ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταγραφούν όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι

Ανακοίνωση με αφορμή τις πολλές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει φέτος στο νησί

Μια από τις συνηθισμένες εικόνες πλέον στη Ζάκυνθο. Από την πυρκαγιά στις Βολίμες στα μέσα του Ιούλη
Μια από τις συνηθισμένες εικόνες πλέον στη Ζάκυνθο. Από την πυρκαγιά στις Βολίμες στα μέσα του Ιούλη
Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος από τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος το καλοκαίρι στη νησί, ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νησί μας και φέτος, σε Βολίμες, Ορθονιές, Μαριές, Σκοπό κ.α., αποτελείωσαν ό,τι διασώθηκε από τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων. Είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού, της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος.

Οι νέες μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών κι εθελοντών, που στην κυριολεξία έμπαιναν μέσα στη φωτιά, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατηρούν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Με περικοπές σε προσωπικό, υλικά μέσα και κονδύλια για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, η αντιπυρική προστασία, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος που λειτουργεί με βάση τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να λυθεί ουσιαστικά κάτι που δείχνει και το τεράστιο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση της περιοχής του ναυαγίου και γενικά των ορεινών όγκων του νησιού. Το ΚΚΕ προτείνει μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού μας. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, άλλη κατεύθυνση και προτεραιότητα στη χρήση γης και πολιτική που θα σχεδιάζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και τις σύγχρονες απαιτήσεις και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ απαιτεί από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο και πολύ περισσότερο για την αποτροπή εκδήλωσης νέων το επόμενο διάστημα, στο νησί. Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από το κράτος.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι και τα αναγκαία και ζωτικής σημασίας μέτρα για την αντιπυρική προστασία, γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα παύσουν να είναι ευχολόγιο μόνο όταν τεθούν στο στόχαστρο της οργανωμένης λαϊκής πάλης, κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας».

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

Πολλές πυρκαγιές, συνολικά 54, εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη χώρα. Σε εξέλιξη ήταν χτες αργά το απόγευμα φωτιές στη Ζάκυνθο, στο Κατοστάρι και το όρος Βραχίωνας και η δεύτερη στη θέση Καπελέτη στη Βολίμα. Ολες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονταν στα δύο μέτωπα, ενώ το έργο βοηθούσαν από αέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου ΠΕΖΕΤΕΛ, δύο «Καναντέρ», ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στις 4 Αυγούστου στους Πιτσινάδες Κυθήρων ήταν χωρίς ενεργό μέτωπο, οριοθετημένη περιμετρικά με μικρές μόνο εστίες εντός της καμένης έκτασης.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 8 Αυγούστου στο Τσεκούρι Πάργας ήταν οριοθετημένη περιμετρικά χωρίς ενεργό μέτωπο. Επιχειρούσαν εννέα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και έντεκα άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 9 Αυγούστου στο Νεοχώρι Γορτυνίας ήταν οριοθετημένη.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 10 Αυγούστου στο Βροντερό Φλώρινας ήταν οριοθετημένη με διάσπαρτες εστίες.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10 Αυγούστου στην Καισαριανή ήταν οριοθετημένη περιμετρικά χωρίς ενεργό μέτωπο. Επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο.

Υπό μερικό έλεγχο είχαν τεθεί:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στο Δίλοφο Φαρσάλων, στα Αμπέλια Αγρινίου, στο Μαζαράκι Ηλείας, αλλά και η φωτιά που ξέσπασε χτες στη συμβολή των οδών Μυκόνου και Γαλάζιας Ακτής στα Καλύβια Αττικής.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)», κορυφώνονται οι καλοκαιρινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Για το Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Σάββατο

Στο Λιτόχωρο, στις 8.30 μ.μ., στο θεατράκι, στο πάρκο. Θα μιλήσει η Ρούλα Γεωργιάδη, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Πιερίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μoυσικοθεατρικό αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου και συναυλία.

Στην Ερέτρια, στην κεντρική πλατεία. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο Κυριακή, 13 Αυγούστου

Στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, μπροστά από το Δημαρχείο, στις 8 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο, προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, αγωνιστικά και προοδευτικά τραγούδια από τοπικά μουσικά σχήματα, έκθεση πολιτικού, λογοτεχνικού και παιδικού βιβλίου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ σημειώθηκε τις πρώτες χτεσινές πρωινές ώρες, στην περιοχή του Σαρακινάδου στη Ζάκυνθο, όταν 26χρονος απανθρακώθηκε στο ΙΧ που οδηγούσε, ύστερα από σύγκρουση με φορτηγό. Περίπου στις 06.50, το ΙΧ που οδηγούσε ο 26χρονος, από άγνωστη αιτία, εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με φορτηγό όχημα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Από την σφοδρή σύγκρουση, το ΙΧ που οδηγούσε ο άτυχος νεαρός έγινε μια άμορφη μάζα σιδερικών ενώ μετά από λίγα δευτερόλεπτα, έγινε έκρηξη, με αποτέλεσμα τα οχήματα να τυλιχθούν στις φλόγες. Ο οδηγός του φορτηγού, ελαφρά τραυματισμένος, μπόρεσε να βγει από το όχημα, αλλά δυστυχώς ο 26χρονος δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να απανθρακωθεί. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αφού έσβησαν τη φωτιά από τα οχήματα ανέσυραν απανθρακωμένο τον 26χρονο.

ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ εντοπίστηκαν νεκροί, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης χτεσινής πυρκαγιάς σε κατοικία, στο Πολιχνίτο Λέσβου. Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς την οικία, με τους πυροσβέστες να ανασύρουν νεκρούς τους δύο άνδρες, ηλικίας 56 και 54 χρόνων.

Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑΣ που ερευνούσε από την αρχή η Αστυνομία, για την εκτέλεση, με πέντε σφαίρες, 60χρονου στις 15 Ιούλη, στον Γέρακα Αττικής, επιβεβαιώθηκε από τη σχετική έρευνα. Οπως προέκυψε, δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο 49χρονος πατέρας του 20χρονου, ο οποίος δολοφονήθηκε πέρσι τον Μάη στην περιοχή Αγιος Πέτρος στην Πεντέλη. Ο 49χρονος έχει συλληφθεί. Για τη δολοφονία του 20χρονου, συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβρη και βρίσκεται ήδη στις φυλακές, ο 23χρονος γιος του 60χρονου που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του δράστη στον Γέρακα. Ο 23χρονος όταν είχε συλληφθεί δήλωσε ότι κίνητρο της δολοφονίας του 20χρονου ήταν τα ναρκωτικά.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ βρέθηκε χτες ηλικιωμένος άνδρας, στο διαμέρισμά του στα Εξάρχεια. Πρόκειται για έναν 92χρονο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, δεμένος πισθάγκωνα, στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Τσιμισκή 55, όπου έμενε μόνος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