ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα μέτρα καταστολής με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Το λεγόμενο «οπλοστάσιό» της «κατά της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει η Γερμανία, με τις εξαγγελίες μέτρων που έκανε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Τα μέτρα δικαιολογούνται ως απάντηση στις αιματηρές επιθέσεις σε Βίρτσμπουργκ και Ανσμπαχ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», αλλά ουσιαστικά χρησιμοποιούνται ως μέσα καταστολής, φακελώματος του λαού για τις γενικότερες επιδιώξεις της αστικής τάξης της Γερμανίας, που και αυτή αξιοποιεί το κλίμα τρομοφοβίας όπως και άλλες αστικές τάξεις στην ΕΕ, π.χ. της Γαλλίας ή της Βρετανίας.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας πέρα από τους 4.600 υπαλλήλους που έχουν ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση σε άλλους τόσους, σύσταση μιας ειδικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή σε ό,τι έχει σχέση με διαδίκτυο, υπολογιστές, τεχνολογίες επικοινωνίας, περισσότερες κάμερες στους δρόμους και επιδίωξη για καλύτερη συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός επίσης πρόσθεσε ότι μελλοντικά θα πρέπει και οι μυστικές υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση στο σύστημα Eurodac για την αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων όπως επίσης και στο υπό κατασκευή σύστημα για την καταγραφή όσων εισέρχονται ή εξέρχονται της ΕΕ. Είπε ακόμα ότι το υπουργείο του επεξεργάζεται προτάσεις που θα διευκολύνουν την απέλαση από τη Γερμανία προσφύγων, οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι και εισηγήθηκε «άτομα με διπλή υπηκοότητα να χάνουν τη γερμανική σε περίπτωση που συμμετέχουν στο εξωτερικό στον ένοπλο αγώνα τρομοκρατικών οργανώσεων».

Αναφερόμενος σε διάφορες προτάσεις, που έχουν γίνει από κόμματα και φορείς, σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα για απαγόρευση της μπούρκα, γιατί «δεν θα πρέπει να απαγορεύονται όλα όσα απορρίπτει σε προσωπικό επίπεδο κάποιος». Δήλωσε, όμως, ότι εξετάζει προτάσεις ιατρικών οργανώσεων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι «η σημερινή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς να ενημερώνουν τις αρχές σε περίπτωση που ασθενείς τους σκοπεύουν να πράξουν ποινικό αδίκημα» (ζήτημα βεβαίως που «σηκώνει» πολλή συζήτηση και είπε ότι θα κάνει διάλογο με τις ιατρικές ενώσεις.

Επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε» προτείνει, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Στρατού στο εσωτερικό για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» «να ενταχθούν στο γερμανικό στρατό επαγγελματίες οπλίτες από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ». Σύμφωνα «με τη Λευκή Βίβλο του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση Μέρκελ στα μέσα Ιούλη, το «άνοιγμα των ενόπλων δυνάμεων για πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ όχι μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση του προσωπικού της Bundeswehr, αλλά θα αποτελούσε και ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής».

ΗΠΑ
Οι ενδοαστικές κόντρες του «σκυλοκαβγά» Κλίντον - Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοαστικές κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου εντείνονται, όσο περνά ο καιρός, περίπου 3 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές (8 Νοέμβρη).

Οι αντιθέσεις αυτές αντανακλώνται πλήρως στην προεκλογική εκστρατεία και στις προσπάθειες χειραγώγησης και πόλωσης του εκλογικού σώματος μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων της αστικής τάξης: Του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, που παρουσιάζεται σαν πιο «ωμός», «μη επαγγελματίας πολιτικός», διεκδικητής της εξουσίας τάχα για το «καλό των λευκών Αμερικανών», και της «Δημοκρατικής» πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που λανσάρεται τάχα ως πιο «θετική» πρόταση του πολιτικού κατεστημένου, ενώ είναι γνωστές οι θέσεις και οι επιλογές της σε σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αντιλαϊκών πολιτικών.

