Νέα χρηματοδότηση 24 δισ. δολαρίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία δρομολογεί η κυβέρνηση Μπάιντεν | Αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ετοιμάζει το Βερολίνο
Εν μέσω εντεινόμενων προβληματισμών για τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, που στηρίχθηκε με κάθε τρόπο από ΝΑΤΟ και ΕΕ (με σύγχρονους εξοπλισμούς, εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, στρατιωτικές πληροφορίες κ.ά.), στα νέα σχέδια εξοπλισμού του Κιέβου που βρίσκονται στο τραπέζι ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και η παροχή σύγχρονων ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών. Στόχος, η ικανότητα για πλήγματα σε ρωσικούς στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, με τη μετατροπή της σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και την επέκτασή της σε άλλες χώρες.
Αμερικανοί και άλλοι «Δυτικοί» αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN, περιγράφουν ως ολοένα και πιο «απογοητευτικές» τις εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν σημαντικά εδάφη.
«Οι ενημερώσεις μας είναι απογοητευτικές», δήλωσε ο Μ. Κουίγκλι, βουλευτής των Δημοκρατικών, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από συναντήσεις στην Ευρώπη με Αμερικανούς διοικητές που εκπαιδεύουν ουκρανικές δυνάμεις. «Αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή του πολέμου», πρόσθεσε.
Ως κύρια πρόκληση περιγράφεται η συνεχιζόμενη δυσκολία διάρρηξης των πολυεπίπεδων αμυντικών γραμμών της Ρωσίας σε ανατολική και νότια Ουκρανία, οι οποίες αποτελούνται από δεκάδες χιλιάδες νάρκες και τεράστια δίκτυα χαρακωμάτων.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί ιλιγγιώδεις απώλειες εκεί», αναφέρει το CNN, με ανώτερο διπλωμάτη να επισημαίνει ότι «οι Ρώσοι έχουν μια σειρά από αμυντικές γραμμές» και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «ουσιαστικά δεν έχουν περάσει την πρώτη γραμμή».
Η έλλειψη προόδου επί του εδάφους είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν συχνότερα εντός της ρωσικής επικράτειας, «για να προσπαθήσουν να δείξουν τη ρωσική ευπάθεια» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις αντίστοιχες τοποθετήσεις από τη ρωσική πλευρά.
Αντίστοιχες εκτιμήσεις για την πορεία της ουκρανικής αντεπίθεσης περιλαμβάνονται τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά ρεπορτάζ μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ («Newsweek», «New York Times», CNBC κ.λπ.), εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην επίδραση της απουσίας αεροπορικής υπεροχής (air superiority) για τις ουκρανικές δυνάμεις - με φόντο τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και παροχή F-16 και άλλων ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
Μαζί με τις «απογοητευτικές» εκτιμήσεις και τη προδιαγραφόμενη μακρόχρονη συνέχιση του πολέμου, διατυπώνονται προβληματισμοί για τη διατήρηση της συνοχής του ευρωατλαντικού μπλοκ - καθώς εκφράζονται ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις για τους όρους συνέχισης της σύγκρουσης με τη Ρωσία και για τους όρους ενός προσωρινού συμβιβασμού.
Παράλληλα, εκφράζονται προβληματισμοί απέναντι στο ενδεχόμενο να αυξάνεται η λαϊκή αποδοκιμασία στις χώρες του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του πολέμου.
Την περασμένη βδομάδα, σε δημοσκόπηση στις ΗΠΑ για λογαριασμό του CNN, ενόψει της κατάθεσης σχετικού αιτήματος από την κυβέρνηση Μπάιντεν (κατατέθηκε την Πέμπτη), το 55% απάντησαν ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ουκρανίας, έναντι 45% που είπαν ότι το Κογκρέσο πρέπει να την εγκρίνει.
