ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ
Σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους

Εκτακτη Γενική Συνέλευση συγκάλεσε χτες η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, με αφορμή τις εξελίξεις που δείχνουν ότι το πρακτορείο «Ευρώπη» οδηγείται σε πτώχευση, με τους 200 εργαζόμενους να βρίσκονται «στον αέρα»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα πρακτορεία
Να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί, μια γροθιά, για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και όλα τα δικαιώματά τους, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου, στη Γενική Συνέλευση που έκαναν χτες στο χώρο εργασίας τους.

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών κάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, μπροστά στις εξελίξεις που δείχνουν πως το πρακτορείο «Ευρώπη», συμφερόντων του ομίλου «Πήγασος», οδηγείται σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» περίπου 200 εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη φημολογία πως ο βασικός μέτοχος του πρακτορείου μεθοδεύει την πτώχευση της επιχείρησης. Μάλιστα, οι σχετικές φήμες φτάνουν συστηματικά στα αυτιά των εργαζομένων από τα ίδια τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας. Χτες, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Σωματείου ο γενικός διευθυντής της «Ευρώπης», ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τα σχέδια που υπάρχουν και δεν μπορεί να ενημερώσει τους εργαζόμενους. Ανέφερε ωστόσο πως η εταιρεία πλέον «δεν έχει αντικείμενο εργασίας».

Προηγήθηκε λίγες μέρες πριν η αποχώρηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εντύπων από το πρακτορείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρεις μόνο μέρες ο κύριος όγκος των εντύπων μεταφέρθηκε από την «Ευρώπη» στο άλλο πρακτορείο («Αργος»). Πρόκειται για μια κίνηση ενδεικτική των «παιχνιδιών» που παίζουν οι εκδότες στις πλάτες των εργαζομένων. Στα «παιχνίδια» αυτά και στο σκηνικό που στήνεται, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο απαντούν πως ο αγώνας είναι κοινός για τους εργαζόμενους στα πρακτορεία, τους αφορά όλους εξίσου, και θα τον δώσουν σαν μια γροθιά.

Ζητούν τριμερή συνάντηση

Στο μεταξύ, το Σωματείο έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση με την εταιρεία από το υπουργείο Εργασίας. Οπως αναφέρει, «τις τελευταίες μέρες, με ευθύνη της διοίκησης της εταιρείας, έχει σταματήσει η διακίνηση σχεδόν όλων των εντύπων, εφημερίδων και προϊόντων, παρ' όλο που κάποια από τα έντυπα ανήκουν στους ίδιους τους μετόχους της εταιρείας. Παρά τις εξελίξεις και τις διαρροές από στελέχη της εταιρείας για σχέδιο πτώχευσης χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, δεν έχει γίνει καμία εγγραφή ενημέρωση από την εταιρεία προς τους εργαζόμενους».

Το Σωματείο ζητά να οριστεί το συντομότερο δυνατόν τριμερής συνάντηση με θέμα το μέλλον της εταιρείας και τη διασφάλιση των εργαζομένων, τόσο όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, όσο και την καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων σε περίπτωση πτώχευσης. Παράλληλα, προετοιμάζει τη μαζική παρουσία των εργαζομένων, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, τη μέρα εκείνη.

Η Ενωση καλεί το υπουργείο να πάρει θέση όσον αφορά τη σχεδιασμένη αναδιάταξη στον Τύπο από τους μεγαλοεκδότες του κλάδου και να βάλει εμπόδια στα σχέδια για ομαδικές απολύσεις. Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους θα αξιοποιήσουν κάθε μέσο και μορφή οργάνωσης του αγώνα «για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία αλλά και το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που τη στηρίζει».

«Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας»

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών σημειώνει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας. Είναι βαθιά γελασμένος όποιος πιστεύει ότι μπορεί να παίξει με το ψωμί 200 οικογενειών και πολύ περισσότερο γελασμένος όποιος νομίζει ότι η μαζική μετακίνηση εντύπων στο ένα πρακτορείο λύνει το πρόβλημά τους. Εχουμε πει και δείξει με τις πράξεις μας, ότι τα δύο πρακτορεία Τύπου λειτουργούσαν και λειτουργούν ως "ένα" και έτσι τα βλέπουμε. Η μεταβίβαση της επιχείρησης, που έγινε με την ξαφνική και μαζική ανάθεση της διανομής όλων των εντύπων από την "Ευρώπη" στο "Αργος", συνεπάγεται την υποχρέωση του νέου εργοδότη να διατηρήσει στο ακέραιο (χωρίς καμία απόλυση) όλες τις θέσεις εργασίας με όλα τα δικαιώματα!