Κουβέντα ακόμη και για άρση του χρίσματος στον Τραμπ

Η κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης δεν αντανακλάται μόνο μεταξύ των δύο κομμάτων του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου αλλά και στο εσωτερικό τους, και δη στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ειδικά στους Ρεπουμπλικάνους, αυξάνουν οι φωνές όσων τάχα θίγονται από το «ωμό» στιλ του δισεκατομμυριούχου Τραμπ και τη διαφοροποίησή του από παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς σε θέματα διαχείρισης της οικονομίας και κυρίως των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων (όπου λανσάρει ένα μοντέλο «εσωστρέφειας»). Υψώνονται δε οι φωνές αυτές σε τέτοιο σημείο που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται κουβέντα ακόμη και για άρση του χρίσματος του κόμματος στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο.

Σε δημοσκόπηση («Ipsos»/«Reuters») που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.162 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το 44% τάσσεται υπέρ της αποχώρησής του από τον προεκλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ! Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν είναι ακατόρθωτη, μολονότι δύσκολη, μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία, με τον Ρεπουμπλικάνο εκλογολόγο Ρον Μποντζίαν, για παράδειγμα, να δηλώνει χτες πως «είναι συνετή σκέψη να ελπίζει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενός προεδρικού υποψηφίου...». Θεωρούν έτσι πιθανή μία επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 1996, κατά τις οποίες το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εγκατέλειψε τον προεδρικό υποψήφιο Μπομπ Ντολ, δίνοντας την προεκλογική πολιτική προσοχή στη διεξαγωγή των εκλογών για το Κογκρέσο, που διεξάγονταν μαζί με τις προεδρικές εκλογές.

Οι σκόπιμες «προκλήσεις» Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Τραμπ συνεχίζει, παρά τις αντιδράσεις γύρω από το όνομά του, στο ίδιο στιλ των προκλήσεων, βάζοντας αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» τον Πρόεδρο «Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα», τον οποίο στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη νότια Φλόριντα χαρακτήρισε «ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους» και την Χίλαρι Κλίντον «συνιδρύτρια». Ο Τραμπ, βέβαια, εδώ δεν είχε άδικο, αφού οι τζιχαντιστές είναι κατασκεύασμα και εργαλείο των Αμερικανών, ΝΑΤΟικών, ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστών και Αράβων συμμάχων τους. Ομως, σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται (παρά τα διαφορετικά ήθη και στιλ) μόνο ο τωρινός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα αλλά και ο ίδιος και το κόμμα του.

Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ακόλουθο: Ο Τραμπ καταγγέλλει τη διαφθορά των ΜΜΕ, την ώρα που ένα τμήμα τους επιμένει να προβάλλει τα πιο αντιδραστικά στοιχεία της υποψηφιότητάς του, όπως αυτά κατά των μεταναστών και των προσφύγων, σε μία προφανή προσπάθεια να «απενοχοποιήσουν» την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και να την παρουσιάσουν ως το «αναγκαίο μικρότερο κακό». Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα ορισμένα ΜΜΕ (όπως έκανε χτες το πρακτορείο ΑΡ) σημειώνουν πόσο ταυτίζονται οι κεντρικές θέσεις του Τραμπ με εκείνες λευκών Αμερικανών ρατσιστών (π.χ. στελεχών της οργάνωσης «Κου Κλουξ Κλαν»), οι οποίοι τον αντιμετωπίζουν ως «τον τελευταίο υπερασπιστή του ελέγχου της χώρας».

Χορός εκατομμυρίων για τα σποτ της Κλίντον

Με φόντο τις εντεινόμενες κόντρες επισκιάζονται άλλες, σημαντικές πλευρές της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, όπως ο «χορός του χρήματος» γύρω από τους κεντρικούς υποψήφιους.

