ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Ξεκίνησε η Διεθνής Συνδιάσκεψη για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης

Το προεδρείο της Συνάντησης. Δεύτερος από αριστερά ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Βίκτορ Τιούλκιν
Το προεδρείο της Συνάντησης. Δεύτερος από αριστερά ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Βίκτορ Τιούλκιν
Ξεκίνησαν χτες, Παρασκευή 11/8, στο Λένινγκραντ, οι εργασίες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), με θέμα «100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Διδάγματα και τα καθήκοντα για τους σύγχρονους κομμουνιστές».

Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, τόνισε πως οι εργασίες της συμπίπτουν με την 100ή επέτειο από τη σύγκληση του 6ου Συνεδρίου του κόμματος των μπολσεβίκων, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1917 στην Πετρούπολη, και το οποίο χάραξε τη γραμμή για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης.

Αναφερόμενος στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, τόνισε πως «οι μεγαλειώδεις κατακτήσεις της σοβιετικής εξουσίας, της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών του σοσιαλισμού μιλούν από μόνες τους. Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ήταν το κορυφαίο γεγονός όλης της ανθρώπινης Ιστορίας».

Ο Β. Τιούλκιν σημείωσε πως «τιμάμε την 100ή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης σε συνθήκες προσωρινής υποχώρησης της υπόθεσης του Οκτώβρη», υπογραμμίζοντας ότι το ΚΕΚΡ θεωρεί πως «στην καταστροφή του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ δεν οδήγησε κάποια συνωμοσία, οι σχεδιασμοί του ιμπεριαλισμού, οι διάφοροι προδότες που ήταν στην ανώτατη ηγεσία, όπως ήταν ο Γκορμπατσόφ, ο Γιάκοβλεφ, ο Γιέλτσιν (αν και όλα αυτά ήταν υπαρκτά), αλλά ο οπορτουνισμός, η υποχώρηση από τη θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού και τα λάθη στην πρακτική πολιτική, που μετά την περίοδο του Στάλιν εξελίχθηκαν σε ανοιχτή αναθεώρηση και αποστασία».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης στο Λένινγκραντ
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης στο Λένινγκραντ
Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες της «σταθερής επίθεσης της αντίδρασης σε όλα τα μέτωπα, το κύριο καθήκον των κομμουνιστών, όπως έλεγε ο Λένιν σε ανάλογες συνθήκες, είναι η διατήρηση του επαναστατικού χαρακτήρα του κόμματός τους».

Ο Β. Τιούλκιν αναφέρθηκε στην πορεία συγκρότησης του ΚΕΚΡ και στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που διεξαγόταν στο εσωτερικό του ΚΚΣΕ τα τελευταία χρόνια του σοσιαλισμού, και πρόσθεσε πως το ΚΕΚΡ εκτιμά ότι «η δεξιά παρέκκλιση, ο οπορτουνισμός εξακολουθεί να είναι και σήμερα ισχυρός στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και εξελίσσεται, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα μιας σειράς κυβερνητικών κομμάτων που διατηρούν κομμουνιστική ονομασία».

Υπογράμμισε ακόμη πως ο κομμουνισμός είναι επιστήμη και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως επιστήμη, γι' αυτό και όπως σημείωνε ο Λένιν «οι κομμουνιστές πρέπει να γνωρίζουν, σε κάθε περίπτωση, πως το μέλλον τους ανήκει!».

Ολοκληρώνοντας το άνοιγμα των εργασιών, ο Β. Τιούλκιν κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη να εκθέσουν τις εκτιμήσεις των κομμάτων τους για τις νομοτέλειες και τις μεθόδους της πάλης, τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα για το κομμουνιστικό κίνημα, καθώς και για την αναγκαιότητα άντλησης συμπερασμάτων από την Ιστορία για τη συνέχιση της πάλης για το σοσιαλισμό.

Οι συμμετοχές

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα εξής κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα του Αζερμπαϊτζάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα - Ιταλία, Κομμουνιστικό Κόμμα Καζακστάν, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Κιργιζίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Λευκορωσίας - Τμήμα του ΚΚΣΕ, Λαϊκό Σοσιαλιστικό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μολδαβίας - Τμήμα του ΚΚΣΕ, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Μέτωπο Εργατών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ), Κομμουνιστική Οργάνωση Εργαζομένων (Λουγκάνσκ), Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Σρι Λάνκα, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τατζικιστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Παρεμβάσεις και χαιρετισμούς στη συνδιάσκεψη έχουν στείλει: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, Bραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κόμμα Κομμουνιστών των ΗΠΑ, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Λαϊκή Αντίσταση Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα της Υπερδνειστερίας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας.

Στη Συνδιάσκεψη το ΚΚΕ εκπροσωπούν οι σύντροφοι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Σάββατο:

-- Στην κεντρική πλατεία Ερέτριας θα γίνει εκδήλωση στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις Γορτυνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Η αγροτική οικονομία στο σοσιαλισμό και οι θέσεις του ΚΚΕ στο σήμερα», στην κεντρική πλατεία της Δόξας, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θ. Κολιζέρας, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Περιλαμβάνει ακόμα: Προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

-- Εκδήλωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις διοργανώνει η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ζαγκλιβερίου. Θα μιλήσει ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή:

-- Οι Οργανώσεις Ζαγοράς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην περιοχή «Κοκκινόγεια», όπου την περίοδο δράσης του ΔΣΕ έδρευε το Αρχηγείο του Τάγματος Πηλίου. Στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνει ξενάγηση, ενώ το ιστορικό του Τάγματος Πηλίου θα διαβαστεί από τον Θανάση Βογιατζή, δημοσιογράφο και συγγραφέα. Θα μιλήσει ο Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Τέλος, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στα τηλέφωνα: Για Ζαγορά 6995.181.860, 6973.737.095 και για Βόλο 2421.033.200.

-- Η ΚΟΒ Ερεσού Λέσβου διοργανώνει λαϊκό γλέντι, στις 9 μ.μ., σε ταβέρνα στην πλατεία του χωριού.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στην περιοχή «Ανω Νίκονας» (στη θέση «Μύρμηγκας») Ασωμάτου. Τόπος συνάντησης είναι η Καρύνη και η εκκίνηση θα γίνει στις 10.30 το πρωί. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πεζοπορία ενός χιλιομέτρου έως το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

-- Στις 9 μ.μ., στην Πλαγιά (Ζέρμα) Κόνιτσας, στην πλατεία, η ΚΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Την Πέμπτη, 17 Αυγούστου:

-- Η ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των έργων «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων» και «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη», στις 8 μ.μ., στην καινούργια πλατεία Καρυάς. Θα μιλήσει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή, 20 Αυγούστου:

-- Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 11.30 π.μ. ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία του χωριού, κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου δίπλα στην πλατεία. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org