ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προτάσεις «εθνικής συμφιλίωσης και διαλόγου»

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο στη Συντακτική Συνέλευση
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο στη Συντακτική Συνέλευση
Στη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ανακοινώνονταν ότι είναι το Σώμα που θα έχει όλες τις εξουσίες και θέτοντας εαυτόν στη δικαιοδοσία του. Η Συνέλευση, που εξελέγη στις 30 Ιούλη, με συμμετοχή του 41,5% του συνολικού εκλογικού σώματος, δηλαδή 8,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, περιλαμβάνει 545 αντιπροσώπους, όλους από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (οι 7, λόγω της επανάληψης των εκλογών αύριο σε δύο δήμους, θα ενσωματωθούν το επόμενο διάστημα), και θα αναλάβει να προωθήσει αλλαγές στο Σύνταγμα του 1999, που όπως λένε θα «κατοχυρώσει τις κατακτήσεις που έχουν επιτευχθεί στα 18 χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης». Ωστόσο, παρά την άμβλυνση της ακραίας φτώχειας τα πρώτα χρόνια επί Τσάβες, σε πιο ευνοϊκή συγκυρία (λόγω των υψηλών εσόδων από τις υψηλές τιμές του κύριου εξαγωγικού προϊόντος, του πετρελαίου), αυτό που δεν άλλαξε είναι η η οικονομική βάση του κοινωνικού συστήματος. Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά οι καπιταλιστές ελέγχουν σημαντικούς τομείς (διατροφική αλυσίδα, βιομηχανικές μονάδες, ΜΜΕ κ.λπ.). Επομένως, τα περί «επανάστασης» δεν έχουν βάση, με την επιστημονική έννοια του όρου, ενώ ο λεγόμενος «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα» είναι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και η ουτοπία του «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», ενώ ο αντιιμπεριαλισμός είναι επιλεκτικός ενάντια στις ΗΠΑ αλλά δεκτικός στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στην ομιλία του πάντως στη Συντακτική Συνέλευση, ο Μαδούρο σημείωσε ότι αυτή «γεννήθηκε από την ιστορική ανάγκη της ειρήνης, μετά από πάνω από 120 μέρες τρομοκρατικών δράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε: «Είναι το μήνυμα του βενεζουελάνικου λαού για προοπτική και ελπίδα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί η Συνέλευση». Τόνισε ότι «η βία και ο εξτρεμισμός της αντιπολίτευσης, που προσπάθησε να επιβάλει την ανατροπή της συνταγματικής τάξης, οδήγησαν στην απώλεια πάνω από 120 ανθρώπων, 29 από αυτούς καμένοι ως Τσαβίστας, ή γιατί έμοιαζαν με τέτοιους», και προέτρεψε την Επιτροπή Αλήθειας που έχει δημιουργηθεί στην Συνέλευση, στην οποία προεδρεύσει η πρόεδρός της και πρώην ΥΠΕΞ Ντέλσι Ροντρίγκες, να «σταματήσει την ατιμωρησία» και να «απονείμει δικαιοσύνη». Επέμεινε επίσης στην «ανάγκη του διαλόγου, της ειρήνης, της κυριαρχίας, του σεβασμού, της ανοχής και της εθνικής ενότητας».

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, στελεχών της Συντακτικής Συνέλευσης, υπουργών και του ιδίου, και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, του είπε να μην «υποτιμάει την Βενεζουέλα» και ότι αν θέλει «μπορούν να έχουν ομαλές σχέσεις ως ίσοι». Ετσι κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα να κάνει όλες τις επαφές για μια τηλεφωνική επικοινωνία και πιθανή συνάντηση με τον Τραμπ στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας σε ανακοινώσεις του καταδίκασε τόσο τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όσο και τη μεροληπτική έκθεση του ΟΗΕ για τις απώλειες ζωών από τον Απρίλη.

Χτες έγινε επίσης γνωστό ότι το κόμμα «Πάμε Βενεζουέλα» της αντιδραστικής αστής πολιτικού Κορίνα Ματσάδο αποχωρεί από το λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας». Διαφωνεί με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στις 10 Δεκέμβρη, λέγοντας ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και να μη νομιμοποιηθεί η δικτατορία Μαδούρο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ελβετική τράπεζα «Credit Suisse» απαγόρευσε χτες ρητά στα στελέχη της να διαπραγματεύονται ή να αποδέχονται ως εγγύηση ομόλογα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ή τίτλους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, λόγω της «τρέχουσας κατάστασης» και κάνει κριτική στην κυβέρνηση της χώρας περί «παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Καμπάνια του ΚΚ Βενεζουέλας

Το ΚΚ Βενεζουέλας, σε συνεδρίαση της ΚΕ του το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκτίμησε τη νέα εξέλιξη με τη Συντακτική Συνέλευση και την χαιρέτισε ως μια «νίκη του λαού», μια «καταδίκη της φασιστικής βίας, των ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων» αλλά που απαιτείται «να έχει σύνδεση με τις λαϊκές ανάγκες» και να μην «υπάρχουν φαινόμενα αυτάρκειας, έπαρσης και ηγεμονισμών». Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ της ΚΕ, Οσκαρ Φιγκέρα, το κόμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις επαναστατικές δυνάμεις «να δυναμώσουν την οργάνωση στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, να στηθούν συνελεύσεις παντού, ώστε τα λαϊκά αιτήματα να φτάνουν στη Συντακτική Συνέλευση, να πάρουν μορφή νόμων οι οποίοι θα οδηγούν σε μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος ζωής, την κερδοσκοπία, τη διαφθορά, τα εργασιακά δικαιώματα, νόμοι που θα τηρούνται τόσο από το κράτος όσο και από την εργοδοσία».

