ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Παρατείνεται η διένεξη για μεθοριακή περιοχή στα Ιμαλάια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ινδίας για τη διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή Ντόκλαμ των Ιμαλαΐων, που ξεκίνησε στις 18 του περασμένου Ιούνη, όταν η Ινδία ανέπτυξε στρατεύματα στην κινεζική πλευρά των συνόρων, για να εμποδίσει τη δημιουργία νέας οδικής αρτηρίας στην περιοχή, υπό το φόβο ότι σε περίπτωση ινδοσινικής σύγκρουσης στο μέλλον το Πεκίνο θα της έκλεινε την πρόσβαση στο διάδρομο Σιλιγκούρι, που συνδέει τις βορειοανατολικές ινδικές Πολιτείες με την υπόλοιπη χώρα.

Εκπρόσωπος του ινδικού στρατού διέψευσε πληροφορίες που έφεραν ορισμένα μεθοριακά χωριά σε περιοχές όπως το Κουπούρ, Νάθανγκ και Ζούλουκ να έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της έντασης στην ινδοσινική μεθόριο. Τόνισε ωστόσο ότι ο ινδικός στρατός διατηρεί «υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα» κατά μήκος των 4.057 χλμ. που εκτείνεται η μεθόριος, από το Λαντάκχ έως το Αρουνατσάλ Πραντές. Παράλληλα, ινδικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μερική «αύξηση» κινεζικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης καθώς και μονάδων αεράμυνας και πυροβολικού σε στρατιωτική περιοχή στο Θιβέτ, διευκρινίζοντας ότι παραμένουν σε υψηλή ετοιμότητα «για να απαντήσουν κατάλληλα αν χρειαστεί».

Το ίδιο διάστημα, επιχειρείται εκτόνωση της έντασης μέσω διπλωματικών καναλιών, χωρίς ωστόσο για την ώρα να έχει καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια.

Χτες, τέλος, μερικές δεκάδες Θιβετιανοί εξόριστοι στο Νέο Δελχί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην ινδική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στην Ινδία σε σχέση με την τελευταία εστία έντασης στα Ιμαλάια. Μάλιστα, οι εξόριστοι Θιβετιανοί, αξιοποιώντας και αυτήν την αφορμή, κουνώντας ινδικές και θιβετιανές σημαίες, απαίτησαν από την Κίνα να εγκαταλείψει το Θιβέτ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές

Χιλιάδες στρέμματα κατακαίγονται στην Πορτογαλία

Copyright 2017 The Associated

Χιλιάδες στρέμματα κατακαίγονται στην Πορτογαλία
Με νέο πύρινο μέτωπο, μετά από μια μικρή «ανάπαυλα», βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη η Πορτογαλία, όπου χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σε 62 πυρκαγιές. Περίπου 3.000 πυροσβέστες δίνουν καθημερινά τη μάχη σε δεκάδες πυρκαγιές, ενώ η Ισπανία, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες, έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ», όπως και το Μαρόκο. Μόνο στο μεγαλύτερο μέτωπο, κοντά στην πόλη Αμπράντς της κεντρικής Πορτογαλίας, στην περιοχή Σανταρέμ, επιχειρούν 650 πυροσβέστες με την υποστήριξη περίπου 10 αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Πολλά χωριά στην περιοχή εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι συνδράμουν την προσπάθεια με δικά τους μέσα. Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος A23 έχει κλείσει για τους πολίτες, όπως και πολλές περιφερειακές οδοί, ενώ καταγράφονται και πολλές κατεστραμμένες, κυρίως εξοχικές, κατοικίες.

Αλλες σημαντικές εστίες εξελίσσονται στην περιοχή Μεαλάντα, στην επαρχία Αβάιρου στα βόρεια της χώρας, στην Γκράντολα, στην επαρχία Σετουμπάλ στο νότο, όπου διακόπηκαν και τα δρομολόγια των τρένων που συνδέουν την πρωτεύουσα Λισαβόνα με το τουριστικό θέρετρο Αλγκάρβε. Επίσης, μεγάλες πυρκαγιές εξαπλώνονται στη Βίλα Ρεάλ, όπου συνελήφθη ένας άνδρας 61 ετών ως ύποπτος για εμπρησμό, και στο Καστέλου Μπράνκου.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί το Σαββατοκύριακο, καθώς προβλέπονται ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που και στην Πορτογαλία αξιοποιούν εμπρηστές, που θέλουν να αλλάξουν τη χρήση γης και να εκμεταλλευτούν περιοχές που καταστρέφονται από τη φωτιά.

Το φετινό καλοκαίρι η Πορτογαλία μετράει πολλά θύματα από τις πυρκαγιές. Θυμίζουμε ότι στα μέσα Ιούνη στο Πεδρόγαου Γκράντε έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200. Και παλιότερα επιστήμονες της χώρας είχαν επισημάνει ότι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών είναι η ύπαρξη πολλών ευκαλύπτων, που τώρα επανεξετάζεται από τις κρατικές αρχές.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Πύρινα μέτωπα και σε χωριά της ελληνικής μειονότητας

ΤΙΡΑΝΑ.--

Στα όριά τους είναι οι πυροσβεστικές αρχές στην Αλβανία καθώς τα εκατοντάδες πύρινα μέτωπα που έχουν σημειωθεί από το τέλος Μάη έως σήμερα έχουν αποτεφρώσει από την αρχή του καλοκαιριού χιλιάδες εκτάρια δασικής, κυρίως, έκτασης. Στο πύρινο μέτωπο έχουν, τις τελευταίες μέρες, «εγκλωβιστεί» και χωριά της ελληνικής μειονότητας όπως τα χωριά Βουλιαράτι, Δρόβιανι, Γεωργουτσάτι, Ζερβάτι, Μουζίνα, Καρδικακιού.

