ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδια χειραγώγησης του λαού υπό το φόβο «καυτού» φθινοπώρου

Η υποδαύλιση της λαϊκής δυσαρέσκειας απ' τα νέα μέτρα που φέρνει η δεύτερη «αξιολόγηση», η αγωνία για την πορεία της οικονομίας που ενδεχομένως δεν επιτρέψει ούτε καν δράσεις - ασπιρίνη για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, το Προσφυγικό και ο φόβος για αύξηση των ροών απ' τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, είναι τα ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζοντας την παρέμβασή του με στόχο τη λαϊκή χειραγώγηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αξιοποιηθούν και μια σειρά δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού, όπως η σύνοδος των σοσιαλδημοκρατών αρχηγών στις 25 Αυγούστου, η σύνοδος των 7 αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου στις 9 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, οι εξαγγελίες απ' το βήμα της ΔΕΘ, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 16 Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα αλλά και η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη του Σεπτέμβρη. Ακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου κι άλλες επαφές του πρωθυπουργού, εντός και εκτός Ελλάδας, ενταγμένες στην προσπάθεια αφενός προσέλκυσης επενδύσεων, αφετέρου καλλιέργειας κλίματος προσδοκιών στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, θα εξελιχθούν κι άλλες δράσεις, όπως η διάσκεψη της Ρόδου που διοργανώνει το ΥΠΕΞ με συμμετοχή 7 ευρωπαϊκών και 7 αραβικών χωρών, ενώ βολιδοσκοπούνται και αφρικανικές χώρες για τη συμμετοχή τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αξιοποιηθούν απ' την κυβέρνηση για την καλλιέργεια αυταπατών στο λαό ότι κάτι αλλάζει, ταυτόχρονα όμως και για τον εκφοβισμό του με το γνωστό επιχείρημα της «νησίδας σταθερότητας» σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, που τάχα εγγυάται η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, αν και φουντώνουν τα σενάρια για νέα κύματα προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά και την εξέταση από την κυβέρνηση δέσμης μέτρων, τα πράγματα εξελίσσονται κάπως διαφορετικά. Η κυβέρνηση πράγματι φοβάται μονομερή - από πλευράς της γείτονος - ακύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, οι σχέσεις των οποίων δεν διάγουν την καλύτερή τους φάση. Σε κάθε περίπτωση, φοβάται ενίσχυση του προσφυγικού ρεύματος λόγω της κατάστασης μετά το πραξικόπημα και τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ, σε συνδυασμό με το παζάρι για τη βίζα. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχουν στο κυβερνητικό ή στο ευρωενωσιακό τραπέζι άλλα μέτρα, παρά τις αναζητήσεις εναλλακτικών λύσεων, όπως είπε και ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση θα ήταν απλά να υποδεχτεί νέους πρόσφυγες και να διαχειριστεί την παρουσία τους στην Ελλάδα, όπως ήδη συμβαίνει με τους υπάρχοντες που εγκλώβισε στη χώρα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Το πολύ πολύ - προσθέτουν - να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην ΕΕ για μεγαλύτερη βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον οι ροές αυξηθούν δεν αποκλείονται κινήσεις του πρωθυπουργού, που ωστόσο θα αποσκοπούν περισσότερο στις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας και λιγότερο σε απτά αποτελέσματα, που δεν υπήρξαν άλλωστε ούτε το προηγούμενο διάστημα.


Χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη

Χώροι φιλοξενίας προσφύγων θα γίνουν στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στους φορείς του νησιού κατά τη διάρκεια σύσκεψης. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι θα μείνουν για λίγο χρονικό διάστημα σε χώρους φιλοξενίας μέχρις ότου προωθηθούν σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, η προοπτική είναι να μοιραστούν στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες οι ροές των προσφύγων έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γ. Μουζάλας ανακοίνωσε πως μετά την τουριστική περίοδο και συγκεκριμένα τον Νοέμβρη θα δημιουργηθούν camp φιλοξενίας προσφύγων και στην Κρήτη. Η δημιουργία των camp θα γίνει στο πλαίσιο της β' φάσης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Τα camp, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι απόλυτα οργανωμένα, και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε μικρά σπιτάκια και όχι σκηνές, ενώ θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, εκπαίδευση και ενασχόληση των παιδιών. Παράλληλα, ο Γ. Μουζάλας τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μελέτη για τη φύλαξη των camp, ενώ τόνισε πως «βασική αρχή της κυβέρνησης είναι τα δικαιώματα των πολιτών να ισορροπούν με τα δικαιώματα των ντόπιων». Ο αν. υπουργός παράλληλα ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου, που κατ' ουσίαν ταυτοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που πρόκειται να έρθουν στο νησί.

Στο νοσοκομείο Κιλκίς νοσηλεύονται οχτώ προσφυγόπουλα ηλικίας 2 έως 18 χρόνων με κρούσματα ηπατίτιδας Α. Στο μεταξύ, άλλοι 22 ανήλικοι που βρίσκονταν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους για μακρόχρονη διαμονή. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Γερμανοί (44 %) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45% θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς «Ipsos». Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40% των Πολωνών, το 45% των Γάλλων και το 48% των Ιταλών. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015. Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55%, αντίστοιχα, θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