ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις και δυστοκία στο παζάρι για το Brexit

Δηλώσεις από τους επικεφαλής διαπραγματευτές για το Brexit στη διάρκεια του πιο πρόσφατου γύρου παζαριών...

Copyright 2017 The Associated

Δηλώσεις από τους επικεφαλής διαπραγματευτές για το Brexit στη διάρκεια του πιο πρόσφατου γύρου παζαριών...
Οι εντεινόμενες κόντρες της αστικής τάξης και των μονοπωλίων στο εσωτερικό της Βρετανίας και με τις άλλες αστικές τάξεις στις χώρες της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί το Brexit (η αποχώρηση της Βρετανίας) φαίνεται πως προκαλούν αντικειμενικές δυσκολίες και δυστοκία στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, κατηγόρησε τους Βρετανούς για «ανυπαρξία» συγκεκριμένων θέσεων, εκτιμώντας ότι αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα και μειώνει τις πιθανότητες να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ για τις μελλοντικές τους σχέσεις. Εξέφρασε μάλιστα «απαισιοδοξία» αποδίδοντάς την στην «ασάφεια» που δείχνουν Βρετανοί αξιωματούχοι στη διάρκεια των έως τώρα διαβουλεύσεων σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου), τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου έναντι της ΕΕ. Μιλώντας σε πρέσβεις χωρών - μελών της ΕΕ, εκτίμησε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις «είναι πολύ απίθανο» να πραγματοποιηθεί, κρίνοντας ότι τα παζάρια για το Brexit «παραπαίουν».

Αλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόοδος στα παζάρια για το Brexit είναι δύσκολη, όχι λόγω του ότι η Βρετανία έχει απαράδεκτα αιτήματα, αλλά διότι δεν έχει συγκεκριμένη θέση σε καίρια ζητήματα. Κάποιοι άλλοι, ανάμεσά τους και ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ, αμφισβητούν έντονα τα περί «ανυπαρξίας βρετανικών θέσεων», εκτιμώντας πως είναι διαπραγματευτική τακτική ώστε να κερδίσουν στο παζάρι τους αντιπάλους τους. «Οι άνθρωποι που λένε πως οι Βρετανοί δεν ξέρουν τι κάνουν σφάλλουν! Εχω ζήσει στη Βρετανία και ξέρω τη βρετανική ιδιοσυγκρασία. Πολύ απλά δεν υπάρχει απροετοίμαστος Βρετανός αξιωματούχος», δήλωσε χαρακτηριστικά στις αρχές του μήνα στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant».

Μαζί του συμφώνησε και ο Γάλλος πρώην ευρωβουλευτής Ζαν - Πολ Γκοζέ (2004 - 2014) που είχε διαπραγματευτεί συχνά με Βρετανούς ομολόγους του ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. «Οι Βρετανοί είναι πραγματιστές και πολύ συγκεκριμένοι. Δεν ζητούν ποτέ σαφήνεια γιατί γι' αυτούς όσο πιο ασαφές είναι κάτι, τόσο καλύτερο είναι», σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφο της ιστοσελίδας «Politico.co».

Διαψεύδουν το λογαριασμό για το «διαζύγιο»

Την περασμένη Δευτέρα, πάντως, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε το ενδεχόμενο να καταβάλει το Λονδίνο το ποσό των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, στο πλαίσιο διευθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει μεσοπρόθεσμα για διάφορα έργα και προγράμματα. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανακριβείς εικασίες» κυριακάτικο δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ», που, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, υποστήριζε ότι η Βρετανία θα καταβάλει το προαναφερθέν ποσό ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, το Μάρτη του 2019.

Πάντως, ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ, εκτίμησε ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να συνεχίσει τις πληρωμές στην ΕΕ «για μακροπρόθεσμα προγράμματα τουλάχιστον μέχρι το 2020» και ότι αναμένει πως θα αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο κόστος αρκετών δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποχώρησής της από την ΕΕ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Brexit θα αφήσει μια «τρύπα» στον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, 10 έως 12 δισ. ευρώ, και ότι η «τρύπα» αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί από δημοσιονομικές περικοπές και αύξηση των συνεισφορών των χωρών - μελών.