Καθόλου τυχαία, το ίδιο διάστημα αυξάνονται τοποθετήσεις για τα «στρατηγικά διακυβεύματα» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Ο πόλεμος θα κρατήσει έως το 2024 και ενδεχομένως έως το 2025», δηλώνει στο CNBC ο Βρετανός απόστρατος στρατηγός Ρ. Μπάρονς, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια υποστήριξης της Ουκρανίας» και εκτιμώντας ότι αυτό θα απαιτήσει «περίπου 100 δισ. δολάρια ετησίως συνολικά από όλους τους συμμάχους, το λιγότερο, το 2024 και το 2025».
Ενώ ορισμένες «δυτικές» κυβερνήσεις θα αντιδρούν στο υψηλό κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας, τονίζει ο Μπάρονς, πολλοί «κατανοούν το ευρύτερο στρατηγικό διακύβευμα, δηλαδή ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο η μελλοντική εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η Κίνα παρακολουθεί στενά αν η Δύση έχει το κουράγιο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, και υπό αυτό το στρατηγικό σκεπτικό, όλοι πιστεύουν ότι η υποστήριξη πρέπει να πάει μέχρι τέλους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ενώ στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ εμφανίζονται πιο «επιφυλακτικοί» για τους όρους παραπέρα στήριξης του Κιέβου, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ: «Τα περισσότερα από τα χρήματα που ξοδεύουμε σχετικά με την Ουκρανία ξοδεύονται στην πραγματικότητα στις ΗΠΑ για την αναπλήρωση όπλων, για πιο σύγχρονα όπλα», ανέφερε, «οπότε στην πραγματικότητα απασχολούνται άνθρωποι εδώ και βελτιώνεται ο δικός μας στρατός για ό,τι μπορεί να περιμένει».
Απαντώντας εξάλλου σε τοποθετήσεις ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στην αντιμετώπιση του κυριότερου αντιπάλου τους, της Κίνας, ο ΜακΚόνελ επεσήμανε ότι «όλα είναι αλληλένδετα» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, νομίζω, το είπε καλύτερα όταν είπε, "αν θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον Πρόεδρο Σι, νικήστε τους Ρώσους στην Ουκρανία"»...
Με κριτήριο αυτά τα «στρατηγικά διακυβεύματα» των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με επιστολή του την περασμένη Πέμπτη ζήτησε από το Κογκρέσο να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση πάνω από 24 δισ. δολάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από αυτό το ποσό, περίπου 13 δισ. δολάρια αφορούν την πρόσθετη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και άλλα 8,5 δισ. δολάρια την παροχή οικονομικής στήριξης και βοήθειας για την «ασφάλεια» στην Ουκρανία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπονται επίσης 3,3 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση υποδομών σε χώρες που επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή, ώστε - όπως αναφέρεται - να μη χρειάζεται να βασίζονται σε «καταναγκαστική» χρηματοδότηση μέσω Κίνας...
Μέχρι τώρα, τα τεράστια πακέτα χρηματοδότησης του Κιέβου εγκρίνονται στο Κογκρέσο με μεγάλη διακομματική στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Στο πλαίσιο ωστόσο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ - με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικάνους - τίθενται και αυτά στο τραπέζι σύνθετων παζαριών και αντιθέσεων, χωρίς βέβαια να αμφισβητούνται οι στρατηγικές προτεραιότητες των αμερικανικών μονοπωλίων στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Νέα μεγάλα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου δρομολογεί και η Γερμανία.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το Βερολίνο θα προσφέρει στο Κίεβο άλλες δύο συστοιχίες του αμερικανικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot», καθώς και σειρά άλλων οπλικών συστημάτων, οχημάτων, πυρομαχικών κ.ά.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες για την αποστολή στην Ουκρανία γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», οι οποίοι έχουν εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα.
Γερμανικά ΜΜΕ, όπως το «Τ-online», επικαλούμενα κύκλους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανέφεραν ότι η γερμανική Πολεμική Αεροπορία άναψε το «πράσινο φως» για τους «Taurus» και το Βερολίνο σκοπεύει να ανακοινώσει την παράδοσή τους «σύντομα», ωστόσο προσπαθεί να πετύχει μια συντονισμένη κίνηση με τις ΗΠΑ, με την ανακοίνωση αποστολής αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από την Ουάσιγκτον.
