ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ο Τραμπ ανεβάζει κι άλλο την ένταση

Απειλεί ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιλογές «είναι σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες», προκαλώντας αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ για τις εμπρηστικές του δηλώσεις...

Από τη συνάντηση Τραμπ με στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας
Από τη συνάντηση Τραμπ με στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Νέο «λάδι» στη φωτιά της έντασης που σημειώνεται τις τελευταίες βδομάδες στην Κορεατική Χερσόνησο έριξε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική του με φόντο τις αυξημένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα με δυνάμεις της περιοχής, κυρίως την Κίνα και τη Ρωσία.

Χτες το μεσημέρι προχώρησε σε νέα «προειδοποίηση» κατά της ΛΔ Κορέας, μέσω μηνύματος που ανάρτησε στο «Τουίτερ». «Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!», έγραψε στο «Τουίτερ» ο Πρόεδρος Τραμπ, ενώ ένα 48ωρο νωρίτερα είχε απειλήσει την Πιονγιάνγκ με «φωτιά και οργή» για να πάρει την απάντηση για τα σχέδια εκτόξευσης τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων τύπου «Hwasong-12» ανοικτά της Νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό που αποτελεί αμερικανικό έδαφος.

Ο Τραμπ από το θέρετρο όπου βρίσκεται για διακοπές συγκάλεσε συνάντηση στελεχών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Πέμπτη και απέρριψε την κριτική που δέχτηκε τόσο από το εσωτερικό, όσο και από εξωτερικό των ΗΠΑ για την επιθετική γλώσσα που χρησιμοποιεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι «η Βόρεια Κορέα και ο ασταθής ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ-ουν, έχουν πιέσει τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα» και σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους είπε κυνικά: «Ειλικρινά, για τους ανθρώπους που αμφισβητούν αυτήν την δήλωση, ήταν τόσο σκληρή; Ισως δεν ήταν τόσο σκληρή. Οι Βορειοκορεάτες πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί αυτό που θα συμβεί δεν θα έχει προηγούμενο».

Αντιδράσεις από Κάρτερ και Δημοκρατικούς βουλευτές

Ωστόσο, η εμπρηστική ρητορική του Προέδρου Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Χτες, τουλάχιστον 60 Αμερικανοί Δημοκρατικοί βουλευτές έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να συγκρατηθεί ο Πρόεδρος Τραμπ. «Οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες, ενώ ασυναίσθητα αποτελούν ευλογία για την προπαγάνδα που ασκεί η Βόρεια Κορέα στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως απειλή για το λαό της Βόρειας Κορέας», επισήμαναν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Επιπλέον, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με την αύξηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, τονίζοντας ότι «παράλληλα με την αυτοσυγκράτηση στην πολεμική ρητορική, οι ηγέτες μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας κι άλλων χωρών, ειδικότερα με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να διαβεβαιώσουν τη Βόρεια Κορέα ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη «με οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, εάν η ίδια παραμείνει ειρηνική».

Σινικές συστάσεις για «ηρεμία»

Επιπλέον, η Κίνα επανέλαβε, άοκνα, τις εκκλήσεις της σε όλες τις πλευρές για διατήρηση της «ηρεμίας» και της μείωσης «των εντάσεων» στην Κορεατική Χερσόνησο. Κάλεσε, μάλιστα, Νότια Κορέα και ΗΠΑ να αναστείλουν τις ετήσιες ναυτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας «Ulchi-Freecom Guardian» που συμπεριλαμβάνουν την κινητοποίηση 40.000 στρατιωτικών και οι οποίες φέτος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 21 έως τις 31 τρέχοντος μηνός.

Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, χαρακτήρισε μάλιστα τη σημερινή κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο «περίπλοκη και ευαίσθητη», προσθέτοντας με νόημα: «Η κινεζική πλευρά ευελπιστεί πως όλα τα σχετιζόμενα μέρη θα προχωρούν με προσοχή σε λόγια και ενέργειες, κάνοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για να εκτονώσουν την κατάσταση έντασης και να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αποφεύγοντας το παλιό μονοπάτι της επίδειξης ισχύος και επιδεινώνοντας συνεχώς την κατάσταση».

