ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ανταγωνισμοί με κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή πολιτική

Στο «βιβλίο συγχαρητηρίων» για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπογράφει και ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ

Eurokinissi

Στο «βιβλίο συγχαρητηρίων» για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπογράφει και ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ
Στην προάσπιση του ρόλου και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) αλλά και στην επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προκάτοχες αστικές κυβερνήσεις προχώρησε ο επικεφαλής του Οργανισμού Κλ. Ρέγκλινγκ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ενόψει βέβαια και των γερμανικών εκλογών αλλά και της γενικότερης συζήτησης και των ενδοαστικών ανταγωνισμών σχετικά με το «μέλλον της ΕΕ», ο Κλ. Ρέγκλινγκ αναδεικνύει τη συμβολή του ΕSM στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις «αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση - η οποία μετρά αυτήν τη στιγμή κατά ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό - και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα».

Οπως είπε, οι «τέτοιες μεταρρυθμίσεις εξηγούν το γιατί η Ελλάδα αναδείχθηκε σε "μεταρρυθμιστική πρωταθλήτρια" αρκετές φορές στις μελέτες του ΟΟΣΑ». Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ακόμα πως η ελληνική οικονομία μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε «success story», με όρο και προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει «πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και στη συμπλήρωσή τους με τη νέα «φουρνιά» των «προαπαιτούμενων» παρεμβάσεων.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος σε γερμανικό κοινό και ψηφοφόρους, συμπλήρωσε πως στη Γερμανία ακούγεται διαρκώς ότι τίποτα δεν έχει γίνει στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος για να υπογραμμίσει ότι «αυτό είναι προσβολή στον ελληνικό λαό, που έχει υποστεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες». Παράλληλα, εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του ΕSM σημείωσε ότι μπορεί να δανειστεί κεφάλαια με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις αγορές, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τα δάνειά του χωρίς «ούτε ένα ευρώ από χρήματα των φορολογουμένων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων στην Ευρωζώνη και στο μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ σε προγράμματα κρατικών διασώσεων στο χώρο της επανέλαβε πως η Κομισιόν, πολιτικοί, κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί έχουν προχωρήσει σε πολυάριθμες συζητήσεις σχετικά με τη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί από το μηχανισμό διάσωσης ESM, ενώ «το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο σε τυχόν μελλοντική κρίση της Ευρωζώνης και ο ESM θα μπορούσε να παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο».

Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω πρόσφατης παρέμβασης, επίσης από τον γερμανικό Τύπο, τονίζουν την πλήρη υποστήριξή τους στα στατιστικά δεδομένα που έχει δημοσιοποιήσει η ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) μετά το 2010, όπως αυτά έχουν επικυρωθεί και από τη Γιούροστατ, στη βάση των οποίων χορηγούνται τα δάνεια για τη στήριξη του ελληνικού κράτους.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των παζαριών για την 3η «αξιολόγηση», αναμένεται να βάλει στο τραπέζι και ζήτημα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους καθώς και οι στόχοι ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να στηριχτούν οι όποιοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί στη συνέχεια τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό όσο και γενικότερα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, στο πλαίσιο και των αναδιαρθρώσεων που αφορούν στην «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

«FRAPORT»
Παρέλαβε «μαγαζιά - γωνία»...

«Χρυσές δουλειές» κάνει η «Fraport» στα 14 εγχώρια περιφερειακά αεροδρόμια, ήδη από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε τη διαχείρισή τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στελέχη του γερμανικού μονοπωλιακού ομίλου με την υπουργό Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, στην οποία επίσης παρείχαν «διαβεβαιώσεις» για την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, οι σχετικές εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Στη συνάντηση τονίστηκε ιδιαίτερα η αύξηση της επιβατικής κίνησης που καταγράφεται στο σύνολο των αεροδρομίων της «Fraport» κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, αφού μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 9.000 επιπλέον πτήσεις συγκριτικά με πέρυσι, ενώ έχουν διακινηθεί πάνω από 1 εκατ. επιπλέον επιβάτες εξωτερικού. Τέλος, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα θα συνεχιστούν.