Κάτι τέτοιο είχε γίνει και σε προηγούμενες φάσεις, π.χ. με τις ανακοινώσεις των δύο χωρών για την αποστολή των γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard» και των αμερικανικών «Abrams».
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το υπουργείο Αμυνας της χώρας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την πολεμική βιομηχανία προκειμένου να τροποποιηθούν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά των «Taurus» και να περιοριστεί η εμβέλειά τους, θεωρητικά ούτως ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο για επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη.
Υπενθυμίζεται ότι Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη παραδώσει στο Κίεβο γαλλο-βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» (SCALP-EG η γαλλική ονομασία), ενώ το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε μέσα στη βδομάδα ότι γαλλικοί πύραυλοι SCALP-EG χρησιμοποιήθηκαν για τα πρόσφατα χτυπήματα σε δύο γέφυρες που συνδέουν τη Χερσαία με τη Χερσώνα.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, εντείνονται ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη, είτε με βομβαρδισμούς πυροβολικού σε συνοριακές ρωσικές περιφέρειες, όπως το Μπριανσκ και το Μπέλγκοροντ, είτε με επιθέσεις με drones προς την κατεύθυνση της Μόσχας.
Στο πιο πρόσφατο τέτοιο επεισόδιο, την Παρασκευή καταρρίφθηκε πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα ουκρανικό drone, ενώ εξαιτίας της επίθεσης έκλεισαν προσωρινά το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας και το αεροδρόμιο Καλούγκα, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Η Ρωσία από την πλευρά της προχωρά σε κλιμάκωση των πυραυλικών επιθέσεων και των βομβαρδισμών σε όλη την Ουκρανία, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal».
Στο πεδίο των αιματηρών μαχών στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, η Μόσχα εστιάζει τις επιθέσεις της στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν την περιοχή, από την οποία εκδιώχθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της τότε αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού ανακοίνωσε σχέδια για συγκέντρωση επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, επικαλούμενος την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τα σχέδια μεγάλης στρατιωτικής ενίσχυσης της Πολωνίας και τη μεγάλη ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα ανεβαίνει όλο και περισσότερο η ένταση στην περιοχή γύρω από τη Λευκορωσία.
Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετακινήσει έως και 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία. «Μετακινούμε τον στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να φοβίσουμε τον επιτιθέμενο, ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μ. Μπλάστσακ.
Από τη μεριά της Λευκορωσίας, ο Πρόεδρος της χώρας Αλ. Λουκασένκο εμφανίστηκε την Παρασκευή «ανοιχτός στη συνεργασία» και στον διάλογο με την Πολωνία, την ίδια ώρα που το Μινσκ προχωρά σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή Grodno, κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας - Λιθουανίας, με το λευκορωσικό υπουργείο Αμυνας να δηλώνει ανοιχτά ότι «η εμπειρία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. δηλαδή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) χρησιμοποιήθηκε ενεργά στις προετοιμασίες για τις ασκήσεις»... Ο δε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας, Αλ. Βόλφοβιτς, δήλωσε ότι «ασκούμε σύγχρονες τακτικές μάχης μαζί με εκπαιδευτές από τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Ρουμανία, ο υπουργός Αμυνας A. Τίλβαρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του κοινοβουλίου για την απόκτηση 32 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.
«Ο πόλεμος έχει κυριολεκτικά μεταφερθεί στο κατώφλι μας αυτές τις τελευταίες βδομάδες», δήλωσε ο Τίλβαρ, επικαλούμενος νέες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια του Δούναβη, πολύ κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όπως το λιμάνι Ιζμαΐλ, που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική πύλη για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη σχετική συμφωνία.
Η Ρουμανία έχει δρομολογήσει ήδη εξοπλισμούς με πυραυλικά συστήματα HIMARS, «Patriot», μαχητικά αεροσκάφη F-16 και drones «Bayraktar».