ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Στρώνουν «χαλί» για τους «επενδυτές» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Οι κραυγαλέες φοροελαφρύνσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, η διοχέτευση δωρεάν κρατικού χρήματος για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, οι επιδοτήσεις του «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών για τις όποιες νέες θέσεις εργασίας, οι ειδικές διατάξεις για τις «στρατηγικές επενδύσεις» κ.ά. βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του νέου «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, τις προάλλες ξεκίνησε η διαδικασία για την αξιολόγηση των πρώτων επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι προκηρύξεις για τέσσερα ακόμα «καθεστώτα ενίσχυσης».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, έχουν υποβληθεί και αξιολογούνται πάνω από 800 επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις των επενδυτών είναι σχεδόν ισόποσα μοιρασμένες ανάμεσα στο κριτήριο της πλήρους φοροαπαλλαγής (44,3% των συνολικών προτάσεων) και της κρατικής επιδότησης στο σύνολο του προβλεπόμενου ορίου. Αλλες κατηγορίες επενδυτών επιλέγουν μεικτό σχήμα κρατικών ενισχύσεων (φορολογικές απαλλαγές σε συνδυασμό με επιδοτήσεις), καθώς και την άμεση επιδότηση για τις όποιες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, τα στατιστικά στοιχεία των προτάσεων που έχουν υποβληθεί δείχνουν ότι τα περισσότερα - αριθμητικά - σχέδια αφορούν τους κλάδους της αγροδιατροφής, του Τουρισμού και της μεταποίησης.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας «τρέχει» τις διαδικασίες για την υπαγωγή σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, των επενδύσεων μεγαλύτερου μεγέθους, μέσω της περιβόητης διαδικασίας του «fast track». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στις επενδύσεις του ειδικού καθεστώτος ταχείας αδειοδότησης έχουν ενταχθεί έως σήμερα συνολικά 13 έργα, ενώ οι προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποιούνται κανονικά για δέκα από αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, τις προάλλες, η διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την ένταξη στη σχετική διαδικασία μίας ακόμα άμεσης ξένης επένδυσης στον κλάδο του Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 408,5 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, η επένδυση κατά τη φάση της λειτουργίας της «εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 763 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης απασχόλησης».

Την ίδια ώρα, ενεργοποιούνται και όλοι οι δυνατοί μηχανισμοί χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς και με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ. Βέβαια, «στα σκαριά» βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την ίδρυση της λεγόμενης «αναπτυξιακής τράπεζας», στη βάση της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2019, την ίδια ώρα που θα ξεκινάει ο νέος κύκλος κατακρεούργησης των συντάξεων, θα απογειωθούν και τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κατά 500 εκατ. ευρώ, χώρια βέβαια τις ενισχύσεις από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» της συγκυβέρνησης. Και σε αυτό το επίπεδο προκύπτει ανάγλυφα το ταξικό πρόσημο της πολιτικής που εφαρμόζεται, με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Ευέλικτες και αβέβαιες θέσεις εργασίας με κρατική επιδότηση

Σε ό,τι αφορά τις κάλπικες προσδοκίες που επιχειρούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να καλλιεργήσουν στο λαό, σε σχέση με τα «οφέλη» που θα τάχα θα δει από την καπιταλιστική ανάκαμψη, χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, από την εφαρμογή του νέου «αναπτυξιακού» νόμου, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας, με τους γνωστούς βέβαια όρους έντασης της εκμετάλλευσης, ενώ τα κίνητρα που θα δοθούν σε πρώτη φάση στους επιχειρηματικούς ομίλους εκτιμώνται στα 3,6 δισ. ευρώ, και προέρχονται τόσο από την άμεση διοχέτευση κρατικού χρήματος (κονδύλια ΕΣΠΑ και Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και από τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις που παρέχονται απλόχερα, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Μάλιστα, ακόμα κι αυτές οι εκτιμήσεις της συγκυβέρνησης σχετικά με τις «νέες θέσεις εργασίας» είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένες και, κατά τα φαινόμενα, εκτός πραγματικότητας. Να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση του νέου «αναπτυξιακού» νόμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αθροιστικά οι τρεις τελευταίοι αναπτυξιακοί νόμοι (σ.σ. δηλαδή το 1998, το 2004 και το 2011, σε ορίζοντα 18ετίας και εν μέσω μεγάλων ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης για μια δεκαετία) απέβλεπαν σε περίπου 75.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν και ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, η εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς τόσο οι προβλεπόμενες, όσο και οι υλοποιημένες θέσεις εργασίας προέκυψαν από δηλώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων».