Σημειώνουμε ότι τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης είναι αυτά των Ακτίου, Χανίων, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Θεσσαλονίκης και Ζακύνθου, τα οποία πέρυσι εξυπηρέτησαν συνολικά 25,3 εκατ. επιβάτες, ενώ μέχρι στιγμής εμφανίζουν τα περισσότερα διψήφια ποσοστά αύξησης. Η «Fraport Greece» έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους για τα επόμενα 40 έτη, έναντι συνολικού τιμήματος 1,234 δισ. ευρώ, ποσό που κατά το ήμισυ (688 εκατ. ευρώ) εξασφαλίστηκε από το δάνειο ύψους 968 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία στις αρχές του χρόνου.

Επί της ουσίας, η μόνη δέσμευση που έχει αναλάβει ο γερμανικός όμιλος προς το ελληνικό κράτος, πέρα από το συμβολικό τίμημα που κατέβαλε, είναι η εκτέλεση των προαναφερθέντων έργων αναβάθμισης, τα οποία ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί, θα μπορούσε το ίδιο το Δημόσιο να εκτελέσει από τα ίδια έσοδα των αεροδρομίων...

Στον Σαββίδη το κανάλι «Ε»

Τα ξημερώματα της Παρασκευής φαίνεται πως ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταβίβασης του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon TV» από τον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη στον Ιβάν Σαββίδη. Πρόκειται για μία συμφωνία, που υπήρξε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «deal» προβλέπει τη μεταβίβαση του 100% του σταθμού στον ομογενή επιχειρηματία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει μια αρχική μεταβατική περίοδος έως και τις αρχές του Γενάρη, ώστε ο σταθμός να αλλάξει το πρόγραμμά του, ενώ θα υπάρξει έμφαση στην ενημέρωση, αλλά και σε νέες παραγωγές. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήδη από την περασμένη βδομάδα ο Ιβάν Σαββίδης είχε έρθει στην Αθήνα για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του σταθμού, ενώ είχε υπάρξει καταρχήν συμφωνία για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

ΜΕΤΡΟ
Τέσσερα σχήματα για τη γραμμή 4

Τέσσερα κοινοπρακτικά σχήματα, ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών ομίλων, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το διαγωνισμό του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του μετρό, που περιλαμβάνει τη διαδρομή Αλσος Βεΐκου - Γουδή. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, με προβλεπόμενο έτος έναρξης των εργασιών το 2019 και αποπεράτωση σε 8 χρόνια.

Οπως ανακοίνωσε η «Αττικό Μετρό ΑΕ», επίσημο ενδιαφέρον για το έργο εκδήλωσαν οι κοινοπραξίες «ΤΕΡΝΑ ΑΕ - VINCI (Γαλλία) - SIEMENS AG TVS (Γερμανία)», «J&P ΑΒΑΞ ΑΕ - GHELLA SpA (Ιταλία) - ALSTOM TRANSPORT SA (Γαλλία)», «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ANSALDO STP SpA (Ιταλία) - HITACHI RAIL ITALY SpA» και «FCC (Ισπανία) - ARCHIRODON (Ολλανδία) - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ».

Το πρώτο τμήμα της υπόγειας γραμμής 4, αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,45 δισ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, έχει συνολικό μήκος περί τα 13 χλμ. και 14 νέους υπόγειους σταθμούς, τους εξής: Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, «Ευαγγελισμός», Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή. Εξετάζεται δε η κατασκευή ενός σταθμού μεταξύ Γαλατσίου και Κυψέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το 70% της χρηματοδότησης του έργου από δάνειο με «ευνοϊκούς όρους» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι από το υπόλοιπο κόστος αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

  • Στο μεταξύ, η «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» ενέκρινε τη διάθεση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεχόμενη ότι η συλλογή και επεξεργασία προσωπικών στοιχείων από τον ΟΑΣΑ είναι «σύμφωνη με το ισχύον νομικό πλαίσιο».
ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Εγχειρίδιο για τις κατασχέσεις

Πρακτικό οδηγό σχετικά με τις ισχύουσες διατάξεις που εφαρμόζονται για τις κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα τις προηγούμενες μέρες.

Θυμίζουμε ότι το ακατάσχετο όριο ειδικά για μισθούς και συντάξεις διαμορφώνεται σήμερα στα 1.000 ευρώ το μήνα (από 1.500 ευρώ που ίσχυε). Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ και σε ποσοστό 100% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Επίσης, οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Εφορίας, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Αν δε δηλωθεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός ως ακατάσχετος, στο «χέρι» μπορεί να μπει οποιοδήποτε ποσό, ακόμα και κάτω των 500 ευρώ!
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org