Κόντρες στο γαϊτανάκι «προτάσεων»

Γεγονός είναι πάντως πως η «πολυφωνία» και η σύγχυση απόψεων, μεταξύ άλλων, για το Μεταναστευτικό και τα δικαιώματα των άλλων Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δημιουργούν την εντύπωση σκληρής κόντρας στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Είτε αυτή η κόντρα γίνεται για λόγους ουσίας είτε για λόγους τακτικής, το μόνο βέβαιο είναι πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μακράς διαπάλης των μονοπωλίων της ΕΕ για την καλύτερη εξασφάλιση των συμφερόντων τους έναντι των ανταγωνιστών.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 15ήμερο, τουλάχιστον έξι νυν και πρώην υπουργοί του Συντηρητικού Κόμματος αντάλλαξαν διαφορετικές απόψεις για το Brexit αντανακλώντας τις κόντρες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης για το πώς θα προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Το «χορό» ξεκίνησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Μπράντον Λιούις, που δήλωσε ότι θα υπάρξει νέο σύστημα μετανάστευσης μετά την άνοιξη του 2019, όταν θεωρητικά η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC, ότι το νέο σύστημα, που θα καθοριστεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2018, θα τερματίζει την ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ Βρετανίας και των χωρών της ΕΕ, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ακολούθησε η υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, που υποστήριξε ότι η ροή εργαζομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί «για μία περίοδο προσαρμογής», μετά την άνοιξη του 2019, ενώ και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, εκτίμησε ότι η Βρετανία προτίθεται να επιτρέψει σε πολίτες της ΕΕ να απολαύσουν την ελευθερία κίνησης «για μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών».

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, παρουσίασε δικό του σχέδιο για μία «μακρά περίοδο» τουλάχιστον δύο - τριών ετών μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, θεωρώντας πως μία «ασφαλής χρονική γέφυρα» από το ένα καθεστώς στο άλλο θα μειώσει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύει η διαδικασία του Brexit, τουλάχιστον έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Απέφυγε να διαψεύσει πληροφορίες των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πως είπε πρόσφατα σε εκπροσώπους βρετανικών μονοπωλίων ότι θα προτιμούσε να διαπραγματευτεί μία «απλή, εκ των ενόντων, μεταβατική συμφωνία» με την ΕΕ για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το Brexit, έως δηλαδή τουλάχιστον το 2021, ώστε να έχουν οι βρετανικές εταιρείες «πλήρη πρόσβαση» στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Νωρίτερα, βεβαίως, ο Χάμοντ είχε διαψεύσει πως η Βρετανία θα γίνει μετά το Brexit «φορολογικός παράδεισος», ενώ απαντώντας στα σενάρια για μεταφορά των χρηματοπιστωτικών μονοπωλίων από το Σίτι του Λονδίνου σε Παρίσι και Φρανκφούρτη απάντησε πως «θα ήταν επικίνδυνο ενδεχόμενο και για την Ευρώπη», διαβλέποντας ως ουσιαστικό ωφελημένο το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε ο υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, με συνέντευξή του στους «Τάιμς», διαψεύδοντας πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να επιτρέψει στους πολίτες χωρών της ΕΕ να ζήσουν, να εργαστούν και να ταξιδέψουν «ελεύθερα» στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από τα δύο χρόνια διάρκειας των διαπραγματεύσεων. Στο γαϊτανάκι μπήκε ακολούθως και ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Τζόουνς, που δήλωσε ότι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Χάμοντ, αξιοποιούν τις θερινές διακοπές της πρωθυπουργού για να κάνουν «διάφορους χειριστικούς ελιγμούς».