Αρθρο των «Global Times» περί σινικής «ουδετερότητας»

Οι σινικές αντιδράσεις δεν διατυπώθηκαν μόνον μέσω των δηλώσεων του Γκενγκ Σουάνγκ, αλλά και σε άρθρο γνώμης της σινικής κυβερνητικής εφημερίδας «Global Times», στο οποίο μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα εξής: «Το Πεκίνο δεν μπορεί να πείσει την Ουάσιγκτον ή την Πιονγιάνγκ να υποχωρήσουν αυτήν την ώρα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε όλες τις πλευρές και να τους κάνει να αντιληφθούν ότι όταν οι ενέργειές τους διακυβεύσουν τα συμφέροντα της Κίνας, η Κίνα θα απαντήσει με σταθερό χέρι». Ο ίδιος αρθρογράφος, μάλιστα, παρατηρεί ότι «η Κίνα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει επίσης ότι εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πυραύλους που απειλούν αμερικανικό έδαφος και οι ΗΠΑ απαντήσουν με αντίποινα, η Κίνα θα μείνει ουδέτερη».

Οι αντιδράσεις στο Βερολίνο

Πιέσεις για μείωση της έντασης κατέβαλαν χτες και Γερμανοί αστοί πολιτικοί, με πρώτη την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ που εξέφρασε (σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών δικτύων) την πλήρη αντίθεσή της σε ενδεχόμενη «στρατιωτική λύση» στη ΛΔ Κορέας.

Παράλληλα, ηγετικά στελέχη των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) όπως ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ζήτησε από την Κίνα να παρέμβει και να ασκήσει την επιρροή της στις βορειοκορεατικές Αρχές λέγοντας: «Η Κίνα διαθέτει περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει». Ο Ρέντγκεν πρόσθεσε πως «για το ζήτημα της Β. Κορέας υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, παρά με τη συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας». Αποδοκίμασε επίσης τις εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ για την Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντάς τες «αδικαιολόγητες».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο, Τόμας Οπερμαν, απηύθηνε έκκληση για ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, εκτιμώντας ότι η Γερμανία από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της σχετικής διαπραγμάτευσης.


ΚΙΝΑ
Αντιδράσεις για την πλεύση αμερικανικού αντιτορπιλικού στα νησιά Σπράτλι

Κινεζικό βομβαρδιστικό πάνω από τα νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Xinhua

Κινεζικό βομβαρδιστικό πάνω από τα νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ.--

Την έντονη διαμαρτυρία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο περίπλους του αμερικανικού πολεμικού αντιτορπιλικού «USS John S. McCain» ανοιχτά των Νησίδων Σπράτλι (ή «Νησιών Νάνσα» όπως τα αποκαλεί η Κίνα), επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις επιχειρούν «να υποβαθμίσουν τα κινεζικά κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια στην περιοχή». Το περιστατικό συμβαίνει σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, έκφραση του οποίου είναι και η κλιμακούμενη ένταση με πρόσχημα την «απειλή της ΛΔ Κορέας», που σηκώνουν οι ΗΠΑ.

Πάντως ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ υποστήριξε ότι «η Κίνα έχει αδιαφιλονίκητη κυριαρχία στα Νησιά Νάνσα και στα παρακείμενα ύδατα» και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό σκάφος εντοπίστηκε, ταυτοποιήθηκε και απομακρύνθηκε από σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού. Βεβαίως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η συγκεκριμένη περιοχή στη Νότια Κινεζική Θάλασσα διεκδικείται επίσης από άλλες χώρες, όπως την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, λόγω του γεγονότος ότι στα νησιά και την περιμετρική παραθαλάσσια περιοχή υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αντιτορπιλικό «USS John S. McCain» έπλευσε χτες εντός έξι ναυτικών μιλίων του υφάλου «Μίστσιφ», είναι τμήμα των βραχονησίδων Σπράτλι, νοτίως των Νησιών Παρασέλ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Αμερικανός αξιωματούχος στο αντιτορπιλικό «USS John S. McCain» είπε πως έλαβε προειδοποιητικό σήμα τουλάχιστον 10 φορές από φρεγάτα του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού προτού απομακρυνθεί. Πρόσθεσε πως απάντησε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι το σκάφος τους «έκανε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή χωρικά ύδατα» και πως τελικά απομακρύνθηκε από την περιοχή μετά από συνολικά έξι ώρες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε για το περιστατικό στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», τόνισε ότι οι επαφές με τους Κινέζους «έγιναν με επαγγελματικό τρόπο» και «με ασφάλεια». Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κρις Λόγκαν, δήλωσε στη συνέχεια πως όλες οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή «γίνονται σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και καταδεικνύουν πως οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούν πτήσεις, πλεύσεις και επιχειρήσεις οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές Δίκαιο».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org