Ολα για το κεφάλαιο...

Οπως και να 'χει, οι διατάξεις του νέου «αναπτυξιακού» νόμου είναι αποκαλυπτικές για το πώς στρώνεται το έδαφος για «εγγυημένη» καπιταλιστική κερδοφορία και προσέλκυση κεφαλαίων. Μεταξύ άλλων, παρέχουν στους επιχειρηματικούς ομίλους τις παρακάτω δυνατότητες και επιλογές:

  • «Στρατηγικές επενδύσεις». Εντάσσονται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προϋπόθεση ένταξης είναι η «δημιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας ανά 1 εκατ. ευρώ επιλέξιμου κόστους επένδυσης». Προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Μάλιστα, όπως ρητά αναφέρεται, σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών, θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής. Επιπλέον, τα υπαγόμενα επιχειρηματικά σχέδια της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορούν να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων ταχείας αδειοδότησης («fast track»), μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας.
  • Φορολογικές απαλλαγές. Προβλέπεται πλήρης φορολογική απαλλαγή μέχρι και για 15 χρόνια και μέχρις ότου εξαντληθεί το ποσό της προβλεπόμενης κρατικής ενίσχυσης. Αυτή θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε φορολογικούς συντελεστές επί των κερδών. Σε περίπτωση έλλειψης επαρκών κερδών, στη διάρκεια κάποιου έτους, τα οφέλη για τους επιχειρηματίες μεταφέρονται σε επόμενες χρήσεις. Μάλιστα, οι φοροαπαλλαγές θα υπολογίζονται επί του συνόλου των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου, δηλαδή και για τυχόν άλλες δραστηριότητες, πέρα από αυτές που εντάσσονται στον «αναπτυξιακό» νόμο.
  • «Επιδότηση κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης». Θα καταβάλλεται στην εργοδοσία ανά εξάμηνο, ενώ, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι επιδοτήσεις του μισθολογικού κόστους καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στον οποίο εγγράφεται η σχετική προβλεπόμενη δαπάνη για κάθε οικονομικό έτος».
  • Προς ένταξη επιχειρήσεις. Γίνεται ειδική αναφορά (κατ' εξαίρεση των γενικών διατάξεων) στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων (σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο της ίδιας κατηγορίας), στην παραγωγή και διανομή Ενέργειας, όπως συγκεκριμένα στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας («φωτογραφίζουν» τις συμπράξεις της ΔΕΗ με άλλους ιδιώτες), σε υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνες), υδατοδρόμια, διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού (logistics), ίδρυση και επέκταση τουριστικών μονάδων (ξενοδοχεία) τουλάχιστον τριών αστέρων, τουριστικές υποδομές (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικός τουρισμός), αυτοκινητοδρόμια, κέντρα προπονητικού αθλητισμού κ.ά. Επιπλέον, με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθοριστούν ειδικοί όροι για τις ενισχύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.
  • Κάλυψη ζημιών. Σε αυτό το πλέγμα προστίθεται σειρά προκλητικών και χαριστικών διατάξεων σε όφελος του κεφαλαίου, όπως η παροχή εγγυήσεων για την κάλυψη τυχόν ζημιών που θα εμφανίσουν οι επενδυτές, ενισχύσεις χρηματοδότησης για τον «επιχειρηματικό κίνδυνο», ενώ για τους ιδιώτες που θα μετέχουν στο εν λόγω ταμείο προβλέπεται η δυνατότητα παροχής φορολογικών κινήτρων, που θα προσδιοριστούν στη συνέχεια με Υπουργικές Αποφάσεις.

Α. Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ «ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»:

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ: Στρώνουν πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: Εξελίξεις, ανταγωνισμοί και σχέδια
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Αντιπαραθέσεις και δυστοκία στη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit)


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