Σε κάθε περίπτωση, ο «καβγάς» δεν γίνεται μόνο για την μετανάστευση, την ενιαία αγορά και το Σίτι του Λονδίνου ή τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας (που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). Αφορά τους σχεδιασμούς αστικών τάξεων και μονοπωλιακών ομίλων με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού με άλλα κέντρα, εν μέσω δυσκολιών ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης, με όλες τις αναλύσεις παγκοσμίως να μιλούν για πολύ αναιμική ανάκαμψη και ενδεχόμενο επιστροφής σε νέο κύκλο κρίσης. Οι επόμενοι γύροι διαπραγμάτευσης ήδη προετοιμάζονται σε αυτό το φόντο.


Δ. ΟΡΦ.


Η ατζέντα των επόμενων γύρων της διαπραγμάτευσης

Εως το Δεκέμβρη του 2017, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να κλείσουν μια βασική συμφωνία για τη Συνθήκη Αποχώρησης, εφόσον βεβαίως κλείσουν κάποια βασικά θέματα, όπως οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας έναντι της ΕΕ, τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων στη Βρετανία, τα σύνορα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία κ.ά.

Οι επόμενοι γύροι διαπραγμάτευσης έχουν προγραμματιστεί στις 28 Αυγούστου και στις 18 Σεπτέμβρη.

Στις 28 Αυγούστου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η εξεύρεση ενός τρόπου ή μίας μεθόδου υπολογισμού του «λογαριασμού» που θα κληθεί να καταβάλει η Βρετανία, ενώ η κυβέρνηση της Μέι ευελπιστεί πως οι διαπραγματευτές της Κομισιόν θα συμβιβαστούν με το ρόλο και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με τα δικαιώματα των άλλων Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το 2019.

Στον τέταρτο γύρο διαπραγμάτευσης στις 18 Σεπτέμβρη αναμένεται να κυριαρχήσουν ξανά τα παζάρια για τα δικαιώματα των Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων πολιτών σε Ην. Βασίλειο και άλλες χώρες της ΕΕ, το στάτους των συνόρων Ιρλανδίας - Ηνωμένου Βασιλείου, θέματα δικαστικής συνεργασίας, πυρηνικής ασφάλειας, ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση ή όχι βρετανικών μονοπωλίων στην ενιαία αγορά κ.ά.

Οσον αφορά τα παζάρια για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ, εκτός απροόπτου, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, μετά τον Οκτώβρη, αντί του 2018 όπως προβλεπόταν αρχικά.

Τον Οκτώβρη του 2018, οι διαπραγματευτές της ΕΕ στοχεύουν να οριστικοποιήσουν τη Συνθήκη Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ώστε να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή του από το Ευρωκοινοβούλιο και (κατά πλειοψηφία) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως το Μάρτη του 2019, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών το Μάη του 2019.

Σκληρές κόντρες αναμένονται από Σεπτέμβρη και στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση του 66σέλιδου «Νομοσχεδίου για την Εξοδο από την ΕΕ», που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Ιούλη και επιδιώκει την κατάργηση, τη μέρα του Brexit, της «Πράξης των Ευρωπαϊκών Κοινότήτων» του 1972, με την οποία ενσωματώθηκαν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες στο βρετανικό Δίκαιο.

Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί του Τζέρεμιν Κόρμπιν λένε ότι δεν θα δεχτούν να μην ενσωματωθεί στη νέα νομοθεσία ο λεγόμενος «Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» και ότι θα απορρίψουν το ενδεχόμενο «υπερβολικής χρήσης» της διάταξης περί «Εξουσιών του Ερρίκου του 8ου», που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει ένα νόμο χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο του Κοινοβουλίου. Οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τιμ Φάρον προβλέπουν επίσης σκληρά παζάρια, δηλώνοντας πρόσφατα ότι αν ήταν δύσκολη η κατάσταση στο Κοινοβούλιο λόγω ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για αποχώρηση από την ΕΕ, «τώρα θα ακολουθήσει κόλαση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