Αναμένουμε από τη διοίκηση της "Ευρώπης" να πάρει θέση και να πληροφορήσει υπεύθυνα τους εργαζόμενους για τα σχέδιά της στην Τριμερή που θα οριστεί από το υπουργείο Εργασίας. Εκεί θα είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι να δείξουμε με την παρουσία μας την αποφασιστικότητά μας. Κάνουμε σαφές ότι διεκδικούμε όλες τις θέσεις εργασίας μας, με όλα τα δικαιώματά μας. Θα αγωνιστούμε για αυτό με κάθε τρόπο».

Το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τις εξελισσόμενες ανακατατάξεις στο χώρο του Τύπου και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στους εργαζόμενους, η Ενωση με τις ανακοινώσεις, τις παρεμβάσεις της και τη δράση της στους εργαζόμενους, ανέδειξε τι σημαίνουν η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις». Ειδικότερα όσον αφορά τα πρακτορεία τύπου, το σωματείο είχε καταγγείλει τα σχέδια για απολύσεις, κατάργηση κάθε δικαιώματος που απορρέει από τις Συλλογικές Συμβάσεις και επέκταση της δουλειάς μέσω εργολαβικών συνεργείων.

Στη νέα της ανακοίνωση σημειώνει: «Είναι φανερό πλέον τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για ανάπτυξη. Ανάπτυξη για τα κέρδη των εκδοτών, των μεγαλοκατασκευαστών, των εφοπλιστών. Ανάπτυξη χτισμένη πάνω στα αποκαΐδια των θέσεων εργασίας μας και των δικαιωμάτων μας, με μισθούς 200 και 300 ευρώ. Εμείς θα τους χαλάσουμε τα σχέδια! Θα είμαστε μπροστά σε κυβέρνηση και εργοδότες μέχρι να δικαιωθούμε».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Προετοιμάζει απεργιακή κινητοποίηση το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου

Με κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου απαντά το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στην απόλυση οκτώ εργολαβικών εργατών από τη διεύθυνση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οι εργαζόμενοι είχαν απολυθεί στις αρχές του μήνα λόγω αντικατάστασης του εργολάβου μέσω του οποίου απασχολούνταν στην ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, ο εργολάβος τους χρωστούσε δεδουλευμένα και ένσημα. Οι απολυμένοι επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους την περασμένη Τρίτη, κάτω από την πίεση που άσκησαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου και η αλληλεγγύη των συναδέλφων τους. Μια μέρα μετά όμως, βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με την απόλυση και την ανεργία. Συγκεκριμένα, ενώ στις 8 Αυγούστου πήγαν για δουλειά, μία μέρα μετά «οι φύλακες είχαν εντολή από τη διεύθυνση να μην αφήσουν τους εργαζόμενους να πάνε στην εργασία τους (...). Οι εργαζόμενοι με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός της εργασίας τους και χωρίς καταγγελία σύμβασης στο χέρι, την ίδια ώρα η εργολάβος έχει αντικείμενο εργασίας στη ΛΑΡΚΟ», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο για τις εξελίξεις αυτές επισημαίνει: «Κυβέρνηση, διοίκηση, διεύθυνση, εργολάβος και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, από κοινού και σε συνεννόηση μεταξύ τους χτυπούν το Συνδικάτο μας. Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και τέτοια βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες και με το μεροκάματο των εργαζομένων. Ο στόχος τους είναι κοινός. Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα για τη δύναμη που έχει ο αγώνας. Δεν θέλουν να υπάρχει άλλη φωνή και δράση σε κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων». Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζει, το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο και η Ομοσπονδία «σφυρίζουν αδιάφοροι».

Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στη ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα κ.ά.

«Λευκές Νύχτες» και δουλειά μέχρι τα ξημερώματα

Την απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων Αμαλιάδας και Πύργου να διοργανώσουν «Λευκή Νύχτα» στις πόλεις τους, σήμερα και το Σάββατο 19 Αυγούστου, αντίστοιχα, καταδικάζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας. Καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα, ενώ επισημαίνει πως οι συγκεκριμένοι Εμπορικοί Σύλλογοι φέρουν βαριές ευθύνες για τη συμμετοχή τους στη μεθοδευμένη από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο απελευθέρωση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων.

«Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε "ήλιο με ήλιο", χωρίς υπερωρίες, χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς ωράριο και διά της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες τη βδομάδα», τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. Προσθέτει ότι εκτός από τους εργαζόμενους και οι αυτοαπασχολούμενοι υποφέρουν από την απελευθέρωση του ωραρίου, αφού δεν μπορούν να αντέξουν τα εξαντλητικά ωράρια ούτε βλέπουν τον τζίρο των καταστημάτων τους να αυξάνεται. «Με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά, αντίθετα, πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (φορολογία και χαράτσια, Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.) για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε», τονίζει το Σωματείο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org