Εκπρόσωποι των αντίστοιχων δήμων, Δρόπολης και Φοινίκης, ανέφεραν χτες τεράστιες καταστροφές, χωρίς όμως να είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να έχουν μια σαφή εικόνα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων και έδωσαν πραγματικές μάχες για να σώσουν τα χωριά τους. Βοήθεια πρόσφεραν και δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» που συμμετέχουν από τα ξημερώματα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι προσπάθειες αυτές στέφθηκαν με επιτυχία έως χτες το μεσημέρι, οπότε έσβησε τελείως η φωτιά στα χωριά Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι.

Ο Σέμσι Πρέντσι, επικεφαλής της αρχής πολιτικής προστασίας εκτάκτων καταστάσεων της Αλβανίας, κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό εκτίμησε ότι από την αρχή του Ιούνη έως σήμερα σημειώθηκαν πάνω από 640 φωτιές. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο πλημμυρών το ερχόμενο φθινόπωρο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή και άλλων καταστροφών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο μπαράζ συλλήψεων

Σε νέες συλλήψεις προχώρησε χτες η τουρκική αστυνομία, με δύο βασικές κατηγορίες ως μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» και ως μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που το τουρκικό αστικό κράτος θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση». Συνελήφθησαν 42 άνθρωποι σε δύο επαρχίες, οι 22 στην ανατολική επαρχία Ελαζίγ, ως μαχητικά μέλη του «Ισλαμικού Κράτους», και σε άλλη επιχείρηση στην επαρχία των Αδάνων άλλοι 20 ως μέλη του PKK, ενώ αναζητούνται 10 ακόμη Κούρδοι. Το νέο μπαράζ των συλλήψεων έρχεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι διώξεις ενάντια σε όσους η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρ. Τ. Ερντογάν θεωρεί ότι έχουν εμπλακεί στην περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία αποδίδεται στον ιμάμη - επιχειρηματία και πρώην σύμμαχο του, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα έχει θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 5.000 υπόπτους ως μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» και έχει απελάσει περίπου 3.290 ξένους μαχητές από 95 διαφορετικές χώρες, ενώ έχει επίσης αρνηθεί την είσοδο σε τουλάχιστον 38.269 άτομα. Βεβαίως είναι γνωστός ο ρόλος της Τουρκίας, όπως και των ΗΠΑ, της ΕΕ και των πετρελαιομοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Ολοι αυτοί οι όψιμοι «τιμωροί» των τζιχαντιστών ενίσχυσαν τους τελευταίους ποικιλοτρόπως, ως μοχλό για την ανατροπή μη αρεστών καθεστώτων, στη Συρία ή τη Βόρεια Αφρική, όπως έκαναν παλιότερα με τους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν. Επίσης, όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι σήμερα πολεμούν τους τζιχαντιστές, αξιοποίησαν για χρόνια το λαθρεμπόριο με το πετρέλαιο από τις πηγές της Συρίας και του Ιράκ.

ΚΑΝΑΔΑΣ
«Hot spot» για μετανάστες στα σύνορα με τις ΗΠΑ

ΟΤΤΑΒΑ.--

«Hot spot» στα αμερικανοκαναδικά σύνορα αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι καναδικές αρχές, μετά την αυξημένη ροή μεταναστών, κυρίως από την Αϊτή, επειδή ανησυχούν για την αντιμεταναστευτική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώτος σταθμός για μετανάστες θα δημιουργηθεί στο Σαρλ Μπερνάρ ντε λα Κολ, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Τσάμπερλεν της Ν. Υόρκης, ενώ ήδη το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ έχει μετατραπεί σε καταυλισμό μεταναστών, κυρίως από την Αϊτή.

Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες βδομάδες φτάνουν στον Καναδά ημερησίως πάνω από 250 μετανάστες, κυρίως από την Αϊτή, που είχαν βρει άσυλο στις ΗΠΑ, επειδή τον ερχόμενο Γενάρη εκπνέει η προθεσμία του προστατευμένου καθεστώτος ασύλου που είχαν πάρει και υποχρεούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Εντείνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Αυτά ενώ η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ φαίνεται αποφασισμένη να κλιμακώσει την αντιμεταναστευτική πολιτική της. Το περασμένο 48ωρο, μάλιστα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο με τις θέσεις της για την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου ταξιδιωτών από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, ενώπιον ακρόασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε με άλλες ενέργειες και το ευρύ πλαίσιο δικαιοδοσίας που έχει, επιδιώκοντας να απαγορεύσει την είσοδο και άλλων ξένων πολιτών σε αμερικανικό έδαφος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