ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τα καλέσματα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ

...και την κάλπικη αντιπαράθεση με τη ΝΔ

«Οσοι πιστεύουν ότι αυτά που είπε με το άρθρο του ο Κώστας Λαλιώτης δεν τους αφορούν πλανώνται πλάνην οικτράν», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, παρεμβαίνοντας στις διεργασίες που καλά κρατούν στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενόψει της συγκρότησης του νέου φορέα το φθινόπωρο και με στόχο αυτός να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.

Ερμηνεύοντας το πρόσφατο άρθρο του Κ. Λαλιώτη με το οποίο υπερασπιζόταν την κληρονομιά του Ανδ. Παπανδρέου, ο Π. Κουρουμπλής υποστήριξε πως το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «Δεν μπορεί η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνει δεκανίκι της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Η μόνη επιλογή της πρέπει να είναι ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό Ναυτιλίας «πολιτικό τυχοδιώκτη», ενώ παράλληλα έκλεισε την πόρτα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τις πολιτικές του θα επαναφέρει τη ΝΔ και τον νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη, όπως λέει ο κ. Κουρουμπλής στην πλειοψηφία της Βουλής, μην ψάχνει συνενόχους. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχει μία επιλογή, τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Προϋπόθεση, καμία συνεργασία με πολιτικούς τυχοδιώκτες τύπου κ. Κουρουμπλή κ.λπ.».

Συνεχίζεται ο «καβγάς»

Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν και χτες το σίριαλ της κάλπικης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με την κυβέρνηση να αναζητά άλλοθι «αριστεροσύνης» για την αντιλαϊκή της πολιτική και τη ΝΔ να ψάχνει πεδίο διαφοροποίησης απέναντι στην κυβέρνηση, που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Ετσι, η ΝΔ με ανακοίνωσή της «σήκωσε» ξανά χτες το ζήτημα της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «σκόνταψε στις αντιλήψεις που εξέφραζε, απέτυχε παταγωδώς, και τώρα πελαγοδρομεί, χωρίς να ξέρει τι πρόκειται να κάνει», «δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε καν αυτά που η ίδια τώρα εξαγγέλλει. Δεν μπορεί και δεν θέλει να προωθήσει καμιά μεταρρύθμιση, που βελτιώνει το κράτος...», επαναφέροντας το γνωστό ζήτημα «ικανότητας» στη διαχείριση των στόχων του κεφαλαίου για κράτος πιο «αποτελεσματικό» για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Επανέλαβε δε τις δικές της «ξεκάθαρες θέσεις» για «σύνδεση της αξιολόγησης με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα», «μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας», «επιβράβευση των καλύτερων με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή» κ.ο.κ.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε στην τοποθέτηση του Στ. Παππά στον ΟΑΣΘ και με δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, υπερασπίζεται την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή του, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μια «επιλογή μάχης».

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σ. Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «247», στο γνωστό κυβερνητικό μοτίβο των τελευταίων ημερών επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «είναι επικίνδυνη η ακροδεξιά και ακραία συντηρητική αλλαγή που έχει η ΝΔ. Δεν μπορεί η φιλελεύθερη άποψη, που διεκδικούν πολλά στελέχη της ΝΔ, υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελεύθερη τοποθέτηση των πολιτών ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκεύματος σε μια ισότιμη κοινωνία, να έχει ως σύνθημα το "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών" της χούντας».

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 7/8 οι εκδηλώσεις τιμής για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.

Στην αυλή του Ηγεμονικού Μεγάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή την περίοδο του Εμφυλίου, πλήθος Σαμιωτών αλλά και επισκεπτών έδωσε το «παρών» για να τιμήσει τον Δημοκρατικό Στρατό Σάμου (ΔΣΣ).

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η δραματοποιημένη παρουσίαση της πορείας του ΔΣΣ. Από την απελευθέρωση και την επιστροφή των «συρματάδων» από τη Μέση Ανατολή, την κλιμάκωση της τρομοκρατίας και της βίας της Χωροφυλακής και των παρακρατικών, έως την ίδρυση του ΔΣΣ. Από τις πρώτες νίκες και την κυριαρχία του στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έως το τραγικό τέλος του.

Ομιλία έγινε από την Δήμητρα Παντάπαση, Γραμματέα της ΤΕ Σάμου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα, στις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση για ίδρυση του ΔΣΕ και τις ιδιαιτερότητες που είχε να αντιμετωπίσει ο ΔΣΣ δρώντας σε ένα νησί. Η ομιλία επικεντρώθηκε στο χαρακτήρα του αγώνα του ΔΣ, στα συμπεράσματα και διδάγματα που βγαίνουν από τη μελέτη της περιόδου για τη στρατηγική και τα καθήκοντα που μπαίνουν βάσει αυτής για το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα. Τέλος, έκανε αναφορά στις ολοένα οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τον κίνδυνο μιας τοπικής ή περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή μας και τη στάση του κινήματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο χώρο υπήρχαν ταμπλό με την πορεία του ΔΣΣ, τα ονόματα όσων έπεσαν σε μάχες, εκτελέστηκαν από στρατοδικεία, πέθαναν στα στρατόπεδα ή δολοφονήθηκαν από την απελευθέρωση έως το 1949.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς εκδηλώσεων: Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» και καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο στον Κέρκη και στο κοινοτάφιο στη Λέκκα.

ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ
Μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τίμησαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Ξάνθης και της Καβάλας, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης και της Τετάρτης, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων και κλιμάκωσης της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτούς.

Στην Ξάνθη, τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνη Ξάνθης και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας. Περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ομιλία. Προβλήθηκε επίσης ερασιτεχνικό βίντεο που ετοίμασαν τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης για τις αιτίες των πολέμων μέχρι και τις μέρες μας και τις συνέπειές τους, με ζωντανό παράδειγμα τις πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στην Καβάλα, την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Συνταξιούχων ΙΚΑ η «Ενσωμάτωση» Ν. Καβάλας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ) και περιελάμβανε ομιλία, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ποιήματα και τραγούδια.

ΤΕ Ν/Δ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη

Κατάθεση στεφάνου προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε στις 14/8/1954, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Νοτιοδυτικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει ανήμερα της εκτέλεσης, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη (πίσω από τη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι).

Εκδηλώσεις για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για τους μαχητές και τις μαχήτριες της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδρασε στην Πελοπόννησο, την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα, στο μνημείο του Πέρδικα, πάνω από τα Λυκόχια. Στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, θα παρουσιαστεί η έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, με τίτλο «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Μια έκδοση η οποία περιέχει ντοκουμέντα που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αύριο στη Σαϊδόνα

Ο Σύλλογος των απανταχού Σαϊδονιτών και ο εκπρόσωπος της Σαϊδόνας στο δήμο Δυτικής Μάνης διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αύριο, Κυριακή 13 Αυγούστου στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.

Ξεκινούν την Πέμπτη οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο στις 17/8/1944. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα. Την Τετάρτη 23/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 16/9, στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

Στο Κατσωματάδο Κισσάμου Χανίων

Το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, στο Κατσωματάδο Κισσάμου (στο δρόμο για Ελαφονήσι), για τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Σήραγγα Τοπολίων ενάντια στους Γερμανούς φασίστες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