Ακόμα, «καλεί στην πιο πλατιά συσπείρωση για συλλογική ηγεσία των δυνάμεων που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, για κατοχύρωση των κατακτήσεων, και θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με τις πιο συνεπείς επαναστατικές δυνάμεις, ώστε με την οικοδόμηση μιας επαναστατικής λαϊκής ενότητας να συνεχιστεί η πάλη για την πραγματική σοσιαλιστική προοπτική».

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές του Δεκέμβρη, το ΚΚ Βενεζουέλας δηλώνει ότι επιθυμεί «την πιο πλατιά ενωτική συμμαχία που απαιτεί η ιστορική στιγμή», η όποια όμως, σημειώνει, «θα εξαρτηθεί από το αν θα υποχωρήσουν οι ηγεμονικές, αλαζονικές και αυτάρκεις συμπεριφορές τμημάτων της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, που θεωρούν ότι είναι ιδιοκτήτες των πάντων».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Στις 17 ανέρχονται οι χώρες που πλήττονται

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, το οποίο, με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστό μέχρι χτες, πλήττει 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ΕΕ τα μολυσμένα αυγά διακινήθηκαν σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Δανία, ενώ μονάδες εκτροφής παραμένουν αποκλεισμένες σε τέσσερις χώρες όπου «έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil: Στο Βέλγιο και την Ολλανδία, από όπου ξεκίνησε η κρίση, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία». Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας «εισήγαγαν προϊόντα από τις τέσσερις αυτές χώρες», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι θα συγκαλέσει στις 26 Σεπτέμβρη σύσκεψη των ενδιαφερομένων χωρών για την «άντληση διδαγμάτων», με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών - μελών.

Στο κέντρο του σκανδάλου βρίσκεται το fipronil - ένα παρασιτοκτόνο η χρήση του οποίου είναι απαγορευμένη στις μονάδες εκτροφής πουλερικών στην ΕΕ - το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρείες απολύμανσης στα εκτροφεία της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας. Οπως αποδεικνύεται και από αυτό το διατροφικό «σκάνδαλο», η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στην παραγωγή τροφίμων και το κυνήγι του κέρδους οδηγεί και σε επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα. Παρότι ήταν γνωστό ότι το συγκεκριμένο χημικό που πέρναγε στη διατροφική αλυσίδα είναι τοξική ουσία, η οποία σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, στα νεφρά και σε άλλα ζωτικά όργανα, και γι' αυτό είναι απαγορευμένο για χρήση σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, οι βιομηχανίες το χρησιμοποιούσαν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τις τελευταίες 15 μέρες, με την απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από γερμανικά και ολλανδικά σούπερ μάρκετ. Η γερμανική αλυσίδα «Aldi», όπου τα ράφια των αυγών έμειναν άδεια επί μια βδομάδα, ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις πωλήσεις.

Στο μεταξύ, συνελήφθησαν στην Ολλανδία δύο διευθυντές εταιρείας που χρησιμοποίησαν το fipronil στις μονάδες εκτροφής, ενώ στο Βέλγιο έγιναν έφοδοι της αστυνομίας σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο ύποπτα άτομα και εταιρείες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών Ρίχτερ έπληξε χτες τη νήσο Λουζόν στα βόρεια των Φιλιππίνων, χωρίς να γίνουν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακατέλαβαν χτες συνοικίες της Ράκα στη βόρεια Συρία, εντείνοντας τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» οι οποίοι την ελέγχουν από το 2014. Αργότερα, χτες το μεσημέρι, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως η χώρα του «παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα» στα μήκους 150 χλμ. σύνορα με τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η πρόσκρουση λεωφορείου σε τοίχο σήραγγας ταχείας κυκλοφορίας στο Σιαν Χανζόνγκ της βορειοδυτικής Κίνας προκάλεσε το θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 άλλων. Το λεωφορείο ταξίδευε από τη νοτιοδυτική πόλη Σενγκντού στη Λουογιάνγκ, στην κεντρική περιφέρεια Χενάν.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Οι αρχές στην πόλη της Ν. Ορλεάνης έκλεισαν χτες τα σχολεία για τουλάχιστον μία βδομάδα και κάλεσαν τους κατοίκους να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους σε ψηλές περιοχές λόγω εκτενούς βλάβης στο σύστημα άντλησης υδάτων της πόλης σε περίπτωση πλημμύρας, συνεπεία τυφώνων.

ΡΩΜΗ.-- Το ιταλικό κράτος προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena διαθέτοντας 3,85 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 53,5% του κεφαλαίου της, και κατέχει 593 εκατ. μετοχές. Η διάσωση της τράπεζας έγινε με την προϋπόθεση που είχε βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της και να απαλλαγεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της.

ΚΑΪΡΟ.-- Σύγκρουση τρένων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είχε χτες το απόγευμα ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων και τον τραυματισμό άνω των 50 άλλων. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η πρώτη αμαξοστοιχία ερχόταν από το Κάιρο και η δεύτερη από το Πορτ Σάιντ. Εκτροχιασμός τρένου το 2013 στην Γκίζα είχε προκαλέσει το θάνατο 19 ατόμων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org