νέες ασκήσεις που ετοιμάζουν και απειλές που αυτές συνιστούν για τη χώρα του και όλη την περιοχή.
Μεταξύ άλλων ο Κιμ ανακοίνωσε πως απομακρύνεται από τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ο στρατηγός Πακ Σου Ιλ και σχετικά καθήκοντα αναλαμβάνει στο εξής ο αντιπτέραρχος Ρι Γιονγκ Γκιλ.
Ταυτόχρονα ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι ξεκίνησε την Πέμπτη περιοδεία σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Καμπότζη, καθώς τη φετινή χρονιά το Πεκίνο έχει ανακοινώσει πως θα εντείνει πρωτοβουλίες για τη σύσφιξη των συνεργασιών του με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και την περιφερειακή διακρατική Ενωση ASEAN.
Η κινεζική κυβερνητική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» φιλοξενούσε αναλύσεις Κινέζων ακαδημαϊκών που, παρατηρώντας την πρόσφατη ανακοίνωση Μπάιντεν ότι «σύντομα» θα βρεθεί στο Βιετνάμ που «θέλει να αλλάξει τη σχέση μας και να γίνει εταίρος μας», σχολίαζαν ότι η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή για τη «Στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό» και «ένας παράγοντας που διαταράσσει τους δεσμούς Κίνας - ASEAN είναι οι ΗΠΑ», που συνεχίζουν προσπάθειες να διαμορφώσουν μια «συναίνεση ενάντια στην Κίνα» στην περιοχή. Πρόσθεταν ότι «καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να απάγουν μέλη της ASEAN στη δική τους σκακιέρα απέναντι στην Κίνα, η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής στο μέλλον θα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις». Υποστήριζαν δε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας επαγρυπνούν απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ και ότι «τα μέλη της ASEAN έχουν συνειδητοποιήσει πως από την έναρξη της πλήρους εταιρικής σχέσης με διάλογο που άρχισαν με την Κίνα το 1991, η οικονομική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία επιταχύνθηκε (...) Η πλειοψηφία τους έχει συμφωνήσει να μη διαλέγει πλευρά...».
Copyright 2023 The Associated |
Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στο Σουδάν, Κλεμεντίν Ενκουέτα - Σαλαμί, ανακοίνωσε ότι πάνω από 4 εκατ. πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την έναρξη του πολέμου, από τους οποίους κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο εντός συνόρων και άλλοι εκτός.
Στη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ιντεμ Γουοσούρνου, διευθύντρια επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), ανέφερε ότι 1,4 εκατ. Σουδανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες, από την 23η Ιούνη.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «η κάθοδος του Σουδάν στην πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή» συνεχίζεται, θυμίζοντας πως ήδη από τις πρώτες βδομάδες τέθηκε εκτός λειτουργίας το 80% των νοσοκομείων στη χώρα και πως ένα στα δύο παιδιά (περίπου 14 εκατ. άτομα) χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Μεγάλο μέρος του σουδανικού λαού αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο σοβαρών επιδημιών, χολέρας και άλλων μολυσματικών ασθενειών (δάγγειου πυρετού, ελονοσίας), μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Πριν λίγες μέρες η βρετανική ΜΚΟ «Σώστε τα Παιδιά» (Save the Children) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι μάχες ανάμεσα στον σουδανικό στρατό και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις εδώ και τέσσερις μήνες έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση, που γεννούν φόβους για ξέσπασμα επιδημιών στο Σουδάν.
Την ίδια ώρα παρατηρούνται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και, από τα 89 νοσοκομεία της πρωτεύουσας, 71 βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ όσα λειτουργούν γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων ή λεηλασιών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 53 επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απρίλη.
Ξεπέρασαν τους 55 οι νεκροί των δασικών πυρκαγιών που έπληξαν στα μέσα της βδομάδας το νησάκι Μάουι της Χαβάης, Πολιτείας των ΗΠΑ, εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι και τεράστιες είναι οι καταστροφές στο περιβάλλον, σε υποδομές και σπίτια. Αποδεικνύεται και στην πρώτη καπιταλιστική δύναμη στον πλανήτη, με τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες, ότι η ανυπαρξία πρόληψης και η υποβάθμιση των μηχανισμών πυροπροστασίας επειδή θεωρούνται κόστος για το κράτος, οδηγούν σε καταστροφές που στοιχίζουν και ανθρώπινες ζωές.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μάουι (όπου βρίσκεται και η ιστορική παλιά πόλη Λαχέινα, που καταστράφηκε ολοσχερώς) είχε μόλις 65 πυροσβέστες, 13 πυροσβεστικά οχήματα και μόνο 2 γερανοφόρα. Ολος δε ο εξοπλισμός και τα οχήματα ήταν κατάλληλα για την κατάσβεση αστικών πυρκαγιών και όχι δασικών.
Επίσης, φαίνεται ότι δεν υπήρχε μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού. Δεν λειτούργησαν ούτε οι σειρήνες, ενώ και μηνύματα μέσω ραδιοφωνικών σταθμών ή κινητών δεν μπόρεσαν να φτάσουν, γιατί είχαν προκληθεί πολλές ζημίες στις υποδομές ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.
Ολα αυτά προβληματίζουν όχι μόνο τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές αλλά κυρίως την κεντρική κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, που έχει κάνει «παντιέρα» την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής λόγω κλιματικής κρίσης, κυρίως για να φουσκώσει τις τσέπες μιας χούφτας μονοπωλίων, επί της ουσίας όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν έκανε τίποτα για την πρόληψη και την πυροπροστασία.