Χτες, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε πως η Χ. Κλίντον δαπάνησε έως το τέλος Ιούνη 89.000.000 δολάρια μόνο σε τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα. Στοιχεία που δημοσιοποίησε το NBC αναφέρουν ότι από τα κεφάλαια αυτά, τα 52.000.000 δολάρια προέρχονται από «προσωπικές αποταμιεύσεις» της Κλίντον!

Από την άλλη μεριά, το κόστος τηλεοπτικής διαφήμισης για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν 8.200.000 δολάρια, που δαπανήθηκαν για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου. Ο Τραμπ δεν έχει ανάγκη, όπως φαίνεται, τα διαφημιστικά μηνύματα, γιατί με τις προκλητικές δηλώσεις του καταφέρνει να προκαλεί το ενδιαφέρον και να προβάλλεται εύκολα από όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της χειραγώγησης του αμερικανικού λαού.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Παζάρι Ραχόι με τους «Πολίτες»

Το παζάρι για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 26ης Ιούνη (οι δεύτερες μέσα σε έξι μήνες) κορυφώνεται, καθώς είναι έντονες οι πιέσεις από το ντόπιο κεφάλαιο και τους εταίρους της ΕΕ, να υπάρξει κυβέρνηση, που το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίζει το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Τελευταίο επεισόδιο είναι η συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο ηγέτης του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ο έχων από το βασιλιά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με τον Αλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρο του κόμματος «Πολίτες» (ένα συνονθύλευμα δυνάμεων κάτι σαν το «Ποτάμι» στη χώρα μας), τέταρτο κόμμα στη Βουλή των 350 εδρών. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον ηγέτη του δεύτερου κόμματος, των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, που αν και υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης σε στρατηγικά ζητήματα αρνείται να στηρίξει τον Ραχόι.

Ο Ριβέρα έθεσε έξι προϋποθέσεις για να ψηφίσει μια κυβέρνηση Ραχόι, γεγονός όμως είναι ότι τα «κουκιά» είναι συγκεκριμένα, αφού Λαϊκό Κόμμα και «Πολίτες» έχουν 137 έδρες και 32 αντίστοιχα, σύνολο δηλαδή 169 έδρες, όταν για κυβέρνηση πλειοψηφίας απαιτούνται 176 έδρες, ενώ για να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, που είναι και το πιο εφικτό, απαιτείται οι Σοσιαλιστές με 85 έδρες να μην καταψηφίσουν αλλά να απέχουν. Πάντως, τα έξι σημεία που έθεσαν οι «Πολίτες» αφορούν την αστική διαχείριση και την δήθεν κάθαρσή της και είναι:

1. Να εκδιωχθούν από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι όλοι οι βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά 2. Να μη δοθεί καμία χάρη στους διεφθαρμένους 3. Να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος πιο αναλογικός 4. Να καταργηθεί το δικαίωμα ασύλου των βουλευτών 5. Οι θητείες του προέδρου της κυβέρνησης να περιοριστούν σε δύο 6. Να γίνει εξεταστική στη Βουλή για τη λεγόμενη υπόθεση του ταμία του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπαρσένας που κατηγορείται ότι δωροδοκούσε πολιτικούς, δικαστές και άλλους υπαλλήλους.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, στις 17 Αυγούστου οι προϋποθέσεις θα τεθούν στην κρίση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος, και στη συνέχεια μπορεί να οριστεί η ημέρα που θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι, κάπου τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη. Ηδη το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΕΕ είναι ότι έως τις 15 Οκτώβρη πρέπει να κατατεθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Ετσι, οι αστοί πολιτικοί καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Το σίγουρο είναι ότι όλα τα κόμματα που αναφέρθηκαν έως τώρα, αλλά και το τρίτο, η εκλογική συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» και της οπορτουνιστικής «Ενωμένης Αριστεράς», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας, με 71 έδρες, όπως και διάφορα κόμματα σε εθνικιστική βάση από Κανάριους Νήσους, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων, στην πραγματικότητα παρά τις επιμέρους διαφορές τους σε στρατηγικά ζητήματα (ΕΕ, ΝΑΤΟ, καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης) βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